Рішення
від 29.05.2023 по справі 333/2285/23
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 333/2285/23

Провадження № 2/333/1726/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 травня 2023 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Холода Р.С.,

за участю секретаря судового засідання Косолап А.С.,

представника позивача Булдигіної М.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі Комунарського районного суду м. Запоріжжя, в порядку спрощеного позовного провадження, позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Космічна 101» (юридична адреса: 69005, м.Запоріжжя, вул. Космічна, буд. 101, код ЄДРПОУ 40513365) до ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ), ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 ), ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_3 ) про стягнення заборгованості за надані послуги з управління багатоквартирним будинком, -

ВСТАНОВИВ:

24.03.2023 року ОСББ «Космічна 101» звернулось до Комунарського районного суду м. Запоріжжя з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за надані послуги з управління багатоквартирним будинком та витрат на професійну правничу допомогу.

Обґрунтовуючи заявлені вимоги, позивач зазначив, що 26.05.2016 року рішенням загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , було створено об`єднання співвласників багатоквартирного будинку під назвою ОСББ «Космічна 101», головою якого обрано ОСОБА_4

10.03.2019 року рішенням загальних зборів, оформлених протоколом №9, було затверджено тариф на оплату послуг за утримання будинку для власників житлових та нежитлових приміщень у розмірі 4 гривні за метр квадратний.

Протоколом №10 від 04.07.2021 року тариф на оплату послуг за утримання будинку для власників житлових та нежитлових приміщень змінився та став обраховуватись у розмірі 5 гривень метр квадратний на місяць, який продовжує діяти по дату звернення з позовом до суду.

Відповідачі у справі мають несплачену заборгованість за спожиті послуги за період часу з грудня 2019 року по червень (включно) 2022 року на загальну суму 9 700 грн., що є порушенням зобов`язання, яке виникло на підставі Статуту, рішень зборів співвласників, а також Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Відповідачі були неоднаразово повідомлені про наявність заборгованості та необхідність її погашення, однак продовжують допускати зростання заборгованості та не здійснили жодного платежу щодо її погашення.

З цих підстав, позивач просить суд стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 заборгованість за послуги з управління будинком та прибудинковою територією у розмірі 8026,03 грн., яка виникла за період з 01.04.2020 року по 28.02.2023 року.

Крім того, ОСББ «Космічна 101» понесло судові витрати, які складаються з витрат на правничу допомогу у розмірі 7 100 грн. та судового збору у розмірі 2684 грн., які просить суд покласти на відповідачів.

Ухвалою суду від 27.03.2023 року провадження у справі відкрито, розгляд справи вирішено проводити за правилами спрощеного позовного провадження.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_5 підтримала заявлені позовні вимоги з підстав, викладених у позові, просила їх задовольнити. Крім того, у зв`язку з неявкою відповідачів, не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 в судовезасідання не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені своєчасно та належним чином, причини неявки суду не повідомили, в установлений судом строк відзив на позовну заяву не надали.

На підставі викладеного, керуючись ч. 4 ст. 223 ЦПК України, суд дійшов висновку про розгляд справи за відсутності відповідача на підставі наявних у ній доказів та відповідно до ст. 280 ЦПК України, за згодою позивача, ухвалити заочне рішення.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи та наявні в ній письмові докази, суд дійшов до висновку про часткове задоволення позовних вимог ОСББ «Космічна 101», виходячи з такого.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків», об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об`єднання) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Статтею 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків» визначено, що об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами (ч. 1). Об`єднання створюється як непідприємницьке товариство для здійснення функцій, визначених законом. Порядок надходження і використання коштів об`єднання визначається цим Законом та іншими законами України (ч. 2). Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обгрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання (ч. 4).

Згідно з ч. 6 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків», об`єднання може бути створено лише власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках). Установчі збори об`єднання у новозбудованих багатоквартирних будинках можуть бути проведені після державної реєстрації права власності на більше половини квартир та нежитлових приміщень у такому будинку.

Судом встановлено, що 26.05.2016 року установчими зборами ОСББ «Космічна 101», яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , затверджено статут об`єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків», органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання (ч. 1). Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників (ч. 5). Рішення загальних зборів може бути оскаржене в судовому порядку (ч. 8).

Статтею 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків» визначено, що співвласник зобов`язаний, зокрема: виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; забезпечувати збереження приміщень, брати участь у проведенні їх реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Згідно з ч. 1 ст. 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків», для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право, зокрема, вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ст. 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків», для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання. За згодою правління окремі співвласники можуть у рахунок сплати таких внесків і платежів виконувати окремі роботи (ч. 6). З метою надання населенню, що проживає в багатоквартирних будинках, в яких створено об`єднання, пільг та субсидій для відшкодування витрат на управління багатоквартирним будинком внески і платежі визначаються у розмірах, затверджених загальними зборами об`єднання, але не більше встановленого згідно із законодавством граничного розміру відповідних витрат (ч. 7).

Як вбачається з матеріалів справи, 10.03.2019 року рішенням загальних зборів, оформлених протоколом №9, було затверджено тариф на оплату послуг за утримання будинку для власників житлових та нежитлових приміщень у розмірі 4 гривні за метр квадратний.

Протоколом №10 від 04.07.2021 року тариф на оплату послуг за утримання будинку для власників житлових та нежитлових приміщень змінився та став обраховуватись у розмірі 5 гривень метр квадратний на місяць, який продовжує діяти по дату звернення з позовом до суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 ЦК України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Пунктом 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України визначено, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

З матеріалів справи вбачається, що ОСББ «Космічна 101» в період з 01.04.2020 року по 28.02.2023 року надано послуги по управлінню будинком та прибудинковою територією за адресою: АДРЕСА_3 , вартість яких становить 8026,03 грн.

Відповідно до ст.ст. 67, 68 ЖК Української РСР, наймачі (власники) квартир зобов`язані щомісяця своєчасно вносити плату за комунальні послуги.

Згідно зматеріалами справи,відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 зареєстровані за адресою: АДРЕСА_3 , що підтверджується витягами з реєстру територіальної громади м. Запоріжжя щодо реєстрації місця проживання фізичної особи.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК України, зобов`язання повинні виконуватись належним чином відповідно до вимог закону, умов договору. Одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається крім випадків, передбачених законом.

Частиною 1 ст. 530 ЦК України визначено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Під час розгляду справи по суті судом встановлено, що відповідачі зобов`язання з оплати наданих послуг по управлінню будинком та прибудинковою територією в період з 01.04.2020 року по 28.02.2023 року належним чином не виконали, претензії щодо якості наданих послуг до ОСББ «Космічна 101» не пред`явили, у зв`язку з чим, за останніми утворилась заборгованість в сумі 8026,03 грн.

Факт наявності заборгованості в розмірі 8026,03 грн.підтверджується матеріалами цієї справи та не спростована відповідачами в ході її розгляду.

Оскільки відповідачі оплату наданих послуг не довели, будь-яких претензій щодо надання послуг позивачу не пред`явили, суд дійшов висновку, що вимоги позивача в частині стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 основного боргу у розмірі 8026,03 грн. є документально підтвердженими, нормативно обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Розглянувши вимоги ОСББ «Космічна 101» про стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на його користь витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 7 100 грн., суд дійшов до висновку про їх часткове задоволення, виходячи з такого.

Згідно з п. 1 ч. 3 ст. 133 ЦПК України, до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ст. 137 ЦПК України, витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави (ч. 1). За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги (ч. 3).

Частиною 4ст.137ЦПК Українивизначено,що розмірвитрат наоплату послугадвоката маєбути співмірниміз:1)складністю справита виконанихадвокатом робіт(наданихпослуг); 2)часом,витраченим адвокатомна виконаннявідповідних робіт(наданняпослуг); 3)обсягом наданихадвокатом послугта виконанихробіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

З огляду на викладене, позивач просить стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на його користь понесені витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 7 100 грн.

Як доказ понесених витрат на надання професійної правничої допомоги, позивачем долучено до матеріалів справи договір про надання правової допомоги від 27.01.2023 року, додаток №1 до договору про надання правової допомоги від 27.01.2023 року, акт прийняття-передачі наданих послуг від 19.05.2023 року до договору про надання правничої допомоги від 27.01.2023 року.

Розглянувши клопотання позивача, дослідивши надані останнім документи, дослідивши матеріали справи та наявні в ній докази, суд виходить з того, що при визначенні суми відшкодування витрат на професійну правничу допомогу суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін.

Тісамі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрати на підставістатті 41Конвенції прозахист правлюдини і основоположних свобод. Зокрема, у рішеннях від 23 січня 2014 року у справі«East/WestAlliance Limited» проти України», від 26 лютого 2015 року у справі«Баришевський проти України»зазначено, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим. Відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Подібні висновки щодо підтвердження витрат, пов`язаних із оплатою професійної правничої допомоги, зроблені у постанові Великої Палати Верховного Суду від 27 червня 2018 року у справі № 826/1216/16 (провадження № 11-562ас18)та додатковій постанові Великої Палати Верховного Суду від 19 лютого 2020 року у справі № 755/9215/15-ц (провадження № 14-382цс19).

Крім того, саме такий висновок міститься в постанові Верховного Суду від 01.09.2021 року, винесеній за результатами розгляду справи № 178/1522/18, який відповідно до статті 360-7 ЦПК України має враховуватися іншими судами загальної юрисдикції при застосуванні таких норм.

З огляду на викладене, дослідивши наявні в матеріалах справи докази понесених витрат на професійну правничу допомогу, враховуючи складність справи, а також обсяг виконаних адвокатом робіт (підготовка позовної заяви та представництво позивача у суді), відсутність обґрунтованої заяви відповідачів про зменшення витрат на правничу допомогу, суд дійшов висновку про стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на користь ОСББ «Космічна 101» понесених витрати на професійну правничу допомогу в сумі 4 300 грн. (500 грн. за консультацію з замовником, 2000 грн. за складення та направлення до суду позовної заяви та 1800 грн. за вихід у судове засідання, призначене на 29.05.2023 року).

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, у зв`язку з задоволенням позовних вимог ОСББ «Космічна 101», судовий збір у розмірі 2 684 грн. за подання позовної заяви покладається судом на відповідачів.

Керуючись ст.ст. 141,223,258,259,265,268,274,279, 280-282,284 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Космічна 101» (юридична адреса: 69005, м.Запоріжжя, вул. Космічна, буд. 101, код ЄДРПОУ 40513365) до ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ), ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 ), ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_3 ) про стягнення заборгованості за надані послуги з управління багатоквартирним будинком задовольнити частково.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ), ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 ), ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_3 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Космічна 101» (юридична адреса: 69005, м.Запоріжжя, вул. Космічна, буд. 101, код ЄДРПОУ 40513365) 8026 (вісім тисяч двадцять шість) грн. 03 коп. заборгованості за послуги з управління будинком та прибудинковою територією за період з 01.04.2020 року по 28.02.2023 року.

Стягнути солідарноз ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ,зареєстрований заадресою: АДРЕСА_1 ,РНОКПП: НОМЕР_1 ), ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ,зареєстрована заадресою: АДРЕСА_1 ,РНОКПП: НОМЕР_2 ), ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ,зареєстрований заадресою: АДРЕСА_1 ,РНОКПП: НОМЕР_3 )на користьОб`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку«Космічна 101»(юридичнаадреса:69005,м.Запоріжжя,вул.Космічна,буд.101,код ЄДРПОУ40513365) 4 300 (чотири тисячі триста) грн. 00 коп. витрат на професійну правничу допомогу.

У задоволенні іншої частини позову відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ,зареєстрований заадресою: АДРЕСА_1 ,РНОКПП: НОМЕР_1 )на користьОб`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку«Космічна 101»(юридичнаадреса:69005,м.Запоріжжя,вул.Космічна,буд.101,код ЄДРПОУ40513365) 894 (вісімсот дев`яносто чотири) грн. 66 коп. судового збору.

Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Космічна 101» (юридична адреса: 69005, м.Запоріжжя, вул. Космічна, буд. 101, код ЄДРПОУ 40513365) - 894 (вісімсот дев`яносто чотири) грн. 66 коп. судового збору.

Стягнути з ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ,зареєстрований заадресою: АДРЕСА_1 ,РНОКПП: НОМЕР_3 )на користьОб`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку«Космічна 101»(юридичнаадреса:69005,м.Запоріжжя,вул.Космічна,буд.101,код ЄДРПОУ40513365) 894 (вісімсот дев`яносто чотири) грн. 68 коп. судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на поданні заяви про його поновлення якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду через Комунарський районний суд м. Запоріжжя. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Повний текст рішення складено 29.05.2023 року.

Суддя Комунарського районного суду

м. Запоріжжя Р.С. Холод

Дата ухвалення рішення29.05.2023
Оприлюднено15.06.2023
Номер документу111510441
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за надані послуги з управління багатоквартирним будинком

Судовий реєстр по справі —333/2285/23

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Холод Р. С.

Рішення від 29.05.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Холод Р. С.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Холод Р. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні