Рішення
від 15.01.2020 по справі 757/3549/18-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/3549/18-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 січня 2020 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді Новака Р.В.,

при секретарі судового засідання - Пітей О.Д.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та проведення судового засідання цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Експлуатуюча організація «Голосієво» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Експлуатуюча організація «Голосієво» звернулося до Печерського районного суду м. Києва з позовом до ОСОБА_1 , в якому просить стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість за спожиті послуги з утримання та обслуговування території паркінгу, прилеглої території та утримання служби контрольно-пропускного пункту в розмірі 16649,94 грн.

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначає, що ТОВ «Експлуатуюча організація «Голосієво», є балансоутримувачем паркінгу, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Голосіївська, 13-В в Голосіївському районі м. Києва. Як балансоутримувач, позивач надає послуги з утримання будинку та прибудинкової території для паркінгу на підставі укладених з власниками машиномісць договорів. Відповідно до свідоцтва про право власності від 16.02.2011 року, виданого Головним управлінням житлового забезпечення КО КМР (КМДА), ОСОБА_1 є власником машиномісця № НОМЕР_1 , що знаходиться на 9 поверсі надземно-підземного паркінгу по АДРЕСА_1 , площею 18,10 кв.м.

27.12.2010 року між ТОВ «Експлуатуюча організація «Голосієво» та ОСОБА_1 укладено договір про надання послуг НОМЕР_1, відповідно до п. 1.1 якого виконавець зобов`язаний надати послуги з утримання та обслуговування машиномісця, а споживач зобов`язаний своєчасно оплачувати вартість послуг у розмірі, строк та на умовах, визначених укладеним договором. Всього вартість послуг становить 216,00 грн. за один календарний місяць.

В 2015 році, в зв`язку із суттєвим збільшенням вартості комунальних послуг, збільшенням вартості електроенергії, збільшенням вартості запасних частин, обслуговування ліфтів, було змінено вартість послуг виконавця в частині утримання, обслуговування паркінгу та прилеглої території.

Так, з 01.01.2015 року, вартість послуг виконавця становить 289,49 грн.

В зв`язку із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати з 01.06.2016 року, був встановлений новий розмір плати за послуги «утримання служби контрольно-пропускного пункту» у розмірі 88,00 грн., а з 01.01.2017 року вартість вказаної послуги становила 132,00 грн. за місяць.

На протязі дії договору, позивач сумлінно та в повному обсязі надавав послуги, передбачені договором, але відповідач, порушуючи чинне законодавство та умови договору, не в повному обсязі оплачував надані йому послуги, в результаті чого утворилась заборгованість у розмірі 16649,94 грн., яку позивач просить стягнути з відповідача.

03 травня 2018 року суддя Печерського районного суду м. Києва Цокол Л.І. відкрила провадження у цій справі та з урахуванням ч. 4 ст. 19 ЦПК України вирішила її розглянути у порядку спрощеного провадження.

31 січня 2019 року, згідно проведення повторного автоматичного розподілу справ, у зв`язку з тимчасовим відстороненням судді Цокол Л.І. , цивільну справу було передано судді Новаку Р.В.

Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 31 січня 2019 року, цивільну справу прийнято до провадження, з розглядом в порядку спрощеного провадження.

Як визначено у ч. 1 ст. 174 ЦПК України, при розгляді справи судом у порядку позовного провадження, учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву. Подання заяв по суті справи є правом учасників справи. Суд може зобов`язати державний орган чи орган місцевого самоврядування подати відповідну заяву по суті справи (крім позовної заяви).

Згідно ч. 8 ст. 178 ЦПК України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідач правом на надання відзиву на позовну заяву не скористався, у зв`язку з чим суд ухвалив розглядати справу за наявними матеріалами.

Дослідивши надані учасниками справи документи та матеріали справи у їх сукупності, всебічно та повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, зважаючи на наступне.

Судом встановлено, що відповідно до Акту приймання-передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс від 31.12.2009 року, ТОВ «Експлуатуюча організація «Голосієво» є балансоутримувачем паркінгу, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Голосіївська, 13-В в Голосіївському районі м. Києва.

Як балансоутримувач, ТОВ «Експлуатуюча організація «Голосієво» надає послуги з утримання будинку та прибудинкової території для паркінгу за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до свідоцтва про право власності від 16.02.2011 року, виданого Головним управлінням житлового забезпечення КО КМР (КМДА), ОСОБА_1 є власником машиномісця № НОМЕР_1 , що знаходиться на 9 поверсі надземно-підземного паркінгу по АДРЕСА_1 , площею 18,10 кв.м.

27.12.2010 року між ТОВ «Експлуатуюча організація «Голосієво» та ОСОБА_1 укладено договір про надання послуг НОМЕР_1.

Згідно п. 1.1 укладеного договору, виконавець зобов`язаний надати послуги з утримання та обслуговування машиномісця, а споживач зобов`язаний своєчасно оплачувати вартість послуг у розмірі, строк та на умовах, визначеним укладеним договором.

Відповідно до п. 2.5.2, споживач зобов`язаний оплачувати вартість послуг виконавця до 25 числа кожного наступного місяця, який слідує за місяцем споживання.

Відповідно до п. 2.5.3, вартість послуг може змінюватись виконавцем в односторонньому порядку у випадку зміни тарифів постачальників, мінімальної заробітної плати та інших чинників, які впливають на вартість надання послуг.

Як визначено у ст. 901 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

Згідно ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Статтею 525 ЦК України передбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Як визначено у ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

На протязі дії договору, позивач сумлінно та в повному обсязі надавав послуги, передбачені договором, але відповідач, порушуючи чинне законодавство та умови договору, не в повному обсязі оплачував надані йому послуги, в результаті чого утворилась заборгованість за утримання та обслуговування паркінгу та послуги «утримання служби контрольно-пропускного пункту», в розмірі 16649,94 грн.

У статті 76 ЦПК України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 77 ЦПК України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ст. 78 ЦПК України, суд не бере до уваги докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Як визначено у ч. ч. 1, 6 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Разом з тим, відповідачем не надано належних, допустимих та достатніх доказів на підтвердження оплати наданих ТОВ «Експлуатуюча компанія «Голосієво» послуг.

За таких обставин, позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача необхідно стягнути 1762,00 грн. судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 11, 15, 16, 525, 526, 530, 629, 901 Цивільного кодексу України, ст. ст. 3, 4, 12, 13, 19, 76-82, 133, 141, 259, 263-265, 273, 274-279, 352-355, п.п. 15.5 п. 15 Розділу ХІІІ Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Експлуатуюча організація «Голосієво» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ), на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Експлуатуюча організація «Голосієво» (03039, м. Київ, вул. Голосіївська, 13-А, код ЄДРПОУ 34600816), заборгованість за надані послуги в розмірі 16649 (шістнадцять тисяч шістсот сорок дев`ять) грн. 94 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ), на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Експлуатуюча організація «Голосієво» (03039, м. Київ, вул. Голосіївська, 13-А, код ЄДРПОУ 34600816) витрати по сплаті судового збору у розмірі 1 762 (одна тисяча сімсот шістдесят дві) грн. 00 коп.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційні скарги на рішення подаються учасниками справи до суду апеляційної інстанції через Печерський районний суд м. Києва, а з початку функціонування Єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи безпосередньо до апеляційного суду, матеріали справи витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності Цивільним процесуальним кодексом України в редакції від 15.12.2017 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Р.В.Новак

Дата ухвалення рішення15.01.2020
Оприлюднено13.06.2023
Номер документу111406381
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —757/3549/18-ц

Рішення від 15.01.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Новак Р. В.

Ухвала від 31.01.2019

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Новак Р. В.

Ухвала від 03.05.2018

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні