Ухвала
від 05.06.2023 по справі 922/2075/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"05" червня 2023 р.м. ХарківСправа № 922/2075/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Жиляєва Є.М.

розглянув матеріали

позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Овіс Трейд" (61022, м. Харків, вул. Клочківська, 98-А) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Віко2015" (61166, м. Харків, вул. Серпова, б. 4, оф. 621) про стягнення 251222,98 грн.

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю "Овіс Трейд" звернулось до Господарського суду Харківської області з позовом до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Віко2015", в якому просить суд стягнути з відповідача на свою користь: суму боргу у розмірі 251222, 98 грн., яка складається з: 192268,20 грн. основної заборгованості, 7063,88 грн. 3% річних та 51890,90 грн. інфляційних втрат. Позов обґрунтовано неналежним виконанням з боку відповідача своїх зобов`язань за Договором купівлі-продажу товарів № 924 від 15.02.2022 р. в частині здійснення відповідачем повної та своєчасної оплати товару у встановлені договором строки.

Попередній орієнтовний розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку з розглядом справи складаються з витрат по сплаті судового збору в сумі 3768,35 грн. та 50000,00 грн. витрат на правничу професійну допомогу

Ухвалою господарського суду Харківської області від 24.05.2023 позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк у п`ять днів з дня вручення такої ухвали для усунення недоліків.

29.05.2023 до загального відділу діловодства Господарського суду Харківської області від позивача надійшла заява про усунення недоліків (вх. №13494) з матеріалами усунутих недоліків та додатковими документами.

Вказані документи досліджено та приєднано до матеріалів справи.

У відповідності до вимог частини 3 статті 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день її первинного подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Відповідно до п. 2 ч. 1 та ч. 3 ст. 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Для цілей цього Кодексу малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Частиною 1 ст. 247 ГПК встановлює імперативну норму, за якою у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. Частини 2 та 3 ст. 247 ГПК України визначають іншу категорію справ, які за певних умов можуть бути розглянуті в порядку спрощеного позовного провадження. В такому випадку необхідним є клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження. Такий висновок випливає з частини 7 статті 250 ГПК України: частини друга - шоста цієї статті не застосовуються, якщо відповідно до цього Кодексу справа підлягає розгляду тільки в порядку спрощеного провадження.

Отже, враховуючи усунення позивачем недоліків позовної заяви, визначених ухвалою суду від 24.05.2023, враховуючи, що поданий Товариством з обмеженою відповідальністю "Овіс Трейд" позов за своїми ознаками є малозначним, приймаючи до уваги характер спірних правовідносин та предмет доказування, які вказують на незначну складність даної справи, суд дійшов висновку розглядати справу № 922/2075/23 в письмовому провадженні за наявними в матеріалах справи доказами, без повідомлення (виклику сторін).

Також, за результатами розгляду клопотання позивача про витребування доказів, яке викладено у заяві про усунення недоліків, суд дійшов до висновку про відмову у його задоволенні, виходячи з наступного.

Як убачається з поданого клопотання відповідач просить суд витребувати у ТОВ "Віко2015" екземпляр договору № 924 від 15.02.2022 р.

Частиною 2 статті 81 ГПК України передбачено, що у клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів); 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Позивачем у клопотанні вказано, що на виконання вимог статті 81 ГПК України перед поданням даного позову до суду позивач не надсилав адвокатський запит відповідачу стосовно надання другого примірника для ТОВ «Овіс Трейд», але 26.05.2023 позивач надіслав адвокатський запит на адресу ТОВ «Віко2015», про що надав копію адвокатського запиту з доказами його надсилання.

Тобто, 26.05.2023 позивачем було надіслано на адресу відповідача адвокатський запит, а 29.05.2023 (через три дні) позивачем подано до суду заяву про усунення недоліків позовної заяви, в якій викладено клопотання про витребування доказів, що свідчить про передчасність подання клопотання про витребування доказів, оскільки відповідь на запит адвоката поки відсутня. Тоді, як неподання відповідачем запитуваного адвокатом документа або не надання відповідачем відповіді на адвокатський запит у встановлений законом строк має ознаки наявності причин неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання в порядку п. 5 ч. 2 ст. 81 ГПК України, зазначення про що в свою чергу є обов`язковим.

Таким чином, подане позивачем клопотання про витребування доказів не відповідає процесуальним вимогам п.4 ч. 2 ст. 81 ГПК України, що зумовлює суд у задоволенні клопотання відмовити.

Керуючись статтями 12, 81, 176, 177, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у задоволенні клопотання позивача про витребування доказів.

2. Прийняти позовну заяву до розгляду.

3. Відкрити провадження у справі № 922/2075/23.

4. Розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання.

5. Встановити відповідачу строк у 15 (п`ятнадцять) календарних днів з дня отримання цієї ухвали для подання відзиву на позов. Зобов`язати відповідача надіслати відзив на позов та додані до нього документи позивачу одночасно з надісланням такого відзиву до суду. Докази такого надіслання невідкладно надати суду (ч. 5 ст. 165 ГПК України).

6. Звернути увагу відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178 ГПК України).

6. Встановити позивачу строк у 5 (п`ять) календарних днів з дня отримання копії цієї ухвали для подання письмових пояснень стосовно визначеної ціни позову та загальної суми, яку заявлено до стягнення у позові.

7-1.Встановити позивачу строк у 5 (п`ять) календарних днів з дня отримання відзиву на позов для подання відповіді на відзив. Зобов`язати позивача надіслати відповідь на відзив та додані до неї документи відповідачу одночасно з надісланням такої відповіді до суду. Докази такого надіслання невідкладно надати суду.

8. Встановити відповідачу строк у 5 (п`ять) календарних днів з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення. Зобов`язати відповідача надіслати заперечення та додані до нього документи позивачу одночасно з надісланням такого заперечення до суду. Докази такого надіслання невідкладно надати суду.

9. Звернути увагу сторін, що

9.1. Заяви та клопотання, які подаються до суду, повинні відповідати статтям 169-170 ГПК України.

9.2. У випадку подання доказів до суду у всіх учасників справи існує обов`язок надіслання копій таких доказів усім іншим учасникам справи заздалегідь (ч. 9 ст. 80 ГПК України).

9.3. Главою 6 Господарського процесуального кодексу України врегульовано поняття, обчислення, зупинення процесуальних строків, наслідки їх пропуску, а також підстави та порядок їх поновлення чи продовження.

9.4. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до Господарського процесуального кодексу України судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до Господарського процесуального кодексу України обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом 30 днів з дня відкриття провадження у справі (ч.3 ст.252 ГПК України).

10. Інформацію у справі, яка розглядається, можна отримати за такою веб-адресою: http://court.gov.ua/.

Довести до відома учасників справи, що відповідно до п.4 ч. 1 ст. 135 ГПК України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку, зокрема, невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу, ненадання копії відзиву на позов, відповіді на відзив, заперечення іншому учаснику справи у встановлений судом строк.

Суд рекомендує сторонам, всі необхідні документи (відзив на позовну заяву, відповідь на відзив, заперечення, пояснення, заяви, клопотання тощо) надавати суду в електронному вигляді, шляхом надсилання на електронну адресу суду (з накладенням електронного цифрового підпису), через особистий кабінет в системі "Електронний суд" або іншими дистанційними засобами зв`язку (поштою, факсом тощо).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

СуддяЄ.М. Жиляєв

Примітка: У зв`язку з початком тестової експлуатації підсистеми «Електронний суд» з 01.01.2019, відповідно до Розділу XI «Положення про автоматизовану систему документообігу суду» приймання та реєстрація надісланих учасниками судових процесів електронних процесуальних документів повинна здійснюватися з Електронних кабінетів, які вони мають створити в «Електронному суді» за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua. Після запровадження роботи Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи приймання через офіційну поштову скриньку суду процесуальних документів та документів, що стосуються розгляду справ здійснюватися не буде.

Дата ухвалення рішення05.06.2023
Оприлюднено07.06.2023
Номер документу111310182
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 251222,98 грн

Судовий реєстр по справі —922/2075/23

Ухвала від 29.08.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жиляєв Є.М.

Ухвала від 03.08.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жиляєв Є.М.

Ухвала від 05.06.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жиляєв Є.М.

Ухвала від 24.05.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жиляєв Є.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні