Рішення
від 05.06.2023 по справі 924/319/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"05" червня 2023 р. Справа № 924/319/23

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Гладія С.В., при секретарі судового засідання Шевчук І.А., розглянувши матеріали справи

за позовом Шепетівської міської ради м. Шепетівка, Хмельницької області

до приватного підприємства Добробут АГ с. Ломачинці, Дністровського району, Чернівецької області

про стягнення 116036,44 грн.

про розірвання договору оренди землі від 12.12.2014р.

про зобов`язання повернути земельну ділянку, кадастровий номер 6810700000:01:009:0426, площею 10000 кв.м.

Представники сторін:

від позивача: Григорчук Г.П. згідно довіреності від 15.12.2022р.

від відповідача : не з`явився

Відповідно до ст. 240 ГПК України в судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

В С Т А Н О В И В:

Шепетівська міська рада м. Шепетівка, Хмельницької області звернулася господарського суду з позовом до приватного підприємства Добробут АГ с. Ломачинці, Дністровського району, Чернівецької області про стягнення 116036,44 грн., про розірвання договору оренди землі від 12.12.2014р. укладеного між Шепетівською міською радою та закритим акціонерним товариством Добробут АГ, про зобов`язання приватне акціонерного товариства Добробут АГ повернути Шепетівській міській раді земельну ділянку, кадастровий номер 6810700000:01:009:0426, площею 10000 кв.м. у стані не гіршому, порівняно з тим, у якому їх було одержано в оренду. В обґрунтування позову посилається на те, що відповідачем невиконано обов`язку зі сплати орендної плати. При цьому посилається на умови укладеного між сторонами договорів оренди землі №204 від 05.04.2013р. та 427 від 03.04.2017р., положення ст. ст. 96, 206 ЗК України, ст. ст. 2, 13, 15, 24 Закону України "Про оренду землі", ст. ст. 14.1.136, 288 Податкового кодексу України, ст. ст. 525. 530. 610, 612. 651, 652 ЦК України, ст. 193 ГК України.

Ухвалою господарського суду Хмельницької області від 07.04.2023р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку розгляду за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 04.05.2023р.

Ухвалою суду від 04.05.2023р. підготовче засідання відкладено на 17.05.2023р.

Ухвалою суду від 17.05.2023р. закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 05.06.2023р.

Представник позивача в судовому засідання позовні вимоги підтримав повністю та наполягав на їх задоволені.

Відповідач повноважного представника у засідання не направив, письмового відзиву на позов не подав, причини не повідомив. Ухвали суду, які направлялися на юридичну адресу відповідача повернуті до суду із довідкою відділення поштового зв`язку про причину повернення: „адресат відсутній.

Згідно з пунктом 4 частини 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України, днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому відділенні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду.

Відповідно до частин 3, 7 статті 120 ГПК України, виклик і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень. Учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Отже, у разі якщо ухвалу про вчинення відповідної процесуальної дії направлено судом за належною адресою, тобто повідомленою суду стороною, і повернуто підприємством зв`язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про вчинення відповідної процесуальної дії.

Сам лише факт не отримання адресатом кореспонденції, якою суд, з додержанням вимог процесуального закону, надсилав ухвалу для вчинення відповідних дій за належною адресою та яка повернулася в суд у зв`язку з її неотриманням адресатом, не може вважатися поважною причиною не виконання ухвали суду, оскільки зумовлено не об`єктивними причинами, а суб`єктивною поведінкою сторони щодо отримання кореспонденції, яка надходила на його адресу.

З огляду на наведене, судом вжито необхідних заходів щодо належного повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи.

Відповідно до ч. 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Згідно з ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Оскільки відповідач не скористався своїм правом на подання відзиву, справа розглядається за наявними матеріалами відповідно до приписів ч. 9 ст. 165 та ч. 2 ст. 178 ГПК України.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне.

12.12.2014р. між Шепетівською міською радою (Орендодавець) та закритим акціонерним товариством «Добробут» (Орендар) укладено договір оренди землі, відповідно до якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку для розміщення та експлуатації будівель і споруд залізничного транспорту, яка знаходиться в м. Шепетівка по вул. Промисловій-3Д (кадастровий номер 6810700000:01:009:0426). Земельна ділянка надана на підставі рішення LXI сесії міської ради IV скликання від 27.11.2014р. №21. (п.1 договору).

Відповідно до п. 2 договору, в оренду передається земельна ділянка площею 10000 кв.м.

Пунктами 3,4 договору передбачено, що на земельній ділянці об`єкти нерухомого майна відсутні. Жилі приміщення на земельній ділянці відсутні.

Згідно з п. 5 договору, нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 732111,45 грн.

Пунктом 8 договору сторони погодили, що договір укладено на 10 років (до 12 грудня 2024 року). Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за місяць до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

Відповідно до пунктів 9-11 договору, орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі в становить 21963,34 грн. в рік. Обчислення розміру орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності здійснюється з урахуванням цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, за затвердженими Кабінетом Міністрів України формами, що заповнюються під час укладання або зміни умов договору оренди чи продовження його дії. Орендна плата вноситься щомісячно протягом 30-ти календарних днів наступних за останнім календарним днем звітного місяця.

Розмір орендної плати переглядається на вимогу однієї із сторін у разі: зміни умов господарювання, передбачених договором; зміни розмірів земельного податку, ставок орендної плати, підвищення цін, тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами; в інших випадках, передбачених законом (п. 12 договору).

Згідно п. 13 договору, у разі не внесення орендної плати у строки, визначені цим договором, справляється пеня на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності із розрахунку 120% річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті) та штрафні санкції за несвоєчасну сплату узгоджених сум податкового зобов`язання.

Відповідно до пункту 14 договору, земельна ділянка передаються в оренду для розміщення та експлуатації будівель і споруд залізничного транспорту.

Цільове призначення земельної ділянки: землі промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення. (п. 15 договору).

Відповідно до п.п. 17-19 договору Передача земельної ділянки в оренду здійснюється з розробленням проекту її відведення. Інші умови передачі земельної ділянки в оренду відсутні. Передача земельної ділянки орендарю здійснюється у 5-ти денний термін після державної реєстрації цього договору за актом її приймання - передачі.

Орендар зобов`язаний: забезпечувати використання землі за цільовим призначенням; дотримуватись вимог законодавства про охорону довкілля; своєчасно і в повному обсязі вносити орендну плату, У п`ятиденний строк після державної реєстрації договору оренди земельної ділянки державної або комунальної власності надати копію договору відповідному органу податкової служби. ( п. 30 договору).

Пунктом 35 договору передбачено, що зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв`язується у судовому порядку.

У відповідності до п. 36 договору дія договору припиняється у разі: закінчення строку на який його було укладено; придбання орендарем земельної ділянки у власність; викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку встановленому законом; ліквідації юридичної особи-орендаря. Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

Пунктом 37 договору передбачено, що дія договору припиняється шляхом його розірвання за: взаємною згодою сторін; рішенням суду на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законодавством.

Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку допускається в разі несплати орендарем орендної плати протягом 6 місяців підряд. ( п. 38 договору).

Пунктом 40 договору передбачено, що за невиконання або неналежне виконання договору сторони несуть відповідальність відповідно до законодавства та цього договору.

Відповідно до п. 43 договору, цей договір набирає чинності після підписання сторонами та його державної реєстрації.

Договір підписаний сторонами та скріплений печатками.

Між сторонами складено детальний розрахунок розміру орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, грошова оцінка яких проведена станом на 12.12.2014р. категорія земель землі промисловості, транспорту, енергетики, оборони та іншого призначення, площа 10000 кв.м., нормативна грошова оцінка земельної ділянки 732111,45 грн., відсотки нормативної грошової оцінки земельної ділянки 3%, розмір земельного податку 7321,11грн. розмір орендної плати 21963,34 грн.

12.12.2014р. сторони підписали Акт приймання-передачі земельної ділянки, що надається в користування на умовах оренди відповідно до якого Шепетівська міська рада передала, а ЗАТ «Добробут» прийняла на підставі договору оренди від 12.12.2014р. земельну ділянку з метою використання її для розміщення та експлуатації будівель і споруд залізничного транспорту.

Згідно витягу з технічної документації про нормативно грошову оцінку земельної ділянки від 08.12.2014р. станом на 01.01.2014р. нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 732111,45 грн.

Згідно витягу № НВ -6800109262023 з технічної документації з нормативної грошової оцінки земельної ділянки від 07.02.2023р. №1491 станом на 06.02.2023р. кадастровий номер земельної ділянки 68107000000:01:009:0426, нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 1198487,26 грн.

Позивач звернувся до відповідача з вимогою (від 02.11.2022р. №03-24/3197), в якій просив, зокрема сплатити заборгованість по сплаті орендної плати за договором оренди землі від 12.12.2014р.. Зазначена вимога залишена відповідачем без відповіді та задоволення.

У матеріалах справи наявний розрахунок розміру несплаченої плати за використання земельної ділянки комунальної форми власності по вул. Промислова, 3-Д в м. Шепетівка, Хмельницької області площею 10000 кв.м., за період з 01.03.2020р. по 28.02.2023р.становить 116036,44 грн.

02.02.2023р. Шепетівська міська рада надіслала ПАТ «Добробут» листа в якому повідомила, що станом на 01.02.2023р. за відповідачем виникла заборгованість по орендній платі із врахуванням індексу інфляції, в сумі 163061,72 грн. та просить протягом 5 днів з часу отримання претензії, погасити заборгованість по сплаті орендної плати за договором, у разі не погашення заборгованості у встановлений термін позивач вимушений буде звернутися до суду про примусове стягнення заборгованості та розірвання договору оренди.

07.03.2023р. Шепетівська міська рада надіслала ПАТ «Добробут» листа в якому повідомила, що станом на 01.03.2023р. за відповідачем виникла заборгованість по орендній платі із врахуванням індексу інфляції, а саме: загальна сума заборгованості становить 116036,44 грн. та просить протягом 5 днів з часу отримання претензії, погасити заборгованість по сплаті орендної плати за договором, у разі не погашення заборгованості у встановлений термін позивач вимушений буде звернутися до суду про примусове стягнення заборгованості та розірвання договору оренди.

Головне управління ДПС у Хмельницькій області на адресу Шепетівської міської ради надіслало листа в якому повідомило, що станом на 31.12.2022р. ПАТ «Добробут АГ» не подало податкові декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за період 2019-2022р. На адресу відповідача було направлено лист від 12.08.2022р. щодо виконання вимог п. 286.2 ст 286 Податкового кодексу та зобов`язало відповідача самостійно обчислити суму орендної плати, відповідно до укладених договорів оренди, надіслати податкові декларації до Шепетівської ДПІ та сплатити суму узгодженого податкового зобов`язання з плати за землю за періоди, які минули. Даний лист повернувся в зв`язку з закінченням терміну зберігання. Станом на 31.01.2023р., згідно даних інформаційно-облікових систем контролюючого органу, загальна сума податкового боргу ПАТ «Добробут АТ» з плати за землю по Шепетівській територіальній громаді становить 381991,50 грн., зокрема по земельному податку 368881,78 грн. та по орендній платі 13109,72 грн.

Відповідачем не надано суду доказів проведення розрахунку з позивачем за орендну плату землі.

У зв`язку з невиконанням відповідачем зобов`язань, позивач звернувся з позовом до суду про стягнення 116036,44 грн., про розірвання договору оренди землі від 12.12.2014р. укладеного між Шепетівською міською радою та закритим акціонерним товариством Добробут АГ, про зобов`язання приватне акціонерного товариства Добробут АГ повернути Шепетівській міській раді земельну ділянку, кадастровий номер 6810700000:01:009:0426, площею 10000 кв.м. у стані не гіршому, порівняно з тим, у якому їх було одержано в оренду.

Аналізуючи подані докази, оцінюючи їх у сукупності, суд до уваги бере таке.

Відповідно до ст. 206 Земельного кодексу Україні, використання землі в Україні є платним.

Об`єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону.

Платність використання земельної ділянки є обов`язковою умовою договору відповідно до вимог ст. 15 Закону України „Про оренду землі, і визначена в укладеному договорі.

Згідно зі статтею 2 Закону України "Про оренду землі", відносини, пов`язані з орендою землі регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України "Про оренду землі", іншими законами України та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

У ст. 1 Закону України „Про оренду землі визначено, що оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

При цьому відповідно до статті 13 Закону України "Про оренду землі", договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Статтею 21 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Статтею 96 Земельного кодексу України передбачено, що землекористувачі зобов`язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Як убачається з матеріалів справи, 12.12.2014р. між Шепетівською міською радою (Орендодавець) та закритим акціонерним товариством «Добробут» (Орендар) укладено договір оренди землі, відповідно до якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку для розміщення та експлуатації будівель і споруд залізничного транспорту, яка знаходиться в м. Шепетівка по вул. Промисловій-3Д (кадастровий номер 6810700000:01:009:0426). Земельна ділянка надана на підставі рішення LXI сесії міської ради IV скликання від 27.11.2014р. №21. (п.1 договору).

Відповідно до п. 2 договору, в оренду передається земельна ділянка площею 10000 кв.м.

Згідно з п. 5 договору, нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 732111,45 грн.

Пунктом 8 договору сторони погодили, що договір укладено на 10 років (до 12 грудня 2024 року). Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за місяць до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

Відповідно до пунктів 9-11 договору, орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі в становить 21963,34 грн. в рік. Обчислення розміру орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності здійснюється з урахуванням цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, за затвердженими Кабінетом Міністрів України формами, що заповнюються під час укладання або зміни умов договору оренди чи продовження його дії. Орендна плата вноситься щомісячно протягом 30-ти календарних днів наступних за останнім календарним днем звітного місяця.

Доказів припинення дії договору, доказів про визнання договору недійсним суду не подано.

Положеннями ст. 24 Закону України «Про оренду землі» та п. 30 договору оренди землі передбачено, що орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Позивач звернувся до відповідача з вимогою (від 02.11.2022р. №03-24/3197), в якій просив, зокрема сплатити заборгованість по сплаті орендної плати за договором оренди землі від 12.12.2014р.. Зазначена вимога залишена відповідачем без відповіді та задоволення.

02.02.2023р. Шепетівська міська рада надіслала ПАТ «Добробут» листа в якому повідомила, що станом на 01.02.2023р. за відповідачем виникла заборгованість по орендній платі із врахуванням індексу інфляції, в сумі 163061,72 грн. та просить протягом 5 днів з часу отримання претензії, погасити заборгованість по сплаті орендної плати за договором, у разі не погашення заборгованості у встановлений термін позивач вимушений буде звернутися до суду про примусове стягнення заборгованості та розірвання договору оренди.

07.03.2023р. Шепетівська міська рада надіслала ПАТ «Добробут» листа в якому повідомила, що станом на 01.03.2023р. за відповідачем виникла заборгованість по орендній платі із врахуванням індексу інфляції, а саме: загальна сума заборгованості становить 116036,44 грн. та просить протягом 5 днів з часу отримання претензії, погасити заборгованість по сплаті орендної плати за договором, у разі не погашення заборгованості у встановлений термін позивач вимушений буде звернутися до суду про примусове стягнення заборгованості та розірвання договору оренди.

Станом на момент подання позову та розгляду справи доказів про сплату відповідачем заборгованості з орендної плати по договору оренди землі не подано.

Відповідно до ч. ч. 1, 7 ст. 193 Господарського кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Згідно зі ст. 525 ЦК України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ст. 526 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно зі ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (стаття 612 ЦК України).

Позивач просить стягнути з відповідача заборгованість по орендній платі по договору оренди землі 116036,44 грн. за період з 01.03.2020р. по 28.02.2023р.

Розмір орендної плати переглядається на вимогу однієї із сторін у разі: зміни умов господарювання, передбачених договором; зміни розмірів земельного податку, ставок орендної плати, підвищення цін, тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами; в інших випадках, передбачених законом (п. 12 договору).

При цьому відповідно до ст. 30 Закону України „Про оренду землі, зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Аналогічні положення містяться і у п. 35 договору оренди землі від 12.12.2014р.

Доказів про внесення змін до договору оренди землі щодо розміру орендної плати як за взаємною згодою сторін, так і у судовому порядку суду не подано.

Отже, заборгованість відповідача по сплаті орендної плати по договору оренди землі від 12.12.2014р. становить 116036,44 грн., проте, доказів виконання відповідачем взятих на себе зобов`язань по сплаті орендної плати матеріали справи не містять та учасниками судового розгляду не надано.

З зазначеного, суд приходить до висновку, що позовна вимога про стягнення 116036,44 грн. є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Щодо розірвання договору оренди землі судом враховується наступне.

Положеннями частини 1 статті 2 Закону України "Про оренду землі" визначено, що відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Згідно зі ст. 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності. Відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються законом.

Орендою землі, відповідно до ст. 1 Закону України "Про оренду землі", є засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Статтею 2 Закону України "Про оренду землі" встановлено, що відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства (ст. 13 Закону України "Про оренду землі").

Статтею 15 Закону України "Про оренду землі" до істотних умов договору оренди землі віднесено, зокрема, орендну плату із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Згідно зі ст. 21 Закону України "Про оренду землі" орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.

Статтею 24 Закону України "Про оренду землі" передбачене право орендодавця вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Згідно з пунктом "в" частини першої статті 96 Земельного кодексу України, землекористувачі зобов`язані своєчасно сплачувати оренду плату.

Згідно з частиною 1 статі 32 Закону України "Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір може бути достроково розірваний за рішенням суду у разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Відповідно до ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно, ставляться, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до пунктів 9-11 договору, орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі в становить 21963,34 грн. в рік. Обчислення розміру орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності здійснюється з урахуванням цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, за затвердженими Кабінетом Міністрів України формами, що заповнюються під час укладання або зміни умов договору оренди чи продовження його дії. Орендна плата вноситься щомісячно протягом 30-ти календарних днів наступних за останнім календарним днем звітного місяця.

07.03.2023р. Шепетівська міська рада надіслала ПАТ «Добробут» листа в якому повідомила, що станом на 01.03.2023р. за відповідачем виникла заборгованість по орендній платі із врахуванням індексу інфляції, а саме: загальна сума заборгованості становить 116036,44 грн. та просить протягом 5 днів з часу отримання претензії, погасити заборгованість по сплаті орендної плати за договором, у разі не погашення заборгованості у встановлений термін позивач вимушений буде звернутися до суду про примусове стягнення заборгованості та розірвання договору оренди.

Головне управління ДПС у Хмельницькій області на адресу Шепетівської міської ради надіслало листа в якому повідомило, що станом на 31.12.2022р. ПАТ «Добробут АГ» не подало податкові декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за період 2019-2022р. На адресу відповідача було направлено лист від 12.08.2022р. щодо виконання вимог п. 286.2 ст 286 Податкового кодексу та зобов`язало відповідача самостійно обчислити суму орендної плати, відповідно до укладених договорів оренди, надіслати податкові декларації до Шепетівської ДПІ та сплатити суму узгодженого податкового зобов`язання з плати за землю за періоди, які минули. Даний лист повернувся в зв`язку з закінченням терміну зберігання. Станом на 31.01.2023р., згідно даних інформаційно-облікових систем контролюючого органу, загальна сума податкового боргу ПАТ «Добробут АТ» з плати за землю по Шепетівській територіальній громаді становить 381991,50 грн., зокрема по земельному податку 368881,78 грн. та по орендній платі 13109,72 грн.

Згідно з ч. 2 ст. 651 Цивільного кодексу України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідно до п. "д" ч.1 ст.141 Земельного кодексу України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Пунктом 37 договору передбачено, що дія договору припиняється шляхом його розірвання за: взаємною згодою сторін; рішенням суду на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законодавством.

З огляду на викладене позовна вимога про розірвання договору оренди землі від 12.12.2014р. за кадастровим номером 6825884000:04:025:0001 площею 11,9536 га та з кадастровим номером 6810700000:01:009:0426 площею 10000 кв.м., який укладений між Шепетівською міською радою та закритим акціонерним товариством Добробут АГ підлягає задоволенню.

Оскільки відповідач систематично не виконує умови Договорів, не сплачує орендну плату, то є підстави на дострокове розірвання договорів оренди в односторонньому порядку за рішенням суду.

Щодо позовної вимоги про зобов`язання відповідача повернути земельну ділянку слід зазначити, що дана вимога є похідною від вимоги про розірвання спірного договору, яка також підлягає задоволенню у повному обсязі, з огляду на наступне.

Згідно зі ст.653 Цивільного кодексу України у разі зміни або розірвання договору зобов`язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни. Якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов`язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

Враховуючи, що предметом позову є розірвання договору оренди земельної ділянки, при вирішенні спору слід враховувати правову позицію, викладену в Постанові Верховного Суду України від 19.09.2011 №22/110, де, зокрема, зазначено, що згідно з рішенням Конституційного Суду України від 09.07.2002 №15-пр/2002 недотримання позивачем вимог ст.188 ГК України щодо обов`язку надсилання іншій стороні пропозицій про розірвання договору в разі виникнення такої необхідності є правом, а не обов`язком особи, яка добровільно, виходячи з власних інтересів, його використовує, та не позбавляє позивача права звернутися за захистом порушеного права шляхом подання позову до відповідача про розірвання договору.

Згідно зі статтями 1, 13 Закону України «Про оренду землі» основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі.

Відповідно до ст. 34 Закону України «Про оренду землі» у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов`язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором.

З аналізу правових норм вбачається, що вимога про повернення земельної ділянки є похідною від вимоги про розірвання договору оренди землі.

Отже, правовим наслідком розірвання договору оренди землі є обов`язок орендаря повернути земельну ділянку.

Згідно із ч.1 ст.73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень (ч.1 ст.74 Господарського процесуального кодексу України).

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи (ч.3 ст.74 Господарського процесуального кодексу України).

За приписами ст.76 Господарського процесуального кодексу України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч.1 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно із положеннями ст. 78, 79 Господарського процесуального кодексу України достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи. Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно ст. 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін.

Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

На підставі ст. 86 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

За таких обставин суд дійшов висновку про те, що відповідач не спростував доводів позовної заяви, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України у разі задоволення позову судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст.2, 13, 73, 74, 76, 77-79, 86, 129, 185, 210, 220, 232, 233, 236-238, 240-242, 327 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов Шепетівської міської ради м. Шепетівка, Хмельницької області до приватного підприємства Добробут АГ с. Ломачинці, Дністровського району, Чернівецької області про стягнення 116036,44 грн. про розірвання договору оренди землі від 12.12.2014р. про зобов`язання повернути земельну ділянку, кадастровий номер 6810700000:01:009:0426, площею 10000 кв.м. задовольнити.

Розірвати договір оренди землі від 12.12.2014р. (кадастровий номер 6810700000:01:009:0426, площею 10000 кв.м.), який укладений між Шепетівською міською радою м. Шепетівка, Хмельницької області та закритим акціонерним товариством Добробут АГ с. Ломачинці, Дністровського району, Чернівецької області.

Зобов`язати приватне акціонерного товариства Добробут АГ (с. Ломачинці, Дністровського району, Чернівецької області, вул. Українська, 24, код 30149639) повернути Шепетівській міській раді (м. Шепетівка, Хмельницької області, вул. Соборності,4, код 04060789) земельну ділянку, кадастровий номер 6810700000:01:009:0426, площею 10000 кв.м. у стані не гіршому, порівняно з тим, у якому їх було одержано в оренду.

Стягнути з приватного акціонерного товариства Добробут АГ (с. Ломачинці, Дністровського району, Чернівецької області, вул. Українська,24, код 30149639) на користь Шепетівської міської ради (м. Шепетівка, Хмельницької області, вул. Соборності, 4, код 04060789) - 116036,44 грн. (сто шістнадцять тисяч тридцять шість гривень 44 коп.) заборгованості, 8052,00 грн. (вісім тисяч п`ятдесят дві гривні 00 коп.) витрат по сплаті судового збору.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення господарського суду може бути оскаржено протягом 20 днів з дня складання повного тексту судового рішення.

Порядок подання апеляційної скарги визначений ст. 257 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення підписано 08.06.2023р.

Суддя С.В. Гладій

Віддрук: 3 прим.:

1 - до справи

2 - позивачу 04060789@gmail.gov.ua

3 - відповідачу (60235, с. Ломачинці, Дністровського р-ну, Чернівецької обл., вул. Українська,24)(реком. з повід.)

Дата ухвалення рішення05.06.2023
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу111399543
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/319/23

Рішення від 05.06.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 17.05.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 04.05.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 07.04.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 27.03.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні