Ухвала
від 14.06.2023 по справі 712/5739/23
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Провадження №1-кс/712/2719/23

Справа № 712/5739/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 червня 2023 року Слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси клопотання винесене у кримінальному провадженні № 62023100140000107 від 07.03.2023 року за ч.3 ст. 1102 , ч. 1 ст. 1112 КК України, слідчим Четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Черкасах) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві ОСОБА_4 та погоджено прокурором відділу Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_5 , про передачу речових доказів для здійснення заходів з управління ними,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий Четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Черкасах) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про передачу речових доказів для здійснення заходів з управління ними, посилаючись на те, що Четвертим слідчим відділом (з дислокацією у м. Черкасах) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62023100140000107 від 07.03.2023, зареєстрованому за матеріалами Третього оперативного відділу (з дислокацією у м. Черкасах) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 110-2, ч. 1 ст. 111-2 КК України.

В ході здійснення досудового розслідування встановлено, що на території Черкаської області здійснює господарську діяльність приватне акціонерне товариство «БАКАЛІЯ» (код ЄДРПОУ 01553422, зареєстроване за адресою: м. Черкаси, вул. Гоголя, 582), засновником та кінцевим бенефіціаром якого є громадянин російської федерації ОСОБА_6 ( ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ИНН НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ), директор - ОСОБА_7 (громадянка України).

Основними видом господарської діяльності ПрАТ «БАКАЛІЯ» є надання в оренду нерухомого майна (одна з основних торгових площадок у м. Черкаси, призначена для продажу промислових товарів), володіє майновими правами на 2 земельні ділянки та комплекс будівель (ангари, магазини, виробничі приміщення) загальною вартістю близько 200 млн.грн.

Встановлено, що ОСОБА_6 як громадянин рф володіє та особисто або через підконтрольних йому осіб здійснює керівництво більш ніж 15 підприємствами, зареєстрованими в рф та які діють в Криму, здійснюють поставки на силові структури, зокрема: ЗАО «Ренна-Холдинг» (м. Москва, основний вид діяльності - оренда інтелектуальної власності); ЗАО «Кореновский молочно-консервный комбинат» (м. Кореновск Краснодарский край; виробництво молочної продукції); ООО «Торговый дом «Ренна» (м. Москва, філія функціонує у м. Сімферополь; діяльність агентів з оптової торгівлі продуктами харчування та тютюновими виробами), ООО «Ренна-логистик» (м. Вороніж; перевезення товарів).

З відкритих джерел встановлено, що підприємства ОСОБА_6 з 2014 року по т.ч. здійснюють поставки аграрної продукції на адресу бюджетних установ рф, в т.ч. ФСИН, МВД, ФСБ та управління справами президента рф. Також після анексії півострову Крим ОСОБА_6 заснував ООО «Торговый дом «Ренна» та розмістив філії своїх підприємств на території півострову, які проводять господарську діяльність по даний час. Його ж підприємствами сплачуються податки та інші обов`язкові платежі до бюджету російської федерації, з якого фінансується збройні сили, якими наразі ведеться повномасштабна війна проти України та вчиняються численні воєнні злочини, проти миру безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Тобто, ОСОБА_6 , як особисто, так і через підконтрольних йому юридичних і фізичних осіб, здійснює передачу матеріальних ресурсів чи інших активів представникам держави-агресора та окупаційній адміністрації держави-агресора, що діє в окупованих територіях України.

Крім того, встановлено, що основним підприємством, підконтрольним ОСОБА_6 в «Республике Крым», є ООО «Торговый дом «Ренна», яке на власних потужностях акумулює виготовлену всіма підприємствами групи компаній продукцію і реалізовує її на території Криму, скуповує сировину на місцевих ринках та збуває її для подальшого експорту до країн ЄС та США, виступаючи в ролі посередника між кримськими с/г виробниками і європейськими імпортерами для легалізації походження с/г продукції та обходу діючих санкцій ЄС по забороні імпорту до ЄС товарів, що виготовлені в Криму.

В свою чергу, керівництво ПрАТ «БАКАЛІЯ» надає в оренду власне нерухоме майно площею понад 3000 кв.м. юридичним особам та ФОП. При цьому, орендна плата сплачується за готівкові кошти без відображення в податковій звітності та сплати податків. Таким чином, в 2014-2022 роках службові особи ПрАТ «БАКАЛІЯ» здійснювали систематичне ухилення від сплати податків та виведення коштів в тіньовий сектор економіки від діяльності вказаного ПрАТ засновникам в рф.

Тобто, службові особи ГУ ДПС в Черкаській області своєю недбалістю сприяли ОСОБА_6 у виведенні капіталу з України, чим приймали участь у діях ОСОБА_6 та службових осіб ПрАТ «БАКАЛІЯ», пов`язаних із пособництвом державі-агресору.

В ході досудового розслідування також встановлено, що ОСОБА_6 є власником групи компаній «Ренна» та веде спільний бізнес із своїми доньками ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , які в свою чергу являються бенефіціарами ПрАТ «БАКАЛІЯ» (через володіння ТОВ «Торговельна компанія «Марко», яка володіє 50 % статутного капіталу ПрАТ «БАКАЛІЯ»).

Також отримано інформацію, що ОСОБА_6 являється генеральним директором Холдингу ЗАО «Ренна-Холдинг», на даний час володіє 13-ма компаніями. Компанії з назвою «Лідер» є дилерськими компаніями та реалізовують у т.ч. продукцію, виготовлену групою компаній «Ренна».

Під час оглядів офіційних російських інтернет-джерел та інформаційних сайтів встановлено, що підприємства ОСОБА_6 брали участь в поставках на державні медичні установи, а також установи ФСБ, МВД, управління справами президента рф та ін.; зокрема:

- ООО «Торговый Дом «Ренна», ИНН 9721000853, здійснювало поставки на «Управление федеральной службы исполнения наказаний та федеральное автономное учреждение «Оздоровительный комплекс «Дагомыс» управления делами президента российской федерации;

- ООО «Лидер», ИНН 2320200789, здійснювало поставки на установу МВД рф, а саме федеральное казенное учреждение здравоохранения «санаторий «Искра» министерства внутренних дел российской федерации.

Крім того, в ході огляду сайту «Ренна-дистрибуція» встановлено, що ряд компаній, які входять в холдинг «Ренна-Груп», що належить ОСОБА_6 , а також компанії, які мають в своїй назві слово «Лидер», здійснюють дистрибуцію молочних та інших продуктів харчування як за кордон, так і на території рф. При цьому серед російських міст, куди постачається продукція, називаються міста Севастополь та Сімферополь у Криму, тобто вони визнаються російськими. Крім цього, на сайті наявні картографічні матеріали, що позначають розташування філіалів дистрибуторських компаній (філій) ЗАО «Ренна-Холдинг» у м. Севастополі та м. Сімферополі, тобто на тимчасово окупованих територіях України.

Законом України «Про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну» визнано Російську Федерацію країною-агресором.

Враховуючи вищевикладене, шляхом виведення капіталу з України службові особи ГУ ДПС в Черкаській області спільно із службовими особами ПрАТ «БАКАЛІЯ» та ОСОБА_6 , який підтримує окупаційну адміністрацію російської федерації, що діє в окупованій АР Крим, вчинили пособництво країні-агресору. Крім цього, ОСОБА_6 шляхом ведення господарської діяльності та сплати податків в тимчасово окупованому Криму і російській федерації вчинив фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України.

Таким чином, в діях службових осіб Головного управління ДПС в Черкаській області, ПрАТ «БАКАЛІЯ» вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України «Пособництво державі-агресору», а в діях громадянина рф ОСОБА_6 - ч. 3 ст. 110-2 КК України «Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України».

В ході досудового розслідування встановлено, що у власності приватного акціонерного товариства «БАКАЛІЯ» (код 01553422) відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 30.07.2003 серії НОМЕР_2 перебуває нерухоме майно, а саме комплексу за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер майна: 1284303 (1934290), за виключенням частини приміщень складу літера «Б», площею 720 м.2, частини підвального приміщення літера «Б» приміщення № 5, площею 612,5 м.2, приміщення № 2 площею 67,2 м.2, підвального складського приміщення № 9, літера «Б»-1, площею 42, 8 м.2, частина приміщення «Б»-1, приміщення № 1, площею 196, 2 м.2,приміщення № 13, площею 9, 6 м.2,приміщення № 14, площею 12,3 м.2, частину будівель «З»-1 площею 82, 3 м.2, приміщення першого поверху № 29, площею 28,5 м.2, приміщення будівель № 4 «Б»-1 площею 10 6 м.2, приміщення № 12, площею 13,5 м.2, склад «К-1» площею 401 м.2, склад «Л»-1, площею 97,7 м.2, які вибули із права власності ПРАТ «БАКАЛІЯ.»

Також встановлено, що корпоративні права та статутний капітал приватного акціонерного товариства «БАКАЛІЯ» (код 01553422), який складає 1 975 000,00 грн., належать та структура його власності виглядає наступним чином:

- частка в розмірі 50 % належить товариству з обмеженою відповідальністю «ТОРГОВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «МАРКО» (общество с ограниченной ответственностью «Торговая компания «Марко»), ідентифікаційний номер 45889726, зареєстроване у російській федерації за адресою: м. Москва Жулебіно, вул. Привільна, 25 (по 50 % якої володіють громадянки російської федерації ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , та ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , що зареєстровані у російській федерації за адресою: АДРЕСА_3 );

- частка в розмірі 39,845569 % належить товариству з обмеженою відповідальністю «ТОРГІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «АГРОПРОДУКТ», код 24357296 (100 % якого належить громадянину України ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_5 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 );

- частка в розмірі 10,146835 % належить громадянину України ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_6 ;

- частка в розмірі 0,005063 % належить громадянці України ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_7 ;

- частка в розмірі 0,002531 % належить громадянці України ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_8 , яка одночасно понад 20 років є директором ПрАТ «БАКАЛІЯ».

На сьогодні в умовах запровадженого Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64 воєнного стану в Україні відбувається надзвичайна ситуація в економіці держави, у зв`язку з чим вживаються необхідні заходи, направлені на встановлення фізичних та юридичних осіб проросійської спрямованості, які своїми діями можуть спричинити шкоду національній безпеці України та здійснювати дії, направлені на збір і передачу представникам країни - агресора охоронювану законом інформацію, а також здійснювати фінансування проросійсько-налаштованих організацій в момент дії військового положення.

Відповідно до Закону України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об`єктів права власності російської федерації та її резидентів», його мета полягає у захисті суверенітету і територіальної цілісності України, національних інтересів, національної безпеки, забезпечення її економічної самостійності, прав, свобод та законних інтересів громадян України, суспільства та держави, враховуючи повномасштабну агресивну війну, яку РФ розв`язала і веде проти України та Українського народу з порушенням норм міжнародного права, вчиняючи злочини проти людства, виходячи з положень Конституції України, Декларації про державний суверенітет України та загальновизнаних міжнародних норм і правил, зокрема щодо суверенного права України на захист, враховуючи Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затверджений Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, з урахуванням потреби невідкладного та ефективного реагування на наявні загрози національним інтересам України, враховуючи положення IV Гаазької конвенції про закони і звичаї війни на суходолі та додатка до неї: Положення про закони і звичаї війни на суходолі від 18 жовтня 1907 року, Верховна Рада України прийняла цей Закон, який визначає правові засади примусового вилучення з мотивів суспільної необхідності (включаючи випадки, за яких це настійно вимагається військовою необхідністю) об`єктів права власності РФ як держави, яка почала повномасштабну війну проти України, та її резидентів.

Відповідно до Розділу І ст. 1 ЗУ «Про основні засади примусового вилучення в Україні об`єктів права власності російської федерації та її резидентів», Російська Федерація - держава, яка рішенням Верховної Ради України відповідно до Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 3314 «Визначення агресії» від 14 грудня 1974 року визнана державою-агресором і здійснює збройну агресію проти України;

- резиденти - юридичні особи (їх філії, представництва), що здійснюють свою діяльність відповідно до законодавства України на території України, засновником (учасником, акціонером) або бенефіціаром яких прямо або опосередковано є російська федерація та/або у яких російська федерація прямо або опосередковано чи юридичні особи, засновником (учасником, акціонером) або бенефіціаром яких є російська федерація та/або у яких російська федерація прямо або опосередковано має частку у статутному (складеному) капіталі, акції, паї, інше членство (участь у будь-якій формі) у юридичній особі;

- примусове вилучення в Україні об`єктів права власності російської федерації та її резидентів - примусове вилучення об`єктів права власності російської федерації та об`єктів права власності її резидентів з мотивів суспільної необхідності (включаючи випадки, за яких це настійно вимагається військовою необхідністю) на користь держави Україна на підставі і в порядку, встановлених цим Законом;

- об`єкти права власності російської федерації та її резидентів - рухоме і нерухоме майно, кошти, вклади у банках, цінні папери, корпоративні права, інше майно (активи), що знаходяться (зареєстровані) на території України та безпосередньо або через афілійованих осіб належать російській федерації та її резидентам.

Відповідно до Розділу ІІ ст. 2 ЗУ «Про основні засади примусового вилучення в Україні об`єктів права власності російської федерації та її резидентів», цей Закон не виключає і не обмежує прав держави Україна вимагати відповідно до норм міжнародного права притягнення до відповідальності держави РФ, у тому числі вимагати відшкодування (компенсації) шкоди, заподіяної внаслідок повномасштабної агресивної війни, яку РФ розв`язала і веде проти України та українського народу з порушенням норм міжнародного права, вчиняючи злочини проти людства.

У сторони обвинувачення є підстави вважати, що вказане нерухоме майно, корпоративні права та статутний капітал ПрАТ «БАКАЛІЯ» можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, є об`єктами кримінально протиправних дій та використовуються кримінально протиправним шляхом і на шкоду державі Україна, тобто є речовими доказами.

У зв`язку з чим, відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України постановою слідчого від 03.05.2023 вказані об`єкти визнані речовими доказами у даному кримінальному провадженні.

Ухвалою слідчого судді Соснівського районного суду міста Черкаси від 18.05.2023 у справі № 712/4846/23 провадження № 1-кс/712/2290/23 накладено арешт на нерухоме майно, корпоративні права та статутний капітал приватного акціонерного товариства «БАКАЛІЯ» (код ЄДРПОУ 01553422).

Орієнтовна вартість арештованого майна становить понад 100 млн. грн. (ринкова вартість нерухомого майна - 90 млн. грн., корпоративних прав - 9,1 млн. грн., статутного капіталу - 1,98 млн. грн.) .

Приймаючи до уваги викладене слід дійти висновку, що оскільки вищевказане майно, корпоративні права та статутні капітали є речовим доказом у кримінальному провадженні, а їх сукупна вартість становить понад 200 розмірів прожиткового мінімумів для працездатних осіб, зазначене майно, корпоративні права та статутні капітали можуть бути передані в управління Національному агентству, так як це не завдасть шкоди кримінальному провадженню, а навпаки забезпечить досягнення завдань кримінального провадження, сприятиме збереженню речових доказів, убезпечить від прямого чи опосередкованого впливу та посягання на арештоване майно.

Зазначені у клопотанні транспортні засоби, об`єкти нерухомого майна, корпоративні права та статутний капітал є речовими доказами у кримінальному провадженні. За таких обставин, на переконання сторони обвинувачення, існують обґрунтовані підстави вважати, що власники майна, дізнавшись про звернення слідчого до суду з цим клопотанням, вживатимуть заходів для затягування його розгляду та унеможливлення належного виконання ухвал про арешт майна та передачі арештованого майна Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ними з метою забезпечення їх збереження або збереження їхньої економічної вартості, зокрема шляхом його приховування, перетворення, вчинення спроб його переоформлення тощо.

Отже, на переконання сторони обвинувачення, у кримінальному провадженні є вагомі підстави для розгляду цього клопотання без повідомлення власників зазначеного у ньому майна, оскільки це є необхідним з метою забезпечення його передачі Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів для здійснення заходів з управління ним.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав та просив суд його задовольнити.

Відповідно ч.2 ст.172 КПК України клопотання розглядається без повідомлення власника майна.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали клопотання, приходить до наступного.

Слідчим суддею встановлено, що Четвертим слідчим відділом (з дислокацією у м. Черкасах) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62023100140000107 від 07.03.2023, зареєстрованому за матеріалами Третього оперативного відділу (з дислокацією у м. Черкасах) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 110-2, ч. 1 ст. 111-2 КК України.

З матеріалів досудового розслідування вбачається, що на території Черкаської області здійснює господарську діяльність приватне акціонерне товариство «БАКАЛІЯ» (код ЄДРПОУ 01553422, зареєстроване за адресою: м. Черкаси, вул. Гоголя, 582), засновником та кінцевим бенефіціаром якого є громадянин російської федерації ОСОБА_6 ( ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ИНН НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ), директор - ОСОБА_7 (громадянка України).

Основними видом господарської діяльності ПрАТ «БАКАЛІЯ» є надання в оренду нерухомого майна (одна з основних торгових площадок у м. Черкаси, призначена для продажу промислових товарів), володіє майновими правами на 2 земельні ділянки та комплекс будівель (ангари, магазини, виробничі приміщення) загальною вартістю близько 200 млн. грн.

Встановлено, що ОСОБА_6 як громадянин рф володіє та особисто або через підконтрольних йому осіб здійснює керівництво більш ніж 15 підприємствами, зареєстрованими в рф та які діють в Криму, здійснюють поставки на силові структури, зокрема: ЗАО «Ренна-Холдинг» (м. Москва, основний вид діяльності - оренда інтелектуальної власності); ЗАО «Кореновский молочно-консервный комбинат» (м. Кореновск Краснодарский край; виробництво молочної продукції); ООО «Торговый дом «Ренна» (м. Москва, філія функціонує у м. Сімферополь; діяльність агентів з оптової торгівлі продуктами харчування та тютюновими виробами), ООО «Ренна-логистик» (м. Вороніж; перевезення товарів).

З відкритих джерел встановлено, що підприємства ОСОБА_6 з 2014 року по т.ч. здійснюють поставки аграрної продукції на адресу бюджетних установ рф, в т.ч. ФСИН, МВД, ФСБ та управління справами президента рф. Також після анексії півострову Крим ОСОБА_6 заснував ООО «Торговый дом «Ренна» та розмістив філії своїх підприємств на території півострову, які проводять господарську діяльність по даний час. Його ж підприємствами сплачуються податки та інші обов`язкові платежі до бюджету російської федерації, з якого фінансується збройні сили, якими наразі ведеться повномасштабна війна проти України та вчиняються численні воєнні злочини, проти миру безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Тобто, ОСОБА_6 , як особисто, так і через підконтрольних йому юридичних і фізичних осіб, здійснює передачу матеріальних ресурсів чи інших активів представникам держави-агресора та окупаційній адміністрації держави-агресора, що діє в окупованих територіях України.

Крім того, встановлено, що основним підприємством, підконтрольним ОСОБА_6 в «Республике Крым», є ООО «Торговый дом «Ренна», яке на власних потужностях акумулює виготовлену всіма підприємствами групи компаній продукцію і реалізовує її на території Криму, скуповує сировину на місцевих ринках та збуває її для подальшого експорту до країн ЄС та США, виступаючи в ролі посередника між кримськими с/г виробниками і європейськими імпортерами для легалізації походження с/г продукції та обходу діючих санкцій ЄС по забороні імпорту до ЄС товарів, що виготовлені в Криму.

В свою чергу, керівництво ПрАТ «БАКАЛІЯ» надає в оренду власне нерухоме майно площею понад 3000 кв.м. юридичним особам та ФОП. При цьому, орендна плата сплачується за готівкові кошти без відображення в податковій звітності та сплати податків. Таким чином, в 2014-2022 роках службові особи ПрАТ «БАКАЛІЯ» здійснювали систематичне ухилення від сплати податків та виведення коштів в тіньовий сектор економіки від діяльності вказаного ПрАТ засновникам в рф.

Тобто, службові особи ГУ ДПС в Черкаській області своєю недбалістю сприяли ОСОБА_6 у виведенні капіталу з України, чим приймали участь у діях ОСОБА_6 та службових осіб ПрАТ «БАКАЛІЯ», пов`язаних із пособництвом державі-агресору.

В ході досудового розслідування також встановлено, що ОСОБА_6 є власником групи компаній «Ренна» та веде спільний бізнес із своїми доньками ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , які в свою чергу являються бенефіціарами ПрАТ «БАКАЛІЯ» (через володіння ТОВ «Торговельна компанія «Марко», яка володіє 50 % статутного капіталу ПрАТ «БАКАЛІЯ»).

Також отримано інформацію, що ОСОБА_6 являється генеральним директором Холдингу ЗАО «Ренна-Холдинг», на даний час володіє 13-ма компаніями. Компанії з назвою «Лідер» є дилерськими компаніями та реалізовують у т.ч. продукцію, виготовлену групою компаній «Ренна».

Під час оглядів офіційних російських інтернет-джерел та інформаційних сайтів встановлено, що підприємства ОСОБА_6 брали участь в поставках на державні медичні установи, а також установи ФСБ, МВД, управління справами президента рф та ін.; зокрема:

- ООО «Торговый Дом «Ренна», ИНН 9721000853, здійснювало поставки на «Управление федеральной службы исполнения наказаний та федеральное автономное учреждение «Оздоровительный комплекс «Дагомыс» управления делами президента российской федерации;

- ООО «Лидер», ИНН 2320200789, здійснювало поставки на установу МВД рф, а саме федеральное казенное учреждение здравоохранения «санаторий «Искра» министерства внутренних дел российской федерации.

Крім того, в ході огляду сайту «Ренна-дистрибуція» встановлено, що ряд компаній, які входять в холдинг «Ренна-Груп», що належить ОСОБА_6 , а також компанії, які мають в своїй назві слово «Лидер», здійснюють дистрибуцію молочних та інших продуктів харчування як за кордон, так і на території рф. При цьому серед російських міст, куди постачається продукція, називаються міста Севастополь та Сімферополь у Криму, тобто вони визнаються російськими. Крім цього, на сайті наявні картографічні матеріали, що позначають розташування філіалів дистрибуторських компаній (філій) ЗАО «Ренна-Холдинг» у м. Севастополі та м. Сімферополі, тобто на тимчасово окупованих територіях України.

Законом України «Про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну» визнано Російську Федерацію країною-агресором.

Враховуючи вищевикладене, шляхом виведення капіталу з України службові особи ГУ ДПС в Черкаській області спільно із службовими особами ПрАТ «БАКАЛІЯ» та ОСОБА_6 , який підтримує окупаційну адміністрацію російської федерації, що діє в окупованій АР Крим, вчинили пособництво країні-агресору. Крім цього, ОСОБА_6 шляхом ведення господарської діяльності та сплати податків в тимчасово окупованому Криму і російській федерації вчинив фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України.

Таким чином, в діях службових осіб Головного управління ДПС в Черкаській області, ПрАТ «БАКАЛІЯ» вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України «Пособництво державі-агресору», а в діях громадянина рф ОСОБА_6 - ч. 3 ст. 110-2 КК України «Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України».

В ході досудового розслідування встановлено, що у власності приватного акціонерного товариства «БАКАЛІЯ» (код 01553422) відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 30.07.2003 серії НОМЕР_2 перебуває нерухоме майно, а саме комплексу за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер майна: 1284303 (1934290), за виключенням частини приміщень складу літера «Б», площею 720 м.2, частини підвального приміщення літера «Б» приміщення № 5, площею 612,5 м.2, приміщення № 2 площею 67,2 м.2, підвального складського приміщення № 9, літера «Б»-1, площею 42, 8 м.2, частина приміщення «Б»-1, приміщення № 1, площею 196, 2 м.2,приміщення № 13, площею 9, 6 м.2,приміщення № 14, площею 12,3 м.2, частину будівель «З»-1 площею 82, 3 м.2, приміщення першого поверху № 29, площею 28,5 м.2, приміщення будівель № 4 «Б»-1 площею 10 6 м.2, приміщення № 12, площею 13,5 м.2, склад «К-1» площею 401 м.2, склад «Л»-1, площею 97,7 м.2, які вибули із права власності ПРАТ «БАКАЛІЯ.»

Також встановлено, що корпоративні права та статутний капітал приватного акціонерного товариства «БАКАЛІЯ» (код 01553422), який складає 1 975 000,00 грн., належать та структура його власності виглядає наступним чином:

- частка в розмірі 50 % належить товариству з обмеженою відповідальністю «ТОРГОВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «МАРКО» (общество с ограниченной ответственностью «Торговая компания «Марко»), ідентифікаційний номер 45889726, зареєстроване у російській федерації за адресою: м. Москва Жулебіно, вул. Привільна, 25 (по 50 % якої володіють громадянки російської федерації ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , та ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , що зареєстровані у російській федерації за адресою: АДРЕСА_3 );

- частка в розмірі 39,845569 % належить товариству з обмеженою відповідальністю «ТОРГІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «АГРОПРОДУКТ», код 24357296 (100 % якого належить громадянину України ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_5 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 );

- частка в розмірі 10,146835 % належить громадянину України ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_6 ;

- частка в розмірі 0,005063 % належить громадянці України ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_7 ;

- частка в розмірі 0,002531 % належить громадянці України ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_8 , яка одночасно понад 20 років є директором ПрАТ «БАКАЛІЯ».

На сьогодні в умовах запровадженого Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64 воєнного стану в Україні відбувається надзвичайна ситуація в економіці держави, у зв`язку з чим вживаються необхідні заходи, направлені на встановлення фізичних та юридичних осіб проросійської спрямованості, які своїми діями можуть спричинити шкоду національній безпеці України та здійснювати дії, направлені на збір і передачу представникам країни - агресора охоронювану законом інформацію, а також здійснювати фінансування проросійсько-налаштованих організацій в момент дії військового положення.

Відповідно до Закону України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об`єктів права власності російської федерації та її резидентів», його мета полягає у захисті суверенітету і територіальної цілісності України, національних інтересів, національної безпеки, забезпечення її економічної самостійності, прав, свобод та законних інтересів громадян України, суспільства та держави, враховуючи повномасштабну агресивну війну, яку РФ розв`язала і веде проти України та Українського народу з порушенням норм міжнародного права, вчиняючи злочини проти людства, виходячи з положень Конституції України, Декларації про державний суверенітет України та загальновизнаних міжнародних норм і правил, зокрема щодо суверенного права України на захист, враховуючи Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затверджений Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, з урахуванням потреби невідкладного та ефективного реагування на наявні загрози національним інтересам України, враховуючи положення IV Гаазької конвенції про закони і звичаї війни на суходолі та додатка до неї: Положення про закони і звичаї війни на суходолі від 18 жовтня 1907 року, Верховна Рада України прийняла цей Закон, який визначає правові засади примусового вилучення з мотивів суспільної необхідності (включаючи випадки, за яких це настійно вимагається військовою необхідністю) об`єктів права власності РФ як держави, яка почала повномасштабну війну проти України, та її резидентів.

Відповідно до Розділу І ст. 1 ЗУ «Про основні засади примусового вилучення в Україні об`єктів права власності російської федерації та її резидентів», Російська Федерація - держава, яка рішенням Верховної Ради України відповідно до Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 3314 «Визначення агресії» від 14 грудня 1974 року визнана державою-агресором і здійснює збройну агресію проти України;

- резиденти - юридичні особи (їх філії, представництва), що здійснюють свою діяльність відповідно до законодавства України на території України, засновником (учасником, акціонером) або бенефіціаром яких прямо або опосередковано є російська федерація та/або у яких російська федерація прямо або опосередковано чи юридичні особи, засновником (учасником, акціонером) або бенефіціаром яких є російська федерація та/або у яких російська федерація прямо або опосередковано має частку у статутному (складеному) капіталі, акції, паї, інше членство (участь у будь-якій формі) у юридичній особі;

- примусове вилучення в Україні об`єктів права власності російської федерації та її резидентів - примусове вилучення об`єктів права власності російської федерації та об`єктів права власності її резидентів з мотивів суспільної необхідності (включаючи випадки, за яких це настійно вимагається військовою необхідністю) на користь держави Україна на підставі і в порядку, встановлених цим Законом;

- об`єкти права власності російської федерації та її резидентів - рухоме і нерухоме майно, кошти, вклади у банках, цінні папери, корпоративні права, інше майно (активи), що знаходяться (зареєстровані) на території України та безпосередньо або через афілійованих осіб належать російській федерації та її резидентам.

Відповідно до Розділу ІІ ст. 2 ЗУ «Про основні засади примусового вилучення в Україні об`єктів права власності російської федерації та її резидентів», цей Закон не виключає і не обмежує прав держави Україна вимагати відповідно до норм міжнародного права притягнення до відповідальності держави РФ, у тому числі вимагати відшкодування (компенсації) шкоди, заподіяної внаслідок повномасштабної агресивної війни, яку РФ розв`язала і веде проти України та українського народу з порушенням норм міжнародного права, вчиняючи злочини проти людства.

У сторони обвинувачення є підстави вважати, що вказане нерухоме майно, корпоративні права та статутний капітал ПрАТ «БАКАЛІЯ» можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, є об`єктами кримінально протиправних дій та використовуються кримінально протиправним шляхом і на шкоду державі Україна, тобто є речовими доказами.

У зв`язку з чим, відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України постановою слідчого від 03.05.2023 вказані об`єкти визнані речовими доказами у даному кримінальному провадженні.

Ухвалою слідчого судді Соснівського районного суду міста Черкаси від 18.05.2023 у справі № 712/4846/23 провадження № 1-кс/712/2290/23 накладено арешт на нерухоме майно, корпоративні права та статутний капітал приватного акціонерного товариства «БАКАЛІЯ» (код ЄДРПОУ 01553422).

Орієнтовна вартість арештованого майна становить понад 100 млн.грн. (ринкова вартість нерухомого майна - 90 млн.грн., корпоративних прав - 9,1 млн.грн., статутного капіталу - 1,98 млн.грн.).

Так, згідно з абзацом 7 частини 6 статті 100 КПК України, речові докази вартістю понад 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження, передаються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді, суду Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ними з метою забезпечення їх збереження або збереження їхньої економічної вартості, а речові докази, зазначені в абзаці першому цієї частини, такої самої вартості - для їх реалізації з урахуванням особливостей, визначених законом.

У випадках, передбачених пунктами 2, 4 та абзацом 7 частини 6 цієї статті, слідчий за погодженням із прокурором або прокурор звертається з відповідним клопотанням до слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, або до суду під час судового провадження, яке розглядається згідно із статтями 171-173 цього Кодексу. Прокурор у випадку, передбаченому абзацом 7 частини 6 цієї статті, не пізніше наступного робочого дня з моменту постановлення ухвали слідчого судді, суду надсилає копію цієї ухвали Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, із зверненням щодо прийняття активів, а також вживає невідкладних заходів щодо передачі цих активів Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Частиною 1 статті 2 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (далі Закон) передбачено, що Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, є центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні чи у справі про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави, та/або з управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні чи у справі про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави або які конфісковано у кримінальному провадженні чи стягнено за рішенням суду в дохід держави внаслідок визнання їх необґрунтованими.

У п. 4 ч.1 ст. 9 Закону зазначається, що на Національне агентство покладено функцію організації здійснення заходів, пов`язаних з проведенням оцінки, веденням обліку та управлінням активами.

Згідно абз. 4 ч.1 ст. 1 Закону управління активами - діяльність із володіння, користування та розпорядження активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні чи у справі про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави і вирішено питання про їх передачу Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, тобто забезпечення збереження активів, збереження (за можливості - збільшення) їх економічної вартості, передача їх в управління або реалізація активів у випадках та порядку, передбачених цим Законом, а також реалізація активів, конфіскованих у кримінальному провадженні чи стягнених за рішенням суду в дохід держави внаслідок визнання їх необґрунтованими.

Згідно з частини 1, 2 статті 19 Закону Національне агентство здійснює управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, у тому числі як захід забезпечення позову - лише щодо позову, пред`явленого в інтересах держави, із встановленням заборони розпоряджатися та/або користуватися такими активами, а також у позовному провадженні у справах про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави із встановленням заборони користуватися такими активами, сума або вартість яких перевищує 200 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня відповідного року. Зазначені активи приймаються в управління на підставі ухвали слідчого судді, суду чи згоди власника активів, копії яких надсилаються Національному агентству не пізніше наступного робочого дня після їх винесення (надання) з відповідним зверненням прокурора. У разі прийняття в управління активів, які чи права на які та їх обтяження підлягають державній реєстрації, Національне агентство надсилає того самого дня інформацію про накладення арешту на активи органам, що ведуть державні реєстри таких активів, прав на них або їх обтяжень. У разі прийняття в управління цінних паперів інформація також надсилається відповідним учасникам депозитарної системи України.

Відповідно до частин 1, 3 статті 21 Закону управління рухомим та нерухомим майном, цінними паперами, майновими та іншими правами здійснюється Національним агентством шляхом реалізації відповідних активів або передачі їх в управління. Управління активами, зазначеними у частині першій цієї статті, здійснюється на умовах ефективності, а також збереження (за можливості - збільшення) їх економічної вартості. Управитель має право на плату (винагороду), а також на відшкодування необхідних витрат, зроблених ним у зв`язку з управлінням активами, що відраховуються безпосередньо з доходів від використання прийнятих в управління активів. Управитель не має права відчужувати активи, прийняті ним в управління. Дія договору про управління активами припиняється у разі скасування арешту прийнятих в управління активів або їх конфіскації, спеціальної конфіскації, іншого судового рішення про їх стягнення в дохід держави. Ці та інші умови управління активами зазначаються в договорі між Національним агентством та управителем.

У своєму клопотанні слідчий зазначає, що матеріали провадження свідчать, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна, з метою забезпечення їх збереження або збереження їхньої економічної вартості.

Приймаючи до уваги вищевикладене, оскільки вищевказане майно, корпоративні права та статутні капітали є речовим доказом у кримінальному провадженні, а їх сукупна вартість становить понад 200 розмірів прожиткового мінімумів для працездатних осіб, зазначене майно, корпоративні права та статутні капітали можуть бути передані в управління Національному агентству, так як це не завдасть шкоди кримінальному провадженню, а навпаки забезпечить досягнення завдань кримінального провадження, сприятиме збереженню речових доказів, убезпечить від прямого чи опосередкованого впливу та посягання на арештоване майно, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.100, 171-173, 303-309, 369-372, 376 КПК України, ст.ст. 19, 21 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» слідчий суддя -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Передати в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (код ЄДРПОУ 41037901) для здійснення заходів з управління майном, корпоративними правами та статутним капіталом в порядку та на умовах передбачених ст.ст. 19-24 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», наступне майно:

- нерухоме майно, а саме комплекс за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер майна: 1284303 (1934290), що перебуває у власності приватного акціонерного товариства «БАКАЛІЯ» (код ЄДРПОУ 01553422), м. Черкаси, вул. Гоголя, 582, реєстраційний номер майна: 1284303 (1934290), за виключенням частини приміщень складу літера «Б», площею 720 м.2, частини підвального приміщення літера «Б» приміщення № 5, площею 612,5 м.2, приміщення № 2 площею 67,2 м.2, підвального складського приміщення № 9, літера «Б»-1, площею 42, 8 м.2, частина приміщення «Б»-1, приміщення № 1, площею 196, 2 м.2,приміщення № 13, площею 9, 6 м.2,приміщення № 14, площею 12,3 м.2, частину будівель «З»-1 площею 82, 3 м.2, приміщення першого поверху № 29, площею 28,5 м.2, приміщення будівель № 4 «Б»-1 площею 10 6 м.2, приміщення № 12, площею 13,5 м.2, склад «К-1» площею 401 м.2, склад «Л»-1, площею 97,7 м.2, які вибули із права власності ПРАТ «БАКАЛІЯ»,

- корпоративні права та статутний капітал приватного акціонерного товариства «БАКАЛІЯ» (код ЄДРПОУ 01553422), який складає 1 975 000,00 грн., які належать: частка в розмірі 50 % - товариству з обмеженою відповідальністю «ТОРГОВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «МАРКО» (общество с ограниченной ответственностью «Торговая компания «Марко»), ідентифікаційний номер 45889726, нерезидент, зареєстроване у Російській Федерації за адресою: м. Москва Жулебіно, вул. Привільна, 25 (по 50 % якої володіють нерезиденти - громадянки Російської Федерації ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , та ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , що зареєстровані у Російській Федерації за адресою: АДРЕСА_3 ); частка в розмірі 39,845569 % - товариству з обмеженою відповідальністю «ТОРГІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «АГРОПРОДУКТ», код 24357296, зареєстроване за адресою: м. Черкаси, вул. Сергія Амброса, 147, кв. 108 (яке належить громадянину України ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_5 ); частка в розмірі 10,146835 % - громадянину України ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_6 ; частка в розмірі 0,005063 % - громадянці України ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_7 ; частка в розмірі 0,002531 % - громадянці України ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_8 , - на які накладено арешт на підставі ухвали слідчого судді Соснівського районного суду міста Черкаси від 18.05.2023 у справі № 712/4846/23 провадження № 1-кс/712/2290/23.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_15

Дата ухвалення рішення14.06.2023
Оприлюднено19.06.2023
Номер документу111526529
СудочинствоКримінальне
Сутьпередачу речових доказів для здійснення заходів з управління ними

Судовий реєстр по справі —712/5739/23

Ухвала від 17.10.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Чистик Андрій Олегович

Ухвала від 26.09.2023

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 14.06.2023

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні