Ухвала
від 31.05.2023 по справі 380/1777/23
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДУ Х В А Л А

про витребування доказів

31 травня 2023 р. Справа № 380/1777/23 Львівський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді Коморний О.І.,

секретар судового засіданняМарець В.В.

з участю:

представник позивачаПащинська А.О.

представник відповідача Кухар Н.І.

розглянув у підготовчому судовому засіданні питання про витребування доказів у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Мармет грейн» про визнання протиправними дій Головного управління ДПС у Львівській області, -

в с т а н о в и в:

На розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Мармет грейн» з вимогами, із врахуванням уточнених вимог:

- визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення-рішення ГУ ДПС у Львівській області від 01 грудня 2022 року № 13207/13-01-07-01, № 13209/13-01-07-01, № 13210/13-01-07-01, прийняті на підставі акту перевірки «Про результати документальної позапланової виїзної перевірки ТзОВ "МАРМЕТ ГРЕЙН" (код ЄДРПОУ 43386254) з питань дотримання податкового законодавства при декларуванні за січень 2022 року від`ємного значення з податку на додану вартість, у тому числі заявленого до відшкодування з бюджету» від 11.11.2022 № 14685/13-01-07-01/43386254»;

- зобов`язати Головне управління ДПС у Львівській області внести до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість дані щодо узгодженої суми бюджетного відшкодування, заявленого ТОВ «Мармет грейн» (код ЄДРПОУ 43386254) січень 2022 року.

Ухвалою від 06.02.2023 позовну заяву залишено без руху для усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою від 10 лютого 2023 року відкрито провадження у справі.

В судовому засіданні поставлено на обговорення клопотання про витребування доказів від ДП Держреєстри України. Дане клопотання відповідач мотивує тим, що в процесі проведення перевірки встановлено факт безпідставного відображення ТзОВ «Мармет грейн» у податковому обліку господарських операцій щодо придбання на території України протягом 2021 року пшениці українського походження, врожаю 2021 р., кукурудза українського походження, врожаю 2020 р., ячмінь українського походження, врожаю 2021р., комплекс транспортно-експедиторських послуг з завантаження вантажу, послуги митного оформлення декларацій на експорт послуги оформлення аркуша митної декларації та здійснення експортних операцій, оренда нежитлового приміщення, послуги з митно-брокерського оформлення митної декларації ТзОВ «МАРМЕТ ГРЕЙН» оформляло взаємовідносини з ризиковими контрагентами ТОВ «СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА КОМПАНІЯ «АРНІКА» (42240751). В свою чергу, ТОВ «СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА КОМПАНІЯ «АРНІКА» (42240751) декларувало придбання зернових культур в таких постачальників як ТзОВ «Дельта Компані» (44309043), ТзОВ «Компанія «Авангард Агро» (44117654), ТзОВ «Щедрі Лани» (43996326). З метою формування належної доказової бази та з`ясування всіх обставин справи, Головне управління ДПС у Львівській області, звернулось з запитом до ДП «Держреєстри України» з приводу надання інформації про обсяги декларування зерна за період 2020-2021 року вищезазначеними підприємствами та надати інформацію щодо здійснення реєстрації складських документів на зерно та зерна, прийнятого на зберігання. Листом від 26.07.2022 Головному управлінню ДПС у Львівській області відмовлено у наданні копій запитуваних документів.

Представник позивача в судовому засіданні щодо клопотання заперечив.

Представник відповідача в судовому засіданні підтримав клопотання.

Завданням адміністративного судочинства відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються відповідно до ч.1 ст. 9 КАС України на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Доказами в адміністративному судочинстві є відповідно до ст. 72 КАС України будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Предметом доказування згідно з ч. 2 ст. 73 КАС України є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається згідно з ч. 2 ст. 77 КАС України на відповідача.

У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

Згідно з ч.1-5 ст. 79 КАС України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом із поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк. Учасник справи також повинен надати докази, які підтверджують, що він здійснив усі залежні від нього дії, спрямовані на отримання відповідного доказу. У випадку визнання поважними причин неподання учасником справи доказів у встановлений законом строк суд може встановити додатковий строк для подання вказаних доказів.

Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі згідно з ч.1 ст. 80 КАС України подати клопотання про витребування доказів судом.

У клопотанні про витребування доказів повинно бути згідно з ч. 2 ст. 80 КАС України зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, що подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів, та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Відповідно до ч.3-4 ст. 73 КАС України сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Згідно з ч.2 ст. 76 КАС України питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Докази суду надають відповідно до ч.3 ст.77 КАС України учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Враховуючи наведене та дослідивши матеріали справи, необхідно витребувати від ДП Держреєстри України (вулиця Януша Корчака, 9-12, Київ, 03190; код ЄДРПОУ 32383020) докази, а саме: інформацію про обсяги декларування зерна ТОВ КОМПАНІЯ АСТЕРІЯ АГРО (43827842), за 2021 рок та надати інформацію щодо здійснення реєстрації складських документів на зерно та зерна, прийнятого на зберігання.

Згідно ч.3 ст. 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Керуючись ст. ст. 2, 9, 72, 77, 80 КАС України, суд

постановив:

Витребувати від ДП Держреєстри України (вулиця Януша Корчака, 9-12, Київ, 03190; код ЄДРПОУ 32383020) докази, а саме: інформацію про обсяги декларування зерна ТОВ КОМПАНІЯ АСТЕРІЯ АГРО (43827842), за 2021 рок та надати інформацію щодо здійснення реєстрації складських документів на зерно та зерна, прийнятого на зберігання.

Витребувані докази скерувати на адресу суду протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Відповідно до ч.6-9 ст. 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

У разі неподання суб`єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Суд згідно п.3 ч1.ст. 149 КАС України може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин суб`єктом владних повноважень.

Суд згідно п.4 ч.2 ст. 149 КАС України може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 05.06.2023

Суддя Коморний О.І.

Дата ухвалення рішення31.05.2023
Оприлюднено08.06.2023
Номер документу111350789
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій Головного управління ДПС у Львівській області

Судовий реєстр по справі —380/1777/23

Ухвала від 12.03.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 16.01.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 20.12.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 07.12.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 21.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 30.10.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 16.10.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Постанова від 07.09.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Довгополов Олександр Михайлович

Ухвала від 10.08.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Довгополов Олександр Михайлович

Ухвала від 10.08.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Довгополов Олександр Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні