Рішення
від 07.06.2023 по справі 211/3229/23
ДОВГИНЦІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 211/3229/23

Провадження № 2-о/211/84/23

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

07 червня 2023 року Довгинцівський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Ніколенко Д.М.,

за участю секретаря судового засідання Данилової О.Д.,

представника заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кривому Розі в порядку окремого позовного провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа: Головне управління Пенсійного фонду України в Київській області, про встановлення юридичного факту, -

встановив:

заявник ОСОБА_2 звернулася до суду з вказаною заявою, де заінтересованою особою зазначено Головне управлінняПенсійного фондуУкраїни вКиївській області (далі по тексту - ГУ ПФУ в Київській області) та просить суд встановити факт її спільного проживання з ОСОБА_3 у період з січня 2020 року до 21 квітня 2023 року за адресою: АДРЕСА_1 , посилаючись на відмову у задоволенні її заяві про переведення з одного виду пенсії на інший.

В обґрунтування заяви зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік - ОСОБА_3 .

Шлюб між заявником та померлим ОСОБА_3 зареєстровано 19 квітня 2022 року.

10травня 2023року заявник ОСОБА_2 звернулася ззаявою доГоловного управлінняПенсійного фондуУкраїни вДніпропетровській областіпро призначенняїй пенсіїяк утриманця померлого.

Головне управління Пенсійного фонду України в Київській області відмовило заявнику у призначенні пенсії як утриманцю померлого у зв`язку з тим, що заявник та померлий зареєстровані за різними адресами і не підтверджений факт їх спільного проживання.

Померлий ОСОБА_3 за життя був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Заявник ОСОБА_2 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Фактично ОСОБА_3 і ОСОБА_2 проживали разом за місцем реєстрації померлого ОСОБА_3 , разом вели спільний сімейний бюджет і спільне господарство у період з січня 2020 року по 21 квітня 2023 року (день смерті ОСОБА_3 ).

Заявнику для реалізації її пенсійних прав необхідно встановити факт мешкання разом з померлим.

Ухвалою судді Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 25 травня 2023 заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку окремого провадження.

В судовому засіданні представник заявника - адвокат Павленко С.М. заяву підтримав в повному обсязі та просив її задовольнити.

Представник ГУ ПФУ в Київській області до суду не з`явився, був повідомленийналежним чином про час та місце розгляду справи, заяв та клопотань до суду не надано.

Допитана в якості свідка ОСОБА_4 суду пояснила, що вона є донькою заявниці та померлого ОСОБА_3 . З січня 2020 року вона забрала батьків до себе в квартиру за адресою: АДРЕСА_1 , та доглядала їх, бо за освітою вона медик. Разом батьки жили 61 рік, але був період, коли вони формально розлучились, потім повторно побрались. Батько помер вдома по АДРЕСА_1 , звідти його і ховали.

Свідок ОСОБА_5 суду пояснив, що є чоловіком ОСОБА_4 з 1997 року. В січні 2020 року вони забрали тещу та тестя до себе додому в квартиру по АДРЕСА_1 . В цій квартирі тесть і помер у великій кімнаті. Протягом всього часу батьки дружини проживали разом.

Вислухавши представника заявника, свідків, дослідивши докази у справі, вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Частиною 1 статті 293ЦПК України передбачено, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Пунктом 5 частини 2 статті 293ЦПК України визначено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

У відповідності до пункту 5 частини 1 статті 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту проживання однією сім`єю.

Відповідно до частини 2 статті 315ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У судовому засіданні встановлено, що згідно з актовим записом № 219 від 19 квітня 2022 року Довгинцівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) зареєстровано шлюб заявниці, ОСОБА_2 , з ОСОБА_3 (а.с. 7 - копія свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 від 19.04.2022).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер, даний факт підтверджено копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 22 квітня 2023 року, актовий запис № 283, вчинений Довгинцівським відділомдержавної реєстраціїактів цивільногостану умісті КривомуРозі Криворізькогорайону Дніпропетровськоїобласті Південногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Одеса) (а.с. 6)

Відповідно до відомостей паспорту та копії свідоцтва про смерть ОСОБА_3 досяг пенсійного віку (на момент настання смерті йому виповнилося 84 роки) та мав право на пенсійне забезпечення (а.с 5, 6).

Згідно відомостей паспорту заявниця ОСОБА_2 досягла пенсійного віку (на час розгляду справи їй виповнилося 84 роки) та має право на пенсійне забезпечення (а.с. 4).

Відповідно до копії відповіді на звернення до Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області, заявник зверталась з заявою про перехід з пенсії за віком на пенсію по втраті годувальника, але ж їй було відмовлено в проведенні перерахунку пенсії та рекомендовано надати документи, серед яких документ, що засвідчує спільне проживання з чоловіком (а.с. 8 ).

Із досліджених копій документів, що встановлюють особу заявниці та її померлого чоловіка встановлено, що заявниця була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 4), натомість ОСОБА_3 був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 5). Проживало подружжя за адресою реєстрації померлого.

Факт сумісного проживання та ведення спільного господарства заявника з чоловіком за адресою: АДРЕСА_1 ,у періодз січня2020року по день його смерті включно ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), підтверджується довідкою № 1 про фактичне місце проживання без реєстрації від 09 травня 2023 року, наданою головою правління ОСББ «Героїв-101» Шкарупою Т.В., та Актом про фактичне місце проживання без реєстрації, від 09 травня 2022 року, складеного за участю свідків головою правління ОСББ «Героїв-101» ОСОБА_6 (а.с. 9, 10) та показаннями свідків ОСОБА_4 , ОСОБА_5 .

Відповідно до статті 3Сімейного кодексуУкраїни сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

Для встановлення факту проживання однією сім`єю потрібно враховувати у сукупності всіх ознак, що притаманні наведеному визначенню.

Пунктом 6 Рішення КонституційногоСуду Українивід 03червня 1999року №5-рп/99 встановлено, що до членів сім`ї належать особи, що постійно мешкають разом та ведуть спільне господарство. Ними можуть бути не тільки близькі родичі, але й інші особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв`язках. Обов`язковою умовою для визнання їх членами сім`ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт і т.п.

Статтями 2, 3Закону України«Про свободупересування тавільний вибірмісця проживанняв Україні» передбачено, що реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

Таким чином, на підставі досліджених доказів, показань свідків, судом достовірно встановлено, що заявник як член сім`ї у період з січня 2020 року по день смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживала разом з чоловіком ОСОБА_3 за місце його реєстрації.

Встановлення зазначеного факту необхідно заявнику для повторного звернення до ПФУ з заявою про переведення на пенсію по втраті годувальника на підставі Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування». В інший спосіб ОСОБА_2 реалізувати своє право немає можливості.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 263-265, 293, 294, 315, 319, 354-355 ЦПК України, суд -

ухвалив:

заяву ОСОБА_2 - задовольнити.

Встановити факт того, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , спільно проживала однією сім`єю з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у період з січня 2020 року по день його смерті, яка сталася ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду через Довгинцівський районний суд м. Кривого Рогу протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 07 червня 2023 року.

Суддя Д.М.Ніколенко

Дата ухвалення рішення07.06.2023
Оприлюднено08.06.2023

Судовий реєстр по справі —211/3229/23

Рішення від 07.06.2023

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Ніколенко Д. М.

Рішення від 07.06.2023

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Ніколенко Д. М.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Ніколенко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні