Рішення
від 12.06.2023 по справі 559/1107/23
ДУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 559/1107/23

Провадження № 2-о/559/58/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 червня 2023 року м. Дубно

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області в складі головуючої судді Жуковської О.Ю., секретаря судового засідання Кобзаренко І.Р., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин, -

ВСТАНОВИВ:

І. Стислий виклад позиції заявника.

Заявник просить встановити факт, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Підлужжя Дубенського району Рівненської області, є його мамою. Свої вимоги мотивує тим, що його мама ОСОБА_3 на день смерті проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . На час відкриття спадщини з нею постійно проживали та були зареєстровані сини: він та брат ОСОБА_2 , який відмовився від своєї частки у спадковому майні, інших спадкоємців немає. Проте належним чином оформити свої спадкові права та отримати свідоцтво про право на спадщину не може, оскільки у свідоцтві про народження його батьками вказані: ОСОБА_5 , ОСОБА_3 та згідно паспортних даних він значиться « ОСОБА_1 ». Однак, у свідоцтві про смерть, а також інших правовстановлюючих документах спадкодавець вказана « ОСОБА_3 ». Через помилку у написанні прізвища позбавлений можливості без рішення суду про встановлення факту родинних відносин отримати свідоцтво про право на спадщину за заповітом після смерті мами, оскільки документально підтвердити, що покійна є його мамою не має змоги. Чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення таких фактів та усунення таких розбіжностей.

ІІ. Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

Всі учасники про час і місце розгляду справи повідомлені належним чином (а.с. 32-35). Заявник, згідно заяви просить розгляд справи провести без його участі (а.с.27-28). Заінтересована особа ОСОБА_1 також звернулась до суду із заявою про розгляд даної справи без його участі, проти задоволення вимог заяви не заперечує (а.с. 36-38).

ІІІ. Фактичні обставини, встановлені судом.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть Серії НОМЕР_1 (а.с.6). У свідоцтві про народження НОМЕР_2 батьками ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , вказані: ОСОБА_5 та ОСОБА_3 (а.с.8). Паспорт громадянина України НОМЕР_3 , виданий Дубенським МВ УМВС України в Рівненській області на ім`я ОСОБА_1 (а.с.3-4).

Батько заявника ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що свідчить свідоцтво про смерть НОМЕР_4 від 06.06.1981 (а.с.7).

Згідно довідки Тараканівської сільської ради Дубенського району Рівненської області №152 від 30.03.2023, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на день смерті проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . На час відкриття спадщини (на день смерті спадкодавця) разом з нею постійно проживали та були зареєстровані сини: ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (а.с.10).

ОСОБА_2 відмовився від своєї частки у спадковому майні після смерті ОСОБА_3 про що надав відповідну заяву, яка зареєстрована старостою Тараканівської сільської ради 30.03.2023 за №2-8 (а.с.11).

ОСОБА_3 належав житловий будинок з господарськими будівлями за адресою: АДРЕСА_1 , згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії НОМЕР_5 , виданого виконавчим комітетом Птицької сільської ради 13.05.2004, а також земельна ділянка площею 0,1534 га, для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, кадастровий номер 5621686000:09:003:0033, в с. Підлужжя Дубенського району Рівненської області, згідно витягу з Державного кадастру про земельну ділянку НВ- 5600035942013 від 12.02.2013, та земельна ділянка площею 0,0846 га, для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 5621686000:10:013:0311, в с.Підлужжя Дубенського району Рівненської області, згідно витягу з Державного кадастру про земельну ділянку НВ- 5600036062013 від 12.02.2013 (а.с.12-19).

Приватним нотаріусом Дубенського районного нотаріального округу Рівненської області Хаєцькою О.М. відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку із розбіжностями у документах та відсутністю документального підтвердження родинних відносин з покійною ОСОБА_3 (а.с.20).

IV. Норми права, які застосував суд.

Згідно ст. 293, 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Пунктом 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» №5 від 31.03.1995 передбачено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до п.7 постанови Пленуму суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Відповідно до п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України « Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30 травня 2008 року, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо.

V. Мотивована оцінка і висновки суду.

Дослідивши докази, суд робить висновок, що заяву необхідно задовольнити. Родинний зв`язок між померлою ОСОБА_3 та заявником ОСОБА_1 дійсно був, як між матір`ю та сином. Прізвище зазначено у документах з розбіжностями, які виникли з незалежних від заявника причин. Суд бере до уваги, що заявник є спадкоємцем майна покійної та визнання факту заінтересованими особами. Метою встановлення факту родинних відносин є необхідність реалізації права на оформлення спадкового майна. Чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення таких фактів та усунення таких розбіжностей. Встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Керуючись ст. ст. 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

заяву задовольнити. Встановити факт родинних відносин, а саме: що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Підлужжя Дубенського району Рівненської області, є матір`ю для ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення (підписання) до Рівненського апеляційного суду. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_6 , тел. НОМЕР_7 .

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_8 .

Суддя О.Ю. Жуковська

СудДубенський міськрайонний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення12.06.2023
Оприлюднено15.06.2023
Номер документу111461804
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —559/1107/23

Рішення від 12.06.2023

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Жуковська О. Ю.

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Жуковська О. Ю.

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Жуковська О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні