Рішення
від 15.06.2023 по справі 397/271/23
ТУРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.06.2023 м.Турка

Турківський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді КшикО.І.

секретар судового засідання СисанС.І.

Справа № 397/271/23

Провадження №2/458/147/2023

Сторони в справі:

позивач ОСОБА_1

представник позивача ОСОБА_2

відповідач ОСОБА_3

третя особа, яка не заявляє Олександрівський відділ державної виконавчої

самостійних вимог на служби у Кропивницькому районі Кіровоградської

предмет спору області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро)

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Турка в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Олександрівський відділ державної виконавчої служби у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), про припинення стягнення аліментів на утримання дитини,

встановив:

17.05.2023 на розгляд до Турківського районного суду Львівської області надійшла справа за підсудністю від Олександрівського районного суду Кіровоградської області за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Олександрівський відділ державної виконавчої служби у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), про припинення стягнення аліментів на утримання дитини.

Позивач обґрунтовує свої вимоги наступними обставинами.

На підставі виконавчого листа №2/458/376/2020 виданого 08.12.2020 Турківським районним судом Львівської області з позивача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь відповідачки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , стягуються аліменти у твердій грошовій сумі 2000,00грн, починаючи з 23.06.2020 щомісячно і до досягнення дитиною повноліття. З 24.10.2022 неповнолітній ОСОБА_4 почав проживати з батьком у с.Родниківка, Олександрівського району Кіровоградської області та знаходиться на його повному утриманні. Таким чином, зазначені вище обставини зумовлюють його звернутись до суду з позовом про припинення стягнення аліментів на сина, що з нього стягуються.

Ухвалою суду від 18.05.2023 відкрито провадження у справі, визначено розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Позивач ОСОБА_1 та його представник - адвокат Платонова М.А. в підготовче засідання не з`явилися, представник позивача надіслала до суду заяву, в якій просить суд розглядати справу без їх участі, позовні вимоги підтримують.

Відповідачка ОСОБА_3 в підготовче засідання не з`явилася, подала до суду заяву, в якій просить суд розглядати справу без її участі, у заяві до початку розгляду справи по суті вказала, що позов визнає.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Олександрівського відділу державної виконавчої служби у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) в підготовче засідання не з`явився, подав до суду заяву, в якій просить суд розглядати справу без їх участі, проти задоволення позову не заперечують.

У зв`язку з неявкою в підготовче засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України не здійснюється.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

З урахуванням того, що відповідач визнає позов, суд вирішив розглядати справу на підставі наявних у ній матеріалів у підготовчому засіданні.

Дослідивши матеріали цивільної справи у їх сукупності та взаємозв`язку, суд встановив такі обставини справи та відповідні до них правовідносини.

Як видно із свідоцтва про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , серії НОМЕР_1 виданого Родниківською сілською радою Олександрівського району Кіровоградської області 22.01.2008, його батьком є ОСОБА_1 , а матір`ю є ОСОБА_3 .

24.12.2020 постановою державного виконавця Олександрівського районного відділу державної виконавчої служби Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) відкрито виконавче провадження №63992132 на підставі виконавчого листа №2/458/376/2020 виданого 08.12.2020 Турківським районним судом Львівської області про стягнення з ОСОБА_1 в користь ОСОБА_3 аліменти на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у твердій грошовій сумі 2000,00грн, починаючи з 23.06.2020 щомісячно і до досягнення дитиною повноліття.

Згідно з довідкою Олександрівської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області №212 віж 07.12.2022, ОСОБА_4 , 2008 р.н., дійсно проживає разом з батьком ОСОБА_1 в АДРЕСА_1 .

Відповідно до характеристики КЗ "Красносілківський ліцей" Олександрівської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області на учня 9 класу - ОСОБА_4 , 2008 р.н., він навчається в школі з 30.10.2022. За час навчання у школі зарекомендував себе позитивним, товариським, розсудливим, енергійним юнаком. Швидко адаптувався в учнівському колективі. Учень завжди охайно одягнений, забезпечений всім необхідним шкільним приладдям. Батько систематично відвідує навчальний заклад, тримає на контролі навчання сина, цікавиться його шкільним життям та відносинами з однолітками.

Позивач ОСОБА_1 у позовній заяві покликається на те, що його неповнолітній син ОСОБА_4 проживає з ним, знаходиться на його утриманні, а тому просить припинити стягнення з нього на користь відповідачки ОСОБА_3 аліментів на утримання сина.

У свою чергу відповідачка не заперечила обставин, викладених позивачем в позовній заяві, подала суду заяву, в якій визнала позов.

Перевіривши матеріали справи, оцінивши доводи та підстави позову, суд вирішуючи справу, виходить з таких мотивів та норм закону.

Так, відповідно до ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Стаття 179 СК України передбачає, що аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини. Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім`я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання.

Відповідно до ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Відповідно до п. 17 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006 №3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» право на звернення до суду із заявою про стягнення аліментів і, відповідно, право на отримання аліментів має той з батьків, з ким проживає дитина.

Виходячи з вищевказаних положень Сімейного кодексу України, аліментами є кошти на утримання дитини, які присуджуються за рішенням суду до стягнення з одного із батьків дитини на користь того з батьків, разом з яким проживає дитина.

Правовий аналіз вищевказаних норм дозволяє дійти висновку, що однією з обставин, яка підлягає доказуванню у цій справі, є те, з ким саме з батьків проживає дитина - з одержувачем аліментів чи з їх платником.

Суд встановив, що на підставі виконавчого листа Турківського районного суду Львівської області від 08.12.2020 позивач зобов`язаний до сплати аліментів на утримання неповнолітнього сина на користь відповідачки.

Однак, як видно з матеріалів справи, неповнолітній син ОСОБА_4 з матір`ю не проживає, а з 24.10.2022 проживає разом з батьком, який його утримує.

Відтак, підстави для стягнення аліментів на користь відповідачки ОСОБА_3 відсутні, оскільки фактично неповнолітня дитина проживає з батьком та перебуває на його утриманні.

Відповідно до ст. 188 СК України батьки можуть бути звільнені від обов`язку утримувати дитину тільки за рішенням суду.

Згідно ч. 4 ст. 273 ЦПК України, якщо після набрання рішенням суду законної сили, яким з відповідача присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред`явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них.

Відповідно до ч.2 ст. 160 СК України, місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини.

Враховуючи встановлені судом обставини, а саме те, що неповнолітній ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 не проживає з матір`ю ОСОБА_3 , а проживає з батьком - позивачем у справі ОСОБА_1 з 24.10.2022 за адресою АДРЕСА_1 , який його утримує, навчається у Комунальному закладі "Красносілківський ліцей", тобто змінились обставини, що впливають на стягнення аліментів на користь відповідачки та особи, яка їх одержує, тому, враховуючи загальні принципи регулювання сімейних відносин, способи захисту сімейних прав, суд дійшов висновку, що позов підлягає до задоволення та необхідно припинити стягнення аліментів з позивача на користь відповідачки, починаючи з 24.10.2022. тобто часу, з якого дитина фактично проживає з батьком, який її у утримує.

Відтак, суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача підставні, доведені належними, достатніми та допустимими доказами, а тому позов підлягає до задоволення.

Відповідачка ОСОБА_3 позов визнала.

Вирішуючи питання судових витрат, які у цій справі складаються зі судового збору, суд виходить з такого.

Відповідно до ч.1 ст. 142 ЦПК України у разі визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Беручи до уваги те, що відповідачка ОСОБА_3 визнала позов, про що подала письмову заяву до початку розгляду справи по суті, тому позивачу ОСОБА_1 необхідно повернути з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, що становить 536,80 грн. Решта 50% суми судового збору - 536,80 грн, підлягає стягненню з відповідачки на користь позивача.

Керуючись ст. 12, 76-81, 89, 141, 142, 200, 258, 259, 263-265,273 ЦПК України, суд,

вирішив:

Задоволити позов ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Олександрівський відділ державної виконавчої служби у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), про припинення стягнення аліментів на утримання дитини.

Припинити з 24.10.2022 стягнення аліментів з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_3 на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що стягуються на підставі виконавчого листа №2/458/376/2020 виданого 08.12.2020 Турківським районним судом Львівської області.

Повернути здержавного бюджетупозивачу ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ) 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову до суду згідно з платіжним документом № ПН65 від 08.03.2023, що становить 536,80 грн (п`ятсот тридцять шість гривень вісімдесят копійок).

Стягнути з ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ,РНОКПП НОМЕР_3 )на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ) судовий збір у розмірі 536,80 грн (п`ятсот тридцять шість гривень вісімдесят копійок).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

Позивач: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 ).

Відповідач: ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ,РНОКПП НОМЕР_3 ,адреса: АДРЕСА_2 ).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Олександрівський відділ державної виконавчої служби у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) (адреса:смт. Олександрівка, вул. Незалежності України, 27, Кіровоградська область, ЄДРПОУ 34791025).

Рішення суду складено та підписано 15.06.2023.

Суддя О.І. Кшик

Дата ухвалення рішення15.06.2023
Оприлюднено19.06.2023
Номер документу111560032
СудочинствоЦивільне
Сутьприпинення стягнення аліментів на утримання дитини

Судовий реєстр по справі —397/271/23

Рішення від 15.06.2023

Цивільне

Турківський районний суд Львівської області

Кшик О. І.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Турківський районний суд Львівської області

Кшик О. І.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

СОЛОВЙОВ О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні