Ухвала
від 06.06.2023 по справі 909/522/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/522/23

УХВАЛА

06.06.2023 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Скапровської І. М., розглянувши

позов: Калуської міської ради, вул. Івана Франка, буд. 1, м. Калуш, Івано-Франківська область, 77304

до відповідача: ДП "Сіліка-Пленет-Україна" Великобританської компанії "Сіліка Пленет ЛТД", вул.Коперніка, буд. 33 кв. 8, м. Львів, 79000

про стягнення безпідставно збережених коштів за використання земельної ділянки в розмірі орендної плати за землю, в сумі 1 987 294,86 грн та судових витрат

встановив, що Калуська міська рада звернулася до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до ДП "Сіліка-Пленет-Україна" Великобританської компанії "Сіліка Пленет ЛТД" про стягнення безпідставно збережених коштів за використання земельної ділянки в розмірі орендної плати за землю, в сумі 1 987 294,86 грн, за період з 01.01.2020 по 25.01.2023 та судових витрат.

Розглянувши позовну заяву та додані до неї документи, суд вважає, що позовну заяву слід залишити без руху.

При цьому суд врахував наступне.

Згідно ст. 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 2 ст. 123 ГПК України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Законом України "Про судовий збір" визначено, що за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а немайнового характеру 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. За подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі (ч. 1, п. 2 ч. 2 ст. 4, ст. 6 Закону).

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» розмір прожиткового мінімуму на одну працездатну особу складає 2684 грн.

Таким чином, розмір судового збору при зверненні з даним позовом майнового характеру становить 29 809,42 грн.

Проте, позивач залишив зазначені вище норми поза увагою, не додав до позову доказів сплати судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документів, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до п. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог викладених у ст. 162, 164 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до Господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи викладене та те, що позивач при подані позову не дотримався встановлених законом вимог, керуючись ст. ст. 4, 6 Закону України "Про судовий збір", ст. ст. 123, 162, 164, 174, 232-234 Господарсько процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

позовну заяву Калуської міської ради до ДП "Сіліка-Пленет-Україна" Великобританської компанії "Сіліка Пленет ЛТД" про стягнення безпідставно збережених коштів за використання земельної ділянки в розмірі орендної плати за землю, в сумі 1 987 294,86 грн, за період з 01.01.2020 по 25.01.2023 та судових витрат - залишити без руху.

Позивачу, у десятиденний строк, з дня отримання даної ухвали, усунути недоліки позовної заяви, зокрема, надати суду документи в підтвердження сплати судового збору за подання позову в сумі 29 809,42 грн або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

У разі невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню позивачу зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Учасники справи можуть отримувати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/fair/sud5010/ та на веб-сторінці Єдиного державного реєстру судових рішень за веб-адресою http://reyestr.court.gov.ua/.

СуддяІ. М. Скапровська

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення06.06.2023
Оприлюднено08.06.2023
Номер документу111367942
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про відшкодування шкоди, збитків

Судовий реєстр по справі —909/522/23

Ухвала від 29.06.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Скапровська І. М.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Скапровська І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні