Рішення
від 16.11.2022 по справі 758/12651/19
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/12651/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(ЗАОЧНЕ)

16 листопада 2022 року Подільський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Анохіна А.М.

при секретарі - Йогансен К.Д.,

розглянувши за правилами спрощеного провадження з повідомленням учасників справи цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Сонце Правди» до ОСОБА_1 про стягнення витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території,

ВСТАНОВИВ:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Сонце Правди" звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, оплати житлово-комунальних послуг, 3% річних та інфляційних.

На підставі Акту приймання-передачі від 01.09.2014 житловий комплекс, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 перебуває на балансі позивача. Рішеннями Загальних зборів ОСББ були затверджені розміри внесків для забезпечення утримання та експлуатації будинку та прибудинкової території, затверджено кошториси видатків на надходжень об`єднань. Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Сонце Правди" звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, оплати житлово-комунальних послуг, 3% річних та інфляційних.

На підставі вказаного вище акту та згідно з ч. 1 ст. 9 Закону України "Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку", ч. 1 ч. 2 ст. 12, ч. 1 ст. 22 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" позивач здійснює управління багатоквартирним будинком АДРЕСА_1 через свої органи управління. Забезпечення утримання та експлуатацію багатоквартирного будинку позивач здійснює на умовах самозабезпечення, а водопостачання, водовідведення, теплопостачання, опалення як колективний споживач комунальних послуг.

Зазначало, що ОСОБА_1 є власником квартири за адресою: АДРЕСА_2 , відповідно до копії договору купівлі-продажу від 25.03.2011.

Відповідач ухиляється від виконання своїх обов`язків: не оплачує комунальні послуги (опалення), ігнорує свої обов`язки, щодо утримання будинку та прибудинкової території; не виконує рішення Загальних зборів членів (співвласників) багатоквартирного будинку.

За період з 01.10.2016 по 30.06.2019 відповідачу було нараховано внесків на загальну суму 12185 грн 91 коп., з них сплачено лише 9601 грн 02 коп., що призвело до виникнення заборгованості у розмірі 2584 грн 89 коп. Позивач також наполягає на стягненні інфляційних витрат у розмірі 382 грн 61 коп. та 3% річних у розмірі 126 грн 56 коп. Загальна сума, яку просить стягнути позивач, складає 3094 грн 06 коп.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, у якій просив розглядати справу без участі представника позивача, повністю підтримує позовні вимоги та не заперечує проти ухвалення заочного рішення.

Відповідач у судове засідання не з`явилася, про дату, час та місце проведення судового засідання належним чином була повідомлена.

Відзив на позов не подано.

Відповідач у судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином у порядку, визначеному ч. 1 ст. 130 ЦПК України.

Про причину неявки суд до відома не поставила.

Крім того, відповідач викликалася до суду через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України.

Відповідно до ч. 3, 5, 8, 11 ст. 128 ЦПК України судові виклики здійснюються судовими повістками про виклик.

Судова повістка про виклик повинна бути вручена з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи, але не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання.

У разі ненадання учасниками справи інформації щодо їх адреси судова повістка надсилається фізичним особам, які не мають статусу підприємців, - за адресою їх місця проживання чи місця перебування, зареєстрованою у встановленому законом порядку.

Днем вручення судової повістки є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду.

Відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, а також заінтересована особа у справах про видачу обмежувального припису викликаються до суду через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів, а у разі розгляду справи про видачу обмежувального припису - не пізніше 24 годин до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи.

Зазначена правова позиція викладена у постанові Верховного Суду № 14-507 цс 18 від 12 грудня 2018 року.

Враховуючи вимоги даної норми закону суд вважає повідомлення відповідача про час розгляду справи належним.

Згідно ч.1 ст. 280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов:

1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання;

2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин;

3) відповідач не подав відзив;

4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Виходячи з цього, враховуючи думку представника позивача, суд вважає за можливе провести заочний розгляд справи.

За таких обставин суд визнав можливим провести розгляд справи за відсутності учасників процесу.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вивчивши матеріали справи, дослідивши та оцінивши письмові докази в справі в їх сукупності, дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

ОСББ "Сонце Правди" здійснює свою діяльність відповідно до Статуту, затвердженого протоколом від 28.12.2007 № 7.

Відповідно до вказаного Статуту метою створення об`єднання є забезпечення i захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Статутом також передбачено, що сплата встановлених загальними зборами об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами об`єднання, є обов`язковою для всіх співвласників. Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів. технічного переоснащення спільного майна встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Згідно з ч. 2 ст. 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Відповідно до ч. 2 ст. 12 вищезазначеного закону витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат. Згідно з ч. 1 ст. 15 цього ж закону співвласник зобов`язаний виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень та своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Всупереч положенню ч. 1 ст. 81 ЦПК України відповідачем не надано належних та допустимих доказів своєчасної та у повному обсязі сплати наданих йому житлово-комунальних послуг та відсутності заборгованості перед позивачами по оплаті цих послуг.

Ураховуючи те, що відповідач не оплачує витрати на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, житлово-комунальні послуги у нього утворилася заборгованість перед позивачем, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову про стягнення з відповідача на користь ОСББ "Сонце Правди" заборгованості з оплати послуг з утримання співвласників багатоквартирного будинку та прибудинкової території, оплати житлово-комунальних послуги у розмірі 2584 грн. 89 коп.

Позивачем за період прострочення виконання зобов`язання нараховано інфляційні в розмірі 382 грн 61 коп., 3% річних у розмірі 126 грн 56 коп.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Враховуючи те, що відповідач не оплачує витрати на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, житлово-комунальні послуги та у нього утворилася заборгованість, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову в частині стягнення з відповідача на користь позивача 382 грн 61 коп. інфляційних, 3% річних у розмірі 126 грн 56 коп.

Оскільки позовні вимоги підлягають задоволенню, відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України, судові витрати понесені позивачем у вигляді сплати судового збору в розмірі 1921 грн 00 коп. підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст. ст. 526, 610, 612, 625 ЦК України, Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», ст. ст. 12, 13, 76-81, 141, 258-259, 263-265, 268, 273, 279, 280-284, 353, 354 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Сонце Правди» до ОСОБА_1 про стягнення витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ІПН НОМЕР_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Сонце правди» (місцезнаходження: 04108, м. Київ, пр-т. Правди, 19-А, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 38669578) витрати на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території в розмірі 3094,06 (три тисячі дев`яносто чотири) гривні 06 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ІПН НОМЕР_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Сонце правди» (місцезнаходження: 04108, м. Київ, пр-т. Правди, 19-А, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 38669578) судовий збір у сумі 1921,00 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, який його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Суддя А.М.Анохін

Дата ухвалення рішення16.11.2022
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу111406841
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —758/12651/19

Рішення від 16.11.2022

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Ухвала від 06.02.2020

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Васильченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні