Рішення
від 15.06.2023 по справі 395/393/23
НОВОМИРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 395/393/23 Провадження № 2/395/138/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 червня 2023 року м. Новомиргород

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Забуранного Р.А.

при секретарі Притулі О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Новомиргороді цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новомиргородськоїміської радиНовоукраїнського районуКіровоградської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

24 квітня 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду з даним позовом та просила суд визначити їй додатковий строк, тривалістю два місяці з дня набрання рішення законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позовні вимоги обґрунтувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер батько позивачки - ОСОБА_3 , якому на праві власності на момент смерті належав житловий будинок з надвірними будовами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Після його смерті з заявою про прийняття спадщини звернулася, але не встигла отримати свідоцтво про право на спадщину мати - ОСОБА_2 на 1/8 частину житлового будинку з надвірними будовами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка на день смерті постійно проживала за адресою: АДРЕСА_1 .

Після її смерті відкрилася спадщина на належну їй 1/8 частину житлового будинку з надвірними будовами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

При цьому, під час звернення до державного нотаріуса Новомиргородської державної нотаріальної контори Кіровоградської області Заліпського В.О. з`ясувалося, що позивачем,як спадкоємцем, пропущено встановленийзаконом строкдля прийняттяспадщини,а тому нотаріусом відмовлено ОСОБА_1 у видачі Свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , так як позивачем пропущено встановлений законом строк для прийняття спадщини згідно ст. 1270 Цивільного кодексу України.

Позивач в судове засідання не з`явилася, до суду від представника позивачки надійшла письмова заява про розгляд справи за їх відсутності та просила суд задовольнити позов.

Представник відповідача не з`явився, до суду надіслав письмову заяву про розгляд справи за його відсутності та просив розглянути справу на розсуд суду.

За таких обставин, суд вважає за можливе слухати справу за відсутності сторін.

Безпосередньо дослідивши докази в справі: ознайомившись з письмовими доказами та іншими матеріалами справи, суд вважає за необхідне задовольнити позовну заяву із таких міркувань.

У судовому засіданні безспірно з`ясовано, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер батько позивача - ОСОБА_3 , що підтверджується актовим записом №51 від 12 березня 2014 року, що вчинений Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Новомиргородського районного управління юстиції у Кіровоградській області.(а.с. 13)

ОСОБА_3 на праві власності на момент смерті належав житловий будинок з надвірними будовами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується свідоцтвом про право власності № НОМЕР_1 від 07.12.2004 року. (а.с. 18)

Після смерті чоловіка з заявою про прийняття спадщини звернулася, але не встигла отримати свідоцтво про право на спадщину мати позивачки - ОСОБА_2 на 1/8 частину житлового будинку з надвірними будовами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .(а.с.56)

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується актовим записом №115 від 18 серпня 2016 року, що вчинений Новомиргородським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області. (а.с.14)

Після її смерті відкрилася спадщина на належну їй 1/8 частину житлового будинку з надвірними будовами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі №46603702 від 01.02.2017 року. (а.с.17)

Відповідно до Постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 07.04.2023 року № 142/02-31, Новомиргородською державною нотаріальною конторою Кіровоградської області відмовлено ОСОБА_1 у видачі Свідоцтва про право на спадщину на будь-яке майно спадкодавця, так як нею пропущений встановлений законом шестимісячний (десятимісячний на період військового стану в Україні) термін подання заяви про прийняття спадщини. (а.с. 22)

Поважність пропущення строку для подання заяви позивач обґрунтовує тим, що з 15.11.2011 року позивач здійснювала догляд за своє матір`ю ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

За час життя матері і в подальшому, позивач здійснювала догляд за своїм братом ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Так, ОСОБА_4 проживав та був зареєстрований разом з позивачкою - ОСОБА_1 до дня смерті в АДРЕСА_2 , що підтверджується копією довідки Новомиргородської міської ради №5455 від 20 червня 2022 року. (а.с.24)

ОСОБА_4 тривалий час хворів на ППРВА синдром залежності, судомний синдром, психічні та поведінкові розлади, алкогольна інтоксикація тяжкого ступеню, був інвалідом II групи. Згідно довідки № 103 від 23.07.2021 року хворий потребував постійного стороннього догляду ОСОБА_1 , як невиліковно хворий через порушення функцій організм, не міг самостійно пересуватися та самообслуговуватися.(а.с.23)

Довідкою від 17.05.2022 року № 773-ІІ підтверджується, що ОСОБА_1 дійсно переймалась здоров`ям свого брата за його життя, ОСОБА_4 , який хворів; зверталась до сімейного лікаря, брала направлення на консультацію до вузьких спеціалістів, за потреби, на стаціонарне лікування, виписувала екстренні рецепти та ліки для нього.(а.с. 26)

Крім того, ОСОБА_1 мала проблеми зі здоров`ям, так як хворіла на церебральну ангіодистонію з мігренеподібними пароксизмами, що підтверджується довідкою №27-364 від 26.10.2022 року, виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого. (а.с. 27-28)

Відповідно до ст. 1269 ЦК України - спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ст. 1270 ЦК України - для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1222 ЦК України, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Частиною 1 статті 1273ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу. Заява про відмову від прийняття спадщини подається нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

У відповідності до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

В судовому засіданні з достовірністю встановлено, що позивачка пропустила строкзвернення донотаріальної конториіз заявоюпро прийняттяспадщини з поважнихпричин,що унеможливило вчасне звернення позивачки до нотаріуса.

За такихобставин,суд прийшовдо безсумнівноговисновку прозадоволення позовута вважаєза необхідне визначити додатковий строк позивачці для прийняття спадщини .

На підставі ст.ст. 1222, 1261, 1269, 1270, 1272, 1276 ЦК України, керуючись ст.ст. 258, 259, 263-265 ЦПК України суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Новомиргородськоїміської радиНовоукраїнського районуКіровоградської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , додатковий строк, тривалістю два місяці з дня набрання рішення законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Учасники справи можуть ознайомитись з текстом судового рішенням, в електронній формі, на офіційному веб-порталі Єдиного державного реєстру судових рішень в мережі Інтернет - http://reyestr.court.gov.ua.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: Р. А. Забуранний

Повний текст судового рішення виготовлений 15 червня 2023 року.

СудНовомиргородський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення15.06.2023
Оприлюднено16.06.2023
Номер документу111553454
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —395/393/23

Рішення від 15.06.2023

Цивільне

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області

Забуранний Р. А.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області

Забуранний Р. А.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області

Забуранний Р. А.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області

Забуранний Р. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні