Ухвала
від 05.06.2023 по справі 813/143/14
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа №813/143/14

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

05 червня 2023 року

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кравціва О.Р. розглянув у письмовому провадженні заяву про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі виконавчої дирекції Львівського обласного відділення Фонду про стягнення заборгованості з Приватного підприємства «Аратх»,-

в с т а н о в и в :

На розгляді Львівського окружного адміністративного суду перебувала справа за позовом Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі виконавчої дирекції Львівського обласного відділення Фонду про стягнення заборгованості з Приватного підприємства «Аратх».

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 03.03.2014 повністю задоволено позов; стягнуто з приватного підприємства «Аратх» на користь Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності заборгованість по сплаті страхових внесків в сумі 1284 (одна тисяча двісті вісімдесят чотири) грн. 86 (вісімдесят шість) коп.

03.03.2014 Львівським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист у справі.

Ухвалою Львівського окружного адміністративного суду від 14.09.2018 замінено стягувача у виконавчому листі №813/143/14, виданому 03.03.2014 Львівським окружним адміністративним судом про стягнення з Приватного підприємства «Аратх» 1284,86 грн. заборгованості по сплаті страхових внесків, з Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ЄДРПОУ 25249982) на Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області (ЄДРПОУ 41322361).

Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області подало заяву про заміну боржника у якій просить замінити боржника у виконавчому листі з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області (79041 м. Львів вул. Героїв УПА,73 корп.8; ЄДРПОУ 41322361) на Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області (79016 м. Львів вул. Митрополита Андрея,10; ЄДРПОУ 13814885).

В обґрунтування заяви зазначено, що з 01 січня 2023 року набрав чинності Закон України №2620-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування», згідно з яким відбулось приєднання Фонду соціального страхування до Пенсійного фонду України, відповідно до якого Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками ФССУ і виконують функції з соціального страхування. Вказано, що правонаступником відповідача щодо нарахування і виплати коштів соціального страхування є Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області.

Сторони явку уповноважених представників в судове засідання не забезпечили, належним чином повідомлені про час, дату і місце розгляду заяви.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України), неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Розглядаючи заяву суд керується таким.

Відповідно до ч. 1 ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Положення вказаної статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч. 4 ст. 379 КАС України).

Суд зазначає, що заміна сторони у відносинах, щодо яких виник спір (процесуальне правонаступництво) можлива на будь-якій стадії адміністративного процесу, як на стадії розгляду справи, так і на стадії виконання судового рішення, яке набрало законної сили, зокрема, і до видання виконавчого листа, і відбувається виключно за відповідним рішенням суду, а не державного виконавця (що стосується заміни сторони виконавчого провадження), незалежно від того виданий судом виконавчий лист на момент звернення із заявою про правонаступництво та чи пред`явлений він (виконавчий лист) до примусового виконання.

Судом з доказів у справі встановлено, що постановою Шевченківського відділу ДВС у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) від 28.10.2022 ВП №70004097 відкрито виконавче провадження.

З 01.01.2023 набрав чинності Закон України №2620-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» (далі - Закон №2620-ІХ), який відповідно до Основ законодавства України про загальнообов`язкове державне соціальне страхування визначає правові, фінансові та організаційні засади загальнообов`язкового державного соціального страхування, гарантії працюючим громадянам щодо їх соціального захисту у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, у разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, охорони їхнього життя та здоров`я.

Відповідно до п. 2 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2620-ІХ припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Згідно з пунктом 5 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2620-ІХ Фонду соціального страхування України доручено забезпечити передачу Пенсійному фонду України особових справ потерпілих (членів їхніх сімей), баз даних, носіїв інформації та програмного забезпечення щодо ведення обліку та здійснення страхових виплат у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Установлено, що з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, платники єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та отримувачі виплат (матеріального забезпечення) є такими, що зареєстровані (взяті на облік) Пенсійним фондом України. Їх перереєстрація не здійснюється (п. 6 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2620-ІХ).

Відповідно до п. 7 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2620-ІХ стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

За вказаних обставин суд дійшов висновку, що Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області є правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області.

Отже, суд вважає, що існують достатні підстави для допуску заміни сторони стягувача у виконавчому провадженні з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області (ЄДРПОУ 41322361) на Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області (ЄДРПОУ 13814885).

Враховуючи викладене, заява про заміну стягувача у виконавчому листі підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 248, 293-295, 379 КАС України, суд,-

у х в а л и в :

1. Заяву про заміну сторони у виконавчому провадженні - задовольнити.

2. Замінити стягувача у виконавчому провадженні з виконання виконавчого листа виданого 03.03.2014 Львівським окружним адміністративним судом у справі №813/143/14 за позовом Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі виконавчої дирекції Львівського обласного відділення Фонду про стягнення заборгованості з Приватного підприємства «Аратх» - з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області (ЄДРПОУ 41322361) на Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області (ЄДРПОУ 13814885).

3. Копію ухвали скерувати учасникам справи.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її підписання.

Ухвала суду може бути оскаржена до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повної ухвали суду.

СуддяКравців О.Р.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.06.2023
Оприлюднено08.06.2023
Номер документу111350662
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяЗаява про заміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —813/143/14

Ухвала від 05.06.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кравців Олег Романович

Ухвала від 14.09.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Хома Олена Петрівна

Постанова від 03.03.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кравців Олег Романович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні