Ухвала
від 15.06.2023 по справі 04/113-50
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

15 червня 2023 року Справа № 04/113-50

Господарський суд Волинської області у складі судді Слободян О.Г., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Дніпрофінансгруп"

про заміну стягувача у виконавчому документі (наказі)

по справі № 04/113-50

за позовом Відкритого акціонерного товариства комерційний банк "Надра" в особі Філії Відкритого акціонерного товариства комерційний банк "Надра" Луцьке регіональне управління

до Селянського (фермерського) господарства "Джура"

про стягнення 291 902грн. 53коп.

за відсутності учасників справи

встановив: 05.06.2023 ТОВ "Фінансова компанія "Дніпрофінансгруп" звернулося до господарського суду із заявою, в якій просить: замінити сторону - стягувача у виконавчому документі (наказі) з ВАТ "Комерційний банк "Надра", як вибулої сторони, на його правонаступника, а саме: ТОВ "Фінансова компанія "Дніпрофінансгруп" у господарській справі №04/113-50, яка розглядалася Господарським судом Волинської області.

При обгрунтуванні заяви заявник посилається на Договір №GL48N718070_Ur_4 про відступлення прав вимоги від 13 серпня 2020 року, згідно якого право вимоги за кредитним договором № 6А/2008/980-МКА/141 від 31.03.2008р. первинного кредитора - ВАТ КБ Надра перейшло до нового кредитора - ТОВ ФК Дніпрофінансгруп.

Ухвалою суду від 05.06.2023р. заяву ТОВ "Фінансова компанія "Дніпрофінансгруп" про заміну сторони стягувача у виконавчому документі (наказі суду) по справі № 04/113-50 прийнято до розгляду, судове засідання призначено на 15.06.2023р. Повідомлено учасників справи про розгляд заяви у суді. Явка учасників справи у судове засідання визнана на їх розсуд.

15.06.2023р. учасники справи у судове засідання не з`явилися.

Відповідно до ч.3 ст. 334 ГПК України суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Враховуючи скорочені строки розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження, суд дійшов висновку про розгляд заяви по суті за відсутності учасників справи.

Дослідивши подані до заяви докази та матеріали справи, господарський суд встановив наступне.

Рішенням Господарського суду Волинської області від 17.09.2009 року у справі №04/113-50 позовні вимоги задоволено частково. Ухвалено стягнути з Селянського (фермерського) господарства "Джура", с.Шкурат Ковельського району Волинської області, код ЄДРПОУ 30846651 на користь Відкритого акціонерного товариства комерційного банку "Надра" в особі філії Відкритого акціонерного товариства комерційного банку "Надра" Луцьке регіональне управління, м.Луцьк, Київський майдан, 1, код ЄДРПОУ 26207141 246816,68грн заборгованості за кредитом, 26 407,23грн. відсотків за користування кредитом, 6997,56грн. заборгованість по комісії, 4630,86 грн. пені, 5012,15грн. інфляційних втрат, 2918,49грн. витрат по сплаті державного мита та 312,44грн. витрат по сплаті за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

На виконання вказаного рішення 02.10.2009 року Господарським судом Волинської області було видано наказ про примусове виконання рішення за №04/113-1.

13.08.2020р. між Публічним акціонерним товариством Комерційний банк Надра та Товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Дніпрофінансгруп укладено договір №GL48N718070_Ur_4 про відступлення прав вимоги (далі - Договір), посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Малим О.С., зареєстрований в реєстрі за № 1170, відповідно до якого право вимоги за кредитним договором №6А/2008/980-МКА/141 від 31.03.2008 року (далі - Кредитний договір), укладеним з ВАТ КБ Надра, перейшло до ТОВ ФК Дніпрофінансгруп; новий Кредитор набуває права вимоги Банку до позичальників, іпотекодавців, заставодавців та поручителів.

Згідно п.1 вказаного договору, за цим договором в порядку та на умовах, визначеним цим договором, банк відступає новому кредитору належні банку, а новий кредитор набуває права вимоги банку до позичальників, заставодавців та поручителів, зазначених у додатку №1 до цього договору, надалі за текстом- боржники, включаючи права вимоги до правонаступників боржників, спадкоємців боржників або інших осіб, до яких перейшли обов`язки боржників, за кредитними договорами (договорами про надання кредиту, договорами поруки, іпотечними договорами, договорами застави, з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, згідно реєстру у Додатку №1 до цього договору, надалі за текстом «Основні договори», надалі за текстом- Права вимоги. Новий кредитор сплачує банку за права вимоги грошові кошти у сумі та у порядку, визначених цим договором.

Відповідно до п.2 договору новий кредитор в день укладення цього договору, але в будь якому випадку не раніше моменту отримання банком у повному обсязі коштів, відповідно до пункту 4 цього договору, набуває усі права кредитора за основними договорами, включаючи: права вимагати належного виконання боржником зобов`язань за основними договорами, сплати боржниками грошових коштів, сплати процентів у розмірах, вказаних у додатку №1 до цього договору, право вимагати сплати неустойок, пені, штрафів, передбачених Основними договорами.

Згідно п. 14 договору, цей договір набирає чинності з дати його підписання сторонами і скріплення відтисками печатки сторін та нотаріального посвідчення.

Згідно додатку №1 до договору № GL48N718070_Ur_5 про відступлення права вимоги від 13.08.2020р. первинний кредитор - ПАТ Комерційний банк Надра відступив права вимоги за кредитним договором № 6А/2008/980-МКА/141 від 31.03.2008 року на користь нового кредитора- ТОВ ФК Дніпрофінансгруп адреса: 49089, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, вул. Автотранспортна, буд. 2, офіс 205; код ЄДРПОУ 40696815, п/р № НОМЕР_1 в ПАТ КБ ПРИВАТБАНК, МФО 305299 разом з усіма додатками до нього (у т.ч. графіками здійснення платежів) та додатковими договорами (угодами), договорами про внесення зміні змінами і доповненнями, що є невід`ємними частинами.

Статтею 512 Цивільного кодексу України передбачено, що однією з підстав заміни кредитора у зобов`язанні є передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги). Відповідно до ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлене договором або законом.

Згідно ст. 516 ЦК України заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника.

Відповідно до ст.15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення. У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив. У разі якщо сторона виконавчого провадження змінила найменування (для юридичної особи) або прізвище, ім`я чи по батькові (для фізичної особи), виконавець, за наявності підтверджуючих документів, змінює своєю постановою назву сторони виконавчого провадження.

Виходячи із результатів системного аналізу цих норм, зокрема пунктів 1, 2 частини першої статті 512 ЦК України, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

По своїй суті заміна кредитора в зобов`язанні внаслідок відступлення права вимоги є різновидом правонаступництва та можлива на будь-якій стадії процесу. У зв`язку заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, і її заміна новим кредитором проводиться відповідно до частини п`ятої статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" (в редакції, чинній на момент постановлення ухвали) за заявою заінтересованої особи. Такою заінтересованою особою є новий кредитор (правонаступник).

Згідно із ст.52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ст.334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 242 цього Кодексу.

Верховний Суд України в постанові №643/4902/14-ц від 05.02.2018 року зазначив, що судові рішення, які набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України. Вибуття первісного кредитора і заміна його новим не скасовує обов`язковості виконання рішення суду, при цьому реалізувати право на примусове стягнення присуджених судом сум можливо лише шляхом заміни сторони стягувача у виконавчому провадженні, оскільки новий кредитор, без вирішення питання про заміну сторони у зобов`язанні, не має права звернутися до органу державної виконавчої служби із заявою про примусове виконання рішення суду.

Таким чином, процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником), тому у кожному конкретному випадку для вирішення питань можливості правонаступництва господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права, які мали місце.

У постанові Великої палати Верховного суду від 03.11.2020 року у справі №916/617/17 зазначено наступне: «як до відкриття виконавчого провадження, так і після його закінчення заміна учасника справи правозаступником здійснюється виключно на підставі статті 52 Господарського процесуального кодексу України. У такому випадку з огляду на відсутність відкритого виконавчого провадження заміна відповідною сторони виконавчого провадження правонаступником є неможливою. Єдиним винятком є заміна боржника або стягувана у виконавчому документі до відкриття виконавчого провадження, що окремо обумовлено у частині п' ятій статті 334 Господарського процесуального кодексу України; «процесуальне правонаступництво в розумінні статті 52 Господарського процесуального кодексу, України допускається на будь-якій стадії судового провадження, включаючи й стадію виконання судового рішення»

Суд вважає, що в даному випадку такі обставини виникли в результаті укладення договору про відступлення права вимоги № GL48N718070_Ur_4 від 13.08.2020р. між Публічним акціонерним товариством Комерційний банк Надра та Товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Дніпрофінансгруп.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що заява Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Дніпрофінансгруп є правомірною, обґрунтованою та такою, що не суперечить нормам законодавства України, а тому підлягає задоволенню.

Керуючись ст.15 Закону України "Про виконавче провадження", ст.ст. 512, 514, 516 Цивільного кодексу України, ст.ст. 52, 232-235, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

у х в а л и в :

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Дніпрофінансгруп" про заміну стягувача у виконавчому документі (наказі) по справі №04/113-50 задовольнити.

2. Замінити сторону (стягувача) Відкрите акціонерне товариство "Комерційний банк "Надра" (м. Київ, вул. Артема, 15, код ЄДРПОУ 20025456) в особі філії Відкритого акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" Луцьке регіональне управління (Волинська обл. м. Луцьк, Київський майдан, 1, код ЄДРПОУ 26207141) на його правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Дніпрофінансгруп" (49089, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Автотранспортна, будинок 2, офіс 205, код ЄДРПОУ 40696815) у виконавчому документі наказі Господарського суду Волинської області №04/113-1 від 02.10.2009р. по справі №04/113-50.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання відповідно до ст.235 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду відповідно до ст.255 ГПК України в строк та порядку, встановленому ст. ст. 256, 257 ГПК України.

Ухвала підписана 15.06.2023р.

Суддя О. Г. Слободян

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення15.06.2023
Оприлюднено16.06.2023
Номер документу111550151
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —04/113-50

Ухвала від 02.08.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Судовий наказ від 02.08.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 12.07.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 05.07.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 15.06.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 05.06.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні