Ухвала
від 05.06.2023 по справі 320/3206/21
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД У Х В А Л А

про заміну боржника у виконавчому листі

05 червня 2023 року № 320/3206/21

Київський окружний адміністративний суду у складі судді Колеснікової І.С., розглянувши у порядку письмового провадження заяву позивача про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі

за позовом ОСОБА_1

до Управління соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області

про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії

В С Т А Н О В И В:

До Київського окружного адміністративного суду звернувся ОСОБА_1 із позовом до Управління соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області про визнання протиправними дій Управління соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області щодо нарахування та виплати ОСОБА_1 у 2020 році разової грошової допомоги до 5 травня як учаснику бойових дій у розмірі 1390,00 грн.; зобов`язання Управління соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області нарахувати та виплатити ОСОБА_1 недоотриману частину щорічної разової грошової допомоги до 5 травня як учаснику бойових дій за 2020 рік відповідно до статті 12 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту з урахуванням рішення Конституційного Суду України від 27.02.2020 №3-р/2020 у розмірі 6800,00 грн.

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 06.08.2021 адміністративний позов ОСОБА_1 задоволено повністю. Визнано протиправними дії Управління соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області щодо нарахування та виплати ОСОБА_1 у 2020 році разової грошової допомоги до 5 травня як учаснику бойових дій у розмірі 1390,00 грн. Зобов`язано Управління соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області нарахувати та виплатити ОСОБА_1 недоотриману частину щорічної разової грошової допомоги до 5 травня як учаснику бойових дій за 2020 рік відповідно до статті 12 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту з урахуванням рішення Конституційного Суду України від 27.02.2020 №3-р/2020 у розмірі 6800,00 грн.

На виконання вказаного рішення Київським окружним адміністративним судом видано 19.11.2021 виконавчий лист №320/3206/21.

25.05.2023 від позивача до суду надійшла письмова заява про заміну сторони виконавчого провадження, а саме заявник просить суд замінити боржника у виконавчому листі №320/3206/21, виданого Київським окружним адміністративним судом 19.11.2021 з Управління соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області на Управління соціального захисту населення Бучанської районної державної адміністрації Київської області (адреса: вул. Енергетиків, буд. 1А, м. Буча, Київська область, 08292, код ЄДРПОУ 44370884).

Вирішуючи питання щодо наявності підстав для заміни сторони виконавчого провадження, суд зазначає таке.

Згідно частини 2 статті 379 КАС України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Враховуючи встановлення на території України воєнного стану та недопущення створення можливої небезпеки для життя учасників справи, суд дійшов висновку про необхідність розгляду вищевказаної заяви у порядку письмового провадження.

Правовідносини з приводу заміни сторони виконавчого провадження за рішенням суду в адміністративній справі унормовані статтею 379 КАС України, приписи якої передбачають, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Відповідно до частини 1 статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Згідно вимог частини 2 статті 379 КАС України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (частина 4 статті 379 КАС України).

У виконавчому листі №320/3206/21 в якості боржника вказано Управління соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області.

Судом встановлено, що строк пред`явлення до виконання виконавчого листа №320/3206/21, виданого 19.11.2021 Київським окружним адміністративним судом - до 07 вересня 2024.

При цьому, доказів відкриття виконавчого провадження матеріали справи не містять.

16 грудня 2020 року Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження №1635-р "Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій", пунктом 1 якої встановлено: здійснити реорганізацію районних державних адміністрацій районів, ліквідованих згідно з постановою Верховної Ради України від 17 липня 2020 року №807-IX "Про утворення та ліквідацію районів", шляхом приєднання до районних державних адміністрацій, розташованих в адміністративних центрах районів, утворених зазначеною постановою, згідно з додатком 1.

Так, відповідно до Додатку 1 Києво-Святошинська районна державна адміністрація реорганізована шляхом приєднання до Бучанської районної державної адміністрації.

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, 29.01.2021 до Реєстру внесено запис №1003391270008002970 про припинення Управління соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області як юридичної особи.

01.04.2021 Бучанська районна державна адміністрація Київської області прийняла розпорядження №3 "Про утворення юридичної особи публічного права Управління соціального захисту населення Бучанської районної державної адміністрації Київської області", пунктом 1 якого утворено юридичну особу публічного права Управління соціального захисту населення Бучанської районної державної адміністрації Київської області як структурний підрозділ районної державної адміністрації, що утворюється головою адміністрації і який забезпечує реалізацію державної політики у сфері соціального захисту населення на місцевому рівні.

Згідно пункту 8 цього ж розпорядження Бучанської районної державної адміністрації Київської області, Управління соціального захисту населення Бучанської районної державної адміністрації Київської області є правонаступником публічно-владних повноважень, майна, прав та обов`язків, зокрема, Управління соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області.

Відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, 01.04.2021 здійснений запис №1003261020000001660 про проведення державної реєстрації юридичної особи - Управління соціального захисту населення Бучанської районної державної адміністрації Київської області, ідентифікаційний код 44370884, місцезнаходження: 08292, Київська область, місто Буча, вул. Енергетиків, буд. 1-А.

Згідно частини четвертої статті 87 Цивільного кодексу України, юридична особа вважається створеною з дня її державної реєстрації.

Частиною першою статті 104 Цивільного кодексу України встановлено, що юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Відповідно до частини п`ятої статті 104 Цивільного кодексу України, юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відтак, Управління соціального захисту населення Бучанської районної державної адміністрації Київської області є правонаступником Управління соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області.

Статтею 124 Конституції України визначено, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України.

Відповідно до частини 2 статті 14 Кодексу адміністративного судочинства України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

У рішенні від 20.07.2004 у справі "Шматько проти України" Європейський Суд з прав людини, зазначив, що "право на суд" було б ілюзорним, якби правова система держави допускала, щоб остаточне судове рішення, яке має обов`язкову силу, не виконувалося на шкоду одній зі сторін.

З огляду на наведене та з метою виконання судового рішення у справі №320/3206/21, суд дійшов висновку, що слід замінити боржника у виконавчому провадженні, а саме боржника Управління соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області (місцезнаходження: м. Київ, вул. Янтарна, буд. 12-А, код ЄДРПОУ 20591492) на його правонаступника - Управління соціального захисту населення Бучанської районної державної адміністрації Київської області (юридична адреса: Київська область, м. Буча, вул. Енергетиків, 1-А, фактична адреса: м. Київ, вул. Янтарна, буд. 12-А, код ЄДРПОУ: 44370884).

Керуючись статтями 243, 248, 256, 294, 295, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 про заміну боржника у виконавчому листі задовольнити.

Замінити у виконавчому листі №320/3206/21, виданому 19.11.2021 року Київським окружним адміністративним судом, боржника - Управління соціального захисту населення Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області (місцезнаходження: Київська область, Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вул. Святошинська, 50, код ЄДРПОУ 20591492) на його правонаступника - Управління соціального захисту населення Бучанської районної державної адміністрації Київської області (код ЄДРПОУ: 44370884, місцезнаходження: 08292, Київська область, м. Буча, вул. Енергетиків, 1-А).

Копію ухвали видати (надіслати) учасникам справи та заінтересованим особам.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або у судовому засіданні у разі неявки учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Суддя Колеснікова І.С.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.06.2023
Оприлюднено08.06.2023
Номер документу111350130
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяЗаява про заміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —320/3206/21

Ухвала від 05.06.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

Рішення від 05.08.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

Ухвала від 26.03.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні