Рішення
від 13.06.2023 по справі 711/2516/23
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/2516/23

Номер провадження2/711/1140/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

13 червня 2023 року Придніпровський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого - судді: Демчика Р.В.

при секретарі: Кофановій А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в залі суду м. Черкаси цивільну справу за позовом Дочірнього підприємства «Ремонтно-експлуатаційне управління Черкаського шовкового комбінату» ПрАТ «Черкаський шовковий комбінат» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за проживання в гуртожитку, -

встановив:

ДП «РЕУ ЧШК ПрАТ «ЧШК» звернулося до Придніпровського районного суду міста Черкаси з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за проживання в кімнаті АДРЕСА_1 в сумі 17393.35 грн. та судових витрат, вказавши, що 01.11.2013 року між ПАТ «Черкаський шовковий комбінат» та позивачем було укладено договір оренди № 143, згідно п. 1.1 якого ДП «Ремонтно-експлуатаційне управління Черкаського шовкового комбінату «Черкаський шовковий комбінат» прийняв в оренду житлові приміщення, в тому числі гуртожиток, що розташований за адресою Добровольського,27. З 20.12.2006 року відповідач проживає в кімнаті АДРЕСА_1 . Факт проживання відповідача підтверджується копією договору №10 від 20.12.2006 року найму та оплати ліжко-місця в гуртожитку ліжкового типу. Порядок оплати за житлово-комунальні послуги визначений у ст.32 ЗУ «Про житлово комунальні послуги», якою передбачено, що плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору в порядку визначеному КМУ. Розмір оплати нараховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засоюів обліку або за нормами застереженими в установленому порядку. Згідно п.п.1.6.5. договору найму та оплати ліжко-місця в гуртожитку ліжкового типу відповідач зобов`язувалась у становленні терміни сплачувати квартирну плату і плату за комунальні послуги, але не пізніше 10 числа наступного місяця.

Відповідач належним чином не виконує свої обов`язки як наймача, а саме несвоєчасно та не в повному обсязі вносять плату за проживання в гуртожитку, внаслідок чого станом на 01.04.2023 року виникла заборгованість у сумі 17393.35 гривень, яку позивач разом із судовими витратами просив стягнути на свою користь з відповідача.

Ухвалою суду від 22 травня 2023 року та відкрито провадження у справі, вирішено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін. Сторонам встановлено строк для подачі заяв по суті справи.

В судове засідання представник позивача не з`явився, подав заяву з проханням засідання провести без їйого участі, позовні вимоги підтримав та просила їх задовольнити, проти винесення заочного рішення не заперечував.

Відповідач ОСОБА_1 будучи належним чином повідомлена про час та місце судового засідання, шляхом направлення судової повістки за місцем реєстрації, до суду не з`явилася, про причини своєї неявки суд не повідомила, відзив не подали.

У відповідності до ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно вимог ч.1 ст. 280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Про заочний розгляд справи суд постановляє ухвалу відповідно до вимог ст. 281 ЦПК України.

Враховуючи вище викладене, та той факт що відповідач належним чином повідомлявся про дату, час і місце судового засідання, але не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; а позивач не заперечує проти такого вирішення справи, суд вважає за можливе провести заочний розгляд справи.

Враховуючи думку представника позивача, дослідивши письмові матеріали справи та докази в їх сукупності, на підставі повного, об`єктивного та всебічного дослідження, суд встановив наступні обставини та відповідні ним правовідносини:

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до положень ст.ст. 12, 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками процесу. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання (ст. 80 ЦПК України).

01 листопада 2013 року між ПАТ "Черкаський шовковий комбінат" та ДП "Ремонтно- експлуатаційне управління Черкаського шовкового комбінату ПАТ "Черкаський шовковий комбінат" (укладено договір оренди №143.

Згідно п.1.1договору оренди№143від 01.11.2013року Орендодавець,який являєтьсявласником передав,а Орендарприйняв воренду житловіприміщення,що розташованіза адресою: АДРЕСА_2 ;вул.РЛюксембург,197; АДРЕСА_3 ; АДРЕСА_4 ; АДРЕСА_5 .

20.12.2006 року між ОСОБА_1 та ДП «РЕУ ЧШК» укладено договір №109 найму та оплати ліжко-місця в гуртожитку ліжкового типу

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання повинні виконуватися належним чином і в строк відповідно до вказівок закону, договору.

За змістом ст. ст. 67-68 Житлового Кодексу України наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги. Квартирна плата та плата за комунальні послуги в будинках державного і громадського житлового фонду вносяться щомісяця в строки, встановлені Радою Міністрів Української РСР.

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальній послуги» споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги.

Оплата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору в порядку визначеному Кабінетом Міністрів України. Розмір за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку (ст.32 ЗК «Про житлово комунальні послуги».

Згідно п.п.1.6.5 договору №109 від 20.12.2006 року найму та оплати ліжко-місця в гуртожитку ліжкового типу передбачено зобов`язання орендаря у встановлені терміни сплачувати квартирну плату і плату за комунальні послуги, але не пізніше 10 числа наступного місяця.

Таким чином, ОСОБА_1 як наймач зобов`язана вносити плату за проживання в гуртожитку.

Згідно з розрахунком ДП «Ремонтно-експлуатаційне управління Черкаського шовкового комбінату ПрАТ «Черкаський шовковий комбінат», заборгованість відповідача по платі за проживання в гуртожитку станом на 01 квітня 2023 року становить 17393.35 грн.

Своїх заперечень проти позову та доказів, які б обґрунтовували такі заперечення відповідач суду не подав.

За таких обставин оцінивши докази надані позивачем, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ДП «Ремонтно-експлуатаційне управління Черкаського шовкового комбінату ПрАТ «Черкаський шовковий комбінат» підлягають до задоволення.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачем при звернення до суду з даним позовом було сплачено судовий збір в сумі 2684.00 гривень, що підтверджується платіжним дорученням №1972 від 18.04.2023 року, а тому до стягнення з відповідача на користь позивача підлягає 2684.00 грн.

Керуючись, ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст.ст. 526, 530 ЦК України, ст. ст. 67, 68, 162 ЖК України, ст.ст. 12-13, 81, 82, 89, 141, 223, 259, 264-265, 268, 280-282, 354 ЦПК України суд, -

вирішив:

Позовні вимоги Дочірнього підприємства «Ремонтно-експлуатаційне управління Черкаського шовкового комбінату» ПрАТ «Черкаський шовковий комбінат» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за проживання в гуртожитку- задовольнити.

Стягнути ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_6 ) на користь Дочірнього підприємства «Ремонтно-експлуатаційне управління Черкаського шовкового комбінату Приватного акціонерного товариства «Черкаський шовковий комбінат» (код ЄДРПОУ31141871, місцезнаходження м. Черкаси, вул. Самійла Кішки, 197) заборгованість з плати за проживання в гуртожитку, що утворилась станом на 01.04.2023 в сумі 17 393 грн. 35 коп. та 2684 грн. 00 коп. в рахунок понесених судових витрат, а всього: 20077 (двадцять тисяч сімдесят сім) грн. 35 коп.

Рішення може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду протягом 30 днів. Апеляційна скарга подається безпосередньо до апеляційної інстанції.

Заява про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачем протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Головуючий: Р. В. Демчик

Дата ухвалення рішення13.06.2023
Оприлюднено19.06.2023
Номер документу111560127
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за проживання в гуртожитку

Судовий реєстр по справі —711/2516/23

Рішення від 13.06.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні