Постанова
від 13.06.2023 по справі 591/6587/22
СУМСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 червня 2023 року м.Суми

Справа №591/6587/22

Номер провадження 22-ц/816/671/23

Сумський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого - Кононенко О. Ю. (суддя-доповідач),

суддів - Криворотенка В. І. , Ткачук С. С.

сторони:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - Державне підприємство «Сумський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»

розглянув у відкритому судовому засіданні в приміщенні Сумського апеляційного суду у порядку спрощеного позовного провадження апеляційну скаргу представника ОСОБА_1 - адвоката Маховика Романа Васильовича

на рішення Зарічного районного суду м. Суми від 16 березня 2023 року, в складі судді Северинової А.С., ухвалене у м. Суми, повний текст якого складено 21 березня 2023 року

В С Т А Н О В И В:

У грудні 2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ДП «Сумський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» про стягнення заробітної плати та компенсації за її несвоєчасну виплату.

Свої вимоги мотивував тим, що 27 березня 2007 року його прийнято на посаду заступника генерального директора з питань підтвердження відповідності ДП «Сумистандартметрологія». 14 січня 2021 року на нього покладено виконання обов`язків генерального директора ДП «Сумистандартметрологія» з 20 січня 2021 року до призначення керівника цього підприємства в установленому законом порядку. 14 лютого 2022 року наказом першого віце-прем`єр-міністра України - Міністром Юлією Свириденко № 16-п увільнено ОСОБА_1 від виконання обов`язків генерального директора. Зазначає, що у період виконання обов`язків генерального директора з метою уникнення корупційної складової у наказах про преміювання працівників підприємства за період з 20 січня 2021 року по 14 лютого 2022 року він зазначав про виключення себе зі списку працівників, які підлягали преміюванню, оскільки преміювання самого себе було б вчиненням дій в умовах реального конфлікту інтересів. Таким чином, щомісячно ОСОБА_1 не отримував відповідних премій, доплат та надбавок, передбачених колективним договором, положенням про преміювання працівників ДП «Сумистандартметрологія», в той час як інші працівники підприємства дані премії і надбавки отримували. Окрім того, вважає, що за період з липня 2021 року по лютий 2022 року йому був невірно нарахований посадовий оклад, що не відповідає розмірам його посадового окладу згідно штатного розпису за цей період. З огляду на викладене, за період з травня 2021 по лютий 2022 включно йому не донараховано та не виплачено заробітної плати на суму 134505 грн 34 коп.

Також зазначає, що наказом в.о. генерального директора Ігоря Кобушко від 28 лютого 2022 року № 35 з 01 березня 2022 року оголошено простій всім категоріям працівників ДП «Сумистандартметрологія» до моменту скасування наказу. Пунктом 3 наказу передбачено оплату фінансово-економічним відділом всім категоріям працівників часу простою в розмірі 2/3 встановленого посадового окладу на підставі ч. 1 ст. 113 КЗпП України. Наказом від 07 липня 2022 року № 144 ОСОБА_1 увільнено від роботи з 01 червня 2022 року по 23 серпня 2022 року у зв`язку з виконанням обов`язків добровольця територіальної оборони. Таким чином, його щомісячна заробітна плата з 01 березня 2022 року по 31 травня 2022 мала становити 2/3 посадового окладу. Однак, вказана сума розраховувалась відповідачем із заниженого розміру посадового окладу, у зв`язку з чим загальна сума заборгованості перед ним за період з початку простою до часу увільнення становить 3313 грн 96 коп.

Посилаючись на вказані обставини, просив стягнути з відповідача на його користь суму невиплаченої заробітної плати у розмірі 137819 грн 30 коп та компенсацію за її несвоєчасну виплату у розмірі 38069 грн 61 коп, а всього: 175888 грн 91 коп.

Рішенням Зарічного районного суду м. Суми від 16 березня 2023 року у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

В апеляційній скарзі представник ОСОБА_1 - адвокат Маховик Р.В., посилаючись на

порушення судом норм матеріального права, неповне з`ясування обставин, що мають значення для справи, невідповідність висновків суду обставинам справи, просить рішення суду скасувати та ухвалити нове, яким позов задовольнити, вирішити питання судових витрат.

Вважає, що суд першої інстанції не надав належної оцінки доказам у справі та зробив помилкові висновки про те, що позивач не вживав жодних дій з приводу можливості отримання заробітної плати та премій у належному обсязі; судом не взято до уваги, що позивач протягом будь-якого часу має право пред`явити позов про стягнення неотриманої заробітної плати за вказаній у позові період, а не тільки протягом перебування на відповідній посаді; судом не повно з`ясовано обставини про те, що роботодавець не реагував належним чином на вимоги з приводу нарахування премій та надбавок.

У відзиві на апеляційну скаргу ДП «Сумський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення суду - без змін. Вказує, що судом ухвалене законне та обґрунтоване рішення, тому підстав для його скасування немає.

Згідно з ч. 1 ст. 369 ЦПК України, апеляційні скарги на рішення суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Відповідно до ч. 13 ст. 7 ЦПК України, розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Враховуючи те, що ціна позову 175888,91 грн не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на 1 січня 2022 року: 2481 грн х 100 = 248100 грн), розгляд справи здійснено в порядку письмового провадження, без повідомлення учасників справи.

Дослідивши матеріали справи, перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги, вимог та підстав позову, заявлених в суді першої інстанції, колегія суддів апеляційного суду вважає, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з необґрунтованості позовних вимог та з того, що прийнявши відповідні накази про виключення себе зі списку працівників, що підлягають преміюванню, позивач не вчинив жодних дій, у тому числі, передбачених Законом України «Про запобігання корупції» з метою врегулювання питання виплати йому щомісячних та щоквартальних премій. Суд вважав, що встановлення премії є правом, а не обов`язком керівника і її розмір залежить від забезпечення виконання сумарного значення завдання підпорядкованих структурних підрозділів в цілому, при цьому коефіцієнт трудової участі заступникам генерального директора встановлюється пропорційно за кожен підпорядкований йому підрозділ, який виконав планові завдання, що передбачено пунктом 2.4 з відповідними змінами Положення про преміювання, однак, матеріали справи вказаних даних не містять, як і не містять даних про встановлення позивачу іншого розміру посадового окладу, ніж той у якому нараховувалась його заробітна плата.

Проте, апеляційний суд вважає, що такого висновку суд першої інстанції дійшов з порушенням норм процесуального права.

Судом першої інстанції встановлено та з матеріалів справи вбачається, що наказом ДП «Сумистандартметрологія» від 27 березня 2007 року № 19 ОСОБА_1 прийнято на роботу з 27 березня 2007 року на посаду заступника генерального директора з питань підтвердження відповідності (а.с. 10).

На підставі наказу міністра Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (Мінекономіки) Ігоря Петрашка від 14 січня 2021 року № 6-п покладено виконання обов`язків генерального директора Державного підприємства «Сумський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» на ОСОБА_1 , заступника генерального директора з питань підтвердження відповідності ДП «Сумистандартметрологія», з 20 січня 2021 року до призначення керівника цього підприємства в установленому законом порядку (а.с. 11).

Наказом першого віце-прем`єр-міністра України - Міністра Міністерства економіки України (Мінекономіки) Юлії Свириденко від 14 лютого 2022 року № 16-п увільнено ОСОБА_1 , заступника генерального директора з питань підтвердження відповідності Державного підприємства «Сумський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації», від виконання обов`язків генерального директора цього підприємства 14 лютого 2022 року (а.с. 12).

01 січня 2021 року введено в дію штатний розпис ДП «Сумистандартметрологія», яким визначено посадовий оклад заступника генерального директора з питань підтвердження відповідності у розмірі 18019 грн 00 коп. (а.с. 30-31).

На підставі наказу ДП «Сумистандартметрологія» від 31 травня 2021 року № 22 за підсумками роботи травня місяця 2021 року, виконання планових обсягів та послуг по підприємству нараховано на підставі довідок-подання щомісячну премію усім категоріям працівників за травень місяць 2021 року у розмірі 20 % до посадового окладу з урахуванням надбавок та доплат і коефіцієнту трудової участі (КТУ) за фактично відпрацьований час в травні місяці 2021 року. Водночас, пунктом 2 цього наказу передбачено, що з метою уникнення підстав для кваліфікування дій, як конфлікт інтересів, керуючись Законом України «Про запобігання корупції», пункт 1.1 даного наказу не застосовувати до виконуючого обов`язки генерального директора ОСОБА_1 (а.с. 32).

Відповідно до розрахункового аркуша за травень 2021 року заступнику генерального директора з питань підтвердження відповідності ОСОБА_1 нараховано заробітну плату за травень 2021 року, виходячи із посадового окладу в розмірі 18019 грн, відомчої винагороди та винагороди за високі досягнення в праці (а.с. 33).

Як вбачається з наказу ДП «Сумистандартметрологія» № 33, за підсумками роботи червня місяця 2021 року, виконання планових обсягів та послуг по підприємству нараховано на підставі довідок-подання щомісячну премію працівників за червень місяць 2021 року у розмірі 20 % до посадового окладу з урахуванням надбавок та доплат і коефіцієнту трудової участі за фактично відпрацьований час в червні місяці 2021 року. Крім того, за підсумками роботи ІІ кварталу 2021 року, виконання планових обсягів робіт по підприємству нараховано додаткову щоквартальну премію усім категоріям працівників підприємства за ІІ квартал 2021 року в розмірі 42 % до посадового окладу з урахуванням надбавок та доплат і коефіцієнту трудової участі (КТУ) за фактично відпрацьований час кожного працівника в ІІ кварталі 2021 року, крім працівників, визначених в пунктах 3.2 цього наказу. Разом з тим, у цьому наказі передбачено, що з метою уникнення підстав для кваліфікування дій, як конфлікт інтересів, керуючись Законом України «Про запобігання корупції», пункт 1 та пункти 4 даного наказу не застосовувати до виконуючого обов`язки генерального директора ОСОБА_1 (а.с. 34-36).

Згідно розрахункового аркуша за червень 2021 року заступнику генерального директора з питань підтвердження відповідності ОСОБА_1 нараховано заробітну плату за червень 2021 року, виходячи із посадового окладу в розмірі 18019 грн, відомчої винагороди та винагороди за високі досягнення в праці (а.с. 33).

З 01 липня 2021 року введено в дію штатний розпис ДП «Сумистандартметрологія», яким визначено посадовий оклад заступника генерального директора з питань підтвердження відповідності у розмірі 18885 грн 00 коп (а.с. 37-38).

Однак, як вбачається з наказу ДП «Сумистандартметрологія» від 05 липня 2021 року № 77 «Про введення в дію штатного розпису», штатний розпис (нова редакція) введено в дію з 01 липня 2021 року за виключенням посади «Заступник генерального директора з питань підтвердження відповідності», з метою уникнення підстав для кваліфікування дій, як конфлікт інтересів (а.с. 141-149).

На підставі наказу ДП «Сумистандартметрологія» від 30 липня 2021 року № 41 за підсумками роботи липня місяця 2021 року, виконання планових обсягів робіт та послуг по підприємству нараховано на підставі довідок-подання щомісячну премію працівникам за липень місяць 2021 року у розмірі 30 % до посадового окладу з урахуванням надбавок та доплат і коефіцієнту трудової участі (КТУ) за фактично відпрацьований час в липні місяці 2021 року. Водночас, пунктом 4 цього наказу передбачено, що з метою уникнення підстав для кваліфікування дій, як конфлікт інтересів, керуючись Законом України «Про запобігання корупції», пункт 1 даного наказу не застосовувати до виконуючого обов`язки генерального директора ОСОБА_1 (а.с. 39-40).

Відповідно до розрахункового аркуша за липень 2021 року заступнику генерального директора з питань підтвердження відповідності ОСОБА_1 нараховано заробітну плату за липень 2021 року, виходячи із посадового окладу в розмірі 18019 грн, відомчої винагороди та винагороди за високі досягнення в праці (а.с. 41).

Наказом ДП «Сумистандартметрологія» від 31 серпня 2021 року № 43 за підсумками роботи серпня місяця 2021 року, виконання планових обсягів робіт та послуг по підприємству нараховано на підставі довідок-подання щомісячну премію працівникам за серпень місяць 2021 року у розмірі 30 % до посадового окладу з урахуванням надбавок та доплат і коефіцієнту трудової участі (КТУ) за фактично відпрацьований час в серпні місяці 2021 року. Водночас, пунктом 4 цього наказу передбачено, що з метою уникнення підстав для кваліфікування дій, як конфлікт інтересів, керуючись Законом України «Про запобігання корупції», пункт 1 даного наказу не застосовувати до виконуючого обов`язки генерального директора ОСОБА_1 (а.с. 42-45).

За даними розрахункового аркуша за серпень 2021 року заступнику генерального директора з питань підтвердження відповідності ОСОБА_1 нараховано заробітну плату за серпень 2021 року, виходячи із посадового окладу в розмірі 18019 грн, відомчої винагороди та винагороди за високі досягнення в праці (а.с. 41).

Як вбачається з наказу ДП «Сумистандартметрологія» від 30 вересня 2021 року № 49, за підсумками роботи вересня місяця 2021 року, виконання планових обсягів та послуг по підприємству нараховано на підставі довідок-подання щомісячну премію працівникам за вересень місяць 2021 року у розмірі 30 % до посадового окладу з урахуванням надбавок та доплат і коефіцієнту трудової участі за фактично відпрацьований час в вересні місяці 2021 року. Крім того, за підсумками роботи ІІІ кварталу 2021 року, виконання планових обсягів робіт та послуг по підприємству нараховано додаткову щоквартальну премію працівникам за ІІІ квартал 2021 року в розмірі 81 % до посадового окладу з урахуванням надбавок та доплат і коефіцієнту трудової участі (КТУ) за фактично відпрацьований час працівника в ІІІ кварталі 2021 року. Разом з тим, у пункті 6 цього наказу передбачено, що з метою уникнення підстав для кваліфікування дій, як конфлікт інтересів, керуючись Законом України «Про запобігання корупції», нарахування премії за вересень місяць та ІІІ квартал 2021 року не проводити виконуючому обов`язки генерального директора ОСОБА_1 (а.с. 46-49).

У розрахунковому аркуші за вересень 2021 року заступнику генерального директора з питань підтвердження відповідності ОСОБА_1 нараховано заробітну плату за вересень 2021 року, виходячи із посадового окладу в розмірі 18019 грн, відомчої винагороди та винагороди за високі досягнення в праці (а.с. 52).

Як зазначено у наказі ДП «Сумистандартметрологія» від 29 жовтня 2021 року № 58, за підсумками роботи жовтня місяця 2021 року, виконання планових обсягів робіт та послуг по підприємству нараховано на підставі довідок-подання щомісячну премію працівникам за жовтень місяць 2021 року у розмірі 30 % до посадового окладу з урахуванням надбавок та доплат і коефіцієнту трудової участі (КТУ) за фактично відпрацьований час в жовні місяці 2021 року. Разом з тим, пунктом 4 цього наказу передбачено, що з метою уникнення підстав для кваліфікування дій, як конфлікт інтересів, керуючись Законом України «Про запобігання корупції», нарахування премії за жовтень місяць 2021 року не проводити виконуючому обов`язки генерального директора ОСОБА_1 (а.с. 53-55).

За даними розрахункового аркуша за жовтень 2021 року заступнику генерального директора з питань підтвердження відповідності ОСОБА_1 нараховано заробітну плату за жовтень 2021 року, виходячи із посадового окладу в розмірі 18019 грн, відомчої винагороди та винагороди за високі досягнення в праці (а.с. 52).

На підставі наказу ДП «Сумистандартметрологія» від 30 листопада 2021 року № 65 за підсумками роботи листопада 2021 року, виконання планових обсягів робіт та послуг по підприємству нараховано на підставі довідок-подання щомісячну премію працівникам за листопад 2021 року у розмірі 30 % до посадового окладу з урахуванням надбавок та доплат і коефіцієнту трудової участі (КТУ) за фактично відпрацьований час в листопаді місяці 2021 року. Разом з тим, пунктом 5 цього наказу передбачено, що з метою уникнення підстав для кваліфікування дій, як конфлікт інтересів, керуючись Законом України «Про запобігання корупції», нарахування премії за листопад 2021 року не проводити виконуючому обов`язки генерального директора ОСОБА_1 (а.с. 56-59).

Як вбачається з розрахункового аркуша за листопад 2021 року, заступнику генерального директора з питань підтвердження відповідності ОСОБА_1 нараховано заробітну плату за листопад 2021 року, виходячи із посадового окладу в розмірі 18019 грн, відомчої винагороди та винагороди за високі досягнення в праці (а.с. 60).

З 01 грудня 2021 року введено в дію штатний розпис ДП «Сумистандартметрологія», яким визначено посадовий оклад заступника генерального директора з питань підтвердження відповідності у розмірі 19696 грн 00 коп. (а.с. 65-66).

Однак, як вбачається з наказу ДП «Сумистандартметрологія» від 20 грудня 2021 року № 137 «Про введення в дію штатного розпису», штатний розпис (нова редакція) введено в дію з 01 грудня 2021 року за виключенням посади «Заступник генерального директора з питань підтвердження відповідності», з метою уникнення підстав для кваліфікування дій, як конфлікт інтересів (а.с. 150-158).

Відповідно до наказу ДП «Сумистандартметрологія» від 30 грудня 2021 року № 69, за підсумками роботи грудня 2021 року, виконання планових обсягів робіт та послуг по підприємству нараховано на підставі довідок-подання щомісячну премію працівникам за грудень 2021 року у розмірі 30 % до посадового окладу з урахуванням надбавок та доплат і коефіцієнту трудової участі за фактично відпрацьований час у грудні 2021 року. Водночас, у пункті 2 цього наказу передбачено, що з метою уникнення підстав для кваліфікування дій, як конфлікт інтересів, керуючись Законом України «Про запобігання корупції», нарахування премії за грудень 2021 року не проводити виконуючому обов`язки генерального директора Шовкуну О.М. (а.с. 62).

Крім того, на підставі наказу ДП «Сумистандартметрологія» від 30 грудня 2021 року № 70 за підсумками роботи ІV кварталу 2021 року, виконання планових обсягів робіт та послуг по підприємству нараховано додаткову щоквартальну премію працівникам за ІV квартал 2021 року в розмірі 60 % до посадового окладу з урахуванням надбавок та доплат і коефіцієнту трудової участі (КТУ). Разом з тим, у пункті 3 цього наказу передбачено, що з метою уникнення підстав для кваліфікування дій, як конфлікт інтересів, керуючись Законом України «Про запобігання корупції», нарахування премії за грудень та ІV квартал 2021 року не проводити виконуючому обов`язки генерального директора ОСОБА_1 (а.с. 63-64).

За даними з розрахункових аркушів за грудень 2021 року, січень та лютий 2022 року заступнику генерального директора з питань підтвердження відповідності ОСОБА_1 нараховано заробітну плату за грудень 2021 року, січень та лютий 2022 року виходячи із посадового окладу в розмірі 18019 грн, відомчої винагороди та винагороди за високі досягнення в праці (а.с. 60, 67).

На підставі наказу ДП «Сумистандартметрологія» від 28 лютого 2022 року № 35 з 01 березня 2022 року оголошено простій всім категоріям працівників ДП «Сумистандартметрологія» до моменту скасування даного наказу (а.с. 68).

Наказом ДП «Сумистандартметрологія» від 07 липня 2022 року № 114 увільнено заступника генерального директора з питань підтвердження відповідності адміністративно-управлінського персоналу Шовкуна О.М. від роботи з 01 червня по 23 серпня 2022 року у зв`язку з виконанням обов`язків добровольця територіальної оборони (а.с. 96).

Як визначено у пункті 7.5 Статуту Державного підприємства «Сумський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації», затвердженого Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 09 грудня 2019 року № 594, на період відсутності генерального директора тимчасове виконання обов`язків генерального директора підприємства покладається на одного із заступників генерального директора згідно з наказом (а.с. 69-73).

Пунктами 3.1, 3.10, 3.14 колективного договору між адміністрацією та трудовим колективом ДП «Сумистандартметрологія» на 2021-2025 роки передбачено, що оплата праці працівників підприємства проводиться згідно з КЗпП України, Законом України «Про оплату праці», вимог Галузевої угоди, іншими діючими законами та постановами з оплати праці та соціальних питань. Місячні посадові оклади працівників встановлюються у відповідності зі схемами посадових окладів у штатному розписі, який затверджується керівником підприємства. Преміювання працівників проводиться у відповідності з Положенням про преміювання працівників ДП «Сумистандартметрологія».

Як передбачено пунктами 3.15, 3.23 колективного договору, виплата матеріального забезпечення генерального директора проводиться згідно контракту з Уповноваженим органом управління. Доплата за суміщення професій (посад) здійснюється в розмірах згідно штатного розпису і оформляється наказом по підприємству (а.с. 14-23).

Пунктами 2.1, 2.1.1, 2.4, 2.5, 2.7 3.3 Положення про преміювання працівників ДП «Сумистандартметрологія» з урахуванням змін визначено, що преміюванню підлягають всі категорії працівників підприємства щомісячно: за виконання обсягу планових завдань, за перевиконання обсягу планових завдань. Щоквартально підлягають преміюванню: працівники, яким доведено планові завдання (основна щоквартальна премія), всі категорії працівників підприємства (додаткова щоквартальна премія). Преміювання заступників генерального директора по напрямкам діяльності проводиться в разі забезпечення виконання сумарного значення завдання підпорядкованих структурних підрозділів в цілому, при цьому коефіцієнт трудової участі заступникам генерального директора встановлюється пропорційно за кожен підпорядкований йому підрозділ, який виконав планові завдання. При виконанні обсягів робіт та послуг по підприємству сума щомісячної та додаткової квартальної премії нараховується всім категоріям працівників в однаковому відсотку. Розмір додаткової щоквартальної премії розраховується за фактично відпрацьований час кожного працівника за квартал. Розмір премії визначається в наказі. Тимчасовим заступникам премія нараховується на посадовий оклад та на різницю в окладах заміщуваного керівника. Преміювання працівників здійснюється на підставі довідок-подання, які затверджуються генеральним директором підприємства. Депреміювання працівників оформлюється наказом керівника підприємства (а.с. 24-26).

Також встановлено, що на підставі наказів ДП «Сумистандартметрологія» працівникам цього підприємства нараховувалась щомісячна та щоквартальна премія протягом травня - грудня 2021 року. Разом з тим, позивач, який на той час виконував обов`язки генерального директора у наказах про преміювання працівників за спірний період вказував про виключення себе зі списку працівників, які підлягають преміюванню з метою уникнення підстав для кваліфікування дій, як конфлікт інтересів.

За змістом ст. 19 ЦПК України як цивільну юрисдикцію розуміють компетенцію загальних судів вирішувати з додержанням процесуальної форми цивільні справи у видах проваджень, передбачених цим Кодексом.

За загальним правилом у порядку цивільного судочинства суди вирішують справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, у яких хоча б одна зі сторін є фізичною особою, зокрема спори, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також із інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ здійснюється в порядку іншого судочинства.

Тобто в порядку цивільного судочинства розглядаються справи, що виникають із приватноправових відносин.

У справі, що переглядається предметом спору є стягнення невиплаченої заробітної плати (премій), за період виконання ОСОБА_1 обов`язків генерального директора ДП «Сумський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації», яке підпорядковане Міністерству економіки України.

Судова юрисдикція - це інститут права, який покликаний розмежувати між собою компетенцію як різних ланок судової системи, так і різних видів судочинства: цивільного, кримінального, господарського та адміністративного.

Відповідно до ч.1 ст. 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Адміністративною справою у розумінні п.п.1, 2 ч.1 ст.4 КАС України є переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б одна сторона здійснює публічно-владні управлінські функції, в тому числі на виконання делегованих повноважень, і спір виник у зв`язку із виконанням або невиконанням такою стороною зазначених функцій.

За правилами п.2 ч.1 ст.19 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема спори з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби.

Згідно з п.17 ч.1 ст.4 КАС України публічна служба - це діяльність на державних політичних посадах, у державних колегіальних органах, професійна діяльність суддів, прокурорів, військова служба, альтернативна (невійськова) служба, інша державна служба, патронатна служба в державних органах, служба в органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування.

Частиною 1 ст. 19 ЦПК України визначено, що суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Отже, предметом спору є стягнення заробітної плати (премій), за період виконання ОСОБА_1 обов`язків генерального директора ДП «Сумський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації», тобто перебування на публічній службі.

З огляду на вказане, можна зробити висновок, що спір, який виник між сторонами у справі, стосується проходження позивачем публічної служби, до чого включається і виплата заробітної плати, премій і є публічно-правовим.

Спори, пов`язані з проходженням публічної служби, розглядаються за правилами адміністративного судочинства.

Аналогічних висновків у подібних правовідносинах дійшла Велика Палата Верховного Суду у постанові від 14 листопада 2018 року у справі № 757/70264/17-ц (провадження № 14-360цс18) та у постанові від 05 червня 2019 року у справі №686/23445/17 (провадження 14-162цс19).

Таким чином, суд першої інстанції помилково розглянув цей спір у порядку цивільного судочинства.

Частинами 1, 2 ст. 377 ЦПК України передбачено, що судове рішення першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, підлягає скасуванню в апеляційному порядку повністю або частково з закриттям провадження у справі або залишенням позову без розгляду у відповідній частині з підстав, передбачених статтями 255 та 257 цього Кодексу. Порушення правил юрисдикції загальних судів, визначених статтями 19-22 цього Кодексу, є обов`язковою підставою для скасування рішення незалежно від доводів апеляційної скарги.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

З урахуванням викладеного, рішення суду підлягає скасуванню на підставі ч. ч. 1, 2 ст. 377 ЦПК України, а провадження у справі - закриттю.

Згідно з ч.2 ст. 255 ЦПК України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з державного бюджету.

Оскільки при подачі апеляційної скарги, позивач судовий збір не сплачував, питання повернення судового збору не вирішується.

Понесені позивачем витрати на професійну правничу допомогу компенсації не підлягають, оскільки вимоги апеляційної скарги по суті не задоволені.

Керуючись наведеними нормами процесуального закону та положеннями ч. 4 ст. 377 ЦПК України, при закритті провадження у справі, колегія суддів апеляційного суду вважає за необхідне роз`яснити позивачу про його право протягом 10 днів з дня отримання цієї постанови звернутися до Сумського апеляційного суду із заявою про передачу справи за встановленою юрисдикцією.

Керуючись ст.ст. 367 - 369, п. 4 ч. 1 ст. 374, ч. ч. 1, 2 ст. 377, ст. ст. 381, 389, 390 ЦПК України, апеляційний суд

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу представника ОСОБА_1 - адвоката Маховика Романа Васильовича задовольнити частково.

Скасувати рішення Зарічного районного суду м. Суми від 16 березня 2023 року.

Закрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства «Сумський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» про стягнення заробітної плати та компенсації за її несвоєчасну виплату.

Роз`яснити ОСОБА_1 право на звернення до Сумського апеляційного суду протягом 10 днів з дня отримання цієї постанови із заявою про направлення справи за встановленою юрисдикцією до Сумського окружного адміністративного суду.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і на неї може бути подана касаційна скарга протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий - О. Ю. Кононенко

Судді: В. І. Криворотенко

С. С. Ткачук

Дата ухвалення рішення13.06.2023
Оприлюднено14.06.2023
Номер документу111473579
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —591/6587/22

Ухвала від 28.12.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 26.12.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 11.09.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 30.06.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 23.06.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Кононенко О. Ю.

Ухвала від 23.06.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Кононенко О. Ю.

Постанова від 13.06.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Кононенко О. Ю.

Ухвала від 14.04.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Кононенко О. Ю.

Ухвала від 14.04.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Кононенко О. Ю.

Рішення від 21.03.2023

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Северинова А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні