Ухвала
від 24.05.2023 по справі 523/11631/21
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/11631/21

Провадження №2/523/199/23

У Х В А Л А

"24" травня 2023 р. м. Одеса

Суворовський районний суд міста Одеси у складі:

головуючого судді - Мурманової І.М.

за участю секретаря судових засідань Бєлік Л.В.

розглянувши питання щодо зупинення провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Департаменту надання адміністративних послуг Одеської міської ради, треті особи: Суворовська районна адміністрація Одеської міської ради, ПП «Міські квіти», про визнання протиправними дій з відмови у реєстрації місця проживання та зобов`язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Суворовського районного суду м. Одеси перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Департаменту надання адміністративних послуг Одеської міської ради, третя особа: Суворовська районна адміністрація Одеської міської ради, про визнання протиправними дій з відмови у реєстрації місця проживання та зобов`язання вчинити дії.

Ухвалою Суворовського районного суду м. Одеси від 05 липня 2021 року відкрито провадження у справі, розгляд справи призначено за правилами загального позовного провадження. Сторонам надіслано копію ухвали суду, відповідачу запропоновано надати відзив на позовну заяву, третій особі пояснення щодо позовних вимог.

Так, на адресу суду 12.08.2021 року (вх. № 23627) надійшло клопотання представника відповідача Департаменту надання адміністративних послуг Одеської міської ради за підписом представника Гуськової В.М., про закриття провадження у справі. Клопотання мотивоване тим, що дана справа не може розглядатись в рамках цивільного судочинства, оскільки позивачем заявлено вимогу про зобов`язання вчинити певні дії Департамент надання адміністративних послуг, який здійснює публічно-владні управлінські функції на виконання делегованих йому повноважень (а.с.62-67).

Крім іншого, 12.08.2021 року (вх. № 23678) на адресу суду надійшов відзив на позовну заяву за підписом представника відповідача Департаменту надання адміністративних послуг Одеської міської ради Гуськової В.М., згідно якого представник зазначає, що гуртожиток розташований за адресою: АДРЕСА_1 , знаходиться в комунальній власності територіальної громади міста Одеси, а приватне підприємство «Міські квіти» є управителем та балансоутримувачем зазначеного гуртожитку. Також, представник відповідача зазначила, що позивач фактично просить визнати протиправною відповідь Департаменту надану у межах ЗУ «Про звернення громадян» на її звернення щодо надання роз`яснень про відмову у реєстрації місця проживання від 24.12.2020 року № 722/01-20, яка не є відмовою у реєстрації місця проживання позивачу у розумінні Закону та Правил. На підставі викладеного представник відповідача просить відмовити у задоволенні позовних вимог у повному обсязі (а.с.84-98).

В подальшому, 10.01.2022 року (вх. № 259) на адресу суду надійшла заява про залучення в якості третьої особи ПП «Міські квіти», яка подана та підписана адвокатом Журик Т.В. Заява мотивована тим, що позивач у справі ставить питання про реєстрацію її за адресою: АДРЕСА_1 , тобто, в гуртожитку який перебуває на балансі ПП «Міські квіти», а відтак представник зазначає, що рішення суду у справі може вплинути на права та обов`язки балансоутримувача. Також, представник зазначила, що наразі розглядається питання щодо виселення із займаної кімнати позивача у вказаній справі, оскільки, в останньої відсутні правові підстави на проживання в гуртожитку (а.с.188-212).

Ухвалою Суворовського районного суду м. Одеси від 24 травня 2022 року залучено до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову ПП «Міські квіти» (а.с.231).

Ухвалою суду від 05.09.2022 року клопотання представника відповідача Департаменту надання адміністративних послуг Одеської міської ради Гуськової Вікторії Миколаївни про закриття провадження у справі залишено без задоволення.

Підготовче провадження по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Департаментунадання адміністративнихпослуг Одеськоїміської ради,треті особи:Суворовська районнаадміністрація Одеськоїміської ради,ПП «Міськіквіти»,про визнанняпротиправними дійз відмовиу реєстраціїмісця проживаннята зобов`язаннявчинити дії закрито. Призначено справу до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні.

Чергове судове засідання у справі призначено на 24 травня 2023 року.

На адресу суду 24.05.2023 року вх. № 4266 надійшло клопотання позивача про відкладення слухання справи. В обґрунтування клопотання позивач зазначила, що не може прийняти участь в судовому засіданні, оскільки Наказом командира ВЧ НОМЕР_1 її призначено на посаду за штатом воєнного часу, зараховано до списків особового складу ВЧ НОМЕР_1 , за даним наказом з 15.04.2023 року ОСОБА_1 , приступила до виконання службових обов`язків за посадою. На підставі викладеного позивач просить відкласти слухання справи на іншу дату (а.с.268).

Також, на адресу суду 24.05.2023 року надійшло клопотання представника третьої особи Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради Мельник О.О., про слухання справи за відсутності третьої особи, в якому представник також висловила думку щодо заявлених позовних вимог (а.с.257-261).

Представник відповідача Департаменту надання адміністративних послуг Одеської міської ради та представник третьої особи ПП «Міські квіти» про час та місце слухання справи повідомлені, до суду не з`явились.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з розглядом справи за відсутності учасників справи.

Вирішуючи клопотання позивача про відкладення слухання справи, суд дійшов наступних висновків.

Так, відповідно до п.2 ч.1 ст. 251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Судом, згідно клопотання позивача встановлено, що позивач ОСОБА_1 перебуває на військовій службі, а відтак, є підстави для зупинення провадження у справі, що прямо передбачені п.2 ч.1 ст. 251 ЦПК України.

Відповідно до п. 2 ч.1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадку, передбаченому п. 2 ч. 1 ст. 251 ЦПК України до припинення перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань , що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

У зв`язкуз військовоюагресією РосійськоїФедерації протиУкраїни,на підставіпропозиції Радинаціональної безпекиі оборониУкраїни,відповідно допункту 20частини першоїстатті 106Конституції України,Закону України«Про правовийрежим воєнногостану» Указом Президента України від 4 лютого 2022 року № 64/2022 в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, який станом на час розгляду справи є продовженим.

Сутність викладеного дає підстави суду стверджувати, що зупинення провадження у справі повинно сприяти принципу ефективності судового процесу, направленому на недопущення затягування розгляду справи.

Правові висновки щодо необхідності зазначення обґрунтування зупинення провадження у справі та необхідності дотримання розумних строків розгляду справи зазначені у Постанові Верховного Суду у справі № 308/5006/16-ц від 27.02.2019 та у Постанові Верховного Суду у справі № 1522/27468/12 від 07.11.2018.

За таких обставин, суд відповідно до вимог ст.ст. 251, 253 ЦПК України, вважає необхідним зупинити провадження по даній справі у зв`язку з перебуванням позивача ОСОБА_1 у складі Збройних Сил України до припинення перебування відповідача у складі Збройних сил України.

Керуючись ст.ст. 247, 251, 253, 260, 261, 353 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Зупинити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Департаменту надання адміністративних послуг Одеської міської ради, треті особи: Суворовська районна адміністрація Одеської міської ради, ПП «Міські квіти», про визнання протиправними дій з відмови у реєстрації місця проживання та зобов`язання вчинити дії - до припинення перебування ОСОБА_1 у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан.

Копію ухвали надіслати сторонам у справі для відома.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду, протягом 15 днів, шляхом подання апеляційної скарги до суду першої інстанції.

Суддя:

Дата ухвалення рішення24.05.2023
Оприлюднено07.06.2023
Номер документу111307793
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання протиправними дій з відмови у реєстрації місця проживання та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —523/11631/21

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Мурманова І. М.

Ухвала від 04.09.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Мурманова І. М.

Ухвала від 04.09.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Мурманова І. М.

Ухвала від 23.05.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Мурманова І. М.

Ухвала від 20.10.2021

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Мурманова І. М.

Ухвала від 05.07.2021

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Мурманова І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні