Рішення
від 09.05.2023 по справі 450/1111/23
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 450/1111/23 Провадження № 2/450/860/23

ЗАОЧНЕ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 травня 2023 року Пустомитівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого-судді Кукси Д.А.

секретаря судового засідання Оленич О.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Пустомити цивільну справу за позовною заявою Служби у справах дітей Солонківської сільської ради Львівського району Львівської області до ОСОБА_1 , третя особа комунальний заклад Львівської обласної ради «Будинок дитини №1 для дітей з ураженням центральної нервової системи та порушення психіки», про (предмет спору) позбавлення батьківських прав, -

суд постановив таке рішення:

підстава позову (позиція позивача): позивач звернувся до суду в інтересах ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з цивільним позовом до відповідача про позбавлення батьківських прав. Свої вимоги мотивує тим, що відповідач ОСОБА_1 , яка 10.02.2023 отримала паспорт та змінила прізвище з « ОСОБА_2 » на « ОСОБА_4 » та ОСОБА_5 є батьками малолітніх дітей ОСОБА_2 та ОСОБА_5 . Шлюб між батьками малолітніх дітей не був зареєстрований, згідно витягу з державного реєстру актів цивільного стану громадян про держдавну реєстрацію народження відомості про батька малолітніх дітей внесені відповідно до ч.1 ст. 135 СК України, за вказівкою матері. Сім`я ОСОБА_5 знаходиться в складних життєвих обставинах, відповідач протягом останнього часу не займається вихованням дітей. Розпорядженням голови Пустомитівської районної державної адміністрації від 13.11.2015 №599 за заявою ОСОБА_6 від 05.11.2015, малолітню ОСОБА_2 взято на облік як дитину, що опинилася у складних життєвих обставинах та рішенням комісії з питань захисту прав дитини Пустомитівської районної державної адміністрації від 11.11.2015 №223, малолітню ОСОБА_2 влаштовано в КЗ ЛОР «Будинок дитини №1 для дітей з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки» терміном на 1 рік на повне державне забезпечення. Розпорядженням пустомитівської районної державної адміністрації від 10.02.2017 продовжено термін перебування ОСОБА_2 в даному закладі до досягнення дитиною граничного віку перебування в закладі. Малолітнього ОСОБА_3 взято на облік як дитину, що опинилася у складних життєвих обставинах згідно з Розпорядженням голови Пустомитівської районної державної адміністрації від 15.09.2016 №582 за заявою ОСОБА_6 від 14.09.2016; та рішенням комісії з питань захисту прав дитини Пустомитівської районної державної адміністрації від 14.09.2016 №189, малолітнього ОСОБА_3 влаштовано в КЗ ЛОР «Будинок дитини №1 для дітей з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки» терміном на 1 рік на повне державне забезпечення. Мати ОСОБА_6 з 2018 жодного разу дітей не відвідала, не цікавилася станом їх здоров1я, не піклувалась про фізичний і духовний розвиток дітей, їх навчання, не забезпечувала необхідним харчуванням, медичним доглядом, лікуванням, що негативно впливає на їх фізичний розвиток як складов виховання. 15.07.2022 ОСОБА_7 подала комісії з питань захисту прав дитини Солонківської сільської ради заяву-згоду щодо позбавдення її батьківських прав щодо її малолітніхї дітей, зазначивши, що з наслідками позбавлення батьківських прав ознайомлена, просила розглянути питання позбавлення батьківських прав у її відсутності. Згідно висновку комісії з питань захисту прав дитини Солонківської сільської ради від 25.07.2022 №262 визнано за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_7 щодо її малолітніх дітей. Відповідачку знято з реєстрації за її заявою з 10.02.2023, їй належить 1/8 в житловому будинку за адресою АДРЕСА_1 .

Позиція відповідача: відповідачка, будучи належним чином повідомленою про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явилася, про причини неявки суд не повідомила, клопотань до суду не скеровувала, відзиву на позовну заяву не подала.

Позиція третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: третя особа явки уповноваженого представника в судове засідання не забезпечила; 27.04.2023 до суду надійшло клопотання, у якому повідомляється, що за час перебування дітей в закладі їх не відвідувала, не цікавилася станом здоров`я ні в усній, ні в письмовій формі. На даний час діти досягли граничного віку перебування у закладі і потребують переведення в заклади системи освіти. Відповідно до рішення Львівської обласної ради від 14.06.2022 №362, КЗ ЛОР «Будинок дитиини №1 для дітей з ураженням центральнгої нервової системи та порушенням психіки» перетворений у комунальне некомерційне підприємство Львівської обласної ради «Львівський спеціалізований будинок дитини «Любисток». Позовні вимоги підтримує та покладається на розсуд суду, просить розглядати справу у відсутності представника закладу.

Заяви та клопотання сторін, процесуальні дії та рішення у справі.

10.03.2023 ухвала про відкриття провадження; 18.04.2023 клопотання про позивача про розгляд справи у відсутності представника; 18.04.2023 ухвала про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду.

Встановлені судом фактичні обставини та оцінка суду.

Суд, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Як передбачено ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

За змістом ст. ст. 12, 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до ст.18 Конвенції про права дитини батьки несуть основну відповідальність за виховання дитини. Інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Згідно з ч.1 ст.12 Закону України «Про охорону дитинства» виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Як вбачається з копій свідоцтв про народження серії НОМЕР_1 , виданого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Пустомитівського районного управління юстиції у Львівській області 19.05.2015, та серії НОМЕР_2 , виданого Пустомитівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області від 14.09.2016, матір`ю дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є ОСОБА_6 , батьком ОСОБА_5 .

Згідно Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч.1 ст. 135 СК України за №00015387697, сформованого 19.05.2015, батьком ОСОБА_2 вказано ОСОБА_5 .

Згідно Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч.1 ст. 135 СК України за №00017100282, сформованого 14.09.2016, батьком ОСОБА_3 вказано ОСОБА_5 .

Приписами ч.1 ст. 135 СК України передбачено, що при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Згідно розпорядження Пустомитівської районної державної адміністрації від 13.11.2015 за №599 малолітню дитину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , влаштовано в Комунальний заклад Львівської обласної ради «Будинок дитини №1 для дітей з ураженням центральної нервової системи і порушенням психіки» та розпорядженням від 10.02.2017 №71 продовжено термін перебування малолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в Комунальному закладі Львівської обласної ради «Будинок дитини №1 для дітей з ураженням центральної нервової системи і порушенням психіки» до досягнення дитиною граничного віку перебування в закладі.

Розпорядження Пустомитівської районної державної адміністрації від 15.09.2016 №582 малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , влаштовано в Комунальний заклад Львівської обласної ради влаштовано «Будинок дитини №1 для дітей з ураженням центральної нервової системи і порушенням психіки».

Згідно нотаріально засвідченої заяви-згоди від 15.07.2022, ОСОБА_6 не заперечила проти позбавлення її батьківських прав щодо її малолітніх дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ознайомлена з наслідками позбавлення батьківських прав; не буде присутня на засіданнях суду та просить розглядати питання щодо позбавлення батьківських прав без неї.

Рішенням Солонківської сільської ради Львівського району Львівської області від 19.07.2022 №59 «Про надання висновків про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_6 » надано на затвердження згадані вище висновки.

Висновками комісії з питань захисту прав дитини Солонківської сілської ради про доцільність позбавдення батьківських прав, затвердженого рішенням виконавчого комітету Солонківської сільської ради від 25.07.2022 №262 вважається за доцільне позбавити ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав відносно доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та по відношенню до сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно картки платника податків реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків ОСОБА_6 зареєстрована у Державному реєстрі з 10.05.2011 за №3357316726.

Як зазначив позивач, ОСОБА_6 при отриманні паспорта 10.02.2023 змінила прізвище на « ОСОБА_4 ».

Як бачається з копії паспорту ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП зазначений НОМЕР_3 , ідентичний вказаному номеру облікової картки платника податків ОСОБА_6 .

Як зазначено у клопотанні Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівський обласний спеціалізований будинок дитини «Любисток» (перейменований комунальний заклад Львівської обласної ради «Будинок дитини №1 для дітей з ураженням центральної нервової системи та порушення психіки») ОСОБА_7 жодного разу не відвідувала своїх малолітніх дітей ОСОБА_8 та ОСОБА_3 , не цікавилася станом їх здоров`я.

Відповідно до вимог ст. 51 Конституції України сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Згідно із вимогами ст. 150 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини; піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток; забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя; поважати дитину.

Вимогами частини 1 статті 12 Закону України «Про охорону дитинства» встановлено, що виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно ст. 155 СК України здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

Відповідно до ч.1, ч. 2 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини, тобто якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

За загальним правилом позбавлення батьківських прав є з одного боку - захистом прав дитини, а з другого - крайнім заходом впливу на батьків, які неналежним чином виконують свої батьківські обов`язки стосовно дитини.

Згідно ст. 165 СК України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Згідно Конвенції про права дитини від 20.11.1989 року, ратифікованої Постановою Верховної Ради України 27.02.1991 року, батьки несуть основну відповідальність за виховання дітей. Найважливіший обов`язок матері і батька це обов`язок виховувати, ростити дитину; батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дітей, їх фізичний, духовний та моральний розвиток, готувати до самостійного життя, забезпечити здобуття повної загальної освіти, держави-учасниці поважають право дитини, яка розлучається з одним чи обома батьками, підтримувати на регулярній основі особисті відносини і прямі контакти з обома батьками, за винятком випадків, коли це суперечить найкращим інтересам дитини.

В усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними и приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова вага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року №3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Згідно пункту 16 Постанови, особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК. Ухилення батьків від виконання своїх батьківських обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема, не забезпечують необхідного харчування, медичного огляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїх обов`язків.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 тривалий час ухиляється від виконання батьківських обов`язків по вихованню своїх малолітніх дітей, не займається дітьми з часу їх народження, не піклувалася про них, матеріально не утримувала, не проявляла інтересу до стану їх здоров`я, не цікавиться їх фізичним, моральним і духовним розвитком.

Установлені факти, як кожен окремо, так і в їх сукупності, суд оцінює як ухилення відповідача від виконання своїх батьківських обов`язків відносно малолітніх дітей, свідоме нехтування нею своїми обов`язками щодо малолітніх дітей.

За вказаних обставин, беручи до уваги висновки органу опіки та піклування, з метою забезпечення прав малолітніх ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , виходячи саме із інтересів малолітніх дітей, суд приходить до переконання про те, що позовні про позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 щодо малолітніх дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є підставними та підлягають до задоволення.

Згідно ст.180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Ч.2 ст.166 СК України передбачає, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Відповідно до ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів, серед іншого, суд враховує: 1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини, 2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів, 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина, 4) інші обставини, що мають істотне значення. Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Згідно із ч.2 ст.182 СК України, мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

В даному випадку норми закону передбачають обов`язковість матері утримувати своїх дітей.

Вимогами ст.141 ЦПК України передбачено, що судові витрати, пов`язані з розглядом справи у разі задоволення позову покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 3-5, 10, 81, 133, 141, 258-259, 263-265, 273, 280-284, 351-355 ЦПК України, ст.ст.155, 164-166,180 - 182, 184 СК України, суд -

у х в а л и в:

позовні вимоги Служби у справах дітей Солонківської сільської ради Львівського району Львівської області до ОСОБА_1 , третя особа комунальний заклад Львівської обласної ради «Будинок дитини №1 для дітей з ураженням центральної нервової системи та порушення психіки», про позбавлення батьківських прав - задоволити.

Позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав відносно малолітньої доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_1 аліменти на утримання малолітніх дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму на кожну дитину відповідного віку, і до досягнення ними повноліття.

Аліменти стягувати щомісячно починаючи з 09.03.2023 до повноліття дітей.

Рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць допустити до негайного виконання.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в розмірі 2147 (дві тисячі сто сорок сім) гривень 20 копійок.

Відповідно до ч.6 ст.164 СК України, рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили надіслати органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дітей.

Роз`яснити відповідачу, що мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав у разі зміни поведінки особи, позбавленої батьківських прав, та обставин, що були підставою для позбавлення батьківських прав.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення, а учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом 30-денного строку з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: Служба у справах дітей Солонківської сільської ради Львівського району Львівської області, код ЄДРПОУ 44257898, місцезнаходження 81131, с.Солонка, вул. Центральна, 1, Львівського району, Львівської області.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання АДРЕСА_2 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: комунальний заклад Львівської обласної ради «Будинок дитини №1 для дітей з ураженням центральної нервової системи та порушення психіки», ЄДРПОУ 01984369, місцезнаходження 79000, вул. Комаринця, 2А, м.Львів

СуддяД. А. Кукса

Дата ухвалення рішення09.05.2023
Оприлюднено20.06.2023
Номер документу111559709
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —450/1111/23

Рішення від 09.05.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

Ухвала від 10.03.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні