Ухвала
від 14.06.2023 по справі 718/715/23
КІЦМАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №718/715/23

Провадження №2/718/149/23

У Х В А Л А

про призначення судово -почеркознавчої експертизи

14.06.2023 року м.Кіцмань Чернівецька область

КіцманськийрайоннийсудЧернівецькоїобласті у складі: головуючої- суддіМасюк Л.О., при секретарі- Харабара А.О., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 , інтереси якого представляє ОСОБА_2 , до ТзОВ «Агрофірма «Оршівська», третя особа на стороні відповідача: Южинецька сільська рада Чернівецького району Чернівецької області про усунення перешкод у користуванні майном шляхом визнання неукладеним договору оренди землі та скасування його державної реєстрації,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Кіцманського районного суду Чернівецької області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 , інтереси якого представляє ОСОБА_2 , до ТзОВ «Агрофірма «Оршівська» , третя особа на стороні відповідача: Южинецька сільська рада Чернівецького району Чернівецької області про усунення перешкод у користуванні майном шляхом визнання неукладеним договору оренди землі та скасування його державної реєстрації,

Представник позивача ОСОБА_1 , адвокат Погурський В.І., через канцелярію суду подав клопотання про призначеня судово-почеркознавчої експертизи підпису ОСОБА_1 в Додатковій угоді до Договору оренди землі від 09.08.2018 року про оренду земельної ділянки площею 1,3376 га., кадастровий №7322589700:02:001:0103, який укладено між ОСОБА_1 та ТОВ «Агрофірма «Оршівська» самим ОСОБА_1 , проведення якої просив доручити експертам Львівського науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, 79024, м. Львів, вул. Липинського, 54.

На вирішення почеркознавчої експертизи поставити наступне питання:

- Чи виконано підпис в Додатковій угоді до Договору оренди землі від 09 серпня 2018 року про оренду земельної ділянки площею 1,3376 га., кадастровий №7322589700:02:001:0103, який укладено між ОСОБА_1 та ТОВ «Агрофірма «Оршівська» самим ОСОБА_1 чи іншою особою?

Представник позивача ОСОБА_1 , адвокат Погурський В.І., в підготовче судове засідання не зявився, однак скерував на адресу суду заяву у якій підтримав подане ним клопотання про призначення почеркознавчої експерти та просив підготовче судове засідання провести без його участі.

Представник відповідача ТзОВ «Агрофірма «Оршівська» Додчук О.Л. в підготовче судове засідання не зявився, однак скерував на адресу суду заяву у якій просив підготовче судове засідання провести без його участі, не заперечує щодо призначення почеркознавчої експертизи, однак просить доручити проведення експертизи Чернівецькому НДКЦ МВС України.

Суд, дослідивши клопотання про призначення експертизи та матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Частиною 1 ст.76 ЦПК Українивстановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування (ч. 1ст. 77ЦПК України).

Статтею 81 ЦПК Українина сторони покладено обов`язок доказування і подання доказів. Це положення є одним із найважливіших наслідків принципу змагальності. Кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно дост. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно ч.3 ст. 103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Відповідно дост. 1 Закону України «Про судову експертизу», судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні, зокрема, суду.

Судова експертиза призначається лише у разі дійсної потреби у спеціальних знаннях для встановлення фактичних даних, що входять до предмета доказування, тобто у разі, коли висновок експерта не можуть замінити інші засоби доказування.

З урахуванням викладеного суд дійшов до висновку, що клопотання представника позивача позивача ОСОБА_1 , адвоката Погурського В.І., про призначеня судово-почеркознавчої експертизи є обґрунтованим, та таким що підлягає задоволенню, оскільки слід встановити належність вчиненого підпису в Додатковій угоді до Договору оренди землі від 09.08.2018 року, саме ОСОБА_1 .

Керуючись ст. ст.76,81,103,104 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 , адвоката Погурського В.І., про призначеня судово-почеркознавчої експертизи - задовольнити.

Призначити по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , інтереси якого представляє ОСОБА_2 , до ТзОВ «Агрофірма «Оршівська» , третя особа на стороні відповідача: Южинецька сільська рада Чернівецького району Чернівецької області про усунення перешкод у користуванні майном шляхом визнання неукладеним договору оренди землі та скасування його державної реєстрації судово-почеркознавчу експертизу, об`єктом якої визначити наступне питання:

- Чи виконано підпис в Додатковій угоді до Договору оренди землі від 09 серпня 2018 року про оренду земельної ділянки площею 1,3376 га., кадастровий №7322589700:02:001:0103, який укладено між ОСОБА_1 та ТОВ «Агрофірма «Оршівська» самим ОСОБА_1 чи іншою особою?

Проведення експертизи доручити експертам Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (адреса м.Львів вул.Липинського, 54).

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України, за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обовязків.

Направити експертам Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (адреса м.Львів вул.Липинського, 54) матеріали справи №718/715/23 (провадження №2/718/149/23).

В якості достовірних зразків почерку та підписів ОСОБА_1 для проведення судової почеркознавчої експертизи використовувати експерементальні зразки підписів ОСОБА_1 , наданих в Кіцманському районному суді, які містяться у файлі - а.с.62; додаткову угоду про внесення змін та доповнень до договору оренди землі від 09.08.2018 року (а.с.67); журнали здачі зміни ОСОБА_1 , як начальника відділу охорони ТОВ "Чернівецький машзавод", в яких містяться умовно вільні зразки підписів ОСОБА_1 .

Роз`яснити сторонам положенняст.109 ЦПК Українипро наслідки ухилення від участі в експертизі.

Витрати, пов`язані з проведенням експертизи, покласти на позивача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: с.Южинець Черінвецького району Чернівецької області.

Провадження по справі зупинити до закінчення проведення судової експертизи.

Ухвала суду може бути оскаржена лише в частині зупинення провадження по справі, в іншій частині ухвала суду оскарженню в апеляційному порядку не підлягає, заперечення на неї можуть бути включенні до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Кіцманського

районного суду Л.О.Масюк

СудКіцманський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення14.06.2023
Оприлюднено15.06.2023
Номер документу111514771
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —718/715/23

Постанова від 03.04.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Половінкіна Н. Ю.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Половінкіна Н. Ю.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Половінкіна Н. Ю.

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

Ухвала від 17.03.2023

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні