Ухвала
від 15.06.2023 по справі 634/37/23
САХНОВЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15.06.2023 рокуСправа № 634/37/23 Провадження № 1-кп/634/19/23

Сахновщинський районний суд Харківської області в складі:

Головуючого судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю прокурора - ОСОБА_3 ,

захисника: ОСОБА_4 ,

обвинуваченого - ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Сахновщина клопотання прокурора про призначення судово- трасологічної експертизи у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 12022221090000252 від 19.05.2022 року за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 246 КК України, -

встановив:

У провадженні Сахновщинського районного суду Харківської області перебувають матеріали вищевказаної кримінальної справи.

У судовому засіданні прокурор заявив клопотання про призначення судово-трасологічної експертизи з метою встановлення тотожності цілого за частинами зразків деревини зі зразками пнів з місця незаконного зрубування та вирішення питання про те, чи є надані на експертизу об`єкти, частинами стовбурів тих самих дерев.

Обвинувачений та його захисник заперечували проти задоволення клопотання, оскільки вказану експертизу у ході досудового розслідування проведене не було.

Суд, обговоривши заявлене клопотання, дослідивши матеріали справи вважає, що воно підлягає задоволенні, виходячи з наступного.

Так, з обвинувального акту вбачається, що 18.05.2022 року близько 09.00 год. ОСОБА_5 , маючи умисел на незаконну порбку дерев у полезахисній смузі між с. Андріївка, Сахновщинської селищної ради, Красноградського району, Харківської області, та с. Кузьминівка, Сахновщинської селищної ради, Красноградського району, Харківської області, з корисливого мотиву з метою їх подальшого використання у опалюванні житлового будинку, діючи всупереч:

- п. 1 ч. 1 ст. 67 Лісового кодексу України, відповідно до якого заготівля деревини може здійснюватися у порядку спеціального використання лісових ресурсів;

- ч. 1 ст. 69 Лісового кодексу України, яка встановлює, що спеціальне використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці проводиться за спеціальним дозволом лісорубний квиток або лісовий квиток, що видається безоплатно;

- п. 2 Порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженого Постановою КМУ № 761 від 23.05.2007 року лісорубний або лісовий квиток є основним документом, на підставі якого: здійснюється спеціальне використання лісових ресурсів; ведеться облік дозволених до відпустку запасів деревини та інших продуктів лісу, встановлюються строки здійснення лісових користувань та вивезення заготовленої продукції, строки і способи очищення лісосік від порубкових решток, а також облік природного поновлення лісу, що підлягає збереженню; ведеться облік плати, нарахованої за використання лісових ресурсів;

- п. 3 Порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженого Постановою КМУ № 761 від 23.05.2007 року лісорубний квиток видається органом виконавчої влади з питань лісового господарства Автономної Республіки Крим, територіальними органами Держлісагенства ( далі органи Держлісагенства) на заготівлю деревини під час проведення рубок головного користування на підставі затвердженої в установленому порядку розрахункової лісосіки;

- п. 8 Порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженого Постановою КМУ № 761 від 23.05.2007 року лісовий квиток видається власником лісів або постійним лісокористувачем

без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів - лісорубного квитка або лісового квитка, за допомогою бензопили марки STIHL MS 180/ MS 180 С помаранчевого кольору та бензопили марки STIHL MS 361 помаранчевого кольору, здійснив незаконне випилювання сироростучого (живого) дерева, а саме: породи «Дуб» в кількості 1 дерево та сухостійного ясену 2 дерева, загальним об`ємом 2 м3, чим згідно висновку судової-економічної експертизи від 07.07.2022 року № СЕ-19/121-22/6197-ЕК, проведеної Харківським науково-дослідним експертно-криміналістичним центром, спричинив збитки у сумі 36562,30 грн., що заподіяло істотну шкоду.

Стаття 1Закону України «Про судовуекспертизу» передбачає, що судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів досудового розслідування чи суду.

У відповідності до ч.1ст.242 КПК України, експертиза проводиться експертом за зверненням сторони кримінального провадження або за дорученням слідчого судді чи суду, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Відповідно до ч.1ст.332 КПК України, під час судового розгляду суд за клопотанням сторін кримінального провадження або потерпілого за наявності підстав, передбаченихстаттею 242 цього Кодексу, має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам.

Основними завданнями трасологічної експертизи є ідентифікація або визначення родової (групової)належності індивідуально визначених об`єктів за матеріально фіксованими слідами-відображеннями їх слідоутворювальних поверхонь; діагностика (установлення властивостей, станів) об`єктів; ситуалогічні завдання (установлення механізму слідоутворення тощо).

Трасологічною експертизою можна також установлювати факти, які належать до просторових, функціональних, структурних, динамічних і деяких інших характеристик процесу слідоутворення, а також особливостей слідоутворювальних об`єктів.Перед трасологічною експертизою можуть ставитись питання про наявність на предметах обстановки місця події слідів взаємодії з іншими предметами, придатність цих слідів для ідентифікації або про наявність у цих слідах ознак, що орієнтують на пошук зазначених об`єктів.

Таким чином, оскільки стороною захисту заперечуються обставини у кримінальному провадженні щодо незаконної порубки дерев, зокрема: співпадіння спиляних колод дерев до пнів, а на стадії досудового розслідування дані обставини не досліджувалися, тому є обґрунтованим клопотання прокурора про призначення у справі судової трасологічної експертизи.

При вирішенні питання про визначення експертної установи, суд виходячи із розумності строків судового розгляду та недопущення їх необґрунтованого затягування, погоджується із доцільністю покладення проведення такої експертизи на Харківського НДЕКЦ МВС України.

Щодо поставлених питань на вирішення експертизи, суд приходить до висновку, що запропоноване питання прокурором відповідає обставинам кримінального провадження, які необхідно встановити, зокрема: чи були частинами єдиного цілого фрагменти деревини пнів, які знаходяться в причепі автомобіля УАЗ д/н НОМЕР_1 та зберігаються в ВП №1 Красноградського ГУНП в Харківській області та пнів дерев, які встановлено в ході огляду місця події 18.05.2022 (1- дуб звичайний діаметром 70, 2 - ясен діаметром 50, 36 см.) поблизу с. Андріївка Красноградського району Харківської області.

Вирішення наведених питань буде сприяти встановленню істини та об`єктивних обставин у кримінальному провадженні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.242,245,332 КПК України, суд -

ухвалив:

Призначити у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 12022221090000252 від 19.05.2022 року, за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 246 КК України, судово трасологічну експертизу, на вирішення якої поставити таке питання:

- чи були частинами єдиного цілого фрагменти деревини пнів, які знаходяться в причепі автомобіля УАЗ д/н НОМЕР_1 та зберігаються в ВП №1 Красноградського ГУНП в Харківській області та пнів дерев, які встановлено в ході огляду місця події 18.05.2022 (1- дуб звичайний діаметром 70, 2 - ясен діаметром 50, 36 см.) поблизу с. Андріївка Красноградського району Харківської області?

Зобов`язати СВ ВП № 1 Красноградського РВП ГУ НП у Харківській області супроводждувати виконання даної експертизи в частині надання можливості експертам доступу до речових доказів, вилучення зразків та огляду на місці події.

Для дослідження експертам надати можливість обстеження стовбурів дерев, що знаходяться в причепі автомобіля УАЗ д/н НОМЕР_1 та зберігаються в ВП №1 Красноградського ГУНП в Харківській області та пнів дерев, які встановлено в ході огляду місця події 18.05.2022 (1- дуб звичайний діаметром 70, 2 - ясен діаметром 50, 36 см.) поблизу с.Андріївка Красноградського району Харківської області, вилучення в разі необхідності зразків для дослідження.

Проведення судово-трасологічної експертизу доручити експертам Харківського НДЕКЦ МВС України.

Для дослідження експертам надати матеріали кримінального провадження.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено та проголошено 15.06.2023 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення15.06.2023
Оприлюднено16.06.2023
Номер документу111548196
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 246 КК України

Судовий реєстр по справі —634/37/23

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Єрьоміна О. В.

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Єрьоміна О. В.

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Єрьоміна О. В.

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Єрьоміна О. В.

Ухвала від 22.01.2024

Кримінальне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Єрьоміна О. В.

Ухвала від 22.01.2024

Кримінальне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Єрьоміна О. В.

Ухвала від 30.11.2023

Кримінальне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Єрьоміна О. В.

Ухвала від 30.11.2023

Кримінальне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Єрьоміна О. В.

Ухвала від 15.06.2023

Кримінальне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Єрьоміна О. В.

Ухвала від 15.06.2023

Кримінальне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Єрьоміна О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні