Ухвала
від 05.04.2023 по справі 760/7268/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/7268/23

Провадження №2/760/6898/23

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

05 квітня 2023 року м. Київ

Суддя Солом`янського районного суду міста Києва Аксьонова Н.М.,

розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Первинної профспілкової організації Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» про скасування наказу, скасування рішення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, стягнення моральної шкоди,

В С Т А Н О В И В :

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Яценко С.С. звернувся до Солом`янського районного суду м. Києва з позовом НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського», Первинної профспілкової організації НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського», в якому просить

- скасувати наказ НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» №3003А від 02 грудня 2022 року «Про внесення змін до штатного розпису та скорочення чисельності працівників»;

- скасувати рішення Голови Первинної профспілкової організації НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» про погодження наказу НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» №3003A від 02 грудня 2022 року «Про внесення змін до штатного розпису та скорочення чисельності працівників»;

- скасувати наказ №493 від 27 лютого 2023 року про звільнення;

- скасувати рішення Первинної профспілкової організації НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» про надання згоди на звільнення ОСОБА_1 з посади адміністратора як вчинене в умовах конфлікту інтересів;

- поновити ОСОБА_1 на посаді адміністратора Центру фізичних виховання і спорту «Політехнік» КПІ ім. Ігоря Сікорського;

- стягнути з НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» середній заробіток за час вимушеного прогулу;

- стягнути солідарно з НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» та Первинної профспілкової організації НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» відшкодування моральної шкоди, завданої незаконним звільненням у сумі 10000 грн.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 31 березня 2023 року справу розподілено судді Аксьоновій Н.М.

Як убачається зі змісту ч.1 ст.184 ЦПК України позов пред`являється шляхом подання позовної заяви до суду першої інстанції, де вона реєструється та не пізніше наступного дня передається судді.

Позовна заява подається до суду із дотриманням вимог ст.175, 177 ЦПК України.

Відповідно до п.3 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці, обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Керуючись п.1 ч.1 ст.176 ЦПК України ціна позову визначається у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, чи оспорюваною сумою за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку.

Однак, всупереч вказаним вимогам, позивач у позовній заяві не вказав ціну позову.

У позовній заяві позивач просить стягнути на користь останнього середній заробіток за час вимушеного прогулу, однак не вказав суму, яка підлягає до стягнення, та не надав обґрунтованого розрахунку указаної суми.

Також, відповідно до п.4 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Проте, позивачем не зазначено у вимозі за який період необхідно стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Згідно з п.5 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява також повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Відповідно до п.8 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності), зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

У відповідності до ч.5 ст.177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно з ч. 2 ст.235 КЗпП при ухваленні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більш як за один рік.

З огляду на викладене, представником позивача не додано до позовної заяви доказів на підтвердження розміру середнього заробітку, обчисленого відповідно до ст.27 Закону «Про оплату праці» за правилами, передбаченими Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08 лютого 1995 року №100, виходячи із виплат за два останні календарні місяці роботи позивача, з урахуванням кількості відпрацьованих робочих днів.

Крім того, суд роз`яснює, що відповідно до ч.3 ст.177 ЦПК України у разі необхідності до позовної заяви додаються клопотання та заяви позивача про звільнення (відстрочення, зменшення) від сплати судового збору, про призначення експертизи, витребування доказів тощо.

Згідно з ч.1, ч.2 ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Проте заявлені у позовній заяві клопотання про витребування доказів не відповідають вимогам ст.84 ЦПК України, оскільки позивачем не зазначено обставини, які можуть підтвердити витребувані докази, або аргументи, які вони можуть спростувати, та вжиті ним заходи для отримання таких доказів самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Також, відповідно до ч.4 ст.177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Однак позивачем до позовної заяви не додано документів, що підтверджують сплату судового збору, підстави звільнення від його сплати.

Статтею 5 Закону України «Про судовий збір» визначено пільги щодо сплати судового збору, згідно з пунктом 1 частини 1 якої від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Отже, позивач звільнений від сплати судового збору за позовну вимогу про поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку на підставі п.1 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір».

Крім того, позивачем заявлено три вимоги немайнового характеру (про скасування наказу НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» №3003А від 02 грудня 2022 року «Про внесення змін до штатного розпису та скорочення чисельності працівників»; скасування рішення Голови Первинної профспілкової організації НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» про погодження наказу НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» №3003A від 02 грудня 2022 року «Про внесення змін до штатного розпису та скорочення чисельності працівників»; скасування рішення Первинної профспілкової організації НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» про надання згоди на звільнення ОСОБА_1 з посади адміністратора як вчинене в умовах конфлікту інтересів), а також вимогу майнового характеру (про стягнення моральної шкоди у сумі 10000 грн)

Відповідно до п.1 ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір» Відповідно до пп.1 п.1 ч.2 ст.4Закону України «Про судовий збір», за подання до суду фізичною особою

- позовної заяви майнового характеру встановлено ставку судового збору у розмірі 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

- позовної заяви немайнового характеру встановлено ставку 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином, позивачу необхідно сплатити судовий збір за вимогу майнового характеру 1073,60 грн та 3220,80 грн (за три вимоги немайнового характеру по 1073,60 грн за кожну вимогу), що разом становить 4294,40 грн.

У відповідності до ч.1 та ч.2 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин позовна заява повинна бути залишена без руху, а позивачу наданий строк для усунення недоліків.

Керуючись статтями 95, 175-177, 185, 187, 260, 261 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Первинної профспілкової організації Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» про скасування наказу, скасування рішення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, стягнення моральної шкоди - залишити без руху.

Надати позивачу десятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали для усунення недоліків.

Судовий збір необхідно сплатити на рахунок № UA388999980313181206000026010, Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37993783, код банку отримувача (МФО): 899998, код класифікації доходів бюджету: 22030101, отримувач коштів: ГУК у м. Києві/Солом`ян. р-н/22030101.

Роз`яснити позивачу, що якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом позовна заява залишається без розгляду.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Солом`янського районного суду

міста Києва Н.М. Аксьонова

Дата ухвалення рішення05.04.2023
Оприлюднено07.06.2023

Судовий реєстр по справі —760/7268/23

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні