Рішення
від 12.06.2023 по справі 451/565/23
РАДЕХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 451/565/23

Провадження № 2-о/451/36/23

РІШЕННЯ

іменем України

12 червня 2023 року місто Радехів

Радехівський районний суд Львівської області в складі:

Головуючого судді Патинок О.П.

секретар судового засідання Ференс І.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Радехів в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Комунальний заклад вищої освіти «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради про встановлення факту, що має юридичне значення,

встановив:

03.05.2023 представник заявника ОСОБА_1 ОСОБА_2 подав до Радехівського районного суду Львівської області заяву про встановлення факту, що має юридичне значення.

В обгрунтування заяви покликається на те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , народилася в с. Радванці, Радехівського району Львівської області. Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 06.04.1970 її батьками є ОСОБА_3 та ОСОБА_4 . Згідно свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 від 28.07.1992 ОСОБА_5 та ОСОБА_6 зареєстрували шлюб 28.07.1992. У 1985 році ОСОБА_6 вступила до Луцького педагогічного училища ім. Ярослава Галана і у 1989 році закінчила навчання, отримавши диплом серії НОМЕР_3 , за спеціальності «Викладання в початкових класах загальноосвітньої школи». Рішенням Державної кваліфікаційної комісії від 27.06.1989 позивачу присвоєно кваліфікацію вчитель початкових класів вихователь ГПД. Згідно відповіді управління обслуговування громадян відділу розгляду звернень Головного управління пенсійного фонду України у Львівській області до страхового стажу не зараховано період навчання в Луцькому педагогічному училищі ім. Ярослава Галана, оскільки по батькові зазначене в дипломі та свідоцтві про шлюб не відповідає даним зазначеним в паспорті. Простить суд встановити факт, що має юридичне значення, а саме: факт належності ОСОБА_1 , диплома серії НОМЕР_3 виданого Луцьким педагогічним училищем ім. Ярослава Галана 27 червня 1989 року реєстраційний № НОМЕР_4 на ім`я ОСОБА_6 .

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03.05.2023 вищезазначену справу передано до розгляду судді Патинок О.П.

Суддя Патинок О.П. з 04.05.2023 по 09.05.2023 перебувала на лікарняному.

Ухвалою суду від 10.05.2023 заяву прийнято до провадження та призначено судове засідання.

Заявник ОСОБА_1 та його представник в судове засідання не з`явилися, однак через канцелярію суду надійшла заява представника заявника ОСОБА_2 про розгляд прави без участі заявника та представника. Заяву про встановлення факту, що має юридичне значення підтримують та просять її задовольнити (а.с.36).

Представник заінтересованої особи Комунального закладу вищої освіти «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради в судове засідання не прибув, до суду надійшла заява, де просять справу розглядати без присутності представника. Комунальний заклад вищої освіти «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради підтверджує факт видачі Луцьким педагогічним училищем ім. Ярослава Галана, диплома серії НОМЕР_3 від 27.06.1989, реєстраційний №7066- ОСОБА_6 (а.с.33).

Враховуючи зазначені обставини, суд вирішив розглядати справу на підставі наявних у ній матеріалів.

Водночас у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звуко записувального технічного засобу відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України не здійснюється.

Дослідивши матеріали цивільної справи у їх сукупності та взаємозв`язку, суд встановив наступні обставини справи та відповідні до них правовідносини.

Відповідно до вимог ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до положень ст. ст. 13,19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

На підставі ст. ст. 12, 81, 82 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Відповідно до ст.89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду встановленої сили. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 від 06.04.1970, ОСОБА_6 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , її батьками є ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а.с.11).

Згідно свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 від 28.07.1992, виданного Корчинською сільською радою Радехівського району Львівської області ОСОБА_5 та ОСОБА_6 зареєстрували шлюб 28.07.1992, про що зроблено запис за № 7. Після укладення шлюбу присвоєно прізвище чоловіку та дружині « ОСОБА_7 » (а.с.12).

Згідно диплому НОМЕР_6 , виданого Луцьким педагогічним училищем ім. Ярослава Галана від 27.06.1989 вбачається, що ОСОБА_6 у 1985 році вступила до Луцького педагогічного училища ім. Ярослава Галана i у 1989 poці закінчила повний курс даного училища, за спеціальності «Викладання в початкових класах загальноосвітньої школи» (а.с.13).

Згідно експертного висновку щодо ідентичності документальних записів №296 від 03.08.2022, виданого Львівським національним університетом ім. Івана Франка було встановлено, що документально засвідчені чоловічі імена ОСОБА_8 -ідентичні. Тому, документально засвідчені імена по батькові ОСОБА_9 ( ОСОБА_10 ), а ОСОБА_11 ) теж ідентичні (а.с.14).

Згідно відповіді управління обслуговування громадян відділу розгляду звернень Головного управління пенсійного фонду України у Львівській області вбачасться, щодо страхового стажу не зараховано період навчання в Луцькому педагогічному училищі імені Ярослава Галана, оскільки «по батькові» зазначене в дипломі та свідоцтві про шлюб не відповідає даним зазначеним в паспорті (а.с.15-17).

Так в п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України визначено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті

Згідно з роз`ясненнями, які містяться в п.12 постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року "Про встановлення фактів, що мають юридичне значення"при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я по батькові, місце і час народження якої зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали, суд повинен запропонувати заявникові надати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

З представлених суду доказів беззаперечно підтверджується, що ОСОБА_1 належить диплом серії НОМЕР_3 від 27.06.1989, проте прізвище заявника в документі зазначено як « ОСОБА_9 », замість правильного « ОСОБА_11 », тому суд дійшов до висновку, що заява підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись ст. 258-259, 264-265, 268, 293, 294 Цивільного процесуального кодексу України,

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Комунальний заклад вищої освіти «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме: факт належності ОСОБА_1 , диплома серії НОМЕР_3 , виданого Луцьким педагогічним училищем ім. Ярослава Галана 27.06.1989, реєстраційний № НОМЕР_4 , який був виданий на ім`я ОСОБА_6

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

Повненайменування (ім`я) учасниківсправи та їх місцепроживання (місцезнаходження):

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_7 , адреса місце реєстрації: АДРЕСА_1 ;

Представник заявника: ОСОБА_2 , АДРЕСА_2 ;

Заінтересована особа: Комунальний заклад вищої освіти «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради, адреса: пр. Волі, 36, м. Луцьк, Волинська область.

Дата складення судового рішення 12.06.2023.

Головуючий суддяО. Патинок

Дата ухвалення рішення12.06.2023
Оприлюднено13.06.2023
Номер документу111446985
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —451/565/23

Рішення від 12.06.2023

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Патинок О. П.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Патинок О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні