Рішення
від 14.06.2023 по справі 910/4874/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

14.06.2023Справа № 910/4874/23

за позовом Дочірнього підприємства «КиївГазЕнерджи»

до Комунального підприємства «Київпастранс» в особі філії Комунального підприємства «Київпастранс» Автобусний парк №2

про стягнення 22 884,27 грн

Суддя Зеленіна Н.І.

Без виклику представників сторін.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Дочірнє підприємство "КиївГазЕнерджи" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Комунального підприємства "Київпастранс" в особі філії Комунального підприємства "Київпастранс" Автобусний парк №2 про стягнення заборгованості за неналежне виконання зобов`язань за договором №52.20-117 на постачання природного газу балансоутримувачу від 27.02.2020, яка складається з 18 713,70 грн - суми основного боргу, 3 628,93 грн - інфляційних втрат та 541,64 грн - 3% річних.

Ухвалою Господарського суд міста Києва від 03.04.2023 відкрито провадження у справі та ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Так, з метою повідомлення відповідача про розгляд справи судом, на виконання приписів Господарського процесуального кодексу України, ухвала суду про відкриття провадження у справі була направлена судом рекомендованими листами з повідомленнями про вручення на адресу місцезнаходження сторін.

Як вбачається з матеріалів справи поштові відправлення з ухвалою про відкриття провадження у справі були вручені сторонам у справі.

Відповідач не подав до суду відзив на позов, тобто не скористався наданим їм процесуальним правом, передбаченим статтею 178 ГПК України.

Згідно з ч. 4 ст. 240 ГПК України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

27.02.2020 між Дочірнім підприємством «КиївГазЕнерджи» (постачальник) та філією Комунального підприємства «Київпастранс» Автобусним парком № 2 (балансоутримувач) було укладено договір постачання природного газу балансоутримувачу № 52.20-117, відповідно до умов якого постачальник зобов`язується поставити у встановлений строк баласоутримувачу визначений цим договором товар - природний газ, який відповідає коду 09120000-6 газове паливо (природний газ) відповідно до Національного класифікатора України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник», затвердженого наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 23.12.2015 № 1749 у власність, в обсягах і порядку, передбачених даним договором, а балансоутримувач зобов`язується прийняти газ та оплатити постачальнику його вартість у розмірах, строках, порядку та на умовах, передбачених даним договором.

Згідно з п. 1.2 договору постачальник передає балансоутримувачу газ в обсягах 8 700 м.куб. газу, в тому числі по місяцях та за добу. До 20 числа місяця, що передує місяцю постачання газу, балансоутримувач зобов`язаний у письмовому вигляді та на електронну пошту (розділ 10 та 11 цього договору) надавати постачальнику подобовий графік споживання газу, у якому зазначати планові об`єми споживання на кожну добу місяця постачання. У разі ненадання (несвоєчасного надання) такого графіку газ буде постачатися в межах середньодобового планового об`єму.

Постачання газу здійснюється за адресами: вул. Празька, 12. (пункт 1.3 договору).

Відповідно до п. 1.4 договору цим договором охоплюється забезпечення газом усієї багатоповерхової забудови (будівель), призначеної для проживання населення, і яка перебуває на балансі, оперативному управлінні чи обслуговуванні балансоутримувача чи його структурних підрозділів станом на дату підписання договору.

Розрахунковим періодом за цим договором є календарний місяць (пункт 3.2 договору).

Згідно з п. 3.3 договору на підставі даних оператора ГРМ про об`єм (обсяг) газу (або за плановими величинами середньомісячного споживання газу в опалювальний або міжопалювальний період) постачальником до 2-го числа місяця наступного за звітним складається та надсилається балансоутримувачу акт передачі-приймання природного газу переданого балансоутримувачу для побутових потреб у двох примірниках, по одному для кожної із сторін, в якому відображається загальна вартість поставленого балансоутримувачу газу з урахуванням всіх пільг та субсидій мешканців та показників газових лічильників.

Відповідно до п. 3.4 договору протягом 2-х робочих днів з дня отримання акту передачі-приймання природного газу балансоутримувач розглядає, підписує його та повертає один примірник постачальнику, і він є основою для проведення розрахунків з постачальником.

Згідно з п. 3.5 договору у випадку, якщо в балансоутримувача виникли претензії щодо достовірності даних, викладених в акті передачі-приймання, він повинен протягом вказаних 2-х днів письмово направити їх на адресу постачальника, в іншому випадку сторони дійшли згоди, що відсутність письмових заперечень протягом вказаного строку є фактом повного узгодження умов такого акту, і він є основою для подальших розрахунків між сторонами.

Звірка розрахунків оформлюється актом, що складається зацікавленою стороною протягом 10-ти днів з моменту отримання вимоги від однієї із сторін (пункт 3.7 договору).

Відповідно до п. 5.2 договору балансоутримувач зобов`язується здійснити оплату постачальнику вартості поставленого балансоутримувачу для побутових потреб та спожитого мешканцями газу в наступні строки:

Якщо балансоутримувач користується послугами КП ГІОЦ з розщеплення платежів, - до 25 останнього календарного дня місяця, наступного за місяцем постачання газу (пункт 5.2.1 договору).

Якщо балансоутримувач не користується послугами КП ГІОЦ з розщеплення платежів - до десятого календарного дня місяця, наступного за місяцем постачання газу (пункт 5.2.2 договору).

Незалежно від використання послугами КП ГІОЦ з розщеплення платежів, остаточний розрахунок за отримані послуги здійснюється до 25 числа місяця наступного за розрахунковим. У випадку не проведення розрахунків до 25 числа місяця наступного за розрахунковим, з 26 числа місяця наступного за розрахунковим умови договору, в частині проведення розрахунків, вважаються порушеними, у зв`язку з чим постачальник здійснює нарахування пені, згідно ч. 1 ст. 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (пункт 5.2.3 договору).

Відповідно до п. 7.1 договору за невиконання або неналежне виконання своїх зобов`язань за договором сторони несуть відповідальність згідно з цим договором та чинним законодавством України.

Згідно з п. 7.3 договору у разі порушення балансоутримувачем строків оплати, передбачених даним договором, балансоутримувач сплачує на користь постачальника, крім суми заборгованості, пеню у розмірі 0,01 відсоток від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу, згідно ч. 1 ст. 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Договір набирає чинності з дати його підписання та діє до 31.12.2020, а в частині проведення розрахунків - до повного виконання сторонами своїх зобов`язань за цим договором. Умови цього договору розповсюджуються на відносини між сторонами, які виникли з 01.01.2020 (пункт 10.1 договору).

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що відповідачем допущено неналежне виконання зобов`язань за договором щодо оплати за поставлений природний газ, у зв`язку з чим у відповідача наявна заборгованість перед позивачем, яку позивач просить стягнути.

Дослідивши наявні матеріали справи, оцінюючи надані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України та ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Позивач на виконання умов договору направив на адресу відповідача акти передачі-приймання природного газу №0ЕБИ-000065 від 31.01.2022 на суму 6 359,70 грн, №0ЕБИ-000256 від 28.02.2022 на суму 5 742,00 грн, №ОЕБИ-000437 від 31.03.2022 на суму 2 610,00 грн, № ОЕБИ-000575 від 30.04.2022 на суму 4 002,00 грн.

Відповідач зазначені акти передачі-приймання не підписав; зауважень щодо їх змісту не надав; оплату за отриманий природний газ не здійснив.

Відповідно до ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Частиною 2 ст. 530 Цивільного кодексу України встановлено, що якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

Оскільки вартість поставленого природного газу у розмірі 18 713,70 грн підтверджена наявними у матеріалах справи доказами, за відсутності у матеріалах справи доказів сплати вказаної заборгованості, суд приходить до висновку щодо наявності підстав для задоволення позовних вимог позивача та стягнення з відповідача суми заборгованості у розмірі 18 713,70 грн.

Щодо заявлених позивачем до стягнення з відповідача 3% річних у загальному розмірі 541,64 грн та інфляційних втрат у розмірі 3 628,93 грн, суд зазначає наступне.

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три відсотки річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Перевіривши наданий позивачем розрахунок 3% річних та інфляційних втрат, суд встановив, що розрахунок є арифметично вірним, а відтак вимоги позивача про стягнення 3% річних у розмірі 541,64 грн та інфляційних втрат у розмірі 3 628,93 грн підлягають задоволенню.

Згідно із ч. 2-3 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ч.1 ст.73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами ч.1 ст.74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 Господарського процесуального кодексу України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч.1 ст.77 Господарського процесуального кодексу України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За приписами ч.1 ст.86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є доведеними, обґрунтованими, такими, що відповідають фактичним обставинам справи і не спростовані належним чином у встановленому законом порядку відповідачем, а відтак підлягають частковому задоволенню.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст. 86, 126, 129, 233, 236-240, 250-252 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги Дочірнього підприємства «КиївГазЕнерджи» - задовольнити.

2. Стягнути з Комунального підприємства «Київпастранс» (04070, м. Київ, вул. Набережне шосе, буд. 2, код ЄДРПОУ - 31725604) в особі філії Комунального підприємства «Київпастранс» Автобусний парк №2 (02090, м. Київ, вул. Празька, буд. 7, код ЄДРПОУ - 05446692) на користь Дочірнього підприємства «КиївГазЕнерджи» (01103, м. Київ, вул. Михайла Бойчука, 4-Б) 18 713 (вісімнадцять тисяч сімсот тринадцять) грн 70 коп. - суму основного боргу, 3 628 (три тисячі шістсот двадцять вісім) грн 93 коп. - інфляційних втрат, 541 (п`ятсот сорок одна) грн 64 коп. - 3% річних, 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн - витрат зі сплати судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу протягом 20 днів з дня підписання повного тексту.

Рішення суду набирає законної сили у порядку і строки, передбачені ст. 241 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Н.І. Зеленіна

Дата ухвалення рішення14.06.2023
Оприлюднено15.06.2023
Номер документу111518765
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 22 884,27 грн

Судовий реєстр по справі —910/4874/23

Рішення від 14.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 03.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні