Ухвала
від 02.06.2023 по справі 712/5330/23
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/5330/23

Провадження №1- кс/712/2536/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про тимчасовий доступ до речей та документів

02 червня 2023 року м. Черкаси

Слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 ,

за участю

секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси клопотання старшого слідчого в ОВС криміналіста СУ ГУНП в Черкаській області майора поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Черкаського відділу Черкаської окружної прокуратури ОСОБА_4 , за матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023250310001655 від 13.05.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 140 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів,

В С Т А Н О В И В:

31.05.2023 року до Соснівського районного суду м. Черкаси надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС криміналіста СУ ГУНП в Черкаській області майора поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Черкаського відділу Черкаської окружної прокуратури ОСОБА_4 , за матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023250310001655 від 13.05.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 140 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, а саме до оригіналів наступних медичних документів: медичних карток стаціонарного хворого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який з березня 2023 по 14.04.2023 перебував на стаціонарному лікуванні в хірургічному та реанімаційному відділеннях КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Червонослобідської сільської ради та до оригіналів направлення на патологогістологічне дослідження, висновку патологогістологічного дослідження на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Червонослобідської сільської ради та гістологічний архів від трупа ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме шматочків внутрішніх органів (волого архіву, гістологічних препаратів, парафінових блоків гістологічного матеріалу), що перебувають у володінні комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Червонослобідської сільської ради, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю їх вилучення.

З клопотання вбачається, що досудовим розслідуванням встановлено, що 12.05.2023 року до Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області звернулась ОСОБА_6 із заявою про те, що 14.04.2023 року в реанімаційному відділенні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Червонослобідської сільської помер ОСОБА_5 , 1960 року народження, ймовірно внаслідок неналежного виконання медичними працівниками своїх професійних обов`язків.

За даним фактом 13.05.2023 СВ Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області матеріали внесено до Єдиного реєстру досудових розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 140 КК України.

18.05.2023 постановою заступника начальника управління начальника відділу розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоров`я особи Головного управління Національної поліції в Черкаській області, підполковника поліції ОСОБА_7 , винесено постанову про зміну слідчої групи, до складу якої включено слідчих СУ ГУНП в Черкаській області.

У ході досудового розслідування слідчим направлено запит - лист до ІНФОРМАЦІЯ_4 щодо проведення клініко-експертної оцінки якості надання медичної допомоги та медичного обслуговування ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в умовах КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Червонослобідської сільської ради.

Допитано потерпілу ОСОБА_6 , яка в ході допиту вказала, що її чоловік ОСОБА_5 з двадцятих чисел березня 2023 по 14.04.2023 перебував на стаціонарному лікуванні в хірургічному та реанімаційному відділеннях КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Червонослобідської сільської ради.

Також на даний час виникла необхідність у призначенні та проведенні комісійної судово-медичної експертизи з метою встановлення правомірності дій лікарів під час лікування ОСОБА_5 , 1960 року народження.

Відповідно до копії лікарського свідоцтва про смерть № 17 від 15.04.2023 р. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_3 у стаціонарі КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ЧСР, хірургічне відділення, причина смерті «інтоксикація», некроз підшлункової залози, операція, причина смерті встановлена патологоанатомом ОСОБА_8 на підставі розтину, дата видачі довідки 15.04.2023.

На підставі вище викладеного, на даний час, виникла необхідність у здійсненні тимчасового доступу до оригіналу(ів) медичної(их) карти(ок) стаціонарного хворого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який був доставлений бригадою швидкої медичної допомоги та в подальшому госпіталізований до КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Червонослобідської сільської ради та знаходився на лікуванні до ІНФОРМАЦІЯ_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 помер). Під час досудового розслідування також встановлено, що ОСОБА_5 , 23.02.2023 перебував на стаціонарному лікуванні в хірургічному та реанімаційному відділеннях КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Червонослобідської сільської ради, що розташована за адресою АДРЕСА_1 та до оригіналів направлення на патологогістологічне дослідження, висновок патологогістологічного дослідження на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Червонослобідської сільської ради та гістологічний архів від трупа ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме шматочків внутрішніх органів (волого архіву, гістологічних препаратів, парафінових блоків гістологічного матеріалу), що перебувають у володінні комунальному некомерційному підприємстві « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Червонослобіської сільської ради, що за адресою: АДРЕСА_1 з можливістю їх вилучення.

У судове засідання слідча не з`явилася, про час і місце його проведення повідомлялася належним чином, до суду надала заяву про розгляд справи без її участі, клопотання підтримала і просила задовольнити.

Особа, у володінні якої знаходяться речі та документи, до суду не з`явилась, про час дату та місце розгляду справи повідомлялась належним чином.

Враховуючи ці обставини, не проводилася фіксація судового засідання за допомогою технічних засобів, що відповідає ч.4 ст. 107 КПК України.

Вивчивши клопотання, дослідивши його матеріали, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, приходить до наступного висновку.

Під час судового розгляду, на обґрунтування даного клопотання, слідчим суддею досліджена копія витягу з кримінального провадження № 12023250310001655 від 13.05.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 140 КК України, в якому за заявою ОСОБА_6 внесені відомості про те, що 14.04.2023 в реанімаційному відділенні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Червонослобідської сільської ради помер ОСОБА_5 , 1960 року народження, ймовірно внаслідок неналежного виконання медичними працівниками своїх професійних обов`язків.

З копії епікризу (посмертного) відносно ОСОБА_5 вбачається, що останній перебував на лікуванні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Червонослобідської сільської ради з березня 2023.

Відповідно до копії лікарського свідоцтва про смерть № 17 від 15.04.2023 р. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_3 у стаціонарі КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ЧСР, хірургічне відділення, причина смерті «інтоксикація», некроз підшлункової залози, операція, причина смерті встановлена патологоанатомом ОСОБА_8 на підставі розтину, дата видачі довідки 15.04.2023.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно статті 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать:

1) інформація, що знаходиться у володінні засобу масової інформації або журналіста і надана їм за умови нерозголошення авторства або джерела інформації;

2) відомості, які можуть становити лікарську таємницю;

3) відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій;

4) конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю;

5) відомості, які можуть становити банківську таємницю;

6) особисте листування особи та інші записи особистого характеру;

7) інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо;

8) персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних;

9) державна таємниця;

10) таємниця фінансового моніторингу;

11) відомості, що становлять професійну таємницю відповідно до Закону України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки".

Відповідно до ст. 40 Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров`я» від 19 листопада 1992 року за № 2801-XII, до поняття «лікарська таємниця» належить інформація, яка стала відома медичним працівникам й іншим особам, яким у зв`язку з виконанням професійних або службових обов`язками стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд і результати, інтимну й сімейну сторони життя громадянина. Ці відомості вказані особи не мають права розголошувати.

Лікарська таємниця може бути розголошена без згоди пацієнта у випадку надання тимчасового доступу до документів, що містять лікарську таємницю слідчим суддею в рамках кримінального провадження, якщо при цьому буде встановлено, що інших способів отримання необхідної інформації немає.

Частиною 6 ст. 163 КПК України, визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно змісту пункту 18 листа Вищого Спеціалізованого Суду України розгляду цивільних і кримінальних справ від 05.04.2013 №223-559/0/4-13 "Про деякі питання здійснення слідчим суддею суду першої інстанції судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб під час застосування заходів забезпечення кримінального провадження" беручи до уваги зміст положень частини 1 статті 86, частин 2, 3 статті 93 КПК України, застосування стороною кримінального провадження такого способу збирання доказів як вилучення речей чи документів (частини 7 статті 163 КПК України) під час отримання доступу до речей і документів може здійснюватися у випадках, якщо речі та документи згідно зі ст.162КПК України містять охоронювану законом таємницю і таке вилучення необхідне для досягнення мети застосування цього заходу забезпечення. В інших випадках сторона кримінального провадження може витребувати та отримати речі або документи за умови їх добровільного надання володільцем без застосування процедури, передбаченої главою 15КПК України.

Приймаючи до уваги, що слідчим у ході розгляду даного клопотання доведено, що зазначені у клопотанні документи, які знаходяться у КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Червонослобідської сільської ради Черкаської області мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні і іншим способом довести ті обставини не уявляється за можливе, а тому клопотання щодо надання дозволу на тимчасовий доступ та можливість вилучення матеріалів підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 163, 164 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в ОВС криміналіста СУ ГУНП в Черкаській області майора поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Черкаського відділу Черкаської окружної прокуратури ОСОБА_4 , за матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023250310001655 від 13.05.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 140 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати старшому слідчому в ОВС криміналісту СУ ГУНП в Черкаській області майору поліції ОСОБА_3 та іншим слідчим, які входять до складу групи слідчих і прокурорів по даному кримінальному провадженню, дозвіл на тимчасовий доступ до документів, а саме: до оригіналів наступних медичних документів:

?медичних карток стаціонарного хворого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який з березня 2023 по 14.04.2023 перебував на стаціонарному лікуванні в хірургічному та реанімаційному відділеннях КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Червонослобідської сільської ради;

?оригіналів направлення на патологогістологічне дослідження, висновку патологогістологічного дослідження на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Червонослобідської сільської ради;

?гістологічного архіву від трупа ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: шматочків внутрішніх органів (волого архіву, гістологічних препаратів, парафінових блоків гістологічного матеріалу),

що перебувають у володінні Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Червонослобіської сільської ради, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю їх вилучення.

Термін надання відомостей КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Червонослобіської сільської ради Черкаської області 1 доба, з моменту отримання даної ухвали.

Строк дії даної ухвали становить два місяці, тобто по 02.08.2023 включно.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Соснівського

районного суду м. Черкаси ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.06.2023
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу111288078
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —712/5330/23

Ухвала від 02.06.2023

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мірошниченко Л. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні