Ухвала
від 05.06.2023 по справі 914/1723/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

05.06.2023 р. Справа № 914/1723/23

Суддя Господарського суду Львівської області Б. Яворський,

розглянувши матеріали позовної заяви та додані до неї документи Товариства з обмеженою відповідальністю «АКВІЛОН ЗАХІД», м. Київ,

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «ОЗДОРОВЧО-ПРОФІЛАКТИЧНИЙ КОМПЛЕКС ПЛАНЕТА ЗДОРОВ`Я», м. Трускавець Львівської області,

про стягнення 197'716,84 грн. заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

На розгляд господарського суду Львівської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «АКВІЛОН ЗАХІД» до Товариства з обмеженою відповідальністю «ОЗДОРОВЧО-ПРОФІЛАКТИЧНИЙ КОМПЛЕКС ПЛАНЕТА ЗДОРОВ`Я» про стягнення 197'716,84 грн заборгованості, з яких: 193'172,83 грн основного боргу, 1'254,29 грн 3% річних та 3289,72 грн втрат від інфляції. Також у позовній заяві позивач зазначає, що попередній орієнтовний розрахунок судових витрат складає 25'000,00 грн.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями 31 травня 2023 справу № 914/1723/23 передано на розгляд судді Яворському Б.І.

Розглянувши позовну заяву та додані до неї документи, суддя дійшов висновку про необхідність залишення її без руху, з огляду на наступне.

Згідно з п.4 ч.3 ст.162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема, зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Ціна позову у позовах про стягнення грошових коштів визначається сумою, яка стягується, або сумою, оспорюваною за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку (п.1 ч.1 ст.163 ГПК України).

Предмет позову, тобто певна матеріально-правова вимога позивача до відповідачів, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення, повинен бути чітко визначений позивачем у прохальній частині позовної заяви, оскільки резолютивна частина рішення суду, по суті, відображає позовні вимоги, викладені у прохальній частині позовної заяви, та повинна викладатися чітко й безумовно.

Позивачем у вступній частині та у тексті позовної заяви зазначено загальну суму до стягнення з відповідача - 197'716,84 грн, 1'254,29 грн 3% річних та 3289,72 грн втрат від інфляції, проте у прохальній частині позовної заяви позивач уже просить суд стягнути з ТОВ «ОПК ПЛАНЕТА ЗДОРОВ`Я» 193'172,83 грн. заборгованості (п.1), а також 1'254,29 грн пені і 197'716,84 грн штрафних санкцій (п.2), що у загальній сумі (п.1 + п.2) становить 392'143,13 грн. При цьому, вимоги про стягнення 3% річних та інфляційних втрат не заявляє.

Крім того, суд звертає увагу позивача на те, що згідно з п.3 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява має містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються. Відтак, позивачу необхідно надати розрахунок позовних вимог з огляду на предмет позову.

З огляду на викладене, позивачу необхідно уточнити свої позовні вимоги (визначитися із предметом позову) у відповідній частині. У разі, якщо ціна позову становитиме 392'143,13 грн, то позивачу необхідно доплатити судовий збір у розмірі, визначеному ст.4 Закону України Про судовий збір, а належні докази сплати надати суду.

Приписами п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України унормовано, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Частиною 1 ст. 172 ГПК України встановлено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Приписи згаданих норм мають на меті забезпечення, як конституційних засад змагальності сторін та рівності усіх учасників процесу перед законом і судом (ст. 129 Конституції України), так і аналогічних приписів ст. ст. 7, 13 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, розрахунковим документом, що підтверджує факт надання послуг поштового зв`язку, є документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми і змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Суд інформує позивача, що таким доказом надіслання є оригінал поштової квитанції з описом вкладення про надсилання відповідачеві рекомендованою поштою копії позовної заяви та доданих до неї документів, які додаються до позову. Згідно з Правилами надання послуг поштового зв`язку, належним доказом направлення саме копії позовної заяви стороні у справі є бланк опису вкладення, який згідно пункту 61 Правил заповнюється відправником у 2-х примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Таким чином належним доказом відправлення відповідачеві копії позовної заяви та доданих до неї документів є документ, що підтверджує факт надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція) та опис вкладення в поштовий конверт, надані в оригіналі. Опис вкладення подається для підтвердження переліку всіх документів, що направлялись відповідачу, а документ, що підтверджує надання поштових послуг, подається для підтвердження прийняття їх до пересилання.

Позивач до позовної заяви долучив лише опис вкладеного у цінний лист на адресу ТОВ «ОПК ПЛАНЕТА ЗДОРОВ`Я», без фіскального чека. Зі змісту даного опису вкладення вбачається, що у ньому не точно зазначено адресу місцезнаходження відповідача, адже не вказано вулицю адресата. Крім того, опис вкладеного не містить інформації номеру поштового відправлення.

Отже, долучені до позовної заяви документи не можуть свідчити про надіслання позовної заяви з додатками на адресу відповідача, адже направлення позовної заяви згідно опису не відповідає адресі зазначеній у витягу ЄДРПОУ та адресі зазначеній позивачем у позовній заяві.

Відповідно до ч.1 та ч.2 ст.174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин суддя дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху з наданням позивачу строку для усунення зазначених недоліків.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Встановити позивачу 7-денний строк з дня вручення ухвали суду про залишення позовної заяви без руху на виправлення допущених недоліків шляхом надання до суду:

- уточнення позовних вимог (визначитися із предметом позову) у відповідній частині та надати суду розрахунок позовних вимог, або ж доказів доплати судового збору (докази надіслання відповідачу надати суду).

- належних доказів надіслання ТОВ «ОПК ПЛАНЕТА ЗДОРОВ`Я» позовної заяви з додатками (квитанція та опис вкладеного у цінний лист).

У випадку невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню позивачу зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Суддя Б. Яворський.

Дата ухвалення рішення05.06.2023
Оприлюднено07.06.2023
Номер документу111309777
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 197'716,84 грн. заборгованості

Судовий реєстр по справі —914/1723/23

Ухвала від 30.06.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Яворський Б.І.

Ухвала від 05.06.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Яворський Б.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні