Рішення
від 25.05.2023 по справі 756/11876/22
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 756/11876/22

Провадження № 2/756/1712/23

УКРАЇНА

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 травня 2023 року місто Київ

Оболонський районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді - Ткач М.М.,

за участі секретаря судових засідань - Тагієва Р.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Києва у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Оболонська домівка" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

УСТАНОВИВ:

Позивач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Оболонська домівка" звернулося до Оболонського районного суду м. Києва з вищезазначеним позовом, в якому просило стягнути з ОСОБА_1 : заборгованість по сплаті внесків на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, яка утворилась за адресою: АДРЕСА_1 , за період з 24.09.2020 по 30.11.2022 у сумі - 19255,98 грн., 3 % річних - 638,27 грн., інфляційні втрати - 3793,04 грн., а також судові витрати. В обґрунтування заявлених вимог вказує, що відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_2 , в якому створено та діє ОСББ «Оболонська домівка». 19.04.2019 Протоколом № 4 загальних зборів ОСББ «Оболонська домівка» затверджено розмір внесків на утримання будинку та прибудинкової території на 2018 рік у розмірі 5,92 грн./кв.м; розмір внеску на участь у програмі 30/70 по заміні труб опалення у розмірі 0,33 грн./кв.м загальної площі; розмір внеску на участь у програмі 30/70 по заміні внутрішніх дверей пожежного виходу у розмірі 0,33 грн./кв.м загальної площі, які не змінювались у 2019 та 2020 роках, а також встановлено термін сплати внесків на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території до 20 числа поточного місяця за попередній місяць. Рішенням загальних зборів ОСББ «Оболонська домівка» від 17.06.2021 (Протокол № 5) затверджено розмір внесків на утримання будинку та прибудинкової території на 2021-2022 роки в розмірі 6,87 грн./кв.м. Відповідач ОСОБА_1 отримує послуги, проте щомісячні внески не сплачує, у зв`язку з чим, у нього перед позивачем утворилась заборгованість за період з 24.09.2020 по 30.11.2022 у сумі 19255,98 грн., яку позивач просить стягнути з відповідача, а також 3 % річних - 638,27 грн., інфляційні втрати - 3793,04 грн., у зв`язку з порушенням відповідачем грошового зобов`язання.

Ухвалою Оболонського районного суду від 02.01.2023 року відкрито спрощене позовне провадження та призначено справу до розгляду.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, про час та дату судового розгляду справи повідомлявся. При цьому, представник позивача 09.02.2023 подав до канцелярії суду заяву, у якій просив суд розглядати справу за відсутності представника позивача. Заперечень щодо заочного розгляду справи не висловив.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час та дату судового засідання повідомлявся, шляхом направлення судової повістки, про причини неявки суд не повідомив, відзив на позовну заяву не подав.

Відповідно до ст. 280 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений про час і місце судового засідання і від якого не надійшло повідомлення про поважність причин неявки, відповідач не подав відзив, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

За таких обставин, суд ухвалив провести заочний розгляд справи.

У зв`язку з неявкою в судове засіданні всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначено Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Згідно із статтею 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників. Рішення загальних зборів може бути оскаржене в судовому порядку. До компетенції загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку належить визначення розмірів платежів та внесків членів об`єднання.

За змістом статті 12 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» управління багатоквартирним будинком здійснює об`єднання через свої органи управління. За рішенням загальних зборів функції з управління багатоквартирним будинком можуть бути передані (всі або частково) управителю або асоціації. Об`єднання самостійно визначає порядок управління багатоквартирним будинком та може змінити його у порядку, встановленому цим Законом та статутом об`єднання.

Частиною шостою статті 13 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» визначено, що у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Згідно із частиною першою статті 20 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Відповідно до статті 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» з метою надання населенню, що проживає в багатоквартирних будинках, у яких створено об`єднання, пільг та субсидій для відшкодування витрат на оплату комунальних послуг визначається розмір внесків (платежів) на відповідні потреби, затверджений загальними зборами об`єднання, але не більше найвищого у відповідному населеному пункті тарифу на відповідні комунальні послуги, встановленого відповідним державним органом або органом місцевого самоврядування для суб`єктів господарювання.

Положеннями частини третьої статті 23 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» визначено, що внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Отже, відповідно до наведених вимог чинного законодавства особа, яка є власником квартири, і водночас співвласником будинку, в якому створено об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, зобов`язана брати участь у витратах на управління, утримання та збереження будинку, а об`єднання наділено правом у разі нездійснення цією особою таких дій звернутися до суду з позовом про стягнення нарахованих платежів по цим витратам.

Реалізація вказаних вище положень здійснюється на підставі статті 12 Закону, яка передбачає, що управління багатоквартирним будинком об`єднання здійснює через свої органи управління.

Судом встановлено, що загальними зборами Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_3 затверджено статут ОСББ «Оболонська домівка» (Протокол від 11.03.2016).

Так, згідно п. 1 розділу І Статуту ОСББ «Оболонська домівка» створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, що розташований за місцем знаходження: АДРЕСА_3 відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом (п.1 розділу ІІ Статуту).

Зі змісту п.п. 2, 3 розділу ІІІ Статуту вбачається, що вищим органом управління об`єднання є загальні збори. До виключної компетенції загальних зборів в тому числі належить питання про визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Пунктом 11 розділу ІІІ Статуту встановлено, що рішення загальних зборів, прийняте відповідно до Статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Зі змісту п. 2 розділу V Статуту вбачається, що співвласник зобов`язаний, зокрема, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Протоколом № 4 загальних зборів ОСББ «Оболонська домівка» від 19.04.2018 затверджено кошторис на 2018 рік, встановлено розмір внесків на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 5,92 грн./кв.м; розмір внеску на участь у програмі 30/70 по заміні труб опалення у розмірі 0,33 грн./кв.м загальної площі; розмір внеску на участь у програмі 30/70 по заміні внутрішніх дверей пожежного виходу у розмірі 0,33 грн./кв.м загальної площі, а також встановлено термін сплати внесків на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території до 20 числа поточного місяця за попередній місяць.

Рішенням загальних зборів ОСББ «Оболонська домівка» від 17.06.2021 (Протокол № 5) затверджено розмір внесків на утримання будинку та прибудинкової території на 2021-2022 роки в розмірі 6,87 грн./кв. м.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 314994004 від 13.11.2022, квартира АДРЕСА_2 на праві приватної власності належить ОСОБА_1 .

Статтею 526 ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутністю таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 76, ч. 1 ст. 77, ст. 80 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Як убачається із наданого позивачем на підтвердження позовних вимог розрахунку, заборгованості відповідача зі сплати внесків за період з 24.09.2020 по 30.11.2022 становить 19255,98 грн., який відповідачем не спростований.

Відповідно ч. 1 ст. 322 ЦК України передбачено, що власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

З огляду на вищевикладене, суд приходить до висновку що у відповідача виник обов`язок зі сплати внесків за період з 24.09.2020 по 30.11.2022 у розмірі 19255,98 грн.

Доказів повної або часткової сплати вказаної заборгованості відповідачем суду не надано.

Згідно зі ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За приписами ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Частиною 2 ст. 625 ЦК України передбачено, що у разі порушення грошового зобов`язання боржник, який прострочив його виконання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Оскільки ст. 625 ЦК України розміщена в розділі І "Загальні положення про зобов`язання" книги 5 ЦК України, то вона поширює свою дію на всі зобов`язання, якщо інше не передбачено в спеціальних нормах, які регулюють суспільні відносини з приводу виникнення, зміни чи припинення окремих видів зобов`язань.

Передбачене ч. 2 ст. 625 ЦК України нарахування втрат від інфляції та трьох процентів річних має компенсаційний, а не штрафний характер, оскільки є способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у отриманні компенсації від боржника.

Згідно розрахунків позивача сума 3 % річних складає 638,27 грн., інфляційних втрат - 3793,04 грн.

Враховуючи, що відповідачем належним чином зобов`язання щодо оплати внесків не виконувалися, суд дійшов висновку про наявність підстав для стягнення з відповідача на користь позивача 3 % річних у розмірі 638,27 грн. та інфляційних втрат у розмірі 3793,04 грн.

Відповідно до положень частини третьої статті 12, частини першої статті 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У частинах першій та другій статті 89 ЦПК України визначено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили.

Ураховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що вимоги позивача підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню витрати по сплаті судового збору у розмірі 2481,00 грн.

Керуючись статтями 5, 10, 12, 13, 76- 81, 141, 259, 263-265, 280-283, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Оболонська домівка» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_1 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Оболонська домівка» (код ЄДРПОУ 40521968, адреса місцезнаходження: м. Київ, проспект Володимира Івасюка (Героїв Сталінграда), буд. 18-А) заборгованість по внесках на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, у розмірі 19255 (дев`ятнадцять тисяч двісті п`ятдесят п`ять) гривень 98 копійок, 3 % річних у розмірі 638 (шістсот тридцять вісім) гривень 27 копійок, інфляційні втрати у розмірі 3793 (три тисячі сімсот дев`яносто три) гривні 04 копійки, витрати по сплаті судового збору 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) гривня 00 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку. Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Апеляційна скарга позивачем подається до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відомості про сторін:

1. Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Оболонська домівка» (код ЄДРПОУ 40521968, адреса місцезнаходження: м. Київ, проспект Володимира Івасюка (Героїв Сталінграда), буд. 18-А);

2. Відповідач: ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_1 ).

Суддя М.М. Ткач

Дата ухвалення рішення25.05.2023
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу111443394
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —756/11876/22

Рішення від 25.05.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Ткач М. М.

Ухвала від 02.01.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Ткач М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні