Рішення
від 12.06.2023 по справі 707/1329/23
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

707/1329/23

2/707/579/23

РІШЕННЯ

Іменем України

12 червня 2023 року м. Черкаси

Черкаський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Смоляра О.А.

при секретарі Зарубі Н.М.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні узалі судув порядкуспрощеного позовногопровадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ГРІН ЛЕНД ІНДАСТРІ» про розірвання договору оренди земельної ділянки,-

встановив:

Позивач звернулась до суду із вищевказаним позовом,в якому просила розірвати договір оренди земельної ділянки № 1048 від 09.11.2020, укладеного між сторонами щодо земельної ділянки сільськогосподарського призначення кадастровий номер 7124989000:03:003:0757 площею 1,1312 га, яка знаходяться на території Червонослобідської сільської ради, та стягнути з відповідача понесені судові витрати. В обґрунтування позову вказала, що відповідач порушує умови Договору, а саме: не сплачує орендну плату за 2021 та 2022 роки в строки та порядку, передбаченому умовами Договору, а також за весь час його дії не враховувався індекс інфляції, що, на думку позивача, свідчить про систематичність неналежного виконання Договорів та є підставою для розірвання. Вказує,що вусній формізверталась довідповідача,але питаннядо цьогочасу такі залишилосьне вирішеним,орендна платане сплачена. 04.03.2023 представником позивача було направлено заяву-вимогу про добровільне розірвання вище вказаного договору оренди в зв`язку із істотним порушенням виконання умов Договору. Відповідачем вимога була проігнорована, що змусило позивача звернутись до суду для захисту своїх прав.

Ухвалою суду від 02.05.2023 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Відповідачу визначено п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву на позовну заяву.

Відповідач надаввідзив напозовну заявуз пропущенимстроком.За клопотаннямостаннього судвизнав причинипропуску встановленогостроку поважними,поновив вказанийпроцесуальний строкта долучивподаний відзивдо матеріалівсправи.В наданомувідзиві відповідачзаперечує протизадоволення позовнихвимог тапросить відмовитипозивачу уповному обсязі. Своюпозицію аргументуєтим,що орендуплату по2022було затриманоз бокуТОВ «ГРІНЛЕНД ІНДАСТРІ»,щопов`язано з повномасштабним вторгненням російських військ на територію України, та у зв`язку з цим проведення із запізненням посівних робіт у 2022 році, блокування російською федерацією зернових коридорів, ракетних обстрілів портів та зернових терміналів, порушення логістики, пізньою по часу реалізацію зернових і отримання прибутку для виплати орендної плати за паї. Відповідач вказує, що не відмовляється виплатити позивачу орендну плату за оренду землі за 2021-2022 роки, проте позивач постійно уникає з ним зустрічі, на телефонні дзвінки не відповідає, в касу відповідача не з`являється, не дивлячись на запрошення з боку відповідача з метою виплати орендної плати, про що складено акти. Крім того, відповідач вказує, що позивачем не було надано до суду доказів наявності саме істотного порушення ТОВ «Грін Ленд Індастрі» договору оренди землі; підстав вважати, що істотна шкода була нанесена відсутня, оскільки відповідач не відмовився сплачувати орендну плату за землю, а сплатило її в інші строки, що зумовлено дією незалежних від волі відповідача обставин, не допускаючи при цьому саме істотних порушень, тому позивач не був позбавлений того, на що він розраховував при укладенні договору оренди землі- отримання за спірним договором оренди грошових коштів (орендних платежів), адже метою позивача при укладенні договору оренди землі було отримання оплати за те, що орендар користується відповідною земельною ділянкою.

Ухвалою суду від 05.06.2023 позивачу відмовлено у задоволенні заяви про розгляд справи у загальному провадженні з викликом сторін.

Зважаючи на те, що справа розглядалась за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін, відповідно до ч.2ст.247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши наявні у справі докази та оцінивши їх у сукупності, судом встановлені наступні фактичні обставини і відповідні їм правовідносини.

Позивач є власником земельної ділянки з кадастровим номером 7124989000:03:003:0757 площею 1,1312 га, що розташована в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради Черкаського району Черкаської області за межами населеного пункту (цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва), що підтверджується Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 14.01.2015 № 32202975.

09.11.2020 між сторонами було укладено Договір оренди землі № 1048, відповідно до якого позивач надав, а відповідач прийняв у строкове платне володіння та користування вказану земельну ділянку, строком на 15 років.

Відповідно п.9 Договору оренди землі, щорічна орендна плата виплачується орендарем у грошовій формі в розмірі 4,5 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки або на аналогічну суму натуральній - шляхом надання сільськогосподарської продукції (в тому числі шляхом надання послуг та виконання робіт). Форма орендної плати визначається за взаємною згодою сторін. Орендодавець не менш ніж в тижневий строк, шляхом подачі письмової заяви або в інший доступний спосіб попереджає Орендаря про бажану дату, форму і розмір проведення розрахунків по орендній платі та надає Орендодавцю необхідну вихідну інформацію (номер банківського рахунку тощо). Орендар нараховує, утримує та сплачує до бюджету ПІДФО та інші обов`язкові внески/платежі із суми орендної плати та всіх інших виплат, здійснених за цим Договором на користь Орендодавця, використовуючи ставку податку в розмірі та порядку, визначеному законодавством. Орендна плата виплачується за вирахуванням усіх належних податків та зборів.

Згідно п. 10 Договору, обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексів інфляції.

Відповідно п. 11 Договору орендна плата виплачується щорічно з 01 серпня по 31 грудня або за погодженням сторін в будь-який інший строк протягом року. При цьому, форма такого погодження (усна чи письмова) умовами договору не передбачена.

З п. 28 Договору вбачається, що орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати, а згідно п. 31 орендар зобов`язаний виконувати встановлені договором обов`язки.

Відповідно п. 38 Договору, дія договору припиняється шляхом його розірвання за: взаємною згодою сторін, рішенням суду на вимогу однієї зі сторін внаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Згідно заяви представника позивача відповідачу 04.03.2023 надсилалась пропозиція розірвати Договір оренди землі № 1048 від 09.11.2020 за взаємною згодою сторін та підписати відповідну додаткову угоду та акт прийому-передачі земельної ділянки. Також повідомлено, що у випадку не надання відповіді на цю заяву або відмову у розірванні договору, позивач звернеться до суду для захисту своїх прав.

Згідно Акту про відмову від отримання від Орендаря щорічної орендної плати за передану в оренду земельну ділянку сільськогосподарського призначення (пай) за 2021-2022 роки від 23.02.2023, позивач згідно телефонної розмови відмовився від отримання орендної плати без пояснення причини.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до вимог ст. 124 ЗК України передача землі в оренду здійснюється на підставі цивільно-правової угоди.

Згідно ст. 1 Закону України «Про оренду землі» оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до положень ст.13 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

В ст. 15 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що до істотних умов договору оренди належить орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Відповідно ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами. В свою чергу, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України).

Як вбачається з п. «в» ч.1 ст. 96 ЗК України, землекористувачі зобов`язані своєчасно сплачувати орендну плату.

В ч. 2 ст. 409 ЦК України зазначено, що власник земельної ділянки має право на одержання плати за користування нею. Розмір плати, її форма, умови, порядок та строки її виплати встановлюються договором.

Згідно п. «в» ч. 1 ст.96 ЗК України, землекористувачі зобов`язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Відповідно ч.ч.1, 2 ст.21 Закону України «Про оренду землі», орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.

Згідно ст. ст. 24, 25 Закону України «Про оренду землі» орендодавець має право своєчасного внесення орендної плати за земельну ділянку, а орендар зобов`язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату за земельну ділянку.

Пунктом «д» ч. 1 ст. 141 ЗК України передбачено таку підставу припинення права користування земельною ділянкою як систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Відповідно до ч. 2 ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених законом або договором. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Положеннями ч. 1 ст.32 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що на вимогу однієї зі сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами зговору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Аналіз ст.ст. 13, 21 Закону України «Про оренду землі», дає підстави для висновку, що вказані положення закону, які регулюють спірні правовідносини вимагають саме систематичної (два та більше випадків) несплати орендної плати, передбаченої договором, як підстави для розірвання договору оренди земельної ділянки, що також є істотним порушенням умов договору, оскільки позбавляє сторону договору можливості отримати гарантовані договором кошти за те, що її земельну ділянку використовує інша особа. Відтак, власне лише факт систематичної несплати орендної плати є підставою для розірвання такого договору. Аналогічні висновки викладені в постанові Судової палати у цивільних справах Верховного суду від 11.10.2017 у справі 732/174/17, постановах Касаційного цивільного суду у складі Верховного суду від 06.03.2019 у справі № 183/262/17, від 31.07.2020 по справі № 479/1073/18, від 17.06.2021 у справі 485/784/20.

Частиною 3 ст. 12 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Статтею 81 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні у ній докази на підставі свого внутрішнього переконання та за критеріями їх належності, допустимості і достовірності, суд приходить до висновку, що позовні вимоги не підлягають задоволенню з огляду на наступне.

В обґрунтування позову позивач посилається на те, що ТОВ «Грін Ленд Індастрі» не виконує належним чином умови договору оренду землі, а саме: систематично, тобто двічі і більше, не виплачує орендну плату вчасно та в повному обсязі, чим порушує його права як власника земельної ділянки. При цьому з наявних матеріалів справи вбачається, що ТОВ «Грін Ленд Індастрі» намагався сплатили орендну плату за користування земельною ділянкою позивачу включно по 2022 рік, однак позивач відмовився отримувати, що підтверджено відповідним актом ТОВ «ГРІН ЛЕНДІНДАСТРІ» від23.02.2023.Доказів, які б підтверджували протилежне, позивачем до суду не надано.

Крім того, позивачем не надано достатніх доказів на підтвердження того, що відповідачем за весь час дії договору не враховувався індекс інфляції. В той час відповідачем надано обґрунтовані пояснення з приводу незначної затримки виплати, що пов`язана з повномасштабним вторгненням російських військ на територію України, та у зв`язку з цим проведення із запізненням посівних робіт у 2022 році, блокування російською федерацією зернових коридорів, ракетних обстрілів портів та зернових терміналів, порушення логістики, пізньою по часу реалізацію зернових і отримання прибутку для виплати орендної плати за паї. Доводи відповідача з даного приводу суд вважає обґрунтованими і переконливими.

Також позивачем не було надано до суду доказів на підтвердження підстав завдання істотної шкоди відповідачем, натомість судом встановлено, що відповідач не відмовився сплачувати орендну плату за землю, а сплатив її в інші строки, що зумовлено дією незалежних від волі відповідача обставин, не допускаючи при цьому саме істотних порушень, тому позивач не був позбавлений того, на що він розраховував при укладенні договору оренди землі - отримання за спірним договором оренди грошових коштів (орендних платежів).

Відповідно доч.1 ст. 141 ЦПК Українисудові витрати покладаються на позивача.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.12,13,141,259,263-265,268, 354 ЦПК України, суд,-

вирішив:

В задоволенні позову відмовити.

Учасники справи можуть ознайомитись текстом судового рішенням, в електронній формі, на офіційному веб-порталі Єдиного державного реєстру судових рішень в мережі Інтернет -.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: Олександр СМОЛЯР

СудЧеркаський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення12.06.2023
Оприлюднено16.06.2023
Номер документу111544947
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —707/1329/23

Рішення від 12.06.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Смоляр О. А.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Смоляр О. А.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Смоляр О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні