Ухвала
від 15.06.2023 по справі 2а-1303/08/1170
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УХВАЛА

про заміну сторони виконавчого провадження

15 червня 2023 року м. Кропивницький Справа № 2а-1303/08/1170

Суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду Пасічник Ю.П., розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Маловисківському районі Кіровоградської області до державного підприємства "Маловисківський спиртовий завод" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

24 грудня 2008 року Кіровоградським окружним адміністративним судом винесено постанову про стягнення з державного підприємства "Маловисківський спиртовий завод" на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Маловисківському районі Кіровоградської області заборгованість по страховим внескам в сумі 20033,90 грн.

Ухвалою від 21.12.2017 року суд на підставі статті 379 КАС України замінив стягувача - Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Маловисківському районі Кіровоградської області - його правонаступником - Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області (код ЄДРПОУ 41316824).

На примусовому виконанні в Маловисківському відділі державної виконавчої служби у Новоукраїнському районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) з 09.03.2021 перебуває виконавчий лист № 2а-1303/08/1170 виданий 11.02.2011 Кіровоградським окружним адміністративним судом по адміністративній справі про стягнення з державного підприємства "Маловисківський спиртовий завод" (код ЄДРПОУ 00374982) на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Маловисківському районі Кіровоградської області заборгованості зі сплати страхових внесків у розмірі 20033,90 грн..

До суду 14.06.2023 року надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області про заміну сторони виконавчого провадження - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області (код ЄДРПОУ 41316824) - на правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області (код ЄДРПОУ 20632802).

Згідно з частинами 1, 2, 4 статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Процесуальне правонаступництво унормовано статтею 52 КАС України, згідно з якою у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Частиною 5 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

З 01.01.2023 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" №2620-ІХ від 21.09.2022 року (надалі - Закон №2620-ІХ).

Пунктом 2 розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону №2620-ІХ припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Пунктами 6, 7 розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону №2620-ІХ установлено, що з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, платники єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та отримувачі виплат (матеріального забезпечення) є такими, що зареєстровані (взяті на облік) Пенсійним фондом України. Їх перереєстрація не здійснюється.

Стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України №1442 від 27.12.2022 року "Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України" постановлено припинити з 1 січня 2023 року, реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України, Фонд соціального страхування України та серед інших Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області.

Пунктом 3 цієї постанови постановлено утворити комісії з реорганізації управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України, зокрема комісію з реорганізації управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області (код ЄДРПОУ 41316824) з 24.01.2023 року перебуває у стані припинення.

Зміст положень Закону №2620-ІХ та постанови Кабінету Міністрів України №1442 від 27.12.2022 року свідчить про те, що у спірних правовідносинах, пов`язаних зі стягненням з відповідача заборгованості зі страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, правонаступником прав та обов`язків Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області, що припиняється, з 01.01.2023 року є Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області, як територіальний орган Пенсійного фонду України, у якому на обліку перебуває боржник.

Тож суд замінює стягувача у виконавчому листі №1170/2а-1084/11 та у виконавчому провадженні ВП №71025253 - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області - на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області.

Керуючись статтями 248, 256, 379 КАС України, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому листі №2а-1303/08/1170 та у виконавчому провадженні - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області (код ЄДРПОУ 41316824) - його правонаступником - Головним управлінням Пенсійного фонду України в Кіровоградській області (код ЄДРПОУ 20632802).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду у 15 - денний строк, установлений статтею 295 КАС України.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду Ю.П. ПАСІЧНИК

Дата ухвалення рішення15.06.2023
Оприлюднено19.06.2023
Номер документу111564683
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —2а-1303/08/1170

Ухвала від 15.06.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Ю.П. ПАСІЧНИК

Ухвала від 21.12.2017

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

Ухвала від 30.11.2017

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні