Рішення
від 07.06.2023 по справі 509/5273/17
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 509/5273/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 червня 2023 року смт Овідіополь

Овідіопольський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Бочарова А.І.

при секретарі Сірман Г.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Овідіополь цивільну справу за позовом

ОСОБА_1

до

Овідіопольської селищної ради Одеської області,

ОСОБА_2 ,

ОСОБА_3 ,

ОСОБА_4

про встановлення факту прийняття спадщини, визнання права власності в порядку спадкування за законом,-

ВСТАНОВИВ:

28.12.2017 року позивачка звернулася з вищевказаним позовом, в якому зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_5 , після смерті якої відкрилася спадщина у вигляді житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивачка вказує, що звернулася до Овідіопольської районної державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, була заведена спадкова справа № 294/2017, однак постановою № 16902-31 від 14.11.2017 року їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої ОСОБА_5 у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на жилий будинок.

В подальшому позивачка декілька разів уточнювала свої позовні вимоги та остаточно виклала їх в редакції від 19.01.2021 року та просила суд у відповідності до ст.548,549 ЦК УРСР в редакції 1963 року встановити факт прийняття ОСОБА_1 спадщини після смерті матері ОСОБА_5 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 та визнати за нею право власності на частину жилого будинку з господарськими будівлями та спорудами, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 та складається в цілому з житлового будинку під літ. «А-1,А» загальною площею 84,4 кв.м, житловою площею 44,0 кв.м.

Позивачка ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, надала суду заяву, в якій зазначила, що підтримує свої позовні вимоги в повному обсязі та просить розглянути справу без її участі.

Відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , представник ОСОБА_4 та ОСОБА_3 адвокат Кормільцев М.А. в судове засідання не з`явилися, повідомлені належним чином.

З позовом відповідачі не згодні, надали суду відзив, в якому просили суд в позовних вимогах позивачки відмовити в повному обсязі, зазначаючи, що документів на право власності на спадковий будинок позивачкою не надано, доказів проживання на момент смерті спадкодавця ОСОБА_5 не надано, в 1997 році позивачка зверталася до виконкому Миколаївської сільської ради з заявою про визнання права особистої власності на будинок за її батьком ОСОБА_6 , рішенням виконкому Миколаївської сільської ради № 49 від 17.06.1997 року було прийнято рішення про видачу такого свідоцтва, а тому в позові повинно бути відмовлено в повному обсязі.

Ухвалою Овідіопольського районного суду Одеської області від 27.07.2021р. було замінено відповідача Миколаївську сільську раду на Овідіопольську селищну раду Одеського району Одеської області на підставі клопотання останньої , оскільки згідно з рішенням Овідіопольської селищної ради від 14.12.2020 року № 10-VIII розпочато процедуру реорганізації Миколаївської сільської ради (код ЄДРПОУ: 04380287) шляхом приєднання до Овідіопольської селищної ради (код ЄДРПОУ: 04379172).

Відповідачка ОСОБА_3 змінила прізвище на ОСОБА_7 , про що свідчить копія наданого паспорту.

Представник відповідача Овідіопольської селищної ради Одеського району Одеської області в судове засідання не з`явився, але надав до суду заяву, в якій просить суд розглянути справу без участі представника селищної ради.

Дослідивши письмові матеріали по справі та матеріали спадкових справ № 294/2017 заведеної після смерті ОСОБА_5 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , № 341/2015, заведеної після смерті ОСОБА_8 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ,суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з частиною третьою статті 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Частиною першою статті 15 ЦК України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до частини першої статті 16 ЦК України, частини першої статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За положенням частини першої статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи.

Відповідно до частин першої, третьої статті 5 ЦК України акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності; якщо цивільні відносини виникли раніше і регулювалися актом цивільного законодавства, який втратив чинність, новий акт цивільного законодавства застосовується до прав та обов`язків, що виникли з моменту набрання ним чинності.

Відносини спадкування регулюються правилами ЦК України, якщо спадщина відкрилась не раніше 01 січня 2004 року. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила ЦК УРСР.

Спадкові відносини виникають з моменту відкриття спадщини. Як частина друга статті 1220 ЦК України, так і стаття 525 ЦК Української РСР визначають, що часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Оскільки спадкодавець ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , відтак спірні правовідносини, що пов`язані із питаннями саме відкриття та прийняття спадщини після смерті такої особи на той час були врегульовані нормами ЦК УРСР у редакції 1963 року.

За правилами статей 529-530 ЦК УРСР при спадкуванні за законом спадкоємцями першої черги є в рівних частках діти, подружжя та батьки померлого. Статтею 535 ЦК УРСР передбачено, що неповнолітні або непрацездатні діти спадкодавця (в тому числі усиновлені), а також непрацездатні дружина, батьки (усиновителі) і утриманці померлого успадковують, незалежно від змісту заповіту, не менше двох третин частки, яка належала б кожному з них при спадкоємстві за законом (обов`язкова частка). При визначенні розміру обов`язкової частки враховується і вартість спадкового майна, що складається з предметів звичайної домашньої обстановки і вжитку.

Статтею 561 ЦК УРСР було передбачено, що свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям за законом після закінчення шести місяців з дня відкриття спадщини.

Разом із цим, на час відкриття спадщини в період чинності ЦК УРСР його нормами було передбачено певні дії, які свідчили про прийняття спадщини.

Відповідно до ст. 548 ЦК України в ред. 1963 року, для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Згідно статті 549 ЦК УРСР визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Зазначені в цій статті дії повинні були бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Згідно зі статтею 553 ЦК УРСР, яка діяла на момент відкриття спадщини, спадкоємець за законом або за заповітом вправі відмовитись від спадщини протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. Наступне скасування спадкоємцем такої заяви не допускається. Вважається, що відмовився від спадщини також той спадкоємець, який не вчинив жодної з дій, що свідчать про прийняття спадщини.

Відповідно до частини першої статті 554 ЦК УРСР у разі неприйняття спадщини спадкоємцем за законом або за заповітом або позбавлення спадкоємця права спадкування (статті 528 і 534 цього Кодексу) його частка переходить до спадкоємців за законом і розподіляється між ними в рівних частках.

Отримання спадкоємцем, який прийняв спадщину, свідоцтва про право на спадщину відповідно до статті 560 ЦК УРСР, яка діяла на момент відкриття спадщини, є правом, а не обов`язком спадкоємця.

Так судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_5 (повторне свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 від 15.07.2016 р. за актовим записом №4).

Позивачка ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 26.11.1975 р.; свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 від 25.06.1994 р. між позивачкою та ОСОБА_9 .

Відповідно до довідки Миколаївської сільської ради №471 від 02.10.2017 року на момент смерті ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 були зареєстровані та проживали однією сім`єю та вели спільне господарство ОСОБА_6 , ОСОБА_10 , ОСОБА_8 . В цій довідці зазначено, що згідно погосподарської книги, яка велася у період 1991-1995 рр. є відомості про проживання ОСОБА_1 за цією адресою у період 1991-1994рр.

За заявою позивачки до Овідіопольської районної державної нотаріальної контори була відкрита спадкова справа № 294/2017, що підтверджується інформаційною довідкою № 49222310 від 25.09.2017 року. Однак постановою № 1692/02-31 від 14.11.2017 року їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок з господарчими будівлями та спорудами під АДРЕСА_1 за відсутності правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцю.

За заявою позивачки була також відкрита спадкова справа № 248/2016 після померлого ІНФОРМАЦІЯ_4 батька ОСОБА_6 . Однак згідно довідки Овідіопольської районної державної нотаріальної контори № 637/01-16 від 07.06.2018р. станом на 06.05.2018 року спадкоємцю по вищевказаній спадковій справі свідоцтва про право на спадщину не видавались, інші спадкоємці не звертались.

ІНФОРМАЦІЯ_5 помер брат позивачки ОСОБА_8 . Відповідно до спадкової справи № 341/2015, заведеної Овідіопольською районною нотаріальною конторою на підставі заяв дружини померлого ОСОБА_2 та дітей померлого ОСОБА_4 та ОСОБА_3 , спадковим майном спадкодавця вказано жилий будинок АДРЕСА_1 . Як вбачається з матеріалів спадкової справи свідоцтва про право на спадщину за законом на вказане спадкове майно спадкоємцям не видавалось.

Рішенням Миколаївської сільської ради Овідіопольського району Одеської області № 39-УІІ від 27 січня 2016 року вул.Леніна в с.Миколаївка Овідіопольського району Одеської області була перейменована на вул.Дністровська.

Таким чином, позивачка у відповідності до положень ст. 529 ЦК України в ред. 1963 року, який був чинний на момент смерті ОСОБА_5 , є законним спадкоємцем першої черги після її смерті. Позивачка була зареєстрована та проживала у спірному домоволодінні в 1993 році, отже вона є такою, що прийняла спадщину після смерті своєї матері ОСОБА_5 , відповідно до статті 549 ЦК Української РСР.

Відповідно до Інструкції «Про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу УРСР» від 31.01.1966 р., затвердженої Міністерством комунального господарства УРСР від 31.01.1966 р., яка діяла до 13.12.1995 р., реєстрації підлягають всі будинки і домоволодіння в межах міст і селищ міського типу УРСР, що належать місцевим Радам депутатів трудящих, державним, кооперативним і громадським установам підприємствам і організаціям, а також ті будинки і домоволодіння, які належать громадянам на праві особистої власності. Не підлягають реєстрації будинки і домоволодіння, що розташовані в сільських населених пунктах.

У відповідності до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», будинки, які побудовані до 05.08.1992 р. не потребують введення в експлуатацію, а відповідно до п.3.1 Порядку прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж, який затверджений наказом Мінрегіонбуду №95 від 19.03.2013 р., документом, який засвідчує відповідність закінчених будівництвом до 05 серпня 1992 року індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, які не підлягають прийняттю в експлуатацію, вимогам законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил, зокрема для потреб державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, є технічний паспорт, складений за результатами технічної інвентаризації.

Відповідно до погосподарської книги за 1985 рік особистий рахунок № НОМЕР_4 зазначено ОСОБА_6 зазначений власником господарства за адресою: АДРЕСА_2 .Членами сім`ї власника зазначені ОСОБА_5 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 .

Відповідно до п.3.2 Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об`єктів нерухомого майна, не належать до самочинного будівництва:… індивідуальні (садибні)житлові будинки,садові,дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі та споруди, прибудови до них, побудовані до 5 серпня 1992 року. Відповідно до ст.31 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», державна реєстрація прав власності на об`єкти (індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них), що розташовані на територіях сільських рад та які закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року, щодо яких раніше не здійснювалася державна реєстрація прав власності, для осіб, за якими закріплені особові рахунки в погосподарських книгах відповідних сільських рад, здійснюється на підставі поданої заяви та виписки із зазначених книг, наданої виконавчим органом сільської ради (у разі, якщо такий орган не створений, - сільським головою) або відповідною архівною установою, а також інших документів, визначених у Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого Постановою КМУ №1127 від 25.12.2015 р. за подальшими змінами.

На підтвердження правомірності набуття спадкодавцем ОСОБА_5 права власності на житловий будинок, якій закінчений будівництвом до 05.08.1992 р., суду надані: технічний паспорт на будинок від 28.07.2020 року, в якому вказано рік побудови житлового будинку з господарськими спорудами 1964 р.; виписка з погосподарської книги особистий рахунок № НОМЕР_4 за період 1983-1985 роки; довідка Миколаївської сільської ради №1003 від 04.08.2016 р. та рішення Миколаївської сільської ради №39 від 27.01.2016 року, якими підтверджена теперішня адреса будинку: АДРЕСА_1 .

З наведених підстав, беручи до уваги надані позивачкою докази та матеріали спадкової справи № 294/2017, заведеної після смерті ОСОБА_5 , з яких вбачається, що позивачка є єдиною спадкоємицею після смерті своєї матері, так як її батько помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть сері НОМЕР_5 , а брат ОСОБА_8 помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_6 , довідки Овідіопольської районної державної нотаріальної контори № 637/01-16 від 07.06.2018р. про те, що заведена спадкова справа № 248/2016 після померлого ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_6 , суд приходить до висновку, що спадкодавець за життя правомірно набула право власності на частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, який закінчений будівництвом до 05.08.1992 р.

За життя ОСОБА_5 не оформила правовстановлюючі документи на будинок у відповідності до законодавства, яке діяло на момент її смерті, що підтверджується листом КП «Овідіопольське РБТІ» № 1082 від 03.11.2017 року та листом Миколаївської сільської ради Овідіопольського району Одеської області № 228 від 02.10.2017 року.

Позивачка прийняла спадщину після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , у відповідності до положень ст.ст.548, 549 ЦК Українив ред. Закону від 1963 р. Інші спадкоємці, окрім позивачки, у ОСОБА_5 відсутні, що підтверджується матеріалами спадкової справи № 294/2017, яка надана Овідіопольською державною нотаріальною конторою Одеської області.

Докази, надані позивачкою, не були спростовані відповідачами в ході судового розгляду справи, а тому за таких обставин суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, а тому такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до вимог ч.6 ст.141 ЦПК України з відповідачів ОСОБА_2 , ОСОБА_4 ОСОБА_13 підлягає стягненню на користь позивача ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 1376,70 грн.

Керуючись ст.ст. 3-7,10-13,18,11,76-83,95,133,174,200,213,228,229,241-246,258,259,263-268,272,273 ЦПК України, ст.ст.15, 16 ЦК України, ст.ст. 529, 530, 548, 549,553, 554,561 ЦК України в ред. 1963 р., -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Овідіопольської селищної ради Одеської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про встановлення факту прийняття спадщини, визнання права власності в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Встановити факт прийняття ОСОБА_1 спадщини після смерті матері ОСОБА_5 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП НОМЕР_7 , право власності в порядку спадкування за законом після смерті матері - ОСОБА_5 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , на 1/4 частину жилого будинку з господарськими будівлями та спорудами, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 та складається в цілому з житлового будинку під літ. «А-1,А» загальною площею 84,4 кв.м, житловою площею 44,0 кв.м.

Стягнути з відповідачів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , РНОКПП: НОМЕР_8 , ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , РНОКПП: НОМЕР_9 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП: НОМЕР_7 , витрати зі сплати судового збору у розмірі 1376,70 грн. в рівних частках на кожного.

Рішення може бути оскаржене до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його ухвалення.

Суддя: А. І. Бочаров

СудОвідіопольський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення07.06.2023
Оприлюднено20.06.2023
Номер документу111572058
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —509/5273/17

Рішення від 07.06.2023

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Бочаров А. І.

Ухвала від 27.07.2021

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Бочаров А. І.

Ухвала від 13.04.2021

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Бочаров А. І.

Ухвала від 04.06.2019

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Бочаров А. І.

Ухвала від 15.03.2019

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Бочаров А. І.

Ухвала від 09.07.2018

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Бочаров А. І.

Ухвала від 14.02.2018

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Бочаров А. І.

Ухвала від 02.01.2018

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Бочаров А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні