Ухвала
від 12.06.2023 по справі 757/23396/23-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/23396/23-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 червня 2023 року Печерський районний суд м. Києва

суддя Батрин О.В.

учасники справи

позивач: ОСОБА_1 відповідач 1: Товариство з обмеженою відповідальністю «ПЛАНЕТА-ЗЕМ»

відповідач 2: Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «ПОТІК»

відповідач 3: Колективне сільськогосподарське підприємство «МАСЛІВСЬКЕ»

розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ПЛАНЕТА-ЗЕМ», Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «ПОТІК», Колективного сільськогосподарського підприємства «МАСЛІВСЬКЕ» про визнання недійсним та скасування акту приймання-передачі нежитлових будівель, договору купівлі-продажу сіносховища та рішень державного реєстратора та приватного виконавця,-

ВСТАНОВИВ:

До Печерського районного суду м. Києва надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ПЛАНЕТА-ЗЕМ», Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «ПОТІК», Колективного сільськогосподарського підприємства «МАСЛІВСЬКЕ» про визнання недійсним та скасування акту приймання-передачі нежитлових будівель, договору купівлі-продажу сіносховища та рішень державного реєстратора та приватного виконавця.

Проте, вказана позовна заява не може бути прийнята судом до розгляду, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 30 ЦПК України (виключна підсудність) позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Згідно із даними, які позивач зазначив у позовній заяві, останній просить визнати недійсним та скасувати акт приймання-передачі нежитлових будівель, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , а також визнати недійсними договір купівлі-продажу, рішення державного реєстратора та приватного виконавця відносно вказаного нерухомого майна.

Згідно з п. 42 Постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого суду України з розгляду кримінальних і цивільних справ № 3 від 1.03.2013 року «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ» виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна. Згідно з положеннями статті 181 ЦК України до нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Наприклад, це позови про право власності на таке майно; про право володіння і користування ним (стаття 358 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та виділ частки із цього майна (статті 364, 367 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності та виділ частки із цього майна (статті 370, 372 ЦК); про право користування нерухомим майном (визначення порядку користування ним); про право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди тощо; про визнання правочину з нерухомістю недійсним; про звернення стягнення на нерухоме майно - предмет іпотеки чи застави; розірвання договору оренди землі; стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна; про усунення від права на спадкування та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Оскільки предметом позову є визнання недійсним та скасування акту приймання-передачі нежитлових будівель, договору купівлі-продажу сіносховища та рішень державного реєстратора та приватного виконавця відносно нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 , НОМЕР_1, АДРЕСА_4 , то з урахуванням положень ч. 1 ст. 30 ЦПК України вказаний позов повинен бути пред`явлений за місцем знаходження нерухомого майна, тобто до Миронівського районного суду Київської області.

Таким чином, дана справа не підсудна цьому суду та з урахуванням положень п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України вказаний позов підлягає предачі до суду за місцем знаходження нерухомого майна, тобто до Миронівського районного суду Київської області.

На підставі викладеного та керуючись ст. 30, 31, 353 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ПЛАНЕТА-ЗЕМ», Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «ПОТІК», Колективного сільськогосподарського підприємства «МАСЛІВСЬКЕ» про визнання недійсним та скасування акту приймання-передачі нежитлових будівель, договору купівлі-продажу сіносховища та рішень державного реєстратора та приватного виконавця направити для розгляду за підсудністю до Миронівського районного суду Київської області (за адресою: вулиця Першотравнева, 3, Миронівка, Київська обл., 08800).

Ухвала суду може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційні скарги подаються учасниками справи до Київського апеляційного суду.

Суддя О.В. Батрин

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення12.06.2023
Оприлюднено15.06.2023
Номер документу111517157
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000)

Судовий реєстр по справі —757/23396/23-ц

Рішення від 14.05.2024

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Каневський В. О.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні