Ухвала
від 13.06.2023 по справі 127/17228/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/17228/23

Провадження № 1-кс/127/6730/23

У Х В А Л А

Іменем України

13 червня 2023 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницького області в складі

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання: ОСОБА_2

за участю:

слідчого: ОСОБА_3

розглянувши в судовому засіданні в м. Вінниці в залі суду клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП у Вінницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП у Вінницькій області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором ОСОБА_4 , про проведення обшуку, в якому просив надати дозвіл на проведення обшуку у підвальному приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення: електронно-обчислюваної техніки, а саме: комп`ютерів, ноутбуків, системних блоків, планшетів, смартфонів, мобільних телефонів; флеш накопичувачів, маршрутизаторів та інших носіїв електронних документів; грошових коштів здобутих внаслідок вчинення злочину, сім-карт до мобільних телефонів, чорнових записів, банківських карток, інших речей, предметів та документів, які могли бути знаряддям вчинення кримінального правопорушення, чи набуті кримінально-протиправним шляхом та можуть бути використані, як докази у кримінальному провадженні.

Клопотання мотивовано тим, що відділом розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП у Вінницькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12023020000000443 від 01.06.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до СУ ГУНП у Вінницькій області 01.06.2023 надійшли матеріали із ВПК у Вінницькій області Департаменту кіберполіції Національної поліції України, про те, що група осіб на території м. Вінниці, зловживаючи довірою широкого кола осіб під виглядом фіктивних торгів на фінансових ринках та фондових біржах, а також фіктивних фінансових операцій з грошовими коштами та крипто-валютними парами, заволодівають грошовими коштами громадян, тим самим вчиняють шахрайство з використанням електронно-обчислювальної техніки.

У ході досудового розслідування з метою встановлення фактичних обставин вчинення кримінального правопорушення, на адресу ВКП у Вінницькій області ДКП НПУ направлено відповідне доручення в порядку ст. 40 КПК України із матеріалів виконання якого встановлено, що на території міста Вінниці функціонують так звані «Сall-центри», які під виглядом брокерської компанії здійснюють в мережі інтернет фіктивні торги на фінансових ринках, фондових біржах, а також фіктивні фінансові операції з грошовими коштами, крипто-валютними парами і таким чином, шляхом обману та зловживанням довірою, використовуючи електронно-обчислювальну техніку заволодівають грошовими коштами громадян.

Здійснюють свою діяльність так звані «Сall-центри» у офісних приміщеннях, які розташовані на території АДРЕСА_3; АДРЕСА_1 (підвальне приміщення); АДРЕСА_2 (мансардний поверх);

Набір працівників до роботи у зазначених «Сall-центрах» проводиться у мережі Інтернет, через велику плинність кадрів. Безпосередньо підбір працівників здійснює так званий «HR менеджер», який виконує управлінські функції в «Сall-центрі», проводить інструктажі діючим працівникам офісу перед початком робочого дня, а також надає списки з номерами телефонів громадян, яким необхідно телефонувати та пропонувати інвестувати грошові кошти.

Зазначені «Сall-центри» здійснюють підбір потенційних жертв з кола осіб, не лише на території України, але і тих, які проживають на території країн Європи. Для створення ілюзії про місце знаходження офісних приміщень у різних країнах світу їх працівниками використовується CIP телефонія, а для поповнення фіктивних рахунків зловмисниками розміщені програмні інтерфейси різних платіжних систем.

Згідно інформаційної довідки №334958291 із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, власником земельної ділянки (кадастровий номер: 0510100000:02:042:0059), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 є Товариство з обмеженою відповідальністю підприємство «ПРЕСТИЖ», код ЄДРПОУ: 13311546.

Враховуючи викладене виникли достатні підстави для проведення обшуку у офісному приміщенні, яке розташоване у підвальному приміщені за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення: електронно-обчислюваної техніки, а саме: комп`ютерів, ноутбуків, системних блоків, планшетів, смартфонів, мобільних телефонів; флеш накопичувачів, маршрутизаторів та інших носіїв електронних документів; грошових коштів здобутих внаслідок вчинення злочину, сім-карт до мобільних телефонів, чорнових записів, банківських карток, інших речей, предметів та документів, які могли бути знаряддям вчинення кримінального правопорушення, чи набуті кримінально-протиправним шляхом та можуть бути використані, як докази у кримінальному провадженні.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав, за викладених в ньому обставин, просив клопотання задовольнити.

Відповідно до частини четвертої статті 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи вищенаведене, судовий розгляд здійснювався за фіксації процесу технічними засобами.

Слідчий суддя, дослідивши клопотання слідчого та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, з огляду та таке.

Статтею 30 Конституції України кожному гарантується недоторканність житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до статті 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції.

Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Відповідно до частини першої статті 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

В той же час, згідно з частиною першою статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук - це слідча дія, що являє собою процесуальне примусове обстеження приміщень, місцевості, окремих осіб з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Фактичною підставою для проведення обшуку є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення його мети. До них, зокрема, можна віднести достатні відомості про те, що знаряддя кримінального правопорушення або майно (речі й цінності), здобуте у результаті його вчинення, а також інші предмети і документи, що мають значення для розкриття правопорушення чи забезпечення цивільного позову, відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення знаходяться в певному приміщенні або місці чи в якої-небудь особи.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування. (ч. 2 ст. 234 КПК)

З матеріалів доданих до клопотання вбачається, що відділом розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП у Вінницькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12023020000000443 від 01.06.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

З витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023020000000443 від 01.06.2023 слідує, що «До СУ ГУНП у Вінницькій області 01.06.2023 надійшли матеріали із ВПК у Вінницькій області Департаменту кіберполіції Національної поліції України, про те, що група осіб на території м. Вінниці, зловживаючи довірою широкого кола осіб під виглядом фіктивних торгів на фінансових ринках та фондових біржах, а також фіктивних фінансових операцій з грошовими коштами та крипто-валютними парами, заволодівають грошовими коштами громадян, тим самим вчиняють шахрайство з використанням електронно-обчислювальної техніки.»

Обґрунтовуючи клопотання слідчим зазначається, що в ході досудового розслідування з метою встановлення фактичних обставин вчинення кримінального правопорушення, на адресу ВКП у Вінницькій області ДКП НПУ направлено відповідне доручення в порядку ст. 40 КПК України із матеріалів виконання якого встановлено, що на території міста Вінниці функціонують так звані «Сall-центри», які під виглядом брокерської компанії здійснюють в мережі інтернет фіктивні торги на фінансових ринках, фондових біржах, а також фіктивні фінансові операції з грошовими коштами, крипто-валютними парами і таким чином, шляхом обману та зловживанням довірою, використовуючи електронно-обчислювальну техніку заволодівають грошовими коштами громадян.

Здійснюють свою діяльність так звані «Сall-центри» у офісних приміщеннях, які розташовані на території АДРЕСА_3; АДРЕСА_1 (підвальне приміщення); АДРЕСА_2 (мансардний поверх);

Набір працівників до роботи у зазначених «Сall-центрах» проводиться у мережі Інтернет, через велику плинність кадрів. Безпосередньо підбір працівників здійснює так званий «HR менеджер», який виконує управлінські функції в «Сall-центрі», проводить інструктажі діючим працівникам офісу перед початком робочого дня, а також надає списки з номерами телефонів громадян, яким необхідно телефонувати та пропонувати інвестувати грошові кошти.

Зазначені «Сall-центри» здійснюють підбір потенційних жертв з кола осіб, не лише на території України, але і тих, які проживають на території країн Європи. Для створення ілюзії про місце знаходження офісних приміщень у різних країнах світу їх працівниками використовується CIP телефонія, а для поповнення фіктивних рахунків зловмисниками розміщені програмні інтерфейси різних платіжних систем.

Вищевказані обставини підтверджуються витягом з ЄРДР №12023020000000443 від 01.06.2023 та оперативною інформацією зафіксованою в рапортах працівників поліції.

Як уже зазначалося, згідно з частиною першою статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

З інформаційної довідки із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 334958291 від 08.06.2023 слідує, що власником земельної ділянки (кадастровий номер: 0510100000:02:042:0059), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , являється Товариство з обмеженою відповідальністю підприємство «ПРЕСТИЖ», код ЄДРПОУ: 13311546.

З огляду на вищевикладене слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав вважати, що у підвальному приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , може зберігатися електронно-обчислювана техніка, а саме: комп`ютери, ноутбуки, системні блоки, планшети, смартфони, мобільні телефони; флеш накопичувачі, маршрутизатори та інші носії електронних документів; сім-карти до мобільних телефонів, чорнові записи, банківські картки, інші речі, предмети та документи, які могли бути знаряддям вчинення кримінального правопорушення, чи набуті кримінально-протиправним шляхом та можуть бути використані, як докази у кримінальному провадженні.

Таким чином, зважаючи на необхідність всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, надання їм належної правової оцінки та прийняття законних процесуальних рішень в передбачені кримінальним процесуальним законодавством строки, з метою здобуття фактичних даних, які дадуть можливість встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення речей, слідчий суддя вважає клопотання про обшук обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 233, 234, 235, 309, 372 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати дозвіл слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП у Вінницькій області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 та слідчим, які діють у складі групи слідчих у кримінальному провадженні №12023020000000443 від 01.06.2023, на проведення обшуку у підвальному приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення: електронно-обчислюваної техніки, а саме: комп`ютерів, ноутбуків, системних блоків, планшетів, смартфонів, мобільних телефонів; флеш накопичувачів, маршрутизаторів та інших носіїв електронних документів; сім-карт до мобільних телефонів, чорнових записів, банківських карток, інших речей, предметів та документів, які могли бути знаряддям вчинення кримінального правопорушення, чи набуті кримінально-протиправним шляхом та можуть бути використані, як докази у кримінальному провадженні.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя:

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення13.06.2023
Оприлюднено17.06.2024
Номер документу111522433
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —127/17228/23

Ухвала від 13.06.2023

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Гриневич В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні