Ухвала
від 05.06.2023 по справі 908/1794/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

05.06.2023 Справа № 908/1794/23

м.Запоріжжя Запорізької області

Суддя господарського суду Запорізької області Дроздова Світлана Сергіївна, розглянувши матеріали за позовом: Державної екологічної інспекції Південного округу (Запорізька та Херсонська області) (69035, м. Запоріжжя, вул. Незалежної України, 72-а, ідентифікаційний номер юридичної особи 43877338)

до відповідача: Філії «Дніпровська ГЕС» Приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго» (69096, м. Запоріжжя, бул. Вінтера, 1, ідентифікаційний номер 00130889)

про стягнення 6452975 грн 29 коп

УСТАНОВИВ:

Державна екологічна інспекція Південного округу (Запорізька та Херсонська області) звернулась до Господарського суду Запорізької області з позовною заявою до Філії «Дніпровська ГЕС» Приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго» про стягнення 6452975 грн 29 коп збитків, заподіяних навколишньому природному середовищу.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 30.05.2023, справу № 908/1794/23 передано на розгляд судді Дроздовій С.С.

Згідно з частинами 2, 3 ст. 4 Господарського процесуального кодексу України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. До господарського суду у справах, віднесених законом до його юрисдикції, мають право звертатися також особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

У відповідності зі ст. 45 Господарського процесуального кодексу України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу. Позивачами є особи, які подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного, невизнаного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу. Відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

В даному випадку позивачем заявлено вимоги до Філії «Дніпровська ГЕС» Приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго» та визначено таку особу відповідачем за позовною заявою.

Відповідно до ст. 80 Цивільного кодексу України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Згідно з частиною четвертою статті 64 ГК України підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку.

Відповідно до статті 95 Цивільного кодексу України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Керівники філій та представництв призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності. Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру.

Юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями (ч.1 ст. 96 Цивільного кодексу України).

Таким чином, у спірних правовідносинах, за правилами встановленими процесуальним законодавством, відповідачем може виступати юридична особа, або юридична особа в особі її філії (якщо філія наділена відповідними повноваженнями і це підтверджується посиланням на належні докази ).

Як вбачається з відмостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Філія «Дніпровська ГЕС» Приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго» (код ЄДРПОУ 00130889) не має статусу юридичної особи, а є відокремленим підрозділом Приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго» (код ЄДРПОУ 20588716).

Суд звертає увагу позивача на те, що позовна заява про стягнення коштів може бути розглянута в порядку господарського судочинства, якщо вона буде подана, зокрема, до юридичної особи або до юридичної особи в особі відокремленого підрозділу.

Суд наголошує, що визначений позивачем у позовній заяві відповідач - Філія «Дніпровська ГЕС» Приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго» відповідно до статті 95 Цивільного кодексу України є філією (відокремленим підрозділом) Приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго» та не є самостійною юридичною особою, не наділений цивільною правоздатністю і дієздатністю та не може бути самостійною стороною у судовому процесі.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 22.09.2021 у справі №907/670/18.

Отже, позов має бути спрямований саме до юридичної особи - Приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго» в особі Філії «Дніпровська ГЕС» із зазначенням їх відповідних реквізитів.

Відповідно до положень пункту 1 частини першої статті 175 ГПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Враховуючи те, що позивач звернувся з позовною заявою до особи, яка не має статусу юридичної особи, суд вважає за необхідне відмовити у відкритті провадження у справі.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку щодо необхідності повернення позовної заяви та доданих до неї документів Державній екологічній інспекції Південного округу (Запорізька та Херсонська області).

Керуючись ч.ч. 4, 6, 7 ст. 174, ст. ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у відкритті провадження по справі за позовом Державної екологічної інспекції Південного округу (Запорізька та Херсонська області) до Філії «Дніпровська ГЕС» Приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго» про стягнення 6452975 грн 29 коп збитків, заподіяних навколишньому природному середовищу.

2. Повернути Державній екологічній інспекції Південного округу (Запорізька та Херсонська області) позовну заяву із доданими до неї документами про стягнення 6452975 грн 29 коп.

3. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом строку визначеного ст. 256 ГПК України.

Ухвалу підписано 05.06.2023.

Додаток: позовна заява з додатками.

Повний текст ухвали буде розміщено в Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою у мережі Інтернет за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя С.С. Дроздова

Дата ухвалення рішення05.06.2023
Оприлюднено07.06.2023
Номер документу111309222
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 6452975 грн 29 коп

Судовий реєстр по справі —908/1794/23

Ухвала від 05.06.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні