Ухвала
від 13.06.2023 по справі 903/477/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

13 червня 2023 року Справа № 903/477/22Господарський суд Волинської області у складі:

головуючого судді Гарбара Ігоря Олексійовича

секретар судового засідання Гандзілевська Яна Вікторівна

за відсутності учасників судового процесу у зв`язку з їх неявкою в судове засідання

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Луцьку у приміщенні Господарського суду Волинської області заяву кредитора Головного управління ДПС у Волинській області про визнання грошових вимог по справі №903/477/22 за заявою Головного управління ДПС у Волинській області до Товариства з обмеженою відповідальністю Фермерське господарство Казкова долина про банкрутство,

ВСТАНОВИВ:

07.07.2022 Головне управління ДПС у Волинській області подало до суду заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Фермерське господарство Казкова долина. В заяві просить призначити арбітражним керуючим для виконання розпорядником майна ТОВ Фермерське господарство Казкова долина Пасічника О.О.

Ухвалою господарського суду від 11.07.2022 відповідну заяву прийнято до розгляду, підготовче засідання призначено на 25.07.2022.

Ухвалою від 25.07.2022 відкрито провадження у справі про банкрутство боржника Товариства з обмеженою відповідальністю Фермерське господарство Казкова долина.

У відповідності до положень Кодексу України з процедур банкрутства 25.07.2022 за №69034 на офіційному веб-порталі судової влади України здійснено оприлюднення оголошення (повідомлення) про відкриття Господарським судом Волинської області провадження у справі про банкрутство ТОВ Фермерське господарство Казкова долина.

Постановою господарського суду від 11.10.2022 процедуру розпорядження майном у справі про банкрутство ТОВ Фермерське господарство Казкова долина та повноваження арбітражного керуючого Пасічника О.О. припинено. ТОВ Фермерське господарство Казкова долина визнано банкрутом. Відкрито ліквідаційну процедуру ТОВ Фермерське господарство Казкова долина строком на 12 місяців. Скасовано арешти та інші обмеження по розпорядженню, накладені на майно ТОВ Фермерське господарство Казкова долина. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном ТОВ Фермерське господарство Казкова долина не допускається. Ліквідатором ТОВ Фермерське господарство Казкова долина призначено арбітражного керуючого Пасічника О.О..

У відповідності до положень Кодексу України з процедур банкрутства на офіційному веб-порталі судової влади України здійснено оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури ТОВ Фермерське господарство Казкова долина.

22.05.2023 Головне управління ДПС у Волинській області подало до суду заяву про визнання грошових вимог в сумі в сумі 17083768,76 грн.

26.05.2023 Головне управління ДПС у Волинській області подало до суду платіжне доручення №1116 від 23.05.2023 про сплату судового збору в розмірі 5368,00 грн та витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб , фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ГУ ДПС у Волинській області.

Ухвалою суду від 26.05.2023 заяву кредитора Головного управління ДПС у Волинській області про визнання грошових вимог до боржника прийнято до розгляду. Розгляд заяви призначено на 13.06.2022 о 09:45 год. Зобов`язано ліквідатора Пасічника О.О. розглянути заяву Головного управління ДПС у Волинській області та надати кредитору і суду до 06.06.2023 нормативно-документальне обґрунтування щодо визнання або відхилення кредиторських вимог.

06.06.2023 ліквідатор подав до суду проміжний звіт та повідомлення про результати розгляду грошових вимог кредитора ГУ ДПС у Волинській області до ТОВ Фермерське господарство Казкова долина, в якому вважає за необхідне визнати кредиторські вимоги до боржника в сумі 170089136,76 грн., з врахуванням судового збору в розмірі 5368,00 грн, із наступною черговістю їх задоволення:

53698,00 грн. 1 черга;

- 17083768,76 грн. 6 черга.

08.06.2023 ліквідатор подав до суду уточнену заяву, в якій вказав, що вважає, що грошові вимоги ГУ ДПС у Волинській області підлягають визнанню у заявленому розмірі з наступною черговістю:

- 5368,00 грн. судовий збір, сплачений за подання заяви про визнання кредиторських вимог - вимоги першої черги.

- 16308583,00 грн основна заборгованість вимоги третьої черги.

- 775185,76 грн. штрафні санкції вимоги шостої черги.

У визначений судом день та час кредитор та боржник своїх представників в засідання суду не направили. Не з`явився в судове засідання і ліквідатор майна.

За наслідками дослідження в судовому засіданні матеріалів справи і додатково долучених арбітражним керуючим до неї документів, суд приходить до наявність підстав для визнання грошових вимог ГУ ДПС у Волинській області, з врахуванням наступного.

Відповідно до статті 1 Кодексу України з процедур банкрутства "конкурсні кредитори" - кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника; "поточні кредитори" - кредитори за вимогами до боржника, що виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство; "забезпечені кредитори" - кредитори, вимоги яких до боржника або іншої особи забезпечені заставою майна боржника.

Згідно ч. 3 ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства з метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов`язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, господарський суд здійснює офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-порталі судової влади України.

Згідно ч. 4 ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає заяви з вимогами поточних кредиторів, які надійшли до господарського суду після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом.

Заяви з вимогами поточних кредиторів розглядаються господарським судом у порядку черговості їх надходження. За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд своєю ухвалою визнає чи відхиляє (повністю або частково) вимоги таких кредиторів.

Вимоги поточних кредиторів погашаються в порядку черговості, визначеної статтею 64 цього Кодексу.

Якщо кредитор заявив вимоги після здійснення розрахунків з іншими кредиторами, сплачені таким кредиторам кошти поверненню не підлягають.

Неустойка (штраф, пеня) враховується в реєстрі вимог кредиторів окремо від основних зобов`язань у шосту чергу (ч. 2 ст. 47 Кодексу України з процедур банкрутства).

Підпунктом 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України (далі - ПК України), передбачений обов`язок платників податків сплачувати податки та збори у строки та в розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до пунктом 36.1. статті 36 ПК України, податковим обов`язком визнається обов`язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені Податковим Кодексом, законами з питань митної справи.

Згідно з підпунктом 38.1. статті 38 ПК України, виконанням податкового обов`язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов`язань у встановлений податковим законодавством строк.

В порушення вищезазначених норм за ТОВ Фермерське господарство Казкова долина рахується податковий борг в загальній сумі 17083768,76 по наступних платежах:

-податок на прибуток приватних підприємств становить 6106094,76 грн, який виник внаслідок донарахування за актом перевірки, згідно податкового повідомлення-рішення № 0039000706 від 03.04.2023 в сумі 5330909,00 грн

Крім того, відповідно ст.129 ПК України нараховано пеню в сумі 775185,76 грн.

-податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) становить 10977674,00 грн, який виник внаслідок донарахування за актом перевірки , згідно податкового повідомлення-рішення від 03.04.2023 № 0038890706.

Відповідно до підпункту 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 ПК України, сума грошового зобов`язання, самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов`язання, визнається сумою податкового боргу платника податків.

З врахуванням викладеного, несплачені у встановлені законодавством строки суми податкового зобов`язання набули статусу податкового боргу.

Разом з тим, судом враховано приписи ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства, кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів у порядку, встановленому цим Кодексом. При цьому:

1) у першу чергу задовольняються:

вимоги щодо виплати заборгованості із заробітної плати працюючим та звільненим працівникам банкрута, грошові компенсації за всі невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, інші кошти, належні працівникам у зв`язку з оплачуваною відсутністю на роботі (оплата часу простою не з вини працівника, гарантії на час виконання державних або громадських обов`язків, гарантії і компенсації при службових відрядженнях, гарантії для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, гарантії для донорів, гарантії для працівників, які направляються на обстеження до медичного закладу, соціальні виплати у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності за рахунок коштів підприємства тощо), а також вихідна допомога, належна працівникам у зв`язку з припиненням трудових відносин, та нараховані на ці суми страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та інше соціальне страхування, у тому числі відшкодування кредиту, отриманого на ці цілі;

вимоги щодо виплати заборгованості із компенсації збитків, завданих Державному бюджету України внаслідок виконання рішень Європейського суду з прав людини, постановлених проти України;

вимоги кредиторів за договорами страхування;

витрати, пов`язані з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді;

витрати кредиторів на проведення аудиту, якщо аудит проводився за рішенням господарського суду за рахунок їхніх коштів;

2) у другу чергу задовольняються:

вимоги із зобов`язань, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров`ю громадян, шляхом капіталізації у ліквідаційній процедурі відповідних платежів, у тому числі до Фонду соціального страхування України за громадян, які застраховані в цьому фонді, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, зобов`язань із сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та інше соціальне страхування, крім вимог, задоволених позачергово, з повернення невикористаних коштів Фонду соціального страхування України, а також вимоги громадян - довірителів (вкладників) довірчих товариств або інших суб`єктів підприємницької діяльності, які залучали майно (кошти) довірителів (вкладників);

3) у третю чергу задовольняються:

вимоги щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів);

вимоги центрального органу виконавчої влади, що здійснює управління державним резервом;

4) у четверту чергу задовольняються вимоги кредиторів, не забезпечені заставою;

5) у п`яту чергу задовольняються вимоги щодо повернення внесків членів трудового колективу до статутного капіталу підприємства;

6) у шосту чергу задовольняються інші вимоги.

Розглянувши заяву Головного управління Державної податкової служби у Волинській області про визнання грошових (кредиторських) вимог на загальну суму 17083768,80 грн. , а також 5368,00 грн. понесених судових витрат, господарський суд вважає за можливе кредиторські вимоги останнього визнати із наступною черговістю їх задоволення:

- 5368,00 грн. судовий збір, сплачений за подання заяви про визнання кредиторських вимог - вимоги першої черги.

- 16308583,00 грн основна заборгованість вимоги третьої черги.

- 775185,76 грн. штрафні санкції вимоги шостої черги.

Судом засвідчується, що загальний розмір боргових зобов`язань ТОВ Фермерське господарство Казкова долина перед ГУ ДПС у Волинській області підтверджений долученими кредитором до матеріалів заяви розрахунком податкового боргу по платежах до бюджету, податковими повідомленнями-рішеннями, витягами з АІС «ПБ».

Судом враховано, що кредиторські вимоги були розглянуті ліквідатором та включені до реєстру вимог кредиторів.

Згідно ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатор - арбітражний керуючий, призначений господарським судом для здійснення ліквідаційної процедури.

Відповідно до ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає у своє відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та визначає початкову вартість майна банкрута; аналізує фінансовий стан банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; формує ліквідаційну масу; заявляє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості; має право отримувати кредит для виплати вихідної допомоги працівникам, які звільняються внаслідок ліквідації банкрута, який відшкодовується згідно з цим Кодексом позачергово за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута; з дня визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури повідомляє працівників банкрута про звільнення та здійснює його відповідно до законодавства України про працю. Виплата вихідної допомоги звільненим працівникам банкрута провадиться ліквідатором у першу чергу за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута, або отриманого для цієї мети кредиту; заявляє в установленому порядку заперечення щодо заявлених до боржника вимог поточних кредиторів за зобов`язаннями, які виникли під час провадження у справі про банкрутство і є неоплаченими; подає до суду заяви про визнання недійсними правочинів (договорів) боржника; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; передає в установленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових актів підлягають обов`язковому зберіганню; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Кодексом; повідомляє про своє призначення державний орган з питань банкрутства в десятиденний строк з дня прийняття рішення господарським судом та надає державному реєстратору в електронній формі через портал електронних сервісів юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомості, необхідні для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, у порядку, встановленому державним органом з питань банкрутства; у разі провадження банкрутом діяльності, пов`язаної з державною таємницею, вживає заходів з ліквідації режимно-секретного органу; веде реєстр вимог кредиторів; подає в установленому порядку та у випадках, передбачених Законом України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", інформацію до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення; здійснює дії щодо скасування реєстрації випуску акцій, передбачені законодавством, якщо організаційно-правовою формою юридичної особи - банкрута є акціонерне товариство; здійснює інші повноваження, передбачені цим Кодексом.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1, 2, 59, 60, 61, 64 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Заяву Головного управління Державної податкової служби у Волинській області про визнання грошових вимог до боржника задовольнити.

2. Визнати у встановленому порядку доведені грошові вимоги Головного управління Державної податкової служби у Волинській області (м. Луцьк, Київський майдан, 4, код ЄДРПОУ 44106679) до Товариства з обмеженою відповідальністю Фермерське господарство Казкова долина (вулиця героїв Майдану,6Б, село Цир, Камінь-Каширький р-н, 44241, код ЄДРПОУ 39964340) та зобов`язати ліквідатора Пасічника О.О. включити вимоги до реєстру вимог кредиторів у наступній черговості:

- 5368,00 грн. судовий збір, сплачений за подання заяви про визнання кредиторських вимог - вимоги першої черги.

- 16308583,00 грн основна заборгованість вимоги третьої черги.

- 775185,76 грн. штрафні санкції вимоги шостої черги.

Відповідно до ч.2 ст.235 Господарського процесуального кодексу України ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Відповідно до ст. ст. 253, 256, 257 ГПК України апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Північно-західного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У той же час згідно підпункту 17.5 пункту 17 Перехідних положень ГПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справи витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Ухвала суду підписана 13.06.2023.

Суддя І. О. Гарбар

Дата ухвалення рішення13.06.2023
Оприлюднено14.06.2023
Номер документу111482581
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —903/477/22

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Постанова від 10.10.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Крейбух О.Г.

Ухвала від 30.08.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Крейбух О.Г.

Ухвала від 21.08.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Крейбух О.Г.

Ухвала від 14.08.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Крейбух О.Г.

Ухвала від 03.08.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Крейбух О.Г.

Судовий наказ від 26.07.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 25.07.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 25.07.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 10.07.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні