Ухвала
від 06.06.2023 по справі 802/1823/17-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

м. Вінниця

06 червня 2023 р.Справа № 802/1823/17-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Дмитришеної Руслани Миколаївни, розглянувши письмово заяву про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом Вінницького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Євротехнобуд" про стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа за позовом Вінницького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Євротехнобуд" про стягнення заборгованості.

Постановою Вінницького окружного адміністративного суду від 01.11.2017 позов задоволено повністю та стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Євротехнобуд" на користь Вінницького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області заборгованість зі сплати страхових внесків в розмірі 450,17 грн.

26.12.2017 Вінницьким окружним адміністративним судом видано виконавчий лист №802/1823/17-а на виконання вказаного рішення суду.

19.05.2023 на адресу суду надійшла заява від Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області про заміну сторони виконавчого провадження. Мотивуючи подану заяву, представник вказує, що 01.01.2023 відповідно до Прикінцевих положень Закону України від 23.09.1999 №1105-ХIV "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" зі змінами припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01.01.2023.

Таким чином, Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції та управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Відтак, заявник просить замінити сторону виконавчого провадження з стягувача Управління виконавчої дирекції Вінницького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на стягувача Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області (код ЄДРПОУ-13322403, вул. Хмельницьке шосе, 7, м. Вінниця, 21100).

Ухвалою від 22.05.2023 заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області призначено до розгляду в судовому засіданні на 30.05.2023 о 15:15 год.

30.05.2023 від представника Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області надійшла заява про розгляд заяви за його відсутності.

Сторони та Перший відділ державної виконавчої служби у місті Вінниці Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) в судове засідання не з`явились, будучи належним чином повідомлені про час, дату та місце розгляду заяви, що підтверджується матеріалами справи. Інших заяв та клопотань на адресу суду не надходило.

Відповідно до ч. 2 ст. 379 КАС України, неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду, суд розглядає заяву без участі сторін.

За приписами ч. 4 ст. 229 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути заяву про заміну сторони виконавчого провадження без участі заявника та осіб, які беруть участь у справі, за наявними у справі матеріалами в порядку письмового провадження.

Визначаючись щодо заяви про заміну сторони виконавчого провадження, суд виходить з такого.

Постановою Вінницького окружного адміністративного суду від 01.11.2017 позов задоволено повністю та стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Євротехнобуд" на користь Вінницького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області заборгованість зі сплати страхових внесків в розмірі 450,17 грн.

26.12.2017 Вінницьким окружним адміністративним судом видано виконавчий лист №802/1823/17-а на виконання вказаного рішення суду.

Постановою від 23.11.2022 ВП №70400136 відкрито виконавче провадження з виконання виконавчого листа від 26.12.2017 за №802/1823/17-а.

За приписами статті 129-1 Конституції України судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Відповідно до статті 1 Закону України від 02.06.2016 № 1404-VIII "Про виконавче провадження" (далі - Закон від 02.06.2016 № 1404-VIII) виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Згідно з частинами 1, 2, 5 статті 15 Закону № 1404-VIII сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ.

Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником.

Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Крім того, в силу вимог ч. 1, 4 статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Судом встановлено, що згідно з постановою про відкриття виконавчого провадження від 23.11.2022 ВП №70400136 стягувачем за виконавчим листом від 26.12.2017 за №802/1823/17-а є Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області.

Разом з тим 21.09.2022 прийнято Закон України № 2620-IX "Про внесення змін до Закону України № 1105-ХIV "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування", який набрав чинності з 01.01.2023 та яким Закону № 1105-ХIV викладено у новій редакції.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 1105-ХIV припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01.01.2023. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

При цьому за змістом пункту Прикінцевих та перехідних положень Закону № 1105-ХIV стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

27.12.2022 Кабінетом Міністрів України прийнято постанову за № 1442 "Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України", пунктом 1 якої з 01.01.2023 припинено шляхом приєднання до Пенсійного фонду України Фонд соціального страхування України і, зокрема, управління виконавчої дирекції Фонду у Вінницькій області.

Частиною першою статті 379 КАС України визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Таким чином, оскільки стягувач у виконавчому провадженні з виконання виконавчого листа, виданого у цій справі, реорганізований шляхом приєднання до органів Пенсійного фонду України, а спірні правовідносини допускаються правонаступництво, суд дійшов висновку про наявність підстав для заміни сторони виконавчого провадження її правонаступником.

Керуючись ст.ст. 248, 294, 295, 379 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні з виконання виконавчого листа, виданого Вінницьким окружним адміністративним судом у справі №802/1823/17-а, з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області на правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області (Хмельницьке шосе, 7, м. Вінниця, 21100, код ЄДРПОУ 13322403).

Ухвала набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Відповідно до ст. 295 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

СуддяДмитришена Руслана Миколаївна

Дата ухвалення рішення06.06.2023
Оприлюднено15.06.2023
Номер документу111494121
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —802/1823/17-а

Ухвала від 06.06.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

Ухвала від 22.05.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

Постанова від 01.11.2017

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

Ухвала від 18.10.2017

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні