Рішення
від 14.03.2023 по справі 129/2766/22
ГАЙСИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 129/2766/22

Провадження по справі № 2/129/231/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"14" березня 2023 р. Гайсинський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Капуша І.С.,

розглянувши в порядку загального позовного провадження у підготовчому судовому засіданні відсутність сторін та їх представників в місті Гайсині цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Кунківської сільської ради Гайсинського району Вінницької області про визнання права власності на спадкове майно,-

встановив:

28.10.2022р.до судуподано позов,у якомупозивач проситьвизнати заним в порядку спадкування за заповітом посвідченого секретарем Носовецької сільської ради Гайсинського району Вінницької області від 12.07.2006року зареєстрованого в реєстрі за №13 після смерті матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 право власності на цілий житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, що розташований за АДРЕСА_1 ; свої вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_2 , після її смерті до кола спадкоємців за заповітом посвідченим секретарем Носовецької сільської ради Гайсинського району Вінницької області від 12.07.2006року зареєстрованого в реєстрі за №13 увійшов син померлої ОСОБА_1 , інших спадкоємців за заповітом та за закону не має. В шестимісячний строк з дня смерті матері ОСОБА_2 ним було подано до нотаріуса Гайсинської державної нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, спадкова справа №771/2011року заведена державним нотаріусом Гайсинської державно нотаріальної контори Вінницької Області Кобилянською О.А. До спадкового майна ОСОБА_2 , на яке на даний час він не може отримати свідоцтво про право на спадщину за заповітом у зв`язку із відмовою у вчиненні нотаріальної дії державним нотаріусом Гайсинської державної нотаріальної контори належить житловий будинок з господарськими будівлями АДРЕСА_1 , право на яку отримала спадкодавець ОСОБА_2 прийнявши спадщину після смерті своєї матері ОСОБА_3 , однак за життя не зареєструвала своє право власності на нього.

Право на житловий будинок з господарськими будівлями АДРЕСА_1 , належить ОСОБА_3 , померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 у відповідності до довідки №108 від 02.02.2021р., як майно колгоспного двору. Таким чином підставою звернення до суду в справі про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування є неможливість ним, як спадкоємцем, який прийняв спадщину після смерті матері ОСОБА_2 оформити своє право на спадщину в нотаріальній конторі на житловий будинок АДРЕСА_1 , при цьому всі господарсько-побутові будівлі та споруди у домоволодіннях, які належали, ОСОБА_2 , під час технічної інвентаризації не були відображені в матеріалах інвентаризації як самовільні, а тому не відносяться до категорії самовільних (самочинних). За технічним паспортом виданим Гайсинським міжрайонним бюро технічної інвентаризації будинок є житловим та відповідає зазначеним у висновку параметрам, побудований в 1965 році, а тому через відсутність правовстановлюючих документів на спадкове майно, не може реалізувати свого законного права на нотаріальне оформлення спадщини.

Позивач в судове засідання не з`явився, письмово просив справу розглянути у його відсутність, вимоги задовольнити.

Представник відповідача Кунківської сільської ради Гайсинського району Вінницької області в судове засідання не з`явився, письмово вимоги визнав повністю, справу просив розглянути у його відсутність.

За змістом абз. 3 п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції» № 2 від 12.06.2009 р. у разі безумовного визнання відповідачем позову, якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших (відмінних від відповідача) осіб, суд ухвалює рішення про задоволення позову з наведенням в мотивувальній частині рішення посилань лише на визнання позову без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

На підставі ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.1 ст. 120, ч.2 ст. 123 Цивільного кодексу Української РСР (в редакції 1963 р.), згідно з якими колгоспний двір має у власності житловий будинок, який належить його членам на праві сумісної власності, та ст. 127 цього самого кодексу, за змістом якої особиста праця є підставою законного набуття права власності, в тому числі членами колгоспного двору та двором в цілому.

За ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно з ч.ч. 1,3 ст. 1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину, а відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

З огляду на те, що ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем за заповітом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 матері ОСОБА_2 , на цілий житловий будинок АДРЕСА_1 , який вона успадкувала після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , однак за життя не зареєструвала своє право власності на нього у зв`язку зі смертю, повне і безумовне визнання позову відповідачем, суд визнає за необхідне позовні вимоги задовольнити з метою захисту спадкового майнового права позивачки.

Керуючись ст. ст. 9,12,13,81,89,200,211,223,259, 263,264, 265, 268 ЦПК України,

Вирішив

Позов задовільнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , в порядку спадкування за заповітом посвідченому секретарем Носовецької сільської Ради Гайсинського району Вінницької області від 12.07.2006року зареєстрованого в реєстрі за №13 після смерті матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 право власності на цілий житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, що розташований за АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів до Вінницького апеляційного суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення14.03.2023
Оприлюднено13.06.2023
Номер документу111453864
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —129/2766/22

Рішення від 14.03.2023

Цивільне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Капуш І. С.

Ухвала від 02.11.2022

Цивільне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Капуш І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні