Рішення
від 11.08.2006 по справі 8/245-2891
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/245-2891

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" серпня 2006 р.Справа № 8/245-2891

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Жук Г.А.             

Розглянув справу

За позовом Управління Пенсійного фонду України в Борщівському районі, вул. Шевченка,2а, м. Борщів, м. Борщів,   ідентифікаційний код №21156551

До відповідача: Української дослідної станції тютюнництва, вул. Івана Франка,28, смт. Мельниця-Подільська, Борщівського району, Тернопільської області, ідентифікаційний код № 00491373

За участю представників сторін

Позивача: юрисконсульт Паламар О.Я., довіреність №649/04 від 09.08.2006 року.

Відповідача: головний бухгалтер Церковник Р.М., довіреність від 10.08.2006 року  

В судовому засіданні представникам сторін роз'яснено їх процесуальні права та обов'язки, передбачені  статтями 20,22,81-1 Господарського процесуального кодексу України.

За відсутністю відповідного клопотання сторін технічна фіксація судового процесу не здійснювалася.

Суть справи:  

Управління Пенсійного фонду України в Борщівському районі, вул. Шевченка,2а, м. Борщів, звернулось до господарського суду з позовом про стягнення з Української дослідної станції тютюнництва, вул. Івана Франка,28, смт. Мельниця-Подільська, Борщівського району, Тернопільської області, ідентифікаційний код № 00491373, 21 392 грн. 69 коп. заборгованості на відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій призначених на пільгових умовах.

В судове засідання 11.08.2006 року сторонами долучено до матеріалів справи Статут Української станції тютюнництва Тернопільського інституту агропромислового виробництва УААН від 17.12.2001 року, зміни до статуту Української дослідної станції тютюнництва Тернопільського інституту агропромислового виробництва УААН від 17.11.2004 року Довідку №07-118 головного управління статистики у Тернопільській області свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи серії АОО №159240 від 05.12.1991 року, Довідку№31-7 від 03.08.2006 року головного управління статистики  у Тернопільській області, які свідчать про те, що Українську дослідну станцію тютюнництва перейменовано у Державне підприємство «Українська дослідна станція тютюнництва Тернопільського інституту агропромислового виробництва УААН».

Відповідно до вимог ст. 24 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, встановивши до прийняття рішення, що позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, може за згодою позивача не припиняючи провадження у справі, допустити заміну первісного відповідача належним відповідачем. З огляду на наведене, в судовому засіданні 11.08.2006 року, здійснено заміну первісного відповідача - Української дослідної станції тютюнництва, вул. Івана Франка,28, смт. Мельниця-Подільська, Борщівського району, Тернопільської області, ідентифікаційний код № 00491373 належним відповідачем - Державне підприємство «Українська дослідна станція тютюнництва Тернопільського інституту агропромислового виробництва УААН»вул. Івана Франка,28, смт. Мельниця-Подільська, Борщівського району, Тернопільської області, ідентифікаційний код № 00491373 (протокол судового засідання від 11.08.2006 року).

Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги повністю, обґрунтовуючи їх розрахунком фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»в частині пенсій призначених відповідно до п. «б»- «3»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»за 2005 рік, зведеним звітом по платнику станом на 01.06.2006 року, іншими матеріалами.

Відповідач у відзиві на позов від 11.08.2006 року (зареєстрованому канцелярією суду 11.08.2006 року за Вх. №18358(н)) та його повноважний представник в судовому засіданні, позов визнає повністю, просить суд звернути увагу на те, що відповідач вчасно сплачує усі обов'язкові внески до Пенсійного Фонду України, а також на те, що він є державною установою і у кошторисі на 2005р. та на 2006р. видатків для відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій за віком призначених на пільгових умовах не передбачено, зазначив, що дані виплати будуть передбачені у кошторисі на 2007р., і в зв'язку з цим просить суд відстрочити сплату даної заборгованості на 2007 рік.

Повноважний представник позивача не заперечив у задоволенні клопотання відповідача та відстроченні сплати суми заборгованості.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доводи позивача, пояснення відповідача, оцінивши представлені докази в їх сукупності, судом встановлено наступне.

Платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи –суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників (ст. 1 Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” від 11.09.1997р. за № 527/97-ВР, з послідуючими змінами та доповненнями) .

Державне підприємство «Українська дослідна станція тютюнництва Тернопільського інституту агропромислового виробництва УААН»є юридичною особою державної форми власності і включене до Єдиного державного Реєстру підприємств та організацій України, ідентифікаційний код 00491373, що підтверджується довідкою № 31-7 від 03.08.2006 року, Головного управління статистики у Тернопільській області.

Відповідно до п. 3 ст. 20 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” обчислення страхових внесків територіальними відділеннями Пенсійного Фонду здійснюється на підставі складених актів перевірки правильності нарахування та сплати страхових внесків, звітності, що подається страхувальником, бухгалтерських та інших документів, що підтверджують суму заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Як передбачено п. 1 ст. 2 Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 ст. 1 даного Закону, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів „б” –„з” ст. 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення” до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України „Про пенсійне забезпечення”.

Згідно пункту 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», відшкодуванню пенсійному фонду підлягають фактичні витрати на виплату і доставку пенсій в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» - «з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Порядок і строки відшкодування зазначених витрат визначаються п.6 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України». Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій спеціалістами відділу надходження доходів на підставі відомостей про розмір призначених пенсій відділу з призначення пенсій. Повідомлення –розрахунки надсилаються підприємствам до 20 січня поточного року протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

Пунктом 6.8 Інструкції, передбачено, що підприємства зобов'язані щомісяця до 25-го числа вносити до Пенсійного Фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, а саме відповідно до п.п. „б” –„з” ст. 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення”.  

Як вбачається з представленого в матеріалах справи розрахунку витрат на виплату та доставку пенсій призначених громадянам Дзецюху Володимиру Васильовичу, Касіянчук Ірині Петрівні, Пасовистій Ганні Михайлівні, Лабюк Дарії Іванівні, Цьолків Марії Павлівні, Волковській Павлині Михайлівні відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України, призначених відповідно до частини 2 прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове пенсійне страхування»в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»-«3» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»за 2005 рік, який направлявся на адресу Української дослідної станції тютюнництва, за відповідачем рахується заборгованість по виплаті та доставці пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 21 392 грн. 69 коп.

Враховуючи, що матеріалами справи підтверджено факт несплати заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, зважаючи, що на день розгляду справи відповідач не представив суду доказів погашення боргу, суд визнає позовні вимоги позивача щодо стягнення з Державного підприємства «Українська дослідна станція тютюнництва Тернопільського інституту агропромислового виробництва УААН», ідентифікаційний код №00491373 21392грн. 69 коп. правомірними, обґрунтованими і такими, що підлягають до задоволення.

Однак, звертаючи увагу на те, що відповідач є державною бюджетною установою, фінансується з бюджету та здійснює видатки згідно кошторисів затверджених Тернопільським інститутом АПВ за погодженням Української академії аграрних наук, приймаючи до уваги клопотання відповідача про надання відстрочки виконання рішення, погодження позивача на відстрочку сплати заборгованості на відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій призначених на пільгових умовах, та вимоги ст. 83 Господарського процесуального кодексу України, яка надає право суду у виняткових випадках відстрочити виконання рішення (п.6 ст.83 ГПК), суд вважає за доцільне задовольнити клопотання відповідача та відстрочити виконання рішення суду до 01.04.2007 року

Витрати по сплаті державного мита в сумі 213 грн. 93 коп. та  витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн., згідно вимог ст.ст. 44-49 ГПК України, покладаються на відповідача.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 2, 12, 22, 32 - 34, 43, 44 - 49, 69, 75, 82, 84, 85, 115-117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Державного підприємства «Українська дослідна станція тютюнництва Тернопільського інституту агропромислового виробництва УААН», ідентифікаційний код №00491373, на користь Управління Пенсійного фонду України в Борщівському районі, вул. Шевченка,2а, м. Борщів, м. Борщів,   ідентифікаційний код №21156551 –21 392 грн.  69 коп. заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пенсій призначених на пільгових умовах. Відстрочити виконання рішення до 01 квітня 2007 року.

3. Стягнути з Державного підприємства «Українська дослідна станція тютюнництва Тернопільського інституту агропромислового виробництва УААН», ідентифікаційний код №00491373, в доход Державного бюджету 213 грн. 93 коп. державного мита.

4. Стягнути з Державного підприємства «Українська дослідна станція тютюнництва Тернопільського інституту агропромислового виробництва УААН», ідентифікаційний код №00491373, на користь Державного підприємства “Судовий інформаційний центр”, м. Київ, пр. Перемоги,44, інд. код 30045370 –118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

5. Накази видати стягувачам після набрання судовим рішенням законної сили.

6. Рішення господарського суду набирає законної сили в десятиденний строк з дня його прийняття (підписання).

7. На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор апеляційне подання протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) рішення "28" серпня 2006 року через місцевий господарський суд.  

Суддя                                                                                          Г.А. Жук

Дата ухвалення рішення11.08.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу111546
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/245-2891

Рішення від 11.08.2006

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Жук Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні