Рішення
від 02.06.2023 по справі 607/7732/23
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02.06.2023 Справа №607/7732/23

місто Тернопіль

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді Герчаківської О. Я.,

з участю присяжних Штопко С. Ю.,

Пацалюка Ю. А.,

секретаря судового засідання Крук А. В.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

заінтересованої особи ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в місті Тернополі цивільну справу за заявою ОСОБА_4 , заінтересовані особи: ОСОБА_1 , Управління сім`ї, молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міської ради про усиновлення неповнолітньої дитини,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_4 звернувся в суд із заявою про усиновлення неповнолітньої дитини - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування своїх вимог заявник зазначив, що проживає за адресою: АДРЕСА_1 . 24 листопада 2012 року він уклав шлюб з ОСОБА_1 , у якої є дочка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . ОСОБА_4 вказує, що у нього з ОСОБА_5 склались дуже гарні стосунки, остання дуже прив`язалась до нього, вважає та називає його батьком. Заявник із любов`ю ставиться до ОСОБА_5 , турбується та піклується про неї, створює всі належні умови для розвитку, утримує, виховує та ставиться як до рідної дитини. Сама ОСОБА_5 та її мати не заперечують щодо усиновлення та надали свою згоду. ОСОБА_4 працевлаштований та має постійний дохід, якого достатньо для утримання сім`ї. За місцем роботи та проживання характеризується позитивно, має гарний стан здоров`я, спиртними напоями та наркотичними засобами не зловживає, на обліку у психоневрологічному або наркологічному диспансері не перебуває. ОСОБА_4 проживає із сім`єю у чотирьох кімнатній квартирі, загальна площа якої становить 85 кв.м., житлова - 57,9 кв.м., проведено ремонтні роботи у кімнатах, ванні та туалеті. Кімнати обладнані новими сучасними меблями, є необхідні предмети побуту та вжитку. ОСОБА_5 має окрему кімнату у якій створено умови для проживання, навчання, відпочинку, повноцінного розвитку та сну, має сучасний мобільний телефон та ноутбук. ОСОБА_4 бажає усиновити дочку дружини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та бути офіційно її батьком.

Ухвалою судді від 02 травня 2023 року відкрито провадження у справі за заявою ОСОБА_4 , заінтересовані особи: ОСОБА_1 , Управління сім`ї, молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міської ради про усиновлення неповнолітньої дитини.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_4 заяву підтримав, просив суд її задовольнити. Додатково пояснив, що із мамою дитини перебуває у зареєстрованому шлюбі, живуть як сім`я близько 11 років. У них народилась спільна дитина - ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Як батько, заявник утримує та турбується про ОСОБА_5 , про її здоров`я, розвиток та виховання. Дівчинка називає його своїм батьком.

Представник заявника ОСОБА_4 - адвокат Ярмусь В. Д. у судовому засіданні підтримав заяву та просив суд її задовольнити з підстав, наведених у ній.

Заінтересована особа ОСОБА_1 , яка є матір`ю дитини, у судовому засіданні просила задовольнити заяву, пояснила, що біологічний батько дитини позбавлений батьківських прав із 2015 року на підставі рішення суду. Заявник ОСОБА_4 займається вихованням ОСОБА_5 з 2012 року.

Представник заінтересованої особи Управління сім`ї, молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міської ради Борецька Х. В. у судовому засіданні підтримала наданий органом опіки та піклування висновок щодо доцільності усиновлення ОСОБА_5 ОСОБА_4 та відповідність його інтересам дитини.

У судовому засіданні було також з`ясовано думку неповнолітньої дитини ОСОБА_5 щодо усиновлення її ОСОБА_4 . Дівчина надала згоду на її усиновлення ОСОБА_4 . Додатково пояснила, що проживає разом із заявником, називає його батьком, вони разом проводять час та їздять на відпочинок.

Заслухавши пояснення заявника та його представника, заінтересованих осіб, дитини, дослідивши та оцінивши докази у справі, суд встановив наступне.

ОСОБА_5 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , батько - ОСОБА_9 , мати - ОСОБА_1 , про що свідчить свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 , видане повторно 06 березня 2018 року Тернопільським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області, актовий запис № 1460.

ОСОБА_9 та ОСОБА_1 перебували у зареєстрованому шлюбі, який було розірвано 19 жовтня 2010 року, після реєстрації розірвання шлюбу їй присвоєно прізвище « ОСОБА_1 », що підтверджується свідоцтвом про розірвання шлюбу серії НОМЕР_2 , яке видано Відділом реєстрації актів цивільного стану Тернопільського міського управління юстиції, актовий запис 548.

ОСОБА_4 та ОСОБА_1 зареєстрували шлюб 24 листопада 2012 року, актовий запис № 1879, що вбачається із свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 , виданого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Тернопільського міського управління юстиції 24 листопада 2012 року.

Згідно висновку про стан здоров`я, виданого амбулаторією загальної практики сімейної медицини № 13 комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» 18 квітня 2023 року, ОСОБА_4 по стану здоров`я може бути усиновлювачем.

Департаментом інформатизації Міністерства внутрішніх справи надано витяг з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» про те, що ОСОБА_4 станом на 17 квітня 2023 року до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

Згідно заяви, посвідченої приватним нотаріусом Тернопільського міського нотаріального округу Фіголь Н. Б. 18 квітня 2023 року, ОСОБА_1 дала свою згоду на усиновлення її неповнолітньої дочки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , її чоловіком ОСОБА_4 .

ОСОБА_9 позбавлений батьківських прав щодо малолітньої дочки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області (справа № 607/14181/14-ц) від 15 січня 2015 року.

ОСОБА_5 18 квітня 2023 року надала письмову згоду на усиновлення її ОСОБА_4 , про що 18 квітня 2023 року написала заяву.

ОСОБА_4 на праві приватної власності належить чотирикімнатна квартира за адресою: АДРЕСА_1 , що убачається з Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень № 14407295, який сформовано 11 грудня 2013 року.

Згідно довідки про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні будинку, осіб № 691, виданої 18 квітня 2023 року ПП «Вікторія - 1», до складу сім`ї (зареєстрованих) за адресою: АДРЕСА_1 , входять: ОСОБА_4 - заявник, ОСОБА_8 - син.

Актом обстеження житлово-побутових умов за адресою: АДРЕСА_1 встановлено, що житло знаходиться на 5 поверсі 9-поверхового будинку, складається з 4 кімнат: загальна площа 85,8 кв.м., житлова - 57,9 кв.м. Кімнати чисті, світлі та затишні. Санітарно-гігієнічні умови належні. Кімнати вмебльовані, створені всі умови для побуту та вжитку. Для дитини відведено окрему кімнату, яку облаштовано відповідними речами для повноцінного розвитку дитини. За даною адресою проживають: ОСОБА_4 - заявник, ОСОБА_1 - дружина (проживає без реєстрації), ОСОБА_5 - дочка дружини (проживає без реєстрації), ОСОБА_8 - син.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування Тернопільської міської ради про доцільність усиновлення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 та відповідність його інтересам дитини, орган опіки і піклування вважає, що усиновлення дитини ОСОБА_5 ОСОБА_4 доцільне та відповідає інтересам дитини.

Відтак, проаналізувавши вищенаведене, суд доходить до висновку, що до виниклих правовідносин слід застосувати наступні норми матеріального права.

В силу ст. 207 Сімейного кодексу України (далі - СК України) усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ч. 1 ст. 223 СК України, особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Подання такої заяви через представника не допускається.

Згідно ч. 1 ст. 208 СК України, усиновленою може бути дитина.

У відповідності до ст. 6 СК України, правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

Частиною 3 ст. 218 СК України встановлено, що усиновлення проводиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

Частинами першою та другою ст. 217 СК України визначено, що усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків.

Згідно з вимогами ст. 219 СК України усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо батьки невідомі, визнані безвісно відсутніми, визнані недієздатними, позбавлені батьківських прав, протягом двох місяців після народження дитини не забрали її на виховання до себе в сім`ю та запис про них у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до статті 135 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 224 СК України, виносячи рішення про усиновлення дитини, суд враховує обставини, що мають істотне значення, а саме: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; мотиви того, чому другий з подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також як довго ця особа вже опікується дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

З досліджених судом матеріалів справи вбачається, ОСОБА_1 дала свою згоду на усиновлення її неповнолітньої дочки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , її чоловіком ОСОБА_4 . Заявник та мати дитини перебувають у зареєстрованому шлюбі з 2012 року. Вік, стан здоров`я та матеріальне становище ОСОБА_4 відповідають вимогам законодавства та моральним засадам суспільства. Заявник має стійке бажання виховувати та утримувати ОСОБА_5 , яка дала згоду на її усиновлення, написавши письмову заяву та вказавши про це у судовому засіданні. Батько дитини - ОСОБА_9 із 2015 року позбавлений батьківських прав щодо дочки ОСОБА_5 на підставі рішення суду. Відтак, усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов життя.

На підставі наведеного, суд доходить до висновку, що дане усиновлення проводиться виключно в інтересах дитини і що заявник бажає її усиновити, підстав, передбачених у сімейному законодавстві, які б перешкоджали цьому усиновленню, судом не встановлено, а тому заява підлягає задоволенню.

Крім того, в судовому засіданні не встановлено будь-яких підстав, передбачених ст. 212 СК України, відповідно до яких усиновлення не проводиться.

Згідно зі ст. 229 СК України, особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини і суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Аналізуючи досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності щодо можливості усиновлення ОСОБА_4 дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд дійшов до висновку, що заявник здатен, має бажання та можливість забезпечити належний рівень виховання та утримання дитини, усиновлення повністю відповідатиме інтересам останньої і дасть можливість забезпечити їй стабільні та гармонійні умови життя, а тому подана заява підлягає задоволенню з внесенням відповідних змін у актовий запис про народження.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 12, 13, 259, 264-265, 293-294, 339-342, 352, 354, 355 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_4 , заінтересовані особи: ОСОБА_1 , Управління сім`ї, молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міської ради про усиновлення неповнолітньої дитини - задовольнити.

Усиновити громадянином України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , дитину - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни в актовий запис № 1460 від 13 липня 2007 року про народження дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , складений Тернопільським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області, у графі «по батькові» записати - « ОСОБА_5 » замість « ІНФОРМАЦІЯ_5 »; у графі «батько» зазначити батьком « ОСОБА_4 , громадянин України».

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду.

Заявник: ОСОБА_4 . РНОКПП: НОМЕР_4 , адреса місця реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа 1: ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_5 , адреса місця реєстрації: АДРЕСА_3 ; адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ;

Заінтересована особа 2: Управління сім`ї, молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міської ради, адреса місцезнаходження: бульв. Тараса Шевченка, буд. 1, каб. 43, м. Тернопіль, 46001, email: ssnd@i.ua

Повний текст рішення суду складено 12 червня 2023 року.

Головуючий Герчаківська О. Я.

Присяжні Штопко С. Ю. Пацалюк Ю. А.

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення02.06.2023
Оприлюднено14.06.2023
Номер документу111447271
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —607/7732/23

Рішення від 02.06.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Герчаківська О. Я.

Рішення від 02.06.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Герчаківська О. Я.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Герчаківська О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні