Ухвала
від 12.06.2023 по справі 911/1722/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"12" червня 2023 р. Справа № 911/1722/23

Суддя Шевчук Н.Г. розглянувши матеріали позовної заяви

Комунального підприємства "Комунальне унітарне підприємство Пристоличної сільської ради "Олександрівкажитлобудсервіс", 08320, Київська область, Бориспільський район, село Велика Олександрівка, вулиця Гагаріна, будинок 11

до ОСББ "Яблуневий 4", 08321, Київська область, Бориспільський район, село Чубинське, вулиця Яблунева, будинок 4

про стягнення 181 817,71 грн заборгованості

встановив:

Комунальне підприємство "Комунальне унітарне підприємство Пристоличної сільської ради "Олександрівкажитлобудсервіс" звернулось до Господарського суду Київської області з позовом до ОСББ "Яблуневий 4" про стягнення 181 817,71 грн заборгованості.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на порушення відповідачем умов укладених між ними договору № Я-4/ВК про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення від 01.11.2019 та договору № 3 від 20.05.2021 про реструктуризацію боргу по договору про надання послуг з приймання стічних вод (каналізаційних стоків) № Я-4/ВК від 01.11.2019 в частині оплати послуг та погашення заборгованості.

Дослідивши матеріали відповідної позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, зважаючи на таке.

Статтею 162 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позовна заява подається до суду у письмовій формі та повинна містити в собі, зокрема:

- повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти (пункт 2 частини третьої статті 162);

- зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці, обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються (пункт 3 частини третьої статті 162);

- виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову (пункт 5 частини третьої статті 162);

- перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви (пункту 8 частини третьої статті 162).

Відповідно до частини першої статті 164 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно частини першої статті 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Однак, подана Комунальним підприємством "Комунальне унітарне підприємство Пристоличної сільської ради "Олександрівкажитлобудсервіс" позовна заява не відповідає вказаним вимогам, оскільки:

- як вбачається з позовної заяви, позивачем зазначено скорочене найменування відповідача, тоді як процесуальний кодекс чітко вимагає вказувати повне найменування сторін та інших учасників справи; в найменування відповідача міститься дефіс (орфографічний знак);

- в обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов договорів № Я-4/ВК про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення від 01.11.2019 та № 3 від 20.05.2021 про реструктуризацію боргу по договору про надання послуг з приймання стічних вод (каналізаційних стоків) № Я-4/ВК від 01.11.2019. Зазначено, що грошова заборгованість боржника перед кредитором за договором № 3 від 20.05.2021 станом на 01.05.2021 становила 37 723,28 грн, яка відповідачем не сплачена та який (відповідач) продовжує не виконувати свої зобов`язання за договором про надання послуг з приймання стічних вод (каналізаційних стоків) № Я-4/ВК від 01.11.2019. Разом з тим, із долученого розрахунку заборгованості за надані послуги з центрального водопостачанні та водовідведення згідно договору Я4/ВК від 01.11.2019 по контрагенту ОСББ "Яблуневий 4" вбачається, що після 31.05.2021 проводились оплати. Відповідно позивачу необхідно уточнити походження заявленої до стягнення суми - 181 817,71 грн; вказати на підставі яких первинних документів виникла заявлена до стягнення сума; долучити до матеріалів докази, що підтверджують вказані обставини. Окрім того, позивачу необхідно уточнити, яке відношення має договір № 3 від 20.05.2021 про реструктуризацію боргу по договору про надання послуг з приймання стічних вод (каналізаційних стоків) № Я-4/ВК від 01.11.2019 до договору № Я-4/ВК про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення від 01.11.2019, з урахуванням їх різного найменування, окрім номеру та дати.

Суд звертає увагу позивача, що обставини справи повинні бути викладені чітко, послідовно та із посиланням на докази, що підтверджують вказані обставини.

- у позовній заяві не вказано перелік документів та інших доказів, щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів, копії яких додано до заяви;

- в якості доказів направлення копії позовної заяви з доданими до неї документам позивачем долучено фіскальні чеки від 08.06.2023, що не є належними доказами в розумінні частини першої статті 172 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до частини першої статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Залишення позовної заяви без руху - це тимчасовий захід, який застосовується судом з метою усунення позивачем недоліків позовної заяви та дотримання порядку її подання, визначеного Господарським процесуальним кодексом України.

У даному випадку, подана позовна заява не відповідає вимогам статті 162 Господарського процесуального кодексу України, у зв`язку з чим підлягає залишенню без руху з посиланням на положення статті 174 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись статтями 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України суд

ухвалив:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Встановити строк на усунення недоліків десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Запропонувати КП "Комунальне унітарне підприємство Пристоличної сільської ради "Олександрівкажитлобудсервіс" усунути недоліки позовної заяви у встановлений строк надавши суду:

- додаткові письмові пояснення стосовно усунення недоліків позовної заяви поданої з порушенням вимог пункту 2 частини третьої статті 162 Господарського процесуального кодексу України;

- додаткові обґрунтування походження заявленої до стягнення суми - 181 817,71 грн; згідно якого правочину заявлена вказана сума; вказати на підставі яких первинних документів виникла заявлена до стягнення сума; долучити до матеріалі докази, що підтверджують вказані обставини;

- додаткові пояснення щодо назв правочинів на яких ґрунтується виклад обставин справи;

- відомості про наявність у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- належні докази, які підтверджують відправлення на адресу ОСББ "Яблуневий-4" копії позовної заяви від 08.06.2023 і доданих до неї документів (опис вкладення).

4. Роз`яснити учаснику справи, що в разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою, на підставі частини четвертої статті 174 Господарського процесуального кодексу України.

5. Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою http://court.gov.ua/fair/ та з текстами всіх судових рішень по справі в Єдиному державному реєстрі судових рішень за вебадресою http://www.reyestr.court.gov.ua/.

6. Надіслати копію ухвали КП "Комунальне унітарне підприємство Пристоличної сільської ради "Олександрівкажитлобудсервіс".

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Н.Г. Шевчук

Ухвалу підписано: 12.06.2023

Дата ухвалення рішення12.06.2023
Оприлюднено14.06.2023
Номер документу111483538
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 181 817,71 грн заборгованості

Судовий реєстр по справі —911/1722/23

Ухвала від 10.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 12.06.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні