Рішення
від 02.09.2010 по справі 2-131-1/10,2-1593-1/09
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа №2-131-1/10

№2-1593-1/09

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

2 вересня 2010року Святошинсь кий районний суд м.Києва

в складі: головуючого - суд ді Мазур І.В.

при секретарі Литвиненко Я.О.

з участю представника пози вача ОСОБА_1, представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкр итому судовому засіданні в м .Києві справу за позовом ОС ОБА_3 в інтересах малолітнь ої дитини ОСОБА_4 до ОСОБ А_5, Відділу реєстрації акті в цивільного стану Святошинс ького районного управління ю стиції у м.Києві, 3-ті особи О СОБА_6, Святошинське районн е управління юстиції у м.Києв і про встановлення факту бат ьківства, внесення змін в сві доцтво про народження дитини , визнання права власності на частину спадкового майна, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачка звернулася до суду з зазначеним позовом, пр и цьому в обгрунтування позо вних вимог посилалася на те, щ о вона з 2004р. знаходилася у факт ичних шлюбних відносинах з ОСОБА_7, 1955р.н., який ІНФОРМА ЦІЯ_1 раптово помер. При цьом у ще до смерті ОСОБА_7 вона дізналася про свою вагітніс ть, а ІНФОРМАЦІЯ_2 у неї на родився син ОСОБА_4. Народ ження дитини зареєстровано в ідділом реєстрації актів цив ільного стану Святошинськог о районного управління юстиц ії м.Києва актовий запис №3378. В судовому засіданні представ ник позивачки уточнила позов ні вимоги і просила суд встан овити факт батьківства ОСО БА_7 у відношенні до дитини ОСОБА_4, 25.10.2008р.н. та внести ві дповідні зміни до актового з апису.а саме щодо відомостей про батька та присвоїти дити ні прізвище "ОСОБА_4".Визна ти за малолітнім ОСОБА_4 п раво власності на 1/3 частину с падкового майна після смерті його батька ОСОБА_7

Відповідач та його предст авник проти позову заперечув али, при цьому посилалися на т е, що позивачка не перебувала у фактичних шлюбіних віднос инах з ОСОБА_7, оскільки її ніколи ніхто не бачив. Також п озивачка не звернулася до но таріальної контори із заявою про прийняття спадщини.

3-тя особа ОСОБА_6 в судо вому засіданні позов визнав і суду підтвердив той факт, що його син ОСОБА_7, 1955 року н ародження проживав разом з позивачкою по справі ОСОБА _3, з якою хотів створити сім" ю і при цьому розлучився зі св оєю дружиною ОСОБА_9 Син р аптово помер, але позивачка д о його смерті була від нього в агітна і після його смерті на родила сина, якого назвали ОСОБА_7.

3-тя особа Святошинське ра йонне управління юстиції у м .Києві просила розглядати сп раву у відсутність представн ика.

Суд, вислухавши пояснення сторін, дослідивши письмові докази по справі, встановив н аступне.

Згідно свідоцтва про смер ть ОСОБА_7 він помер ІНФО РМАЦІЯ_1 /а.с.10/

Згідно свідоцтва про наро дження дитини ОСОБА_4 наро дився ІНФОРМАЦІЯ_2 В свідо цтві про народження вказано батька - ОСОБА_10, мати - ОС ОБА_3.

Позивачка посилалася на т е, що оскільки ОСОБА_7 поме р до народження сина, вона зап исала сина на своє прізвище.

Згідно висновку №348 від 30.10.2009 р. відділення судово-медично ї генетичної ідентифікації в ирогідність підтвердження б іологічного батьківства О СОБА_7 по відношенню до ОС ОБА_4 складає не менше 99,999999%. Та ким чином біологічне батьків ство ОСОБА_7 по відношенню до ОСОБА_4 практично дове дено. /а.с.153/

В судовому засіданні судо во-медичний експерт ОСОБА_1 1 свій висновок підтвердила .

Суд не приймає до уваги по силання представника відпов ідача на те, що висновок експе рт зробив без проведення нал ежних методик і з порушенням порядку проведення експерти зи, оскільки будь-яких доказі в на підтвердження своїх зап еречень представник суду не надав.

Відповідно до рішення Шев ченківського райсуду м.Києва від 19.05.2008р. шлюб між ОСОБА_7 т а ОСОБА_9 розірваний./а.с.91/ У хвалою Шевченківського райс уду м.Києва від 24.04.2009р. заяву О СОБА_9 про скасування заочн ого рішення про розірвання ш любу залишено без задоволенн я./а.с.102/

У зв"язку з чим суд критичн о оцінює як пояснення відпов ідача так і покази свідка О СОБА_9 про те, що її чоловік ОСОБА_7 не міг перебувати з п озивачкою по справі у фактич них шлюбних відносинах .

Допитані в судовому засід анні свідки ОСОБА_12, ОСО БА_13, ОСОБА_14 підтвердили суду той факт, що позивачка пе ребувала з ОСОБА_7 у факти чних шлюбних відносинах і що вона від нього чекала дитину , яку народила після його смер ті. ОСОБА_7 мав намір уклас ти з позивачкою шлюб після по дання заяви про розірвання ш любу з першою дружиною.

У суду немає підстав підда вати під сумнів покази даних свідків.

Відповідно до ч.1 ст.130 СК Укр аїни у разі смерті чоловіка, я кий не перебував у шлюбі з мат ір"ю дитини, факт його батьків ства може бути встановлений за рішенням суду.

Відповідно до ч.2 ст.128 СК Укр аїни підставою для визнання батьківства є будь-які відом ості, що засвідчують походже ння дитини від певної особи, з ібрані відповідно до цивільн ого процесуального кодексу У країни.

Заява про встановлення фа кту батьківства приймається судом, якщо запис про батька д итини у Книзі реєстрації нар оджень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цьог о Кодексу.

Судом встанорвлено, що О СОБА_4 народився після смер ті свого батька ОСОБА_7 і з апис про його батька вичнено відповідно до частини першо ї статті 135 цього Кодексу.

Таким чином, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги позивачки в частині в становлення факту батьківст ва ОСОБА_7,1955р.н. по відношен ню дитини ОСОБА_4, ІНФОРМ АЦІЯ_2 та внесення в актовий запис про народження дитини відомостей про її батька під лягають задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.1261 ЦК Укр аїни у першу чергу право на сп адкування за законом мають д іти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смер ті, той з подружжя, який його п ережив, та батьки.

Суд не приймає до уваги по силання відповідача та його представника на те, що позива чка не зверталася до нотаріа льної контори про прийняття спадищини після смерті ОСО БА_7, оскільки на момент відк риття спадщини після смерті ОСОБА_7 не було встановлен о факт його батьківства по ві дношенню до малолітнього О СОБА_4

Відповідно до ч.4 ст.1268 ЦК Укр аїни малолітня, неповнолітня , недієздатна особа, а також ос оба, цивільна дієздатність я кої обмежена, вважаються так ими, що прийняли спадщину, крі м випадків, встнаовлених час тинами другою-четвертою стат ті 1273 цього Кодексу.

Після смерті ОСОБА_7 в ідкрилася спадщина і відпові дно до спадкової справи до Дв анадцятої Київської державн ої нотаріальної контори звер нулися батько померлого -ОС ОБА_6, син померлого - ОСОБА _5 /а.с.40-63/ Тобто визначаючи пра во власності на спадкове май но, суд враховує кількість сп адкоємців і відповідно вважа є за необхідне задовольнити позовні вимоги позивачки в ч астині визнання за малолітні м ОСОБА_4 право власності на 1/3 частину спадкового майна після смерті його батька О СОБА_7

Керуюись вимогами ч.2 ст.138, ч .1 ст.130 Сімейного Кодексу Украї ни, ч.1 ст.1261, ч.4 ст.1268 ЦК України, ст .ст. 209, 212, 213, 214, 215, 218, 292, 294 ЦПК України, су д-

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити .

Встановити факт батьків ства ОСОБА_7,ІНФОРМАЦІЯ _3 у відношенні до дитини О СОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 (акто вий запис №3378 від 11.11.2008р.) та зобов "язати Відділ реєстрації акт ів цивільного стану Святошин ського районного управління юстиції у м.Києві внести в акт овий запис про народження ди тини відомості про її батька та присвоїти дитині прізвищ е "ОСОБА_8".

Визнати за малолітнім ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 пра во власності на 1/3 частину спа дкового майна, яке залишилос я після смерті його батька ОСОБА_7.

Апеляційна скарга на ріш ення суду подається протягом десяти днів з дня його прогол ошення, особи, які брали участ ь у справі, але не були присутн і у судовому засіданні під ча с проголошення судового ріше ння, можуть подати апеляційн у скаргу протягом десяти дні в з дня отримання копії цього рішення.

Суддя

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.09.2010
Оприлюднено14.09.2010
Номер документу11129893
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-131-1/10,2-1593-1/09

Рішення від 02.09.2010

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Мазур Ірина Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні