Рішення
від 05.06.2023 по справі 522/3650/23
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Провадження № 2/522/3208/23

Справа № 522/3650/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

05 червня 2023 року м. Одеса

Приморський районний суд м. Одеси

у складі: судді - Бондар В.Я.,

за участю секретаря судового засідання - Куртушан Я.В.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні ум.Одесі цивільнусправу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кленове» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внескам на утримання та ремонт неподільного майна, утримання будинку та прибудинкової території, втрат від інфляційних процесів та 3% річних, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач 23.02.2023 звернувся до Приморського районного суду м. Одеси з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внескам на утримання та ремонт неподільного майна, утримання будинку та прибудинкової території за період з лютого 2020 року по лютий 2023 року в розмірі 44029,59 грн, втрат від інфляційних процесів у розмірі 3127,85 грн та 3% річних у розмірі 1083,28 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що ОСОБА_2 є власником квартири АДРЕСА_1 , загальною площею 75,7 кв.м. За період з лютого 2022 року відповідач не сплатив жодного разу вартість наданих послуг, в той час як позивач власними силами забезпечує належне утримання та подачу тепла до житлових та нежитлових приміщень будинку.

Ухвалою Приморського районного сулу м.Одеси від 13.03.2023 провадження у справі було відкрите, справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з призначенням судового засідання на 11.04.2023.

У зв`язку з відсутністю інформації про сповіщення сторін та неявки учасників справи у судове засідання 11.04.2023 розгляд справи було відкладено на 05.06.2023.

У судове засідання 05.06.2023 року позивач не з`явився, належним чином повідомлений про час та місце його проведення. Представник позивача ОСОБА_3 звернувся до суду 05.06.2023 з заявою про розгляд справи за його відсутності, проти ухвалення заочного рішення не заперечував.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений у встановленому законом порядку.

Відповідачем відзив не поданий, поважності причин його не подачі відповідачем не суду не повідомлені, тому відповідно до ч. 8 ст. 178 ЦПК України, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Суд, у зв`язку з неявкою відповідача та неповідомленням про поважність причин такої неявки в судове засідання, ненаданням відповідачем відзиву на позов, зі згоди представника позивача, ухвалив слухати справу у відсутності відповідача, згідно ст.ст.280-281 ЦПК України, при заочному розгляді на підставі наявних у справі доказів.

У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

Принцип захисту судом порушеного права особи будується при встановленні порушення такого права. Так, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу (ч.1 ст. 15 ЦК України).

Правом звернення до суду за захистом наділена особа, права якої порушені, невизнані або оспорені (ст. 3 ЦПК України).

Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів (ч.1 ст. 4 ЦПК України).

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону (ст. 5 ЦПК України).

Згідно принципу диспозитивності суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках (ч.1 ст. 13 ЦПК України).

Дослідивши матеріали справи, встановивши фактичні обставини справи, оцінивши наявні докази у їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 є власником квартири АДРЕСА_1 , про що свідчить свідоцтво про право власності (а.с.43).

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кленове» 01.05.2018 укладено договір з товариство з обмеженою відповідальністю «Охоронно-колекторське агентство «Ортус-груп» про надання охоронних послуг будинку АДРЕСА_2 (а.с.20-25).

Протоколом №1/2021 Загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за місцезнаходженням АДРЕСА_2 від 14.02.2021 встановлено розмір загальнообов`язкових платежів на утримання будинку та території, розмір нарахувань на обслуговування дахової котельні, розміру нарахування платежів за охоронні послуги (а.с.5-10).

Протоколом №2/2021 Загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за місцезнаходженням АДРЕСА_2 від 13.04.2021, протоколом №2 чергових Загальних зборів співвласників від 23.11.2019 затверджені обов`язкові платежі (а.с.11-13, 14-19).

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кленове» 29.09.2021 укладено договір №3585-НГТ-23 з товариством з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» щодо постачання природного газу (а.с.28-36).

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кленове» 01.10.2022 укладено договір №161 з приватним підприємством «Южнергоавтоматика» щодо технічного обслуговування внутрішнього газопроводу, ШРП, сигналізатора газу, приладів КВП і А дахової котельні та теплових пунктів, технічного контролю роботи вимірювального комплексу «Флоутек-ТМ» на об`єктів ОСББ «Кленове» за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.40-42).

Згідно розрахунку заборгованості за період 01.02.2020 по 31.12.2022 заборгованість ОСОБА_1 по внескам перед ОСББ «Кленове» складає 44029,59 грн (а.с.44-48).

Згідно довідки про заборгованість за період 01.02.2020 по 01.01.2023 інфляційні витрати становлять 3127,85, три відсотки річних 1 083,28 грн (а.с.49).

Статтею 1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» встановлено, що об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Згідно ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», п. 10 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» співвласник зобов`язаний своєчасно та у повному обсязі сплачувати належні внески і платежі, передбачені законодавством.

Пунктом 5 частини 1 статті 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» встановлено, що житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до житлово-комунальних послуг належать:

1) житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком. Послуга з управління багатоквартирним будинком включає: утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку;

2) комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Порядок оплати за житлово-комунальні послуги визначений у ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», якою передбачено, що споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 10 даного Закону, ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону ціни (тарифи) є регульованими. У такому разі ціни (тарифи) встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування відповідно до закону. Вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за домовленістю сторін, крім випадку обрання управителя органом місцевого самоврядування.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», що діяв на момент виникнення правовідносин між сторонами, передбачено право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, при цьому такому праву прямо відповідає визначений п. 5 ч. 3 ст. 20 цього Закону обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Таким чином, проаналізувавши зазначені норми закону, суд приходить до висновку, що відповідач, як споживач житлово-комунальних послуг, якщо він фактично ними користувався, зобов`язаний за них сплатити.

Відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Зазначена правова позиція викладена в постанові Верховного Суду України від 20 квітня 2016 року №6-2951цс15, яка має враховуватися іншими судами загальної юрисдикції при застосуванні таких норм права.

Крім того, відповідно до ч. 4 ст. 319 ЦК України, власність зобов`язує, а ст. 322 ЦК України наголошує на тому, що власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом. Відповідач, будучи власником майна, зобов`язаний його утримувати.

Згідно ст. 509 ЦК України визначено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (сплатити гроші), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Ст. 526 ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а ст. 527 ЦК України передбачено, що боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту. Кожна із сторін у зобов`язанні має право вимагати доказів того, що обов`язок виконується належним боржником або виконання приймається належним кредитором чи уповноваженою на це особою, і несе ризик наслідків непред`явлення такої вимоги.

Що стосується вимог позивача про стягнення з відповідача на його користь інфляційних нарахувань у розмір 3 127,85 грн. та 3% річних у розмірі 1083,28 грн., то суд вважає дані вимоги законними та обґрунтованими, на спростування розміру нарахування жодного доказу не представлено.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідачем не було надано до суду жодних заперечень проти позову та доказів у підтвердження цих заперечень.

За таких обставин, суд вважає, що позовні вимоги ОСББ «Кленове» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги, інфляційних нарахувань та 3% річних підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує, у тому числі, питання щодо розподілу між сторонами судових витрат.

Відповідно до ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать у тому числі і витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

При зверненні до суду з даним позовом позивач оплатив судовий збір у розмірі 2684 грн (а.с.57), тому сума судового збору, у зв`язку з задоволенням позову підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Згідно акту приймання-передачі правової допомоги від 22.02.2023 вартість правової допомоги адвоката складає 5000 грн (а.с.58), що також підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст.6, 7, 10-13, 18, 76-81, 89, 258, 259, 263-265, 268, 273, 274, 279, 352-353 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кленове» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внескам на утримання та ремонт неподільного майна, утримання будинку та прибудинкової території, втрат від інфляційних процесів та 3% річних задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_3 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кленове» (код ЄДРПОУ 37170541, м. Одеса, вул. Кленова, буд. 2А) заборгованість по внескам і платежам за період з лютого 2020 року по лютий 2023 року у розмірі 44029 (сорок чотири тисячі двадцять дев`ять) гривень 59 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_3 ) на користь Об`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку«Кленове» (кодЄДРПОУ 37170541,м.Одеса,вул.Кленова,буд.2А) інфляційні витрати у розмірі 3 127 (три тисячі сто двадцять сім) гривень 85 копійок та три відсотки річних у розмірі 1 083 (одна тисяча вісімдесят три) гривні 28 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_3 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кленове» (код ЄДРПОУ 37170541, м. Одеса, вул. Кленова, буд. 2А) судові витрати у розмірі 7 684 (сім тисяч шістсот вісімдесят чотири) гривні.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на заочне рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення суду набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повний текст рішення суду складено 09 червня 2023 року.

Суддя: В.Я. Бондар

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення05.06.2023
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу111431476
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —522/3650/23

Рішення від 05.06.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Бондар В. Я.

Ухвала від 13.03.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Бондар В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні