Ухвала
від 12.06.2023 по справі 645/2390/23
ФРУНЗЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 645/2390/23

Провадження № 2/645/1063/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 червня 2023 р. м. Харків

Суддя Фрунзенського районного суду м. Харкова Мартинова О.М. розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-технічний центр «Нафтогазбудпроект» до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за договором підряду,-

встановив:

Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково технічний центр «Нафтогазбудпроект» звернулося до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про стягнення заборгованості, в якій просить стягнути солідарно з відповідачів на користь позивача заборгованість у розмірі 2165590, 55 грн та судові витрати. Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що сторони перебувають у договірних правовідносинах на підставі договору № 20/16-05на розробку проектно-кошторисної документації від 23.06.2023 року. На виконання своїх договірних зобов`язань позивачем виконано роботу щодо розроблення робочого проекту «Реконструкція індивідуального житлового будинку з нежитловим приміщенням комерційного призначення по АДРЕСА_1 », однак відповідачем не виконані умови договору, що стосуються прийняття та оплати робіт.

Відповідно до частини 1статті 30 ЦПК України, позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Згідно з частиною 1статті 181 Цивільного кодексу України, до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Відповідно допункту 42 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду Україниз розгляду цивільних і кримінальних справ від 01.03.2013 року №3«Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ», виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна (частина першастатті 114ЦПК). Згідно з положеннямистатті 181ЦКдо нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Наприклад, це позови про право власності на таке майно; про право володіння і користування ним (стаття 358 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та виділ частки із цього майна (статті364,367 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності та виділ частки із цього майна (статті370,372 ЦК); про право користування нерухомим майном (визначення порядку користування ним); про право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди тощо; про визнання правочину з нерухомістю недійсним; про звернення стягнення на нерухоме майно - предмет іпотеки чи застави; розірвання договору оренди землі; стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна; про усунення від права на спадкування та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Виходячи з аналізу зазначених правових норм, правила виключної підсудності застосовуються до цивільних справ з приводу нерухомого майна та стосуються будь-яких вимог, пов`язаних з правом особи на нерухоме майно: земельні ділянки, будинки, квартири тощо, зокрема щодо права власності на нерухоме майно, а також щодо речових прав на нерухоме майно, дійсності (недійсності) договорів щодо такого майна або спорів з приводу невиконання стороною договору, об`єктом якого є нерухоме майно тощо.

Крім того, суд бере до уваги правову позицію Великої Палати Верховного суду, викладену у постанові від 16.02.2021 у справі № 911/2390/18, відповідно до якої за визначенням, що дає Академічний тлумачний словник української мови, словосполука «з приводу» означає «у зв`язку з чим-небудь», тому словосполучення «з приводу нерухомого майна» треба розуміти як будь-який спір у зв`язку з нерухомим майно або певними діями, пов`язаними з цим майном.Аналізуючи логічну послідовність зміни формулювання положень процесуального законодавства щодо правил розгляду позовів за виключною підсудністю, убачається її спрямованість на визначення виключної підсудності в цілому для всіх спорів, які виникають у межах відповідних правовідносин у зв`язку з нерухомим майном, безвідносно до предмета конкретного спору. Таким чином, виключна підсудність застосовується до тих спорів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, а спір може стосуватися як правового режиму нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном.

З матеріалівсправи вбачається,що зазначенийспір простягнення заборгованостіза договоромпідряду,який передбачаєвиконання робітз розробленняробогого проекту"Реконструкціїіндивідуального житловогобудинку убагатоквартирний житловийбудинок знежитловим приміщеннямкомерційного призначення",таким чиномспір безпосередньостосується нерухомогомайна розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , що за адміністративно-територіальним поділом відноситься до Бориславського району Львівської області.

Таким чином, суддя приходить до висновку, що на спірні правовідносини поширюються правила виключної підсудності та справа підлягає розгляду Бориславським міським судом Львівської області.

Згідно з п.1 ч.1ст.31 ЦПК Ук раїни, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи викладене, справа підлягає передачі до Бориславського міського суду Львівської області за територіальною юрисдикцією (підсудністю).

Відповідно до ч.1ст.32 ЦПК Україниспори між судами про підсудність не допускаються.

Керуючись ст.ст.30,31,354 ЦПК України, суддя,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-технічний центр «Нафтогазбудпроект» до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за договором підрядупередати до Бориславського міського суду Львівської області.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленоюЦПК Українипідсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першоїстатті 31 ЦПК України, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її оголошення. Учасник справи, якому ухвалу суду не було вручено у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О.М. Мартинова

Дата ухвалення рішення12.06.2023
Оприлюднено15.06.2023
Номер документу111508134
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за договором підряду

Судовий реєстр по справі —645/2390/23

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Іващенко С. О.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Іващенко С. О.

Ухвала від 22.09.2023

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Іващенко С. О.

Ухвала від 22.09.2023

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Іващенко С. О.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Іващенко С. О.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Іващенко С. О.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Бориславський міський суд Львівської області

Ткачова С. М.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Мартинова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні