Ухвала
від 08.06.2023 по справі 644/3107/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Суддя ОСОБА_1 .

Справа № 644/3107/23

Провадження № 1-кс/644/715/23

08.06.2023

УХВАЛА

Іменем України

08 червня 2023 року Орджонікідзевський районний суд м.Харкова у складі: головуючого слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань у приміщенні суду клопотання старшого дізнавача СД ВП №1 ХРУП №2 ГУНП в Харківській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Немишлянської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_4 , подане в рамках провадження, що внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021222020000174 від 21.09.2021, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272, ч. 1 ст.197-1 КК України,-

УСТАНОВИВ:

До Орджонікідзевського районного суду м. Харкова надійшло відповідне клопотання про надання старшому дізнавачу СД ВП № 1 ХРУП № 2 ГУНП в Харківській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , заступнику начальника СД ВП № 1 ХРУП № 2 ГУНП в Харківській області капітану поліції ОСОБА_5 , дізнавачу СД ВП № 1 ХРУП № 2 ГУНП в Харківській області лейтенанту поліції ОСОБА_6 , процесуальному керівнику у кримінальному провадженні прокурору Немишлянської окружної прокуратури ОСОБА_4 , дозволу на здійснення тимчасового доступу до речей та документів з можливістю отримати належним чином завірені копіїї документів, що знаходяться у володінні та розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_1 (адреса: АДРЕСА_1 , а саме: документи на підставі яких Товариству з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що здійснює свою діяльність за адресою: АДРЕСА_2 , надано ліцензії щодо оптової та роздрібної торгівлі пальним, зберігання пального.

В обґрунтуванняклопотання зазначено,що відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, право власності на нежитлову будівлю літ. Б-1, площею 78,6 кв.м., яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 , зареєстровано 28.03.2017 за Товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 .

Разом з цим встановлено, що нежитлова будівля літ. Б-1, площею 78,6 кв.м., яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 , знаходиться на земельній ділянці з кадастровим номером 6310138200:11:001:0002 (адреса земельної ділянки: АДРЕСА_2 ), площею 0,1221 га, яка, відповідно до даних земельного кадастру України ( ІНФОРМАЦІЯ_5 належить до комунальної форми власності.

Згідно Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно. Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, 25.04.2005 між ІНФОРМАЦІЯ_6 та Товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_7 », код ЄДРПО НОМЕР_3 , укладено договір оренди земельної ділянки несільськогосподарського призначення - землі транспорту, загальною площею 0,1221 га, яка знаходиться за адресою : АДРЕСА_2 , на строк до 01.12.2029.

Одночасно встановлено, що за вищезазначеною адресою здійснює свою діяльність Товариство з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , АЗС №52 з розміщення автозаправного комплексу

Відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно. Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна. ІНФОРМАЦІЯ_6 договори оренди або договори купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського

призначення землі транспорту, загальною площею 0,1221 га, яка знаходиться за адресою : АДРЕСА_2 , з Товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ : НОМЕР_2 , або з Товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ : НОМЕР_1 , не укладалися.

Разом з цим, відповідно до вимог статті 3 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального», для отримання ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на право зберігання пального разом із заявою додатково подаються завірені заявником копії таких документів: - документи, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою, або інше передбачене законодавством право землекористування на земельну ділянку, на якій розташований об`єкт оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, чинні на дату подання заяви та/або на дату введення такого об`єкта в експлуатацію, будь-якого цільового призначення; - акт вводу в експлуатацію об`єкта або акт готовності об`єкта до експлуатації, або сертифікат про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, або інші документи, що підтверджують прийняття об`єктів в експлуатацію відповідно до законодавства, щодо всіх об`єктів у місці оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, необхідних для оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального; - дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Таким чином, Товариство з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , не має права власності або права користування земельною ділянкою площею 0,1221 га., кадастровий номер: 6310138200:11:001:0002 (адреса земельної ділянки: АДРЕСА_2 ), на якій розташовано об`єкт оптової торгівлі пальним, тобто є наявні підстави вважати незаконною діяльність вищезазначеного товариства внаслідок безпідставного отримання ліцензії на здійснення оптової торгівлі пальним.

Враховуючи наведене, з метою забезпечення повноти, всебічності та неупередженості подальшого досудового розслідування, встановлення особи, яка вчинила даний кримінальний проступок, притягнення її до кримінальної відповідальності, зібрання важливих доказів по кримінальному провадженню, беручи до уваги, що іншими способами одержати дану інформацію неможливо просили надати тимчасовий доступ до документів.

Крім цього, зазначені документи неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, оскільки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не надаються такі документи.

Дізнавачем ОСОБА_7 та прокурором ОСОБА_8 подані досуду заяви,в яких просили провестирозгляд справиза їхвідсутності,представника ІНФОРМАЦІЯ_8 про розгляд клопотання було повідомлено шляхом надіслання електронного листа, до суду будь-яких пояснень, заперечень з приводу розгляду даного клопотання не подавалось.

Дослідивши матеріали за клопотанням, встановлено наступне.

До клопотання на обгрунтування доводів було надано:

1) Витяг з ЄРДР, зі змсту якого вбачається, що відомості внесені до реєстру за № 42021222020000174 від 21.09.2021, на підставі метріалів правоохоронних та контролюючих державних органів про виявлення фактів вчинення чи підготовки до вчинення кримінальних правопорушень, з коротким викладенням обставин: № 1 За адресою АДРЕСА_2 виявлено газову заправку, яка діє з порушенням правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, без наявності встановлених законодавством дозвільних та правовстановлюючих документів, створило загрозу настання тяжких наслідків; № 2 Моніторінгом даних Публічної кадастрової карти України та Єдиного міського реєстру актів ХМР, міського голови та виконавчих органів ради встановлено, що земельна ділянка площею 0,1221 га., яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 використовується без правовстановлюючих документів. Дізнавачі ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , ОСОБА_5 , прокурори ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_4

2) Рапорт Прокурора Немишлянської Окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_13 від 21.09.2021 року, в якому зазначено, що прокурором було вивчено матеріали внесені до Журналу єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події ВП № 1 ХРУП № 2 в Харківській області від 20.09.2021 року за № 20633 про те, що за адресою АДРЕСА_2 виявлено газову заправку, яка діє з порушенням безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, без наявності встановлених законодавством дозвільних та правовстановлюючих документів, створило загрозу настання тяжких наслідків. Просив дозволу на внесення відомостей до ЄРДР.

3) Копію протоколу огляду місця події від 20.09.2021 року, із змісту якого вбачається, що об`єктом огляду є газова заправка, розміщена по АДРЕСА_2 . Заправка розміщена ліворуч від адмінбудівлі заправки « ІНФОРМАЦІЯ_9 » та розміщена на відстані 20 м. на заправці присутня колонка «МВТОВ «Астрон», м. Харків, тел. НОМЕР_4 , де є табло сума: 0,00 грн., об`єм 0,00 літр., ціна 16,99 грн., пістолет зі шлангом, за колонкою розміщена цистерна з підведенням до колонки, на якій присутня табличка: мовою оригінала: «ООО « ІНФОРМАЦІЯ_10 », г. Мариуполь, резервуар для СУГ А71688-2, заводской номер изготовителя: 232, дата изготовления: 06.2009, объем: 9,900 м3 , макс. наполнения: 8400 л.». Цистерна пофарбована у білий колір з червоною горизонтальною смужкою.

4) Копію Інформаційної довідкиз Державногореєстру речовихправ нанерухоме майнота Реєструправ власностіна нерухомемайно,Державного реєструІпотек,Єдиного реєструзаборон відчуженняоб`єктів нерухомогомайна щодооб`єкта нерухомогомайна від 17.05.2023 року відповідно до якої земельна ділянка, площею 0,1221 га., кадастровий номер: 6310138200:11:001:0002 (адреса земельної ділянки: АДРЕСА_2 ), власником якої є Територіальна громада, ІНФОРМАЦІЯ_11 , код ЄДРПОУ: НОМЕР_5 . 25.04.2005 року між Територіальною громадою, ІНФОРМАЦІЯ_11 , код ЄДРПОУ: НОМЕР_5 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » укладено договір оренди земельної ділянки площею 0,1221 га., кадастровий номер: 6310138200:11:001:0002 (адреса земельної ділянки: АДРЕСА_2 ) строком до 01.12.2029 року, в оренду передано земельну ділянку загальною площею: 0,1221 га, у тому числі під забудову 0,0096 га, інших угідь 0,1125 га, на ділянці знаходиться об`єкт незавершеного будівництва.

5) Копію Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, право власності на нежитлову будівлю літ. Б-1, площею 78,6 кв.м., яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 , зареєстровано 28.03.2017 за Товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 .

6) Копію відповіді ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » № 8 від 05.05.2023 року, з якої вбачається, що станом на даний час на території та поблизу ІНФОРМАЦІЯ_3 з логотипом « ІНФОРМАЦІЯ_9 », що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , відсутні газові заправки та Товариство не має жодного відношення до газової заправки, яка розташовувалась біля АЗС. Також зазначали, що 25.04.2005 року між Територіальною громадою, ІНФОРМАЦІЯ_11 , код ЄДРПОУ: НОМЕР_5 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » укладено договір оренди земельної ділянки площею 0,1221 га., (адреса земельної ділянки: АДРЕСА_2 ) строком до 01.12.2029 року та у зв`язку із цим відсутній будь-який факт самовільного зайняття земельної ділянки, оскільки існує право користування.

Оцінюючи доводи клопотання щодо наявності підстав вважати незаконною діяльність товариства внаслідок безпідставного отримання ліцензії на здійснення оптової торгівлі пальним, оскільки для її отримання повинні бути надані документи, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою, або інше передбачене законодавством право землекористування на земельну ділянку, на якій розташований об`єкт оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, чинні на дату подання заяви та/або на дату введення такого об`єкта в експлуатацію, будь-якого цільового призначення, слідчий суддя зазначає наступне.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до вимог ч.2 ст.160 КПК України у клопотанні про тимчасовий доступ до речей та документів зазначаються: 1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; 2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; 4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; 6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; 7) обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

В рамках провадження відомості були внесені до ЄРДР щодо дії газової заправки з порушенням правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, без наявності встановлених законодавством дозвільних та правовстановлюючих документів, що створило загрозу

настання тяжких наслідків за адресою АДРЕСА_2 , за попередньою правовою кваліфікацією ч.1 ст. 272 КК України, а також, за фактом використання земельної ділянки площею 0,1221 га, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 без правовстановлюючих документів за попередньою правовою кваліфікацією ч.1 ст. 197-1 КК України.

Даних про внесення до ЄРДР відомостей щодо здійснення незаконної діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » внаслідок безпідставного отримання ліцензії на здійснення оптової торгівлі пальним, матеріали за клопотанням не містять. Не було долучено до клопотання доказів на підтвердження доводів використання земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_2 без правовстановлюючих документів, навпаки, до клопотання було надано відповідну копію Інформаційної довідки щодо існування правових підстав користування земельною ділянкою, наявність укладеного між власником ділянки Територіальною громадою, ІНФОРМАЦІЯ_11 , та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » договіру оренди. Доказів звернення до правоохоронних органів ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " чи то ХМР з приводу незаконного використання земельної ділянки до клопотання не додавалось.

Також слідзазначити,що відомостідо ЄРДРза фактомвиявлення заадресою АДРЕСА_2 газовоїзаправки,було внесено21.09.2021року, оглядмісця події,в ходіякого виявленогазову заправкуза вказаноюадресою,проведений 20.09.2021року,за деньдо внесеннявідомостей доЄРДР,а зіспливом більшеніж півторароку,30.03.2023року,19.04.2023року,прокурором направлялисьвимоги ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_12 "щодо надання інформаціїта засвідченихкопій документів,на щотовариством повідомлено, станом на даний час на території та поблизу ІНФОРМАЦІЯ_3 з логотипом « ІНФОРМАЦІЯ_9 », що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , відсутні газові заправки та Товариство не має жодного відношення до газової заправки, яка розташовувалась біля АЗС.

Відповідно до ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

На підставі викладеного, слідчий суддя вважає, що з урахуванням змісту клопотання та додатків до нього, дізнавачем за погодженням з прокурором не було довідено наявність достатніх підстав вважати, що документи на підставі яких Товариству з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 », надано ліцензії щодо оптової та роздрібної торгівлі пальним, зберігання пального, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин саме у цьому кримінальному провадженні, а тому, клопотання не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 40, 93, 131, 132, 159-165, 166, 372 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого дізнавача СД ВП №1 ХРУП №2 ГУНП в Харківській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Немишлянської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_4 , подане в рамках провадження, що внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021222020000174 від 21.09.2021, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272, ч. 1 ст.197-1 КК України,- залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий: слідчий суддя ОСОБА_1

СудОрджонікідзевський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення08.06.2023
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу111401333
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —644/3107/23

Ухвала від 08.06.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бугера О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні