Ухвала
від 02.06.2023 по справі 308/13566/22
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/13566/22

1-кс/308/2229/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 червня 2023 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в м. Ужгород клопотання начальника відділення СВ Ужгородського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області майора поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Ужгородської окружної прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02 червня 2022 року №42022070000000090, про продовження строку досудового розслідування, -

ВСТАНОВИВ:

Із змісту поданого слідчим клопотання вбачається, що слідчим відділом Ужгородського районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Закарпатській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 42022070000000090 від 03.06.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 364 ч.1 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи управління Державного архітектурно-будівельного контролю Ужгородської міської ради, зловживаючи службовим становищем, всупереч інтересам служби видано дозвіл на виконання будівельних робіт на земельній ділянці за адресою АДРЕСА_1 та незважаючи на очевидне порушення забудовником законодавства, умисно не вжито заходів для припинення незаконного будівництва, у тому числі шляхом знесення зведеної будівлі.

Крім того, службовими особами управління ДАБК Ужгородської міської ради, зловживаючи службовим становищем, умисно, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для себе чи іншої юридичної особи використовуючи своє службове становище всупереч інтересам служби не вжили належних заходів для перевірки законності будівництва багатофункціональної багатоповерхової будівлі без оформлення дозвільних документів по вулиці О. Митрака в м. Ужгороді та не вжили заходів для фактичного усунення допущених порушень.

24.05.2023 року на підставі ухвали слідчого судді проведено тимчасовий доступ та вилучено відповідні копії документів, які підлягають скеруванню експертам, яким буде призначено відповідні будівельно-технічні та будівельно-оціночні експертизи.

На даний час вирішується питання по визначенню експертної установи в якій здійснюються відповідні види експертиз, та готуються матеріали для призначення будівельно-технічних експертиз.

При цьому, як стверджує слідчий у клопотанні, строк досудового слідства, визначений статтею 219 КПК, закінчується 03.06.2023 року, однак завершити досудове слідство в даному кримінальному провадженні до вказаного вище строку є неможливим у зв`язку з необхідністю проведення ряду слідчих (розшукових) дій, без проведення яких в рамках розслідування даного кримінального провадження неможливо прийняти кінцеве та остаточне рішення, а саме необхідно: призначити будівельно-технічну експертизу; отримати висновок судової експертизи ; виконати інші слідчі дії в яких виникне необхідність з метою повного, об`єктивного та неупередженого дослідження всіх обставин даного кримінального правопорушення; при визначенні процесуального статусу учасників кримінального провадження, відкрити матеріали кримінального провадження кожній із сторін відповідно до її процесуального статусу; у разі виявлення розбіжностей в показах, провести одночасні допити; в залежності від отриманих результатів експертизи, оцінити докази, та у випадку необхідності витребувати додаткові докази для приєднання їх до матеріалів кримінального провадження.

Тому, з урахуванням наведеного слідчий у клопотанні просить продовжити строк досудового розслідування до 03 червня 202 4 року.

У судове засідання слідчий ОСОБА_5 не з`явився, однак подав через канцелярію суду заяву про розгляд клопотання без його участі, клопотання підтримує.

Зважаючи на неявку в судове засідання осіб, які беруть участь у розгляді клопотання, фіксування за допомогою технічних засобів, відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, не здійснювалося.

Дослідивши клопотання та матеріали додані до нього по кримінальному провадженні, доводи викладені у клопотанні слідчим, слідчий суддя вважає за необхідне клопотання задовольнити частково та продовжити строк досудового розслідування до шести місяців.

Згідно з п. 4 ч. 3ст. 219 КПК України досудове розслідування повинно бути закінчено протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

За змістом п.3 ч.4 ст.219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

У відповідності до ч.1 ст.294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений участині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановленийпунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Згідно ч.2 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно з ч.ч. 1, 3, 5ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого. Слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку досудового розслідування протягом трьох днів з дня його одержання, але в будь-якому разі до спливу строку досудового розслідування, за участю слідчого або прокурора, а також підозрюваного та його захисника, у разі розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру. Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру, якщо слідчий не доведе, що додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, або для проведення чи завершення проведення експертизи, за умови що ці дії не могли бути здійснені чи завершені раніше з об`єктивних причин, а також якщо досліджені під час вирішення цього питання обставини свідчать про відсутність достатніх підстав вважати, що сталася подія кримінального правопорушення, яка дала підстави для повідомлення про підозру, та/або підозрюваний причетний до цієї події кримінального правопорушення.

Слідчим суддею встановлено, зокрема з витягу з ЄРДР слідує, що Ужгородським РУП ГУНП в Закарпатській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022070000000090 від 03.06.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України.

У вказаному кримінальному провадженні повідомлення про підозру нікому не повідомлялося.

Встановлено, що кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 364 КК України відповідно до ст. 12 КК України відноситься до категорії нетяжких злочинів, а відтак строк досудового розслідування визначений ст. 219 КПК України у даному кримінальному провадженні спливає 02 червня 2023 року, проте завершити досудове розслідування неможливо, через необхідність проведення раду слідчих та процесуальних дій, які до цього часу неможливо було здійснити з об`єктивних причин.

Частиною 4 ст.294 КПК України передбачено, що строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

При вирішенні питання щодо терміну продовження строку досудового розслідування, слідчий суддя бере до уваги, як обсяг слідчий дій, які слід виконати та складність кримінального провадження, кримінальне правопорушення відповідно до положень ст. 12 КК України відноситься до категорії нетяжких злочинів, а також достатньо тривалий термін уже проведеного досудового розслідування в рамках якого не було вжито всіх передбачених законом першочергових заходів щодо розкриття злочину, встановлення винних осіб і притягнуто їх до відповідальності встановленої Кримінальним законом, тому виходячи з вимог ст. 2 КПК України, з метою належного виконання завдань кримінального провадження, приходжу до висновку, що строк досудового розслідування слід продовжити до шести місяців, оскільки на думку слідчого судді, саме даного строку повинно бути достатньо для завершення досудового розслідування.

На підставі викладеного, керуючись статтями 219,294, 295-1 КПК України,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42022070000000090 від 03.06.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, до шести місяців, тобто до 02 грудня 2023 року.

В решті вимог клопотання відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення02.06.2023
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу111374200
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —308/13566/22

Ухвала від 02.06.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Крегул М. М.

Ухвала від 11.11.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Крегул М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні