Ухвала
від 08.06.2023 по справі 947/18190/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/18190/23

Провадження № 1-кс/947/7342/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.06.2023 року м. Одеси

Слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , підозрюваної ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора Київської окружної прокуратури м. Одеси ОСОБА_3 про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання до

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Одеса, громадянки України, українки, з вищою освітою, заміжньої, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , працюючої генеральним директором Комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради (код ЄДРПОУ 01998555), раніше не судимої,

якій повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.1ст.367 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

08.06.2023р. до Київського районного суду м. Одеси надійшло клопотання прокурора Київської окружної прокуратури м. Одеси ОСОБА_3 про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання до ОСОБА_4 ..

Згідно вказаного клопотання вбачається, що 27.03.2000 року засновано юридичну особу Комунальну установу «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів Великої Вітчизняної війни» (код ЄДРПОУ 01998555), місцезнаходження юридичної особи: 65038, м. Одеса, м. Одеса, вул. Белінського, 2, з основним видом господарської діяльності діяльність лікарняних закладів.

Так, рішенням Одеської обласної ради «Про припинення комунальної установи «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів Великої Вітчизняної війни» шляхом її перетворення у комунальне некомерційне підприємство «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради» від 21.12.2017 № 648-VII (далі - Рішення), вирішено припинити Комунальну установу «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів Великої Вітчизняної війни» (код ЄДРПОУ 01998555), шляхом її перетворення у комунальне некомерційне підприємство «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради» (далі КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради»).

Встановлено, що в результаті припинення Комунальної установи «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів Великої Вітчизняної війни» КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради» є правонаступником всього майна, прав та обов`язків комунальної установи (п. 2 Рішення).

Призначено на посаду головного лікаря КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради» ОСОБА_4 (п. 3 Рішення).

Надалі, рішенням Одеської обласної ради «Про припинення КНП «Одеський обласний госпіталь інвалідів та ветеранів війни» Одеської обласної ради» шляхом приєднання до КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради» № 226-VIIІ від 18.06.2021, припинено КНП «Одеський обласний госпіталь інвалідів та ветеранів війни» Одеської обласної ради» (код ЄДРПОУ 20992297), місцезнаходження: 65038, Одеська область, місто Одеса, Фонтанська дорога, будинок 114, шляхом його приєднання до КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради» (код ЄДРПОУ 01998555), місцезнаходження: 65014, Одеська область, місто Одеса, вулиця Бєлінського, 2 та затверджено Статут КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради (у новій редакції) (далі - Статут), відповідно до положень якого: КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради» є неприбутковим закладом охорони здоров`я, що надає високоспеціалізовану медичну допомогу та є унітарним комунальним підприємством, що діє на основі комунальної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. Власник - Одеська обласна рада (п. 1.1. Статуту).

Підприємство є юридичною особою з моменту державної реєстрації, має відокремлене майно на праві оперативного управління, укладає від свого імені угоди, які у випадках, зазначених нижче, повинні бути узгоджені з Галузевим управлінням та уповноваженим органом Власника, набуває майнові та особисті немайнові права, може бути позивачем та відповідачем у судах України, міжнародних та третейських судах (п. 1.5. Статуту).

Підприємство здійснює господарську некомерційну діяльність, спрямовану на досягнення соціальних та інших результатів без мети одержання прибутку, тому є неприбутковою організацією (п. 1.8. Статуту).

Для досягнення статутних цілей Підприємство має право, зокрема, користуватися і розпоряджатися закріпленим за ним на праві оперативного управління майном, грошовими коштами в порядку, передбаченому чинним законодавством України та цим Статутом (п. 4.1.2. Статуту); укладати договори та інші угоди з юридичними та фізичними особами на підставі і в порядку, передбаченому чинним законодавством (п. 4.1.4. Статуту); укладати договори, угоди, контракти на ведення робіт і надання послуг у відповідності до своїх цілей і завдань (п. 4.1.6. Статуту); залучати до виконання робіт і послуг фахівців на контрактній основі, за договорами підряду та іншими видами договорів з оплатою за угодою сторін (п. 4.1.8. Статуту).

Джерелами фінансування Підприємства є кошти обласного бюджету Одеської області, доходи від господарської діяльності та інші джерела, не заборонені чинним законодавством України (п. 5.7. Статуту).

Винятковою компетенцією Власника, зокрема, є прийняття рішення про призначення керівника Підприємства, продовження строку дії укладеного з ним контракту та його звільнення з підстав порушення ним положень законодавства України, умов контракту та цього Статуту (п. 6.1.4. Статуту).

Поточне керівництво (оперативне управління) Підприємством здійснює керівник Підприємства - Генеральний директор, який призначається на посаду і звільняється з неї відповідно до порядку, визначеного чинним законодавством та відповідним рішенням Одеської обласної ради, і який відповідає кваліфікаційним вимогам Міністерства охорони здоров`я України, а також з яким укладений контракт головою Одеської обласної державної адміністрації (далі - Наймач). Строк найму, права, обов`язки і відповідальність Генерального директора, умови його матеріального забезпечення, інші умови найму визначаються контрактом (п. 6.2. Статуту).

Керівник Підприємства, крім випадків, визначених Статутом, діє без доручення від імені та в інтересах Підприємства на всіх підприємствах, установах та організаціях незалежно від форм власності, в органах державної влади та місцевого самоврядування, відкриває рахунки в установах банків, укладає угоди, направлені на виконання покладених на підприємство завдань та функцій, контролює їх виконання (п. 6.5. Статуту).

Керівник Підприємства видає накази і дає вказівки, обов`язкові для всіх працівників Підприємства; затверджує положення про структурні підрозділи і відділи, посадові обов`язки працівників Підприємства; забезпечує ефективне використання та збереження закріпленого за Підприємством майна; вирішує інші питання, що випливають з цього Статуту (п. 6.8. Статуту).

В подальшому, наказом Департаменту охорони здоров`я Одеської обласної державної адміністрації № 1023 від 22.10.2021 «Про визнання КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради» відповідальним виконавцем за виконання пункту обласної цільової програми відповідного напрямку» визначено КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради» відповідальним виконавцем за напрямом п. 5.4. обласної цільової програми «Здоров`я Одещини на 2021-2023 роки» в частині придбання послуг з поточного ремонту приміщень внутрішніх інженерних мереж і обладнання під розгортання відділення для госпіталізації хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2 будівлі лікарняного корпусу, що знаходиться на балансі КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради». Тимчасово виконуючому обов`язки генерального директора КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради» ОСОБА_4 наказано забезпечити проведення закупівлі послуг та робіт за об`єктом «Поточний ремонт приміщень, внутрішніх інженерних мереж і обладнання під розгортання відділення для госпіталізації хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2 будівлі лікарняного корпусу, що знаходиться на Балансі КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради» відповідно до вимог чинного законодавства на суму, яка не перевищує 11 800 тис. грн та забезпечити контроль за раціональним використанням коштів.

Крім того, розпорядженням Одеської обласної державної адміністрації № 207/к-2020 від 22.12.2020 «Про тимчасове покладання виконання обов`язків генерального директора КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради», виконання обов`язків генерального директора покладено на ОСОБА_4 .

У відповідності до ч. 3 ст. 18 КК України, службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також обіймають постійно чи тимчасово в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною службовою особою підприємства, установи, організації, судом чи законом.

Також, відповідно до примітки 1 до ст. 364 КК України, службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також обіймають постійно чи тимчасово в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

Таким чином, ОСОБА_4 діючи на підставі статуту КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради» затвердженого рішенням Одеської обласної ради № 226-VIIІ від 18.06.2021, розпорядження Одеської обласної державної адміністрації № 207/к-2020 від 22.12.2020 та наказу Департаменту охорони здоров`я Одеської обласної державної адміністрації № 1023 від 22.10.2021 згідно з ч. 3 ст. 18 та примітки 1 до ст. 364 КК України є службовою особою, оскільки тимчасово, на момент вчинення кримінального правопорушення, та наразі постійно обіймає на підприємстві посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій.

Так, на виконання п. 2 наказу Департаменту охорони здоров`я Одеської обласної державної адміністрації № 1023 від 22.10.2021 КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради (код ЄДРПОУ 01998555) 09.11.2021 у системі для здійснення публічних закупівель «Prozorro», оприлюднено оголошення про проведення спрощеної закупівлі UA-2021-11-09-001594-c за предметом: «Поточний ремонт приміщень, внутрішніх інженерних мереж і обладнання під розгортання відділення для госпіталізації хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2 будівлі лікарняного корпусу, що знаходиться на Балансі КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради», розташованого за адресою: Фонтанська дорога, 114, м. Одеса) (ДБН А.2.2-3:2014) за кодом ДК 021:2015 - 45450000-6 Інші завершальні будівельні роботи», з розміром бюджетного призначення за кошторисом або очікувана вартість предмета закупівлі 11 429 855 грн з ПДВ.

За результатом проведеної процедури закупівлі, переможцем обрано Товариство з обмеженою відповідальністю «Центр реконструкції та будівництва» (код ЄДРПОУ: 33386132) (далі по тексту ТОВ «Центр реконструкції та будівництва») з ціновою пропозицією в сумі 11 371 177,09 гривень з ПДВ.

Так, 29.11.2021 більш точного часу в ході досудового розслідування не встановлено, у невстановленому місці, між замовником: КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради» в особі генерального директора ОСОБА_4 та підрядником ТОВ «Центр реконструкції та будівництва» (особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження) укладено договір № 19/2021 про надання послуг з виконання поточного ремонту приміщень, внутрішніх інженерних мереж і обладнання під розгортання відділення для госпіталізації хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2 будівлі лікарняного корпусу, що знаходиться на Балансі КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради», розташованого за адресою: Фонтанська дорога, 114, м. Одеса.

Відповідно до п.1.1. Договору, Замовник доручає, а Виконавець зобов`язується виконати «Поточний ремонт приміщень, внутрішніх інженерних мереж і обладнання під розгортання відділення для госпіталізації хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2 будівлі лікарняного корпусу, що знаходиться на Балансі КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради» розташованого за адресою: Фонтанська дорога, 114, м. Одеса, (ДБН А.2.2-3:2014), (далі - послуги), відповідно до погодженої сторонами договірної ціни й в обумовлений цим Договором строк, а Замовник зобов`язується прийняти Об`єкт і повністю сплатити вартість наданих послуг і матеріалів згідно ДК 021:2015 - 45450000-6 Інші завершальні будівельні роботи.

Термін надання послуг: до 31 грудня 2021 року (акт приймання виконаних робіт (ф. № КБ-2в) і довідка про вартість виконаних робіт (ф. № КБ-3) надається Учасником - переможцем Замовнику за 14 (чотирнадцять робочих днів) до кінцевої дати завершення робіт) (п. 2.1. Договору).

Загальна вартість послуг за Договором визначена на підставі Договірної, що є невід`ємною частиною нього Договору, і становить: 11 371 177 грн. 09 коп. (п. 3.1. Договору).

Оплату за цим Договором Замовником здійснюється за фактично виконані об`єми наданих послуг Виконавцем, на підставі акту приймання наданих послуг (ф. № КБ-2в) і довідки про вартість наданих послуг (ф. № КБ-3) в національній валюті України (гривня) в безготівковій формі, шляхом перерахування на поточний рахунок Виконавця, вказаний у ньому Договорі, протягом 10 (десяти) банківських днів (п. 3.1. Договору).

Відповідно до п. 4.2. Договору, виконавець зобов`язаний, зокрема, виконати послуги належно, в повному обсязі та у встановлені Договором строки, відповідно до кошторисної документації, умов Договору (п. 4.2.1. Договору), передати Замовнику у порядку, передбаченому законодавством та ним Договором, належно виконані послуги (п. 4.2.5. Договору), забезпечити ведення та передачу Замовнику актів на приховані роботи, фотографічних звітів та/або іншої виконавчої документації, що відповідно до нормативно-правових актів України та/або вимог Замовника повинна бути створена при виконанні послуг (п. 4.2.6. Договору),

Згідно з п. 4.3.1. Договору, Замовник має право здійснювати у будь-який час, не втручаючись у господарську діяльність Виконавця контроль за ходом виконання послуг.

Відповідно до п. 8.1. Договору, прийняття наданих (виконаних) послуг здійснюється Замовником за умови належного їх виконання та надання Виконавцем документів, що підтверджують якість матеріальних ресурсів, використаних при виконанні послуг (якщо наявність сертифікатів, протоколів є обов`язковою згідно з чинним законодавством України) та іншої документації щодо таких послуг, передбаченої технічною документацією, Договором та/або законодавством. Здача-приймання наданих (виконаних) послуг після їх закінчення, оформлюється актом приймання наданих послуг (ф. № КБ-2в) і довідкою про вартість наданих послуг (ф. № КБ-3) (п. 8.2. Договору).

Згідно з п. 9.3. Договору, Виконавець несе матеріальну відповідальність за збереження наданих послуг до моменту прийняття Об`єкту в експлуатацію, достовірність відображення фактичних витрат в актах форм КБ-2в, КБ-3. Виявлені завищення у відображених фактичних витратах Виконавець сплачує Замовнику в повній сумі.

Так, ОСОБА_4 будучи службовою особою, наділеною організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими обов`язками, виступаючи у якості Замовника, достовірно знаючи обсяг покладених на неї обов`язків з контролю за виконанням укладеної угоди № 19/2021 від 29.11.2021 та контролю за раціональним використанням коштів під час виконання договору № 19/2021 від 29.11.2021 з виконання поточного ремонту приміщень, внутрішніх інженерних мереж і обладнання під розгортання відділення для госпіталізації хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2 будівлі лікарняного корпусу, що знаходиться на Балансі КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради», розташованого за адресою: Фонтанська дорога, 114, м. Одеса, діючи зі злочинною самовпевненістю, передбачаючи можливість настання суспільно небезпечних наслідків свого діяння, але легковажно розраховуючи на їх відвернення, неналежно виконуючи свої службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, не дотримуючись покладених на неї обов`язків, не перевіривши відповідність обсягів та якості виконаних робіт проектно-кошторисній, первинно-звітній документації з будівництва на об`єкті «Поточний ремонт приміщень, внутрішніх інженерних мереж і обладнання під розгортання відділення для госпіталізації хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2 будівлі лікарняного корпусу, що знаходиться на Балансі КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради» розташованого за адресою: Фонтанська дорога, 114, м. Одеса», власноручно підписала та проставила відтиск печатки КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради» в графі «М.П. Замовник» Акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2021 року на суму 1 852 119,84 грн, Акт № 4 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2021 року на суму 1 601 342,12 грн, Акт № 5 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2021 року на суму 1 654 885,93 грн, Акт № 6 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2021 року на суму 1 794 940,77 грн, в які, особою матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, внесено завідомо неправдиві відомості щодо виконання робіт згідно з договором № 19/2021 від 29.11.2021, підтвердивши відповідність виконаних робіт, а саме:

- в Акт № 1 за грудень 2021 року на суму 1 852 119,84 грн, внесені завідомо недостовірні відомості щодо проведення робіт по:

- «Улаштування цементної стяжки товщ. 20 мм» об`ємом 1,298 (одиниця виміру 100 м2). Встановлено фактичний об`єм улаштування цементної стяжки товщ. 20 мм у розмірі 1,216 м2.

- «Улаштування покриттів з керамічної плитки» » об`ємом 1,298 (одиниця виміру 100 м2). Встановлено фактичний об`єм улаштування покриттів з керамічної плитки у розмірі 1,216 м2.

- «Клеюча суміш для керамічної плитки» об`ємом 845 (одиниця виміру кг). Встановлено фактичний об`єм клеючої суміші для керамічної плитки у розмірі 790,4 кг.

- «Кольоровий шов 2-5 мм» об`ємом 52,77 (одиниця виміру кг). Встановлено фактичний об`єм кольорового шва 2-5 мм у розмірі 49,37 кг.

- «Хрестики для керамічної плитки» об`ємом 5,51 (одиниця виміру 100 шт.). Встановлено фактичний об`єм хрестиків для керамічної плитки у розмірі 5,16 шт.

- «Плитка керамічна для підлоги» об`ємом 132,59 (одиниця виміру м2). Встановлено фактичний об`єм плитки керамічної для підлоги у розмірі 124,032 м2.

- завищена кількість витрат труда робітників-будівельників на обсяг робіт.

Фактична вартість виконаних будівельних робіт за актом № 1 за грудень 2021 складає 1 846 820,56 гривень.

- в Акт № 4 за грудень 2021 року на суму 1 601 342,12 грн., внесені завідомо недостовірні відомості щодо проведення наступних робіт:

- «(Демонтаж) Заповнення каркасів стін мінераловатними плитами при товщині заповнення 50 мм» об`ємом 0,9459 (одиниця виміру 100 м2). В Акті № 4 за грудень 2021 року вказана позиція прийнята зі знаком «+», в той же час вказана робота вже врахована в позиції 9/9. Фактичний обсяг вказаної роботи становить 0,9459 м2.

- «Безпіщане накриття поверхонь стін та укосів розчином із клейового гіпсу» об`ємом 12,7749 (одиниця виміру 100 м2). Встановлено фактичний об`єм безпіщаного накриття поверхонь стін та укосів розчином із клейового гіпсу у розмірі 11,907 м2.

- «Поліпшене фарбування» об`ємом 12,7749 (одиниця виміру 100 м2). Встановлено фактичний об`єм поліпшеного фарбування у розмірі 11,907 м2.

- «Улаштування покриттів з лінолеуму» об`ємом 5,1392 (одиниця виміру 100 м2). Встановлено фактичний об`єм улаштування покриттів з лінолеуму у розмірі 4,571 м2.

- «Улаштування каркасу підвісних стель «Армстронг»» об`ємом 6,4745 (одиниця виміру 100 м2). Встановлено фактичний об`єм улаштування каркасу підвісних стель «Армстронг» у розмірі 6,075 м2.

- «Укладання плит стельових в каркас стелі Армстронг» об`ємом 6,0317 (одиниця виміру 100 м2). Встановлено фактичний об`єм укладання плит стельових в каркас стелі Армстронг у розмірі 5,6595 м2.

- «Плити стельові медичні 600х600» об`ємом 482 (одиниця виміру м2). Встановлено фактичний об`єм плит стельових медичних 600х600 у розмірі 444,78 м2.

- завищена кількість витрат труда робітників-будівельників на обсяг робіт.

Фактична вартість виконаних будівельних робіт за актом № 4 за грудень 2021 складає 1 487 425,58 гривень.

- в Акт № 5 за грудень 2021 року на суму 1 654 885,93 грн., внесені завідомо недостовірні відомості щодо проведення наступних робіт:

- «Заповнення дверних прорізів готовими вітражами» об`ємом 0,093 (одиниця виміру 100 м2). Встановлено фактичний об`єм заповнення дверних прорізів готовими вітражами у розмірі 0,057 м2.

- «Дюбель-шурупи» об`ємом 0,25 (одиниця виміру 100 шт.). Встановлено фактичний об`єм дюбель-шурупів у розмірі 0,16 шт.

- «Піна монтажна» об`ємом 1,24 (одиниця виміру л). Встановлено фактичний об`єм піни монтажної у розмірі 0,76 л.

- «Вітражні системи» об`ємом 9,3 (одиниця виміру м2). Встановлено фактичний об`єм вітражної системи у розмірі 5,7 м2.

- «Монтаж 1-лампового бра» об`ємом 0,63 (одиниця виміру 100 шт.). Встановлено фактичний об`єм монтажу 1-лампового бра у розмірі 0,5 шт.

- «Світильник бра» об`ємом 20 (одиниця виміру шт.). Встановлено фактичний об`єм світильників бра у розмірі 16 шт.

- «Світильник бактерицидний» об`ємом 25 (одиниця виміру шт.). Встановлено фактичний об`єм світильників бактерицидних у розмірі 24 шт.

- «Рециркулятор бактерицидний (матеріал замовника)» об`ємом 17 (одиниця виміру шт.). Встановлено фактичний об`єм рециркуляторів бактерицидних у розмірі 9 шт.

- «Установлення розеток» об`ємом 2,2 (одиниця виміру 100 шт.). Встановлено фактичний об`єм установлених розеток у розмірі 2,13 шт.

- «Розетка» об`ємом 220 (одиниця виміру шт.). Встановлено фактичний об`єм розеток у розмірі 213 шт.

- «Підрозетник» об`ємом 278 (одиниця виміру шт.). Встановлено фактичний об`єм підрозетників у розмірі 269 шт.

- «Установлення умивальників» об`ємом 2,4 (одиниця виміру 10 к-т). Встановлено фактичний об`єм установлення умивальників у розмірі 2,4 к-т.

- «Умивальник» об`ємом 24 (одиниця виміру ком.). Встановлено фактичний об`єм умивальників у розмірі 23 ком.

- «Сифон-ревізія» об`ємом 24 (одиниця виміру шт.). Встановлено фактичний об`єм сифон-ревізій у розмірі 23 шт.

- «Гнучкий шланг до умивальника» об`ємом 48 (одиниця виміру шт.). Встановлено фактичний об`єм гнучких шлангів до умивальника у розмірі 46 шт.

- «Змішувач для умивальника» об`ємом 24 (одиниця виміру шт.). Встановлено фактичний об`єм змішувачів для умивальника у розмірі 23 шт.

- «Кріплення умивальника» об`ємом 24 (одиниця виміру шт.). Встановлено фактичний об`єм кріплень умивальника у розмірі 23 шт.

- «Монітор» об`ємом 3 (одиниця виміру шт.). Встановлено фактичний об`єм моніторів у розмірі 2 шт.

- «Миша» об`ємом 3 (одиниця виміру шт.). Встановлено фактичний об`єм миш у розмірі 2 шт.

- «Монтаж щита металевого для обладнання» об`ємом 3 (одиниця виміру шт.). Встановлено фактичний об`єм монтажу щита металевого для обладнання у розмірі 2 шт.

- «Щит металевий для обладнання» об`ємом 3 (одиниця виміру шт.). Встановлено фактичний об`єм щитів металевих для обладнання у розмірі 2 шт.

- «Монтаж відео регістратора» об`ємом 3 (одиниця виміру шт.). Встановлено фактичний об`єм монтажу відео регістраторів у розмірі 2 шт.

- «Відео регістратор» об`ємом 1 (одиниця виміру шт.). Встановлено відсутність відео регістратора.

- «Жорсткий диск» об`ємом 3 (одиниця виміру шт.). Встановлено фактичний об`єм жорстких дисків у розмірі 2 шт.

- «Провід» об`ємом 3 (одиниця виміру шт.). Встановлено фактичний об`єм проводів у розмірі 2 шт.

- завищена кількість витрат труда робітників-будівельників на обсяг робіт.

Фактична вартість виконаних будівельних робіт за актом № 5 за грудень 2021 складає 1 609 291,96 гривень.

- в Акт № 6 за грудень 2021 року на суму 1 794 940,77 грн., внесені завідомо недостовірні відомості щодо проведення наступних робіт:

- «Установлення бортових каменів» об`ємом 0,775 (одиниця виміру 100 м). Встановлено фактичний об`єм установлення бортових каменів у розмірі 0,736 м.

- «Камені бортові» об`ємом 78 (одиниця виміру шт.). Встановлено фактичний об`єм каменів бортових у розмірі 74 шт.

- «Установлення бетонних поребриків» об`ємом 169,4 (одиниця виміру м). Встановлено фактичний об`єм установлення бетонних поребриків у розмірі 164,1 м.

- «Поребрик (700мм)» об`ємом 242 (одиниця виміру шт.). Встановлено фактичний об`єм поребриків (700мм) у розмірі 235 шт.

- завищена кількість витрат труда робітників-будівельників на обсяг робіт.

Фактична вартість виконаних будівельних робіт за актом № 6 за грудень 2021 складає 1 781 740,12 гривень.

Таким чином вартість фактично невиконаних робіт та завищення витрат робітників-будівельників на обсяг робіт по об`єкту «Поточний ремонт приміщень, внутрішніх інженерних мереж і обладнання під розгортання відділення для госпіталізації хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2 будівлі лікарняного корпусу, що знаходиться на Балансі КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради», розташованого за адресою: Фонтанська дорога, 114, м. Одеса» складає 178 010,49 грн.

Так, на підставі складених та підписаних офіційних документів, а саме: Акту № 1 за грудень 2021 року, Акту № 4 за грудень 2021 року, Акту № 5 за грудень 2021 року та Акту № 6 за грудень 2021 року до договору № 19/2021 від 29.11.2021 про надання послуг з виконання поточного ремонту приміщень, внутрішніх інженерних мереж і обладнання під розгортання відділення для госпіталізації хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2 будівлі лікарняного корпусу, що знаходиться на Балансі КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради», розташованого за адресою: Фонтанська дорога, 114, м. Одеса на загальну суму 11 371 177,09 грн., проведено розрахунки, а саме:

- 22.12.2021 у розмірі 1 852 119,84 гривень (з ПДВ) перераховано з розрахункового рахунку КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради № НОМЕР_1 відкритого в ДКСУ (м. Київ) на розрахунковий рахунок ТОВ «Центр реконструкції та будівництва» № НОМЕР_2 , відкритого в Акціонерному банку «Південний»;

- 22.12.2021 у розмірі 3 287 405,95 гривень (з ПДВ) перераховано з розрахункового рахунку КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради № НОМЕР_1 відкритого в ДКСУ (м. Київ) на розрахунковий рахунок ТОВ «Центр реконструкції та будівництва» № НОМЕР_2 , відкритого в Акціонерному банку «Південний»;

- 28.12.2021 у розмірі 1 180 482,48 гривень (з ПДВ) перераховано з розрахункового рахунку КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради № НОМЕР_1 відкритого в ДКСУ (м. Київ) на розрахунковий рахунок ТОВ «Центр реконструкції та будівництва» № НОМЕР_2 , відкритого в Акціонерному банку «Південний»;

- 28.12.2021 у розмірі 1 601 342,12 гривень (з ПДВ) перераховано з розрахункового рахунку КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради № НОМЕР_1 відкритого в ДКСУ (м. Київ) на розрахунковий рахунок ТОВ «Центр реконструкції та будівництва» № НОМЕР_2 , відкритого в Акціонерному банку «Південний»;

- 30.12.2021 у розмірі 1 794 940,77 гривень (з ПДВ) перераховано з розрахункового рахунку КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради № НОМЕР_1 відкритого в ДКСУ (м. Київ) на розрахунковий рахунок ТОВ «Центр реконструкції та будівництва» № НОМЕР_2 , відкритого в Акціонерному банку «Південний»;

- 30.12.2021 у розмірі 1 654 885,93 гривень (з ПДВ) перераховано з розрахункового рахунку КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради № НОМЕР_1 відкритого в ДКСУ (м. Київ) на розрахунковий рахунок ТОВ «Центр реконструкції та будівництва» № НОМЕР_2 , відкритого в Акціонерному банку «Південний».

Разом із тим, до Акту № 1 за грудень 2021 року, Акту № 4 за грудень 2021 року, Акту № 5 за грудень 2021 року та Акту № 6 за грудень 2021 року до договору № 19/2021 від 29.11.2021 про надання послуг з виконання поточного ремонту приміщень, внутрішніх інженерних мереж і обладнання під розгортання відділення для госпіталізації хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2 будівлі лікарняного корпусу, що знаходиться на Балансі КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради», розташованого за адресою: Фонтанська дорога, 114, м. Одеса, Особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження внесено завідомо недостовірні відомості щодо фактичних обсягів виконаних робіт та витрат робітників-будівельників.

При цьому, загальна вартість фактично виконаних робіт та витрат робітників-будівельників по об`єкту «Поточний ремонт приміщень, внутрішніх інженерних мереж і обладнання під розгортання відділення для госпіталізації хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2 будівлі лікарняного корпусу, що знаходиться на Балансі КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради», розташованого за адресою: Фонтанська дорога, 114, м. Одеса» складає 11 193 166,6 грн.

Отже, при здійснені контролю за виконанням робіт по об`єкту «Поточний ремонт приміщень, внутрішніх інженерних мереж і обладнання під розгортання відділення для госпіталізації хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2 будівлі лікарняного корпусу, що знаходиться на Балансі КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради», розташованого за адресою: Фонтанська дорога, 114, м. Одеса», ОСОБА_4 будучи службовою особою, неналежно виконала свої службові обов`язки з контролю за виконанням робіт та контролю за раціональним використанням бюджетних коштів, що виконуються Підрядником за договором № 19/2021 від 29.11.2021, через несумлінне ставлення до них, що спричинило КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради майнову шкоду у розмірі суму 178 010,49 грн, яка в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину та відповідно до ч. 3 примітки до ст. 364 КК України є істотною шкодою.

06.06.2023 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушень, передбачених ч.1 ст.367 КК України.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав в повному обсязі та просив його задовольнити.

Захисник проти задоволення клопотання не заперечувала, при цьому пояснила, що в подальшому може виникнути питання щодо зменшення кваліфікації дій підозрюваної.

Підозрювана проти задоволення клопотання не заперечувала, повідомила, що вона виконувала раніше обраний запобіжний захід.

Вислухавши доводи учасників процесу, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного.

Згідно з визначеним Європейським судом прав людини поняття, обґрунтована підозра - це добровільне припущення про вчинення особою певного діяння, ґрунтується на об`єктивних відомостях, які можна перевірити у судовому розгляді та які спонукали б неупереджену та розумну людину вдатися до практичних дій, щоб з`ясувати, чи є така підозра обґрунтованою.

Підозра, виходячи з постанови Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України від 24.11.2016р. № 5 - 328 кс 16, є обґрунтованим припущенням про вчинення особою кримінального правопорушення.

У відповідності до норм КПК України, на даному етапі кримінального провадження не допускається вирішення тих питань, які повинен вирішувати суд під час розгляду провадження по суті, а саме питань пов`язаних з оцінкою доказів з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи не винною у вчиненні злочину.

Підозра ОСОБА_4 у вчиненні вказаного вище кримінального правопорушення є обґрунтованою, оскільки підтверджується наступними доказами, здобутими під час досудового розслідування, зокрема:

- рішенням Одеської обласної ради № 226-VIII від 18.06.2021 «Про припинення КНП «Одеський обласний госпіталь інвалідів та ветеранів війни» Одеської обласної ради» шляхом приєднання до КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради»;

- статутом КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради»;

- наказом № 1023 від 22.10.2021 «Про визнання КНП «Одеський обласний очний шпиталь інвалідів війни» Одеської обласної ради» відповідальним виконавцем за виконання пункту обласної цільової прогарми відповідного напрямку;

- наказом Департаменту охорони здоров1я Одеської обласної держдавної адміністрації № 158-к від 11.04.2018 «Про призначення ОСОБА_4 ;

- розпорядженням Одеської обласної державної адміністрації № 207/к-2020 від 22.12.2020;

- договором № 19/2021 від 29.11.2021;

- Актами приймання викоанних будівельних робіт за грудень 2021 року;

- платіжними дорученнями за грудень 2021 року;

- постановою про призначення судововї будівельно-технічної експертизи від 31.01.2023;

- протоколом огляду від 25.04.2023;

- висновком судової будівельно-технічної експертизи № 169 від 26.05.2023.

Європейський суд з прав людини у своєму рішенні "Мюррей проти Об`єднаного Королівства" зазначив, що факти які викликають підозру не обов`язково мають бути встановлені до ступеня, необхідного для засудження або навіть для пред`явлення обвинувачення, що є завданням наступних етапів кримінального процесу.

За такого, слідчий суддя, приходить до висновку про обґрунтованість підозри по кримінальному провадженню № 12023162480000735 від 05.06.2023 року відносно ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367 КК України.

У своєму клопотанні прокурор зазначив як ризики за для запобігання яких необхідне застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання те, що ОСОБА_4 може переховуватись від досудового розслідування та суду, незаконно впливати на свідків у даному кримінальному провадженні.

З урахуванням викладеного, вважаю доведеною наявність мінімальних ризиків незаконного впливу на свідків, інших учасників кримінального провадження. Між тим, вказані ризики є незначними, оскільки підозрювана має постійне місце мешкання, постійне місце роботи та міцні соціальні зв`язки. Доказів на підтвердження існування ризику переховування від органу досудового розслідування не надано.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку, що запобігти встановленим ризикам та забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваної ОСОБА_4 зможе обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання з покладенням певних обов`язків.

На підставі вище викладеного та керуючись ст .ст. 181, 199 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора Київської окружної прокуратури м. Одеси ОСОБА_3 про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання до ОСОБА_4 задовольнити.

Застосувати до підозрюваної ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання та покласти на строк до 04серпня 2023року включно наступні обов`язки:

- прибувати до слідчого (слідчих групи слідчих), прокурора, суду за першою вимогою;

- не відлучатися із населеного пункту, в якому він проживає без дозволу слідчого, прокурора і суду;

- повідомляти слідчого (слідчих групи слідчих),прокурора тасуд прозміну свогомісця реєстрації,проживання та роботи, контактних номерів мобільного телефону.

- утримуватись від спілкування з учасниками та сторонами кримінального провадження стосовно обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.06.2023
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу111431122
СудочинствоКримінальне
Сутьпідозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.1ст.367 КК України

Судовий реєстр по справі —947/18190/23

Ухвала від 08.06.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Тішко Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні