Ухвала
від 07.06.2023 по справі 914/136/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

07.06.2023 Справа № 914/136/23

Господарський суд Львівської області у складі судді Кітаєва С.Б. за участю секретаря судового засідання Кравця В.П., розглянувши матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Західземлепроект Плюс», м. Львів

про зміну способу і порядку виконання рішення суду

у справі № 914/136/23

за заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю «Захіземлепроект Плюс» (79041,м.Львів,вул.Героїв УПА,73,ідентифікаційний код 41027977)

про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області (81464, Львівська область, Самбірський район, с.Новий Калинів, пл.Авіації, буд.1А, ідентифікаційний код 25254925) заборгованості за договором проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів від 10.03.2020 «НГО-43/20 у розмірі 12712,58 грн.

Представники сторін:

від заявника: не з`явився

від відповідача: не з`явився

ВСТАНОВИВ

Господарським судом Львівської області 10.01.2023 видано судовий наказ про стягнення з Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Західземлепроект Плюс» заборгованості за договором проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів від 10.03.2020 №НГО-43/20 у розмірі 12712,58 грн. та судового збору у розмірі 248,10 грн.

29.05.2023, за вх.№2108/23, до суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Західземлепроект Плюс" про зміну способу і порядку виконання рішення суду у справі №914/136/23.

Ухвалою суду від 31.05.2023 заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Західземлепроект Плюс» від 29.05.2023, за вх.№2108/23, було прийнято до розгляду та призначено в судовому засіданні на 07.06.2023 на 13:50 год.

Заявник та відповідач явку представників в судове засідання 07.06.2023 не забезпечили.

Розглянувши і дослідивши матеріали поданої заяви та справи в їх сукупності, судом встановлено таке.

Згідно з матеріалами поданої заяви, заявник просить змінити спосіб і порядок виконання рішення суду Господарського суду Львівської області від 10.01.2023 року по справі №914/136/23 та стягнути з Виконавчого комітету Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області (81464,Львівська область, Самбірський район, с.Новий Калинів. Пл.Авіації, буд.1А,ідентифікаційний код 40351522) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Західземлепроект Плюс» (79041,м.Львів, вул.Героїв УПА,73, ідентифікаційний код 41027977) заборгованість за договором проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів від 10.03.2020 «НГО-43/20 у розмірі 12712,58 грн. та 248,10 грн. судового збору.

Статтею 1291 Конституції України встановлено, що суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Відповідно до частини 1 статті 327 ГПК України виконання судового рішення здійснюється на підставі наказу, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Згідно з статтею 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського Суду з прав людини" суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція) та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

У частині 1 статті 6 Конвенції закріплено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом (ст. 326 ГПК України).

У частині третій статті 33 Закону України «Про виконавче провадження» зазначено, що за наявності обставин, що ускладнюють виконання судового рішення або роблять його неможливим, сторони, а також виконавець за заявою сторін або державний виконавець з власної ініціативи у випадку, передбаченому Законом України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень», мають право звернутися до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції, із заявою про встановлення або зміну способу і порядку виконання рішення.

Поняття «спосіб» і «порядок» виконання судового рішення мають спеціальне значення, яке реалізується у виконавчому провадженні. Вони означають визначену рішенням суду послідовність і зміст вчинення виконавчих дій державним виконавцем. Спосіб виконання судового рішення - це спосіб реалізації та здійснення способу захисту, встановленого статтею 16 ЦК України. Під зміною способу виконання рішення суду слід розуміти прийняття судом нових заходів для реалізації рішення в разі неможливості його виконання у раніше встановлений спосіб.

Заявник звернувся до суду та вказав спосіб та порядок виконання рішення суду, а саме - стягнути кошти з Виконавчого комітету Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області. Фактично, заявник просить замінити боржника у зобов`язання.

Відповідно до положень ст. 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Згідно ч.5 цієї ж статті вона застосовується також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття провадження у справі.

Таким чином суд зазначає, що подана заява не спрямована на зміну способу та порядку виконання рішення суду, а з її змісту вбачається, що заявник просить замінити боржника (сторону) у справі Новокалинівську міську раду Самбірського району Львівської області (код ЄДРПОУ 25254925) на іншу сторону Виконавчий комітет Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області (код ЄДРПОУ 40351522).

Слід зазначити, що питання процесуального правонаступництва врегульовані частиною першою статті 52 ГПК України, згідно з якою у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав та обов`язків від однієї особи до іншої. Виникнення процесуального правонаступництва безпосередньо пов`язане із переходом матеріальних прав між такими особами. Заміна сторони правонаступником відбувається, як правило, у випадках зміни суб`єкта права або обов`язку у правовідношенні, коли новий суб`єкт права (позивач, відповідач) повністю або частково приймає на себе права чи обов`язки попередника.

Підставою для процесуального правонаступництва є правонаступництво у матеріальному правовідношенні, яке настало після відкриття провадження у справі. Відтак особливості здійснення процесуального правонаступництва визначаються особливостями норм матеріального права, що регулюють перехід прав й обов`язків у матеріальних правовідносинах від особи до її правонаступника, або в інших випадках зміни сторони у правовідносинах, з яких виник спір.

Відповідно до ст.520 ЦК України боржник у зобов`язанні може бути замінений іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом.

Враховуючи наведене вище, виходячи зі змісту статей 520 ЦК України, статті 15 Закону України «Про виконавче провадження», з урахуванням положень статті 334 ГПК України, заміна сторони виконавчого провадження можлива шляхом подання заінтересованою особою заяви про заміну сторони.

Крім того, норма статті 334 ГПК України має імперативний характер, оскільки в ній прямо визначено правило поведінки, а саме: замінити сторону виконавчого провадження, або як передбачено ч. 5 - замінити сторону у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Разом з тим, суд зазначає, що ЄСПЛ у багатьох справах відзначив, що основною складовою права на суд є право доступу, в тому розумінні, що особі має бути забезпечена можливість звернутись до суду для вирішення певного питання, і що з боку держави не повинні чинитись правові чи практичні перешкоди для здійснення цього права. У своїй практиці Європейський суд неодноразово наголошував, що право на доступ до суду, закріплене у 6 § 1 Конвенції, не є абсолютним: воно може бути піддане допустимим обмеженням, оскільки вимагає за своєю природою державного регулювання. Тому суд вважав за необхідне детально роз`яснити заявнику про можливість звернення до суду із належною заявою, що забезпечить можливість належного виконання рішення суду та не призведе до порушення права на справедливий суд.

Дослідивши матеріали заяви про зміну способу і порядку виконання рішення суду у справі №914/136/23, суд дійшов висновку що в задоволенні даної заяви слід відмовити.

Керуючись статтями 234, 235, 331 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Західземлепроект Плюс» про зміну способу і порядку виконання рішення (від 29.05.2023, за вх. №2108/23) - відмовити.

2. Ухвала може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Кітаєва С.Б.

Дата ухвалення рішення07.06.2023
Оприлюднено14.06.2023
Номер документу111483657
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/136/23

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 04.07.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 07.06.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 31.05.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Судовий наказ від 10.01.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні