Рішення
від 05.03.2019 по справі 757/34719/18-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/34719/18-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 березня 2019 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді Новака Р.В.,

при секретарі судового засідання - Сердюк К.О.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Концертна агенція "Рок гвардія України" про стягнення коштів

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Концертна агенція "Рок гвардія України" про стягнення коштів.

В обґрунтування позову, позивач зазначає, що у лютому 2018 року ним було придбано чотири квитки на концерт співачки ОСОБА_2 , вартістю 13900,00 грн., який повинен був відбутися 04 березня 2018 року. Відповідач є організатором вказаного заходу. Прибувши до палацу «Україна», побачили, що ніяких ознак проведення концерту не було. Біля входу побачили чоловіка, який роздавав оголошення про скасування концерту та підтвердив, що концерту не буде. Також повідомив, що вартість квитків буде повністю повернута, для чого потрібно було направити на електронну адресу, що була вказана на папірці фотознімки квитків і номер банківської картки.

У період з березня по липень 2018 року позивач звертався до відповідача про повернення коштів за придбані квитки. На всі звернення директор відповідача повідомляв про повернення коштів за квитки, однак до теперішнього часу кошти не повернуті.

Посилаючись на викладене, позивач просить стягнути з ТОВ "Концертна агенція "Рок гвардія України" 13900,00 грн. за придбані квитки.

Ухвалою судді від 18 липня 2018 року у справі відкрито провадження та призначено справу до розгляду у порядку спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) сторін.

Відзиву, заяв або клопотань від відповідача не надходило.

Згідно ч. 1 ст. 174 ЦПК України, при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом, що є правом учасників справи. Як встановлено, ч. 4 вказаної статті Кодексу, у разі ненадання учасником розгляду заяви по суті справи у встановлений судом або законом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Суд, у порядку спрощеного позовного провадження, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що у лютому 2018 року ОСОБА_1 було придбано чотири квитки на концерт співачки ОСОБА_2 , вартістю 13900,00 грн., який повинен був відбутися 04 березня 2018 року.

Прибувши до палацу «Україна», було повідомлено, що концерт ОСОБА_2 4 березня 2018 року скасовано.

На веб-сайті продажу квитків, зазначено інформацію та адресу електронної пошти, за якою необхідно звернутись для вирішення питання про повернення вартості придбаних квитків.

Електронними листами від 13 березня 2018 року - 03 червня 2018 року директор ТОВ «Концертна агенція рок гвардія України» повідомляє позивача про вирішення питання щодо повернення коштів за придбані квитки на концерт.

Доказів того, що кошти за придбані квитки у зв`язку із скасуванням концерту повернуті, в матеріалах справи відсутні.

Згідно з пунктом 7 частини першої статті 1 Закону України «Про захист прав споживачів» договір - усний чи письмовий правочин між споживачем і продавцем (виконавцем) про якість, терміни, ціну та інші умови, за яких реалізується продукція. Підтвердження вчинення усного правочину оформляється квитанцією, товарним чи касовим чеком, квитком, талоном або іншими документами.

Відповідно до статті 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події (ч. 1 статті 530 ЦК України).

Статтею 599 ЦК України передбачено, що зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

За змістом статей 610-612 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом. Боржник вважається таким, що прострочив якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно з розділом Х Інструкції з ведення квиткового господарства в театрально-видовищних підприємствах та культурно-освітніх закладах, затвердженої наказом Міністерства культури і мистецтв України від 07 липня 1999 року № 452 у разі скасування, переносу або зміни заходу відвідувачі (глядачі, слухачі) мають право повернути попередньо придбані квитки. Повернення коштів відвідувачам (глядачам, слухачам) проводиться організаторами заходу з пред`явленням документа, що посвідчує особу (паспорта, військового квитка, студентського квитка, посвідчення водія, службового посвідчення).

Відповідно до ст.10 ч.1 Закону України «Про захист прав споживачів» споживач має право відмовитись від договору про виконання робіт (надання послуг) і вимагати відшкодування збитків, якщо виконавець своєчасно не приступив до виконання зобов`язань за договором або виконує роботу так повільно, що закінчити її у визначений строк стає неможливим.

Відповідно до ст.10 ч.5 Закону у разі, коли виконавець не може виконати (прострочує виконання) роботу (надання послуги) згідно з договором, за кожний день (кожну годину, якщо тривалість виконання визначено у годинах) прострочення споживачеві сплачується пеня у розмірі трьох відсотків вартості роботи (послуги), якщо інше не передбачено законодавством.

Судом встановлено, що послуги щодо організації та проведення концерту ОСОБА_2 04.03.2018 року мали надаватися організатором концерту - ТОВ «Концертна агенція «Рок гвардія України», яке є виконавцем послуг у розумінні ст.1 п. 3 Закону України «Про захист прав споживачів».

За таких обставин суд вважає, що збитки, завдані позивачеві ненаданням послуг з організації концертного заходу, мають бути стягнуті з відповідача ТОВ «Концертна агенція «Рок гвардія України», як з організатора заходу.

Враховуючи те, що концерт, квитки, на який придбав позивач, скасовано, відповідач коштів за придбані квитки не повернув, оцінюючи всі досліджені судом докази в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги про стягнення з відповідача вартості за придбані позивачем квитки в сумі 13900,00 грн. підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 5 ст. 10 Закону України «Про захист прав споживачів», у разі, коли виконавець не може виконати (прострочує виконання) роботу (надання послуги) згідно з договором, за кожний день прострочення споживачеві сплачується пеня у розмірі трьох відсотків вартості роботи (послуги), якщо інше не передбачено законодавством.

Відповідно до ст. 613 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив зобов`язання, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Таким чином, з відповідача ТОВ «Концертна агенція «Рок гвардія України» підлягає стягненню пеня в розмірі 3% вартості послуги, нарахована за період з 04.03.2018 року по 04.07.2018 року, що становить 123 дні, яка складає 51292,00 грн. (13900 грн. х 3% : 100% х 123 дні).

Вимоги позивача про стягнення моральної шкоди задоволенню не підлягають, так як Законом України «Про захист прав споживачів» передбачено, як підставу для відшкодування моральної шкоди виконавцем послуг, факт заподіяння шкоди здоров`ю споживача або факт існування реальної загрози заподіяння шкоди здоров`ю споживача послуг, чого в даному випадку не було.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, суд виходить з наступного.

Відповідно до частини шостої статті 141 ЦПК України якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

За таких обставин, на підставі положень ч. 1 ст. 141 ЦПК України суд вважає, що з відповідача в дохід держави підлягають стягненню судові витрати по оплаті судового збору в розмірі 8810,00 грн.

Керуючись ст.ст. 526, 530, 599, 610-612 ЦК України, Законом України «Про захист прав споживачів», Інструкцією з ведення квиткового господарства в театрально-видовищних підприємствах та культурно-освітніх закладах, затвердженої наказом Міністерства культури і мистецтв України від 07 липня 1999 року № 452, ст.ст. 12, 13, 19, 81, 141, 263-265, 267, 273, 274, 280, 354, 355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Концертна агенція "Рок гвардія України" про стягнення коштів - задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Концертна агенція "Рок гвардія України" (01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, 28, ідентифікаційний код 38813010) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) кошти в розмірі 13900 (тринадцять тисяч дев`ятсот) грн. 00 коп.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Концертна агенція "Рок гвардія України" (01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, 28, ідентифікаційний код 38813010) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) пеню в розмірі 51292 (п`ятдесят одна тисяча двісті дев`яносто дві) грн. 00 коп.

В іншій частині позову відмовити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Концертна агенція "Рок гвардія України" в дохід держави судовий збір в сумі 8810,00 грн.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду м. Києва шляхом подачі апеляційної скарги через Печерський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з дня з дня складання цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Р.В. Новак

Дата ухвалення рішення05.03.2019
Оприлюднено07.06.2023
Номер документу111330898
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —757/34719/18-ц

Рішення від 05.03.2019

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Новак Р. В.

Ухвала від 18.07.2018

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Новак Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні