Постанова
від 07.06.2023 по справі 725/3959/23
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІВЦІВ

Єдиний унікальний номер 725/3959/23

Номер провадження 3/725/1649/23

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.06.2023 року м.Чернівці

Суддя Першотравневого районного суду м. Чернівці Нестеренко Є.В., розглянувши адміністративну справу, яка надійшла від Чернівецької митниці Держмитслужби, про притягнення до адміністративної відповідальності громадянина Румунії ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , румуна, уродженця м. Радівців, Румунія, який не працює, проживає за адресою: АДРЕСА_1 , закордонний паспорт НОМЕР_1 виданий 30.08.2018 року, уповноваженим органом м. Сучава, за ч. 1 ст. 483 Митного Кодексу України, -

В С Т А Н О В И В :

22.04.2023 року о 02 год. 22 хв. на територію пункту пропуску «Красноїльськ - Вікову де Сус» Чернівецької митниці в`їхав автомобіль марки «FORD TRANSIT» державний номер НОМЕР_2 під керуванням гр. Румунії ОСОБА_1 , який прямував з України до Румунії в приватних справах. Даний громадянин надав контрольний талон для проходження митного контролю по «зеленому коридорі», чим своїми діями заявив про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо вивезення з митної територію України.

При візуальному огляді гр. Румунії ОСОБА_1 заявив про наявність у нього 5 мішків висівок та особистих речей.

Згідно рішення митного органу даний транспортний засіб та громадянин були виведеш з зеленого коридору в червоний коридор.

Під час митного контролю гр. Румунії ОСОБА_1 , пред`явив автомобіль марки ««FORD TRANSIT» державний номер НОМЕР_2 , 5 мішків висівок та особисті речі.

Під час проведення поглибленого догляду вищевказаного автомобіля, було виявлено не заявлені і пред`явлені під час здійснення митних формальностей, приховані віл митного контролю 450 пачок сигарет марки «Rothmans», які знаходились в спеціально виготовленому тайнику, а саме в конструктивні порожнині автомобіля, що попередньо піддавалась розбиранню, монтажу, тощо, а саме: в порожнині між дахом автомобіля та декоративною обшивкою в передній частині салону автомобіля. Доступ до сигарет став можливим після демонтажу металевої перегородки вантажного приміщення, яка кріпилась на 10 шуруп та виймання сигарет.

Згідно ст. 373 Митного кодексу України не допускається вивезення за межі митної території України товарів, незалежно від їх загальної фактурної вартості, згідно з переліком визначеним Кабінетом Міністрів України. Відповідно до Додатку №2 Постанови КМУ №436 від 21 травня 2012 року « Про затвердження переліків товарів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України» експорт(імпорт) тютюнових виробів підлягають ліцензуванню.

Гр. Румунії ОСОБА_1 митний контроль пройшов, та виявлені сигарети визнав своєю власністю.

В судове засідання громадянин Румунії ОСОБА_1 , не з`явився, не зважаючи на те, що належним чином повідомлявся про час та місце розгляду справи.

До початку судового засідання захисник Мазурашу М.Г. подав клопотання про призначення авто-технічної експертизи, оскільки без її проведення не можливо визначити чи піддавався автомобіль марки «FORD TRANSIT» державний номер НОМЕР_2 , 2014 року випуску, кузов НОМЕР_3 конструктивним змінам(переобладнанню).

В судове засідання представник Чернівецької митниці Держмитслужби не з`явився, не зважаючи на те, що був обізнаний про час та місце розгляду справи.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання про призначення судової авто-технічної експертизи слід задовольнити, оскільки для з`ясування обставин, що мають значення для вирішення справи необхідні спеціальні знання.

Відповідно до ст. 495 МК України доказами у справі про порушення митних правил є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку встановлюються наявність або відсутність порушення митних правил, винність особи у його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Відповідно до ст. 498 МК України особи, які притягуються до адміністративної відповідальності за порушення митних правил, та власники товарів, транспортних засобів, зазначених у пункті 3 статті 461 цього Кодексу (заінтересовані особи), під час розгляду справи про порушення митних правил у органі доходів і зборів або суді мають право знайомитися з матеріалами справи, робити з них витяги, одержувати копії рішень, постанов та інших документів, що є у справі, бути присутніми під час розгляду справи у органі доходів і зборів та брати участь у судових засіданнях, подавати докази, брати участь у їх дослідженні, заявляти клопотання та відводи, під час розгляду справи користуватися юридичною допомогою захисника, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, давати усні і письмові пояснення, подавати свої доводи, міркування та заперечення, оскаржувати постанови органу доходів і зборів, суду (судді), а також користуватися іншими правами, наданими їм законом. Зазначені в цій статті особи зобов`язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами.

Відповідно до ст. 268 КУпАП, особа, яка притягується до адміністративної відповідальності, має право заявляти клопотання, які стосуються предмету судового розслідування.

Згідно п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства у справах про деякі злочини проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також про адміністративні правопорушення на транспорті» від 23.12.2005 № 14 звертається увага судів на неприпустимість спрощеного підходу до судового розгляду справ про адміністративні правопорушення на транспорті та ігнорування прав осіб, яких притягають до відповідальності, потерпілих, їх законних представників і захисників.

Враховуючи вищезазначене суд вважає, що для повного, всебічного та об`єктивного з`ясування обставин справи, слід призначити судову авто-технічну експертизу, проведення якої доручити експертам Спільного підприємства "Західно-український експертно-консультативний центр", код ЄДРПОУ 25081287, з адресою: м. Чернівці, вул. Головна, 119, індекс 58001.

Керуючись ст. ст. 268, 273, 275 КУпАП, ст. ст. 495, 498 МК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання захисника Музурашу М.Г. про призначення судової авто-технічної експертизи - задовольнити.

Призначити у справі №725/3959/23 про притягнення гр. Румунії ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ) до адміністративної відповідальності, передбаченої ч.1 ст. 483 МК України, судову авто-технічну експертизу автомобіля марки «FORD TRANSIT» державний номер НОМЕР_2 , 2014 року випуску, кузов НОМЕР_3 . Який знаходиться на складі Чернівецької митниці Держмитслужби за адресою: Чернівецька область, Глибоцький район, с. Тереблече.

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1)Чи проводились конструктивні зміни в автомобілі марки «FORD TRANSIT» державний номер НОМЕР_2 , 2014 року випуску, кузов НОМЕР_3 , а саме порожнини між дахом автомобіля та декоративною обшивкою салону в передній частині автомобіля?

2)Чи обладнано та пристосовано додатково вказане вище місце в автомобілі марки «FORD TRANSIT» державний номер НОМЕР_2 , 2014 року випуску, кузов НОМЕР_3 для розміщення в них товарів?

3)Якщо проводились конструктивні зміни в автомобілі марки «FORD TRANSIT» державний номер НОМЕР_2 , 2014 року випуску, кузов НОМЕР_3 , то встановити обсяги конструктивних змін, внесених у транспортний засіб.

Проведення експертизи доручити експертам Спільного підприємства "Західноукраїнський експертно-консультативний центр", код ЄДРПОУ 25081287, з адресою: м. Чернівці, вул. Головна, 119, індекс 58001.

Зобов`язати посадових осіб Чернівецької митниці Держмитслужби надати доступ експерту до предмету експертного дослідження автомобіля марки «FORD TRANSIT» державний номер НОМЕР_2 , 2014 року випуску, кузов НОМЕР_3 .

Витрати, пов`язані з проведенням експертизи, покласти на гр. Румунії ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ) (захисник Мазурашу М.Г. тел. НОМЕР_4 )

Попередити експертів про кримінальну відповідальність, передбачену ст.ст. 384, 385 КК України.

Встановити строк проведення експертизи 1 (один) місяць.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці Є. В. Нестеренко

Дата ухвалення рішення07.06.2023
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу111387550
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяСправи про порушення митних правил, які підлягають розгляду в судовому порядку Митний кодекс 2012 р. Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю

Судовий реєстр по справі —725/3959/23

Постанова від 07.07.2023

Адмінправопорушення

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Нестеренко Є. В.

Постанова від 07.06.2023

Адмінправопорушення

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Нестеренко Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні