Ухвала
від 13.06.2023 по справі 922/3143/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"13" червня 2023 р.м. ХарківСправа № 922/3143/15

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Яризька В.О.

Без виклику представників сторні

розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області про заміну сторони ( вх. №14678)

по справі за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Марбел-Рогань"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Рогань"

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Харківської області від 25.11.2015 ТОВ "Фірма "Рогань" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатора.

Ухвалою суду від 12.09.2017 ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Косиневського М.А

08.06.2023 до суду від Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області надійшла заява про заміну сторони (вх. № 14678), в якій заявник просить суд замінити кредитора Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області на Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області (код 14099344, адреса : 61022, м. Харків, майдан Свободи, Держпром, 3 під`їзд, 2 поверх).

Розглянувши подану заяву та матеріали справи, суд встановив,що ухвалою суду від 31.05.2016затверджено реєстр вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Рогань", (61172, Харківська обл., місто Харків, вул. Роганська, буд. 159, код ЄДРПОУ 14082786),у тому числі вимоги Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань України в м. Харкові (61001, м. Харків, пр. Гагаріна, 1) у розмірі 1096361,01грн. (2 черга задоволення вимог кредиторів) та 5192,00грн. судового збору (1 черга задоволення вимог кредиторів).

Ухвалою суду від 21.12.2017 року задоволено клопотання Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області в особі Харківського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області про заміну кредитора правонаступником (вх. № 35977); здійснено заміну кредитора Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Харкові на його правонаступника - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області в особі Харківського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області (код 41433726).

Отже, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області є кредитором Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Рогань"у справі 922/3143/15.

Суд, дослідивши надану заяву в сукупності з матеріалами справи, дійшов висновку про задоволення заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області керуючись наступним.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 № 1442 "Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України"Фонд соціального страхування України припинено з 01.01.2023, реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України.

З 01.01.2023 набрала чинності нова редакція Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. №1105-ХІУ (далі - Закон №1105). Відповідно до нової редакції ч.1 ст. 4 Закону №1105 з 01.01.2023 року уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України.

Згідно статті 5 Закону №1105 з 01.01.2023 року виконання функцій страховика за загальнообов`язковим державним соціальним страхування передано Пенсійному фонду України. Пунктом 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону №1105 у новій редакції вирішено припинити Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Пунктом 6 Прикінцевих та перехідних положень Закону №1105 встановлено, що з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності витратами, зумовленими похованням, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, платники єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування і отримувачі виплат (матеріального забезпечення) є такими, що зареєстровані (взяті на облік) Пенсійним фондом України, їх перереєстрація не здійснюється.

Пунктом 7 нової редакції Прикінцевих та перехідних положень Закону №1105 встановлено, що стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

01.05.2023 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань був внесений запис про припинення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області в результаті реорганізації. Правонаступник - Пенсійний фонд України.

Згідно п.1 Положення про головні управління Пенсійного фонду України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, затвердженого Постановою правління Пенсійного фонду України 22 грудня 2014 року № 28-2 (у редакції постанови правління Пенсійного фонду України 21 грудня 2022 року № 28-2), зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 15 січня 2015 р. За № 40/26485, (далі Положення), Головні управління Пенсійного фонду України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (далі - головне управління Фонду) є територіальними органами Пенсійного фонду України (далі - Фонд).

Головні управління Фонду підпорядковуються Фонду та разом з управліннями Фонду в районах, містах, районах у містах, а також об`єднаними управліннями (далі - управління Фонду) утворюють систему територіальних органів Фонду.

Відповідно до п.З Положення, основними завданнями головного управління Фонду є:

- реалізація державної політики з питань пенсійного забезпечення, загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та загальнообов`язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу;

- забезпечення ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню, осіб, які мають право на пільги, а також отримувачів житлових субсидій;

- здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг відповідно до Законів України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" та "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування";

- профілактика нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань;

- проведення перевірки обґрунтованості видачі, продовження листків непрацездатності та документів, що є підставою для їх формування, на базі інформації з електронних систем та реєстрів;

- здійснення контролю за використанням страхувальниками та застрахованими особами страхових коштів.

Крім того, 07.02.2023 набрала чинностіпостанова Кабінету Міністрів України від 04.02.2023 № 95 "Деякі питання капіталізації платежів у випадках ліквідації страхувальників", пунктом 2 якої визначено, що капіталізація платежів у випадках ліквідації (зокрема у зв`язку з банкрутством) страхувальника для задоволення вимог, що виникли із його зобов`язань внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров`ю застрахованих осіб, здійснюється до Пенсійного фонду України у порядку, встановленомупостановою Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 № 986.

Отже відбулось фактичне правонаступництво від Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Харківській області до Головного управління ПФУ у Харківській області (код ЄДРПОУ 14099344).

Відповідно дост. 43 Кодексу України з процедур банкрутства, у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі. Усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Статтею 52 ГПК Українипередбачено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Таким чином належним кредитором на даний час за вказаними вище кредиторськими вимогами до Боржника є саме Головне управління ПФУ у Харківській області (код ЄДРПОУ 14099344).

На підставі викладеного суд дійшов висновку, що заява Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області (вх. № 14678 від 08.06.2023) про заміну кредитора підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 52,232-235,255 ГПК України,ст. 43 Кодексу України з процедур банкрутства, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області (вх. № 14678 від 08.06.2023) про заміну кредитора.

2. Замінити кредитора у справі № 922/3143/15 - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області на Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області, код ЄДРПОУ 14099344 (61022, місто Харків, майдан Свободи, Держпром, 3 під`їзд 2 поверх).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена протягом десяти днів з дати підписання ухвали шляхом подання апеляційної скарги до Східного апеляційного господарського суду.

Ухвалу складено та підписано 13.06.2023.

Суддя Яризько В.О.

Дата ухвалення рішення13.06.2023
Оприлюднено15.06.2023
Номер документу111519621
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —922/3143/15

Ухвала від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 25.09.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 31.07.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 13.06.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 05.06.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 10.05.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 01.02.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 09.11.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні