Ухвала
від 07.06.2023 по справі 758/10407/21
БЕРЕЗАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

07.06.23 Справа № 758/10407/21

2/469/166/23

У Х В А Л А

07 червня 2023 року смт.Березанка

Березанський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді - Тавлуя В.В.,

за участю секретаря судового засідання - Рогозевич С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Березанка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Лайм Мані», Товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Фактор» про визнання кредитного договору частково недійсним та зобов`язання вчинити дії,-

в с т а н о в и в:

У проваджені Березанського районного суду Миколаївської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Лайм Мані», Товариства зобмеженою відповідальністю «Грін Фактор» про визнання кредитного договору частково недійсним, зобов`язання вчинити дії, яка була передана па розгляд суду згідно ухвали Подільського районного суду міста Києва від 17.09.2021 року (а.с.102).

У позовній заяві, з урахуванням уточнень, зазначених у позовній заяві у новій редакції (а.с.90-92), позивач просить:

- визнати недійсним пункт договору, укладеного між ТОВ «Лайм Мані» та ОСОБА_1 , а саме, щодо процентів за користування кредитними коштами та розміру штрафних санкцій;

- зобов`язати ТОВ «Грін Фактор» перерахувати ОСОБА_1 суму заборгованості за договором, укладеним між ТОВ «Лайм Мані», який відступлено ТОВ «Грін Фактор» на підставі договору факторингу від 06.08.2019 року.

Разом з тим, документи, що стосуються предмета позовних вимог, до матеріалів позову позивачем не надано.

Так, в матеріалах справи відсутні копії договору, укладеного між ТОВ «Лайм Мані» та ОСОБА_1 , а також дані щодо його необхідних реквізитів (дата укладення, предмет договору, істотні умови договору, тощо).

Крім того, в матеріалах справи відсутня копія договору факторингу, на підставі якого ТОВ «Лайм Мані» відступлено ТОВ «Грін Фактор» договір, укладений між ТОВ «Лайм Мані» та ОСОБА_1 , а також дані щодо його необхідних реквізитів.

За змістом ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

За загальним правилом, згідно вимог ч.3 ст.12, ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до положень ч.1 ст.83 ЦПК України сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

За змістом ч.1 ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинахдругійтатретійстатті 83 цього Кодексу.

На виконання приписів вказаної норми процесуального закону судом було задоволено клопотання представника позивача про витребування доказів (а.с.94-95), і ухвалою Березанського районного суду Миколаївської області від 02.11.2021 року (а.с.113-114) витребувано у Товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Фактор» наступну інформацію:

- належним чином засвідчені копії укладеного кредитного договору між ТОВ «Лайм Мані» та ОСОБА_1 з додатками до нього, та інформацію про точну суму видачі грошових коштів по кредитному договору;

- договір факторингу від 06.08.2019 року, укладеного між ТОВ «Грін Фактор» та ОСОБА_1 ;

- додаткові угоди до кредитного договору, договори пролонгації, відступлення права вимоги та факторингу;

- документи, що підтверджують надання кредитних коштів ОСОБА_1 (паспорт споживчого кредиту, заявка та інші);

- документи, що підтверджують погашення ОСОБА_1 заборгованості (тіла кредиту, відсотків, комісії, пені, штрафів) за кредитним договором;

- детальні розрахунки процентів за користування кредитними коштами, комісії, та пені згідно кредитного договору

Станом на 07.06.2023 року вказана ухвала суду ТОВ «Грін Фактор» не виконана, хоча згідно наявного у суду повідомлення про вручення поштового відправлення її було отримано відповідачем ще 09.12.2021 року разом з викликом прибути у судове засідання 21.12.2021 року (а.с.121).

У зв`язку з неявкою сторін у судове засідання 21.12.2021 року розгляд справи було відкладено на 10.02.202 року, про що відповідач був повідомлений належним чином згідно наявного у суду повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с.128).

Про всі інші дати судових засідань, які відкладалися у зв`язку з неявкою учасників судового процесу та відсутності у суду доказів, необхідних та достатніх для правильного вирішення спору, відповідач повідомлявся у спосіб, передбачений Цивільним процесуальним кодексом України, однак представники сторін у справі до суду не з`являлися, а всі поштові відправлення суду, які направлялися на адресу ТОВ «Грін Фактор» повернуті до суду з відміткою «за закінченням терміну зберігання» (а.с.142, 159) та з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою» (а.с.166).

Також, відповідач ТОВ «Грін Фактор» додатково викликався до суду шляхом публікації відповідних оголошень на офіційному веб-сайті Березанського районного суду Миколаївської області (а.с.162-163, 171-172).

Крім того, 22.11.2022 року на адресу ТОВ «Грін Фактор» Березанським районим судом Миколаївської області ухвала Березанського районного суду Миколаїсвької області від 02.11.2021 року направлялася повторно (а.с.160, 166).

У судове засідання, призначене на 07.06.2023 року представники сторін не з`явилися. Будь-які матеріали на адресу суду від учасників судового процесу не надходили.

Таким чином, станом на 07.06.2023 року ухвала Березанського районного суду Миколаївської області від 02.11.2021 року (а.с.113-114) не виконана з незалежних від суду причин.

Будь-які докази, на підставі яких і з посиланням на які можливо судом встановити фактичні обставини, та зміст спірних правовідносин згідно положень п.1 ч.4 ст.265 ЦПК України у суду відсутні.

У зв`язку з цим, на даній стадії цивільного процесу у суду відсутня об`єктивна можливість ухвалити законне та обґрунтоване рішення у даній справі, оскільки відповідно до вимог ч.5 ст.265 ЦПК України обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

За змістом ст.12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій (п.3 ч.4 ст.12 ЦПК України), сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом (п.4 ч.4 ст.12 ЦПК України).

Відповідно до положень ч.4 ст.12 ЦПК України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

За таких обставин, керуючись ст.12, 13, 81, 83, 258-261 ЦПК України,

п о с т а н о в и в:

Зобов`язати Товариство зобмеженою відповідальністю «Грін Фактор» виконати вимоги, викладені в ухвалі Березанського районного суду Миколаївської області від 02.11.2021 року, а саме надати наступну інформацію:

- належним чином засвідчені копії укладеного кредитного договору між ТОВ «Лайм Мані» та ОСОБА_1 з додатками до нього, та інформацію про точну суму видачі грошових коштів по кредитному договору;

- договір факторингу від 06.08.2019 року, укладеного між ТОВ «Грін Фактор» та ОСОБА_1 ;

- додаткові угоди до кредитного договору, договори пролонгації, відступлення права вимоги та факторингу;

- документи, що підтверджують надання кредитних коштів ОСОБА_1 (паспорт споживчого кредиту, заявка та інші);

- документи, що підтверджують погашення ОСОБА_1 заборгованості (тіла кредиту, відсотків, комісії, пені, штрафів) за кредитним договором;

- детальні розрахунки процентів за користування кредитними коштами, комісії, та пені згідно кредитного договору

Запропонувати ОСОБА_1 відповідно до положень ч.3 ст.12, ч.1 ст.13, ч.1 ст.81, ч.1 ст.83 ЦПК України надати до суду Березанського районного суду Миколаївської області докази на підтвердження заявлених позовних вимог, зокрема:

- копію договору, укладеного між ТОВ «Лайм Мані» та ОСОБА_1 ;

- копію договору факторингу на підставі якого ТОВ «Лайм Мані» відступлено ТОВ «Грін Фактор» договір, укладений між ТОВ «Лайм Мані» та ОСОБА_1 ;

- інші докази, які мають значення для справи;

- уточнити, який саме пункт договору (номер і його зміст), укладеного між ТОВ «Лайм Мані» та ОСОБА_1 , вона просить визнати недійсним з огляду на положення ч.1 ст.13 ЦПК України щодо меж позовних вимог.

На підставі п.3 ч.4 ст.12 ЦПК України роз`яснити ОСОБА_1 , що у разі невиконання нею вимог ч.3 ст.12, ч.1 ст.13, ч.1 ст.81,ч.1 ст.83 ЦПК України вона несе ризик настання негативних для неї процесуальних наслідків, оскільки обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог, у випадку вичерпання судом можливості їх встановлення у інший процесуальний спосіб, можуть бути визнані судом недоведеними, що може негативно вплинути на її права та інтереси як сторони у справі, за захистом яких вона звернулася до суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення07.06.2023
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу111387855
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, пов’язаних із застосуванням Закону України «Про захист прав споживачів»

Судовий реєстр по справі —758/10407/21

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Тавлуй В. В.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Тавлуй В. В.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Тавлуй В. В.

Ухвала від 10.02.2022

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Тавлуй В. В.

Ухвала від 02.11.2021

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Тавлуй В. В.

Ухвала від 17.09.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Захарчук С. С.

Ухвала від 30.07.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Захарчук С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні